Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie można rozmawiać przez słuchawki bluetooth

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 izbus88

izbus88
  • 14 posts

Posted 12 October 2017 - 19:00

Cześć,
Zakupiłem ostatnio słuchawki sportowe słuchawki bt Creative Outlier Sport i niestety spotkałem się z niniejszym problemem.

Słuchawki sparowałem, słuchałem muzyki, ale nie mogę przez nie rozmawiać podczas połączeń telefonicznych.

Nie słyszę drugiej osoby oraz druga osoba nie słyszy mnie (słuchawki są ustawione podczas rozmowy jako urządzenie wejścia/wyjścia).

Restarowałem telefon i ponownie parowałem urządzenia i dalej efekt ten sam. Podczas połaczenia telefonicznego jako źródło mam ustawione słuchawki nastomiast cały czas cisza.

Łączyłem słuchawki z moim makiem i bez problemu mogłem dzwonić przes skype.

Czy ktoś miał podobne problemy? 

Mój tel iPhone 5s iOS 10

Z góry dziękuję za pomoc.

Edited by izbus88, 12 October 2017 - 19:02.

#2 izbus88

izbus88
  • 14 posts

Posted 13 October 2017 - 08:41

Dzisiaj robiłem jeszcze testy z innymi telefonami:
- iphone 5 - rozmowy działają

- iphone 6s - rozmowy działają

- iphone 5s - rozmowy działają

Widać, że problem leży po stronie mojego urządzenia, więc zrobiłem całkowity reset urzadzenia i przywrócenie do ustawień fabrycznych.
Efekt taki jak przed czyli odtwarzanie muzyki działa bez problemu natomiast nie można dzwonić przy pomocy słuchawek.

Wnioski: czynnik związany z oprogramowaniem wykluczony, więc zostaje tylko jakaś usterka fizyczna.

Czy ktoś miał podobny problem?

#3 RomaszT

RomaszT
  • 91 posts

Posted 13 October 2017 - 11:41

Witaj,

Robiłeś restore (odtworzenie) przez iTunes? Czy tylko wyzerowałeś telefon w ustawieniach? Jeśli wykonałeś ten drugi "manewr" to żadnej usterki oprogramowania nie usunąłeś, tylko wyczyściłeś pamięć telefonu z plików i ustawień. Jeśli chcesz mieć pewność, że oprogramowanie jest "czyste" to koniecznie zrób odtworzenie przez iTunes. 

#4 izbus88

izbus88
  • 14 posts

Posted 13 October 2017 - 17:43

Witaj,

Robiłeś restore (odtworzenie) przez iTunes? Czy tylko wyzerowałeś telefon w ustawieniach? Jeśli wykonałeś ten drugi "manewr" to żadnej usterki oprogramowania nie usunąłeś, tylko wyczyściłeś pamięć telefonu z plików i ustawień. Jeśli chcesz mieć pewność, że oprogramowanie jest "czyste" to koniecznie zrób odtworzenie przez iTunes. 

Cześć,
Faktycznie zrobiłem ten drugi manwer. Zgodnie z tym co pisałeś poczyniłem odtworzenie poprzez iTunes. 
Niestety efekt jest ten sam: można słuchać muzyki, natomiast rozmowy nie działają. 

Czy można jeszcze coś zrobić od strony software? bo wydaje mi się, że bez serwisu się nie obędzie.

Dzięki RomaszT za pomoc.

#5 RomaszT

RomaszT
  • 91 posts

Posted 13 October 2017 - 19:29

Cześć,
Faktycznie zrobiłem ten drugi manwer. Zgodnie z tym co pisałeś poczyniłem odtworzenie poprzez iTunes. 
Niestety efekt jest ten sam: można słuchać muzyki, natomiast rozmowy nie działają. 

Czy można jeszcze coś zrobić od strony software? bo wydaje mi się, że bez serwisu się nie obędzie.

Dzięki RomaszT za pomoc.

Jasna sprawa, nie ma o czym mówić,

Powiem Ci, że mocno mnie zaintrygowała Twoja sytuacja... Możesz jeszcze ewentualnie spróbować restore w DFU (https://www.theiphon...m/wiki/DFU_Mode), choć jest raczej mała szansa na powodzenie... Powiedz, czy w  przypadku innych słuchawek (bluetooth i "klasycznych") masz ten sam problem? Czy dotyczy on tylko tego jednego modelu?

#6 izbus88

izbus88
  • 14 posts

Posted 13 October 2017 - 20:07

Jasna sprawa, nie ma o czym mówić,

Powiem Ci, że mocno mnie zaintrygowała Twoja sytuacja... Możesz jeszcze ewentualnie spróbować restore w DFU (https://www.theiphonewiki.com/wiki/DFU_Mode), choć jest raczej mała szansa na powodzenie... Powiedz, czy w  przypadku innych słuchawek (bluetooth i "klasycznych") masz ten sam problem? Czy dotyczy on tylko tego jednego modelu?

Był problem z zestawem w jednym aucie, ale myślałem, że to brak kompatybilności itp. Dopiero teraz zacząłem sprawdzać również z innymi słuchawkami jakie są w rodzinie i ciągle jest ten sam problem.

Rozumiem jakby w ogóle dźwięk nie był przesyłany natomiast brak kontaktu podczas rozmów jest bardzo niecodziennym zachowaniem.
Do tego jeszcze jak sprawdziłem inne telefony i z nimi wszystko działa. Ciekawy case:)

#7 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 October 2017 - 20:12

Ja mam problem z Voice Control ale jak się nie upieram żeby korzystać z wywoływania za pomocą tapnięć to działa....

Syficzny ten iOS

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#8 izbus88

izbus88
  • 14 posts

Posted 13 October 2017 - 20:28

Możesz jeszcze ewentualnie spróbować restore w DFU (https://www.theiphonewiki.com/wiki/DFU_Mode), choć jest raczej mała szansa na powodzenie... 

Przed chwilą próbowałem jeszcze z restore DFU. Niestety nie udało się rozwiązać problemu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users