Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 7 128 GB vs iPhone 8 64 GB, co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cupial1980

Cupial1980
  • 7 postów

Napisano 09 października 2017 - 18:51

Witam,

Chciałbym się was poradzić.

Posiadam iPhone 5s i planuje się przesiąść na lepszy model, no właśnie… stoję przed wyborem między iPhone 7 128 GB, a iPhone 8 64 GB.

I tutaj moje pytanie, który model wybrać? Jeden jak i drugi są w podobnej cenie, rok różnicy między jednym, a drugim. Uważam, że 64 GB w pełni  mi wystarczy, ponieważ mój iPhone 5s 16 GB daję radę. Bardzo żałuję, że nie ma już w sprzedaży iPhone 7 64 GB.  Tylko zastanawiam się, czy warto brać 8-kę, telefon używam jak większość, dzwonienie, zdjęcia, smsy/mmsy, ok. 30 aplikacji, w gry nie gram, nie te lata ;). Po prostu zależy mi na szybkim działaniu.

Patrząc na dane obu telefonów i ich porównanie -> http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/apple-iphone7128gb-vs-apple-iphone8/

To wychodzi na to, że lepiej wziąć 7-ke z 128 GB niż 8-ke z 64 GB

• Np. szybkie ładowanie mi nie jest póki co potrzebne, pytanie czy kiedyś będzie?
  • 8-ke nie posiada USB? Może ktoś to mi wytłumaczyć?
  • HD Voice ma duże znaczenie?
  • W 8-ce brak wyjścia TV
  • Jeśli patrząc na te dane z ww. strony to aparat taki sam…

Proszę o jakieś cenne porady,

Pozdrawiam!

#2 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 października 2017 - 10:38

Nie korzystaj z żadnego mgsm, bo widzisz jaki szajs przeczytałeś.
HD Voice i tak nie zadziała, nawet w USA.
Jak nie posiada USB?
Jaki brak wyjścia TV?
Nie czytaj tego blefu.
A takich tematów, jak Ty piszesz jest kilka, więc obejrzyj.

Pozdrawiam

#3 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 15 października 2017 - 11:19

Wydawalo mi sie, ze w iP jest wejscie Lightning a nie usb.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#4 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 października 2017 - 13:25

Wydawalo mi sie, ze w iP jest wejscie Lightning a nie usb.

Nie stwierdził, że chodzi o wejście i zdecydowanie o to nie chodziło, przecież ma 5s. Równie dobrze o kabel, który jest dołączony.

Dużo Ci się wydaje :)

Użytkownik iKnow edytował ten post 15 października 2017 - 13:27

Pozdrawiam

#5 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 16 października 2017 - 06:40

Jak na takie forum to mało osób się wypowiedziało, liczę jeszcze na opinie doświadczonych użytkowników którzy to znają Apple od podszewki.
Również się zastanawiam w co inwestować. Obecnie mam 7+ ale rozmiar mnie dobija. I teraz mam dylemat czy przechodząc na zwykłą 7 ne cofnę się technologicznie wstecz.
W suchych testach 8 wypada o wiele lepiej od 7 ale oglądając oba w salonie i jednocześnie się nimi bawiąc nie zauważyłem żadnej różnicy. Tyle tylko, że to tylko kilka minut trwało. A jak to będzie wyglądać za rok? Czy na iOS 12 iPhone 7 będzie można jeszcze dobrze działał czy Apple będzie wymuszać przesiadkę?
Czy ten procesor w rzeczywistości będzie robić aż taką różnicę? Jak korzystam głównie z poczty e-mail, prostej gry w szachy i kilku aplikacji piłkarskich i do pogody. Do tego mapy Google i Janosik. Oprócz tego robię rodzinne fotki które chciałbym żeby po przerzucić na laptopa wyglądały przyzwoicie.
Nie chciałbym żeby telefon się zacinał jak stary "android".

Użytkownik Aastelix edytował ten post 16 października 2017 - 06:56

iPhone 11

#6 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 16 października 2017 - 07:16

@Aastelix

Używam Iphonów od modelu 3G, a sam zgłupiałem w tym roku czy kupić ponownie 7, ale z większą pamięcią czy 8 64gb.

Po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem, że kupuje 8-kę, za 250 zł masz nowszy sprzęt, który sprzedasz za więcej przy ewentualnej odsprzedaży.

Faktycznie, teraz nie widać różnicy ale za 2 lata różnica może być już widoczna, a może nawet przy następnym IOS.

Moim zdaniem tak: Jeśli wystarczy Ci 32gb i masz 750 zł w kieszeni względem 8-ki, to bierz 7 32gb, w przypadku 7-ki 128gb brałbym 8-kę (sam po swoją jadę w sobotę).

Szczerze, do takich czynności czy 7-ka czy 8-ka będzie spełniać swoje zadanie idealnie. Jeśli chodzi o fotki, to Iphone 8 robi minimalnie lepsze, ale przepaści nie ma. Za to 8-ka posiada system plików który kompresuje rozmiar plików, zdjęć itd do niemalże dwukrotnie mniejszego rozmiaru. Także 8-ka 64gb będzie się zachowywać podobnie pamięciowo jak 7-ka 128gb. 

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#7 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 października 2017 - 15:03

@Aastelix

Używam Iphonów od modelu 3G, a sam zgłupiałem w tym roku czy kupić ponownie 7, ale z większą pamięcią czy 8 64gb.
Po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem, że kupuje 8-kę, za 250 zł masz nowszy sprzęt, który sprzedasz za więcej przy ewentualnej odsprzedaży.
Faktycznie, teraz nie widać różnicy ale za 2 lata różnica może być już widoczna, a może nawet przy następnym IOS.

Moim zdaniem tak: Jeśli wystarczy Ci 32gb i masz 750 zł w kieszeni względem 8-ki, to bierz 7 32gb, w przypadku 7-ki 128gb brałbym 8-kę (sam po swoją jadę w sobotę).

Szczerze, do takich czynności czy 7-ka czy 8-ka będzie spełniać swoje zadanie idealnie. Jeśli chodzi o fotki, to Iphone 8 robi minimalnie lepsze, ale przepaści nie ma. Za to 8-ka posiada system plików który kompresuje rozmiar plików, zdjęć itd do niemalże dwukrotnie mniejszego rozmiaru. Także 8-ka 64gb będzie się zachowywać podobnie pamięciowo jak 7-ka 128gb.

7 też ma obsługę nowych formatów HEIF i HEVC

Jak na takie forum to mało osób się wypowiedziało, liczę jeszcze na opinie doświadczonych użytkowników którzy to znają Apple od podszewki.
Również się zastanawiam w co inwestować. Obecnie mam 7+ ale rozmiar mnie dobija. I teraz mam dylemat czy przechodząc na zwykłą 7 ne cofnę się technologicznie wstecz.
W suchych testach 8 wypada o wiele lepiej od 7 ale oglądając oba w salonie i jednocześnie się nimi bawiąc nie zauważyłem żadnej różnicy. Tyle tylko, że to tylko kilka minut trwało. A jak to będzie wyglądać za rok? Czy na iOS 12 iPhone 7 będzie można jeszcze dobrze działał czy Apple będzie wymuszać przesiadkę?
Czy ten procesor w rzeczywistości będzie robić aż taką różnicę? Jak korzystam głównie z poczty e-mail, prostej gry w szachy i kilku aplikacji piłkarskich i do pogody. Do tego mapy Google i Janosik. Oprócz tego robię rodzinne fotki które chciałbym żeby po przerzucić na laptopa wyglądały przyzwoicie.
Nie chciałbym żeby telefon się zacinał jak stary "android".

Ja mam 6S+ i śmiga, więc nie cofniesz się wcale. Poza tym mówisz o prostych czynnościach. Według mnie, jeśli nie wymagasz od telefonu nic więcej niż obecnie - nie musisz dokładać do 8, chociaż tak jak wspomniałem już kiedyś, 8 sprzedasz drożej niż 7, więc różnica w zakupie i tak kiedyś Ci się zwróci przy sprzedaży. 7 i 8 mają 2GB ramu, a 7+ ma 3gb, ale nie zauważysz różnicy, chyba że korzystasz z 20 aplikacji i masz tyle samo kart w Safari włączonych i rządzasz responsywności natychmiastowej na każdą czynność.
8 da Ci true tone, ale poza tym przy czynnościach, które opisałeś nie zauważysz różnicy.

Pozdrawiam

#8 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 16 października 2017 - 15:26

Dziękuję za odpowiedzi. Mam 7+ i działa modnie, jest tylko problem z gabarytrm.
Czyli siódemki też kompresują zdjęcia i w efekcie zmieści się ich wiecej?

Jeszcze jedno, nowa 7 128 jest niewiele tańsza od 8 64. A z kolei nie chcę chcesz już wersji 32GB. No nic prześpię się jej z tym tematem.
Okazuje się, że nie robię zbyt skomplikowanych czynności na telefonie. Dużo siedzę na Tapetami i robię coraz więcej zdjęć rodzinnych - z tego powodu kupiłem 7+, dla zdjęć i ekranu do pisania na klawiaturze.

iPhone 11

#9 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 16 października 2017 - 18:57

@Aastelix 

To skoro robisz dużo zdjęć, to bierz 8-kę. 250 zł to nie jest majątek, a dostajesz nowszy sprzęt. Wiem, że 8-ka nie wnosi nic szczególnego, ale podobno dłużej działa na baterii, w słabym świetle robi lepsze zdjęcia. Skoro nie rozważasz wersji 32gb, to różnica cenowa jest niewielka, a na pewno się to zwróci przy sprzedaży. Sam przed takim wyborem stoję i wezmę 8-kę :D

#10 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 16 października 2017 - 19:32

Jeszcze w kwestii aparatu to ósemka będzie lepsza od 7+?

iPhone 11

#11 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 16 października 2017 - 20:20

Nie są to jakieś wielkie różnice, ale na pewno w trudnych warunkach oświetleniowych zdjęcia będą lepsze.

iPhone 15 Pro

#12 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 16 października 2017 - 20:44

Patrząc po teście w internecie zdjęcia są jaśniejsze i bardziej szczegółowe.

Odezwij się na priv, to podeślę Ci link, bo tutaj nie chcę się wstawić niestety.

Jeśli nie zależy Ci na trybie portretowym i bezstratnym zoomie, to wydaje mi się, że jest lepszy :)

Użytkownik rafal886 edytował ten post 16 października 2017 - 20:47

#13 First55

First55
  • 39 postów

Napisano 18 października 2017 - 19:56

Dołacze sie troszke do tematu bo mialem identyczny problem jakis czas temu:P tez pisalem posta:)
Dorwałem u siebie w Cortlandzie 8’ 64gb po wielu poszukiwaniach i jestem mega zadowolony:) wiadomo ze przesiadka z 5s to cholerna roznica.
Wszystko chodzi jak ta lala i tak jak chłopaki wyzej pisali za niewielka ,dokładką’ mam o rok świeższego iphone:)
Jak na razie wszystko jest super, jedynym problem dla mnie ktory troszke mnie denerwuje to dobór szkła i case..
Wszedzie piszą że case z 7 pasuje na 8 bez problemu, no bo tak powinno byc skoro wymiary te same, ale zauwazylem ze jak sie ma case z wycietym koleczkiem na jabłko to wtedy jest nie rowno troszke:(
Druga kwestia to dobór szkła po etui, jako ze pracuje na budowie potrzebowalbym ,armor case” a jak sie okazuje wtedy trzeba zrezygnowac ze szkła ,pełnego’ bo to koliduje, trzeba to takie ,przymałe’ jakby ehs..
no ale to tak w ramach ciekawostki na przyszlosc :P pozdrawiam!

#14 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 18 października 2017 - 20:13

Moje pierwsze wrażenia z 8 są takie, że bateria taka sama lub gorsza niż w 7 a zdjęcia z tej ósemki też jakieś dziwne. Za dużo czasu nie miałem żeby się im przyjrzeć ale już dwa razy mi zwariował AF nie mogąc złapać ostrości z bliskiej odległości co na obu siódemkach nie zdarzyło mi się ani razu.

iPhone 11

#15 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 18 października 2017 - 20:45

@first55

Wymiary nie są takie same, są zbliżone różnią się bardzo niewiele, ale różnią. Do tego jak zauważyłeś japko jest w innej pozycji w 7 i 8 więc każde etui z 7 z wycięciem będzie wyglądało tragicznie. Jak chcesz szkło na cały ekran to musi być jakieś etui nie zachodzące na ekran. Bo każde inne będzie podnosić szkło.

iPhone 15 Pro

#16 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 18 października 2017 - 20:51

Dodam, że etui które u mnie pasują na takie szkło to te od Apple, skórzane i silikon. Miałem kilka Spigenów i żaden nie podważał oraz markę Defender która nie koliduje z takim szkłem.

iPhone 11

#17 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 18 października 2017 - 21:25

Dokładnie, te od Apple pasują idealnie. Inne trzeba przymierzać.

iPhone 15 Pro

#18 Rijndael

Rijndael
  • 110 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2017 - 18:18

Jeśli są w tej samej cenie, to zawsze lepiej wziąć nowszy model. 64 GB spokojnie wystarczą, gdyby miały nie wystarczyć, to byś o tym wiedział. :) W dzisiejszych czasach korzysta się głównie z iCloud, streamingu, a nie chomikuje bibliotekę multimedialną na telefonie. :)

Pytanie tylko, czy nie bardziej opłaca się poczekać do przyszłego roku i kupić już telefon nowej generacji (a nie iPhona 6sss, znanego także jako iPhone 8). Twój 5s przez ten rok jakoś znacząco nie stanieje. Warte rozważenia jest też kupno 7 w wersji 32 GB. Będziesz miał 3x tyle pamięci co teraz (tak, 3x, weź pod uwagę ile zajmuje system), a taki telefon da się już  tej chwili kupić w bardzo sensownej cenie, dużo bardziej adekwatnej w stosunku do jakości niż ma to miejsce w przypadku 8.

Xs gold + Pro 10,5 grey + TV4

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych