Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

konwersja filmów: Zachowanie proporcji obrazu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Robczan

Robczan
  • 185 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 12:13

Witam,

Szukam jakiegoś programu do konwersji filmów na iPhone, ale takiego, który nie zmienia proporcji obrazu (aspect ratio). Używam teraz Wondershare iPhone Video Converter, ale on zawsze rozciąga te filmy tak, by nie było czarnych pasków, co jest przeze mnie nie do pojęcia... Macie coś takiego?

#2 Z3T

Z3T
  • 266 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 12:24

ja konwetuje i w videorze i w "Xilisoft iPhone Video Converter". Nie pamietam jak w tym pierwszym ale w drugim mi nie rozciąga :) musisz tylko załatwić sobie licencje bo w wersji demo można tylko 5 min konwertować. Spróbuj może sie uda. Jestem zadowolony z obu tych programów. I Xilisoft jest chyba szybszy...takie odnosze wrażenie :D

#3 kapitan_planeta

kapitan_planeta
  • 38 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 12:26

XVID4PSP. ma duzo opcji, obsługuje napisy i jest intuicyjny :)
Winnydows: XviD4PSP & GlassBalance: News

NO I JEST ZA DARMO

#4 Z3T

Z3T
  • 266 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 12:43

Ja tam polecam wszystkie programy z serii ImTOO Software Studio :) a w XVID4PSP strasznie dlugo mi sie konwertuje :| no ale fakt faktem mozna im i dodac napisy i przekonwertowac :)

#5 maqs77

maqs77
  • 213 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 13:17

Allok Video to MP4 Converter

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 14 lutego 2008 - 13:23

a ja robie to w QuickTime Pro po prostu daje opcję eksportuj i już po 25 min mam film na iPhone :)

#7 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 14:52

Zdecydowanie polecam Xilisoft Iphone Video Converter (na torrencie mozna bez problemu znaleźć). Ma on w sobie 4 profile dotyczące zoomu tzn:
  • letterbox (czyli żadnych zmian w stosunku do oryginału)
  • medium (jeżeli film ma średniej wielkości pasy to powoduje ich obcięcie o połowe tzn obraz nie jest w żaden sposób rozciągnięty czy spłaszczony, jest po prostu troche ucięty u góry i po bokach
  • pan and scan - zawsze używany przeze mnie, pasy ucięte całkowicie i po bokach również sporo, obraz jednak nie ulega żadnym deformacjom, mniej widać co oczywiste bo mamy wycięty pewien prostokąt z oryginalnego obrazu ale i tak jest dobrze
  • full - pasy ucięte, obraz zdeformowany tak aby cały miescił się na ekranie iphona
Poza tym mozna oczywiscie zmienic bitrate tak żeby film zajmował mniej miejsca. U mnie np przy bitrate 700 film półtoragodzinny zajmuje około 550MB.

#8 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 lutego 2008 - 18:56

wow. przez ten temat przewinal sie soft za kilkaset dolarow... jedyna rozsadna propozycja pochodzi od kapitana_planety.

do kazdego programu, ktory pozwala podac docelowa rozdzielczosc mozna uzyc tego do obliczenia docelowej rozdzielczosci.

#9 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 23:52

XVID4PSP. ma duzo opcji, obsługuje napisy i jest intuicyjny :)

Czy tak powstaly filmik (czyli mp4 jak sie domyslam) wrzucam potem przez iTunsa czy moze da sie to wrzucic bezposrednio jakos (chociazby przez WinSCP)?

#10 kapitan_planeta

kapitan_planeta
  • 38 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 15:21

zawsze przez iTunes'a, inaczej fon go po prostu nie bedzie widzial

#11 Br0k3R

Br0k3R
  • 120 postów

Napisano 14 maja 2009 - 21:36

sory za trupa: jeśli mp4 to można przez SSH i odpalić przez np. iFile :) po prostu nie będzie go w odtwarzaczu :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych