Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 7 128 GB vs iPhone 8 64 GB, co wybrać?

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 Cupial1980

Cupial1980
  • 7 posts

Posted 09 October 2017 - 18:51

Witam,

Chciałbym się was poradzić.

Posiadam iPhone 5s i planuje się przesiąść na lepszy model, no właśnie… stoję przed wyborem między iPhone 7 128 GB, a iPhone 8 64 GB.

I tutaj moje pytanie, który model wybrać? Jeden jak i drugi są w podobnej cenie, rok różnicy między jednym, a drugim. Uważam, że 64 GB w pełni  mi wystarczy, ponieważ mój iPhone 5s 16 GB daję radę. Bardzo żałuję, że nie ma już w sprzedaży iPhone 7 64 GB.  Tylko zastanawiam się, czy warto brać 8-kę, telefon używam jak większość, dzwonienie, zdjęcia, smsy/mmsy, ok. 30 aplikacji, w gry nie gram, nie te lata ;). Po prostu zależy mi na szybkim działaniu.

Patrząc na dane obu telefonów i ich porównanie -> http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/apple-iphone7128gb-vs-apple-iphone8/

To wychodzi na to, że lepiej wziąć 7-ke z 128 GB niż 8-ke z 64 GB

• Np. szybkie ładowanie mi nie jest póki co potrzebne, pytanie czy kiedyś będzie?
  • 8-ke nie posiada USB? Może ktoś to mi wytłumaczyć?
  • HD Voice ma duże znaczenie?
  • W 8-ce brak wyjścia TV
  • Jeśli patrząc na te dane z ww. strony to aparat taki sam…

Proszę o jakieś cenne porady,

Pozdrawiam!

#2 iKnow

iKnow
  • 949 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 October 2017 - 10:38

Nie korzystaj z żadnego mgsm, bo widzisz jaki szajs przeczytałeś.
HD Voice i tak nie zadziała, nawet w USA.
Jak nie posiada USB?
Jaki brak wyjścia TV?
Nie czytaj tego blefu.
A takich tematów, jak Ty piszesz jest kilka, więc obejrzyj.

Pozdrawiam

#3 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 15 October 2017 - 11:19

Wydawalo mi sie, ze w iP jest wejscie Lightning a nie usb.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#4 iKnow

iKnow
  • 949 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 October 2017 - 13:25

Wydawalo mi sie, ze w iP jest wejscie Lightning a nie usb.

Nie stwierdził, że chodzi o wejście i zdecydowanie o to nie chodziło, przecież ma 5s. Równie dobrze o kabel, który jest dołączony.

Dużo Ci się wydaje :)

Edited by iKnow, 15 October 2017 - 13:27.

Pozdrawiam

#5 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 16 October 2017 - 06:40

Jak na takie forum to mało osób się wypowiedziało, liczę jeszcze na opinie doświadczonych użytkowników którzy to znają Apple od podszewki.
Również się zastanawiam w co inwestować. Obecnie mam 7+ ale rozmiar mnie dobija. I teraz mam dylemat czy przechodząc na zwykłą 7 ne cofnę się technologicznie wstecz.
W suchych testach 8 wypada o wiele lepiej od 7 ale oglądając oba w salonie i jednocześnie się nimi bawiąc nie zauważyłem żadnej różnicy. Tyle tylko, że to tylko kilka minut trwało. A jak to będzie wyglądać za rok? Czy na iOS 12 iPhone 7 będzie można jeszcze dobrze działał czy Apple będzie wymuszać przesiadkę?
Czy ten procesor w rzeczywistości będzie robić aż taką różnicę? Jak korzystam głównie z poczty e-mail, prostej gry w szachy i kilku aplikacji piłkarskich i do pogody. Do tego mapy Google i Janosik. Oprócz tego robię rodzinne fotki które chciałbym żeby po przerzucić na laptopa wyglądały przyzwoicie.
Nie chciałbym żeby telefon się zacinał jak stary "android".

Edited by Aastelix, 16 October 2017 - 06:56.

iPhone 11

#6 rafal886

rafal886
  • 1315 posts

Posted 16 October 2017 - 07:16

@Aastelix

Używam Iphonów od modelu 3G, a sam zgłupiałem w tym roku czy kupić ponownie 7, ale z większą pamięcią czy 8 64gb.

Po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem, że kupuje 8-kę, za 250 zł masz nowszy sprzęt, który sprzedasz za więcej przy ewentualnej odsprzedaży.

Faktycznie, teraz nie widać różnicy ale za 2 lata różnica może być już widoczna, a może nawet przy następnym IOS.

Moim zdaniem tak: Jeśli wystarczy Ci 32gb i masz 750 zł w kieszeni względem 8-ki, to bierz 7 32gb, w przypadku 7-ki 128gb brałbym 8-kę (sam po swoją jadę w sobotę).

Szczerze, do takich czynności czy 7-ka czy 8-ka będzie spełniać swoje zadanie idealnie. Jeśli chodzi o fotki, to Iphone 8 robi minimalnie lepsze, ale przepaści nie ma. Za to 8-ka posiada system plików który kompresuje rozmiar plików, zdjęć itd do niemalże dwukrotnie mniejszego rozmiaru. Także 8-ka 64gb będzie się zachowywać podobnie pamięciowo jak 7-ka 128gb. 

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#7 iKnow

iKnow
  • 949 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 October 2017 - 15:03

@Aastelix

Używam Iphonów od modelu 3G, a sam zgłupiałem w tym roku czy kupić ponownie 7, ale z większą pamięcią czy 8 64gb.
Po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem, że kupuje 8-kę, za 250 zł masz nowszy sprzęt, który sprzedasz za więcej przy ewentualnej odsprzedaży.
Faktycznie, teraz nie widać różnicy ale za 2 lata różnica może być już widoczna, a może nawet przy następnym IOS.

Moim zdaniem tak: Jeśli wystarczy Ci 32gb i masz 750 zł w kieszeni względem 8-ki, to bierz 7 32gb, w przypadku 7-ki 128gb brałbym 8-kę (sam po swoją jadę w sobotę).

Szczerze, do takich czynności czy 7-ka czy 8-ka będzie spełniać swoje zadanie idealnie. Jeśli chodzi o fotki, to Iphone 8 robi minimalnie lepsze, ale przepaści nie ma. Za to 8-ka posiada system plików który kompresuje rozmiar plików, zdjęć itd do niemalże dwukrotnie mniejszego rozmiaru. Także 8-ka 64gb będzie się zachowywać podobnie pamięciowo jak 7-ka 128gb.

7 też ma obsługę nowych formatów HEIF i HEVC

Jak na takie forum to mało osób się wypowiedziało, liczę jeszcze na opinie doświadczonych użytkowników którzy to znają Apple od podszewki.
Również się zastanawiam w co inwestować. Obecnie mam 7+ ale rozmiar mnie dobija. I teraz mam dylemat czy przechodząc na zwykłą 7 ne cofnę się technologicznie wstecz.
W suchych testach 8 wypada o wiele lepiej od 7 ale oglądając oba w salonie i jednocześnie się nimi bawiąc nie zauważyłem żadnej różnicy. Tyle tylko, że to tylko kilka minut trwało. A jak to będzie wyglądać za rok? Czy na iOS 12 iPhone 7 będzie można jeszcze dobrze działał czy Apple będzie wymuszać przesiadkę?
Czy ten procesor w rzeczywistości będzie robić aż taką różnicę? Jak korzystam głównie z poczty e-mail, prostej gry w szachy i kilku aplikacji piłkarskich i do pogody. Do tego mapy Google i Janosik. Oprócz tego robię rodzinne fotki które chciałbym żeby po przerzucić na laptopa wyglądały przyzwoicie.
Nie chciałbym żeby telefon się zacinał jak stary "android".

Ja mam 6S+ i śmiga, więc nie cofniesz się wcale. Poza tym mówisz o prostych czynnościach. Według mnie, jeśli nie wymagasz od telefonu nic więcej niż obecnie - nie musisz dokładać do 8, chociaż tak jak wspomniałem już kiedyś, 8 sprzedasz drożej niż 7, więc różnica w zakupie i tak kiedyś Ci się zwróci przy sprzedaży. 7 i 8 mają 2GB ramu, a 7+ ma 3gb, ale nie zauważysz różnicy, chyba że korzystasz z 20 aplikacji i masz tyle samo kart w Safari włączonych i rządzasz responsywności natychmiastowej na każdą czynność.
8 da Ci true tone, ale poza tym przy czynnościach, które opisałeś nie zauważysz różnicy.

Pozdrawiam

#8 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 16 October 2017 - 15:26

Dziękuję za odpowiedzi. Mam 7+ i działa modnie, jest tylko problem z gabarytrm.
Czyli siódemki też kompresują zdjęcia i w efekcie zmieści się ich wiecej?

Jeszcze jedno, nowa 7 128 jest niewiele tańsza od 8 64. A z kolei nie chcę chcesz już wersji 32GB. No nic prześpię się jej z tym tematem.
Okazuje się, że nie robię zbyt skomplikowanych czynności na telefonie. Dużo siedzę na Tapetami i robię coraz więcej zdjęć rodzinnych - z tego powodu kupiłem 7+, dla zdjęć i ekranu do pisania na klawiaturze.

iPhone 11

#9 rafal886

rafal886
  • 1315 posts

Posted 16 October 2017 - 18:57

@Aastelix 

To skoro robisz dużo zdjęć, to bierz 8-kę. 250 zł to nie jest majątek, a dostajesz nowszy sprzęt. Wiem, że 8-ka nie wnosi nic szczególnego, ale podobno dłużej działa na baterii, w słabym świetle robi lepsze zdjęcia. Skoro nie rozważasz wersji 32gb, to różnica cenowa jest niewielka, a na pewno się to zwróci przy sprzedaży. Sam przed takim wyborem stoję i wezmę 8-kę :D

#10 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 16 October 2017 - 19:32

Jeszcze w kwestii aparatu to ósemka będzie lepsza od 7+?

iPhone 11

#11 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 16 October 2017 - 20:20

Nie są to jakieś wielkie różnice, ale na pewno w trudnych warunkach oświetleniowych zdjęcia będą lepsze.

iPhone 15 Pro

#12 rafal886

rafal886
  • 1315 posts

Posted 16 October 2017 - 20:44

Patrząc po teście w internecie zdjęcia są jaśniejsze i bardziej szczegółowe.

Odezwij się na priv, to podeślę Ci link, bo tutaj nie chcę się wstawić niestety.

Jeśli nie zależy Ci na trybie portretowym i bezstratnym zoomie, to wydaje mi się, że jest lepszy :)

Edited by rafal886, 16 October 2017 - 20:47.

#13 First55

First55
  • 39 posts

Posted 18 October 2017 - 19:56

Dołacze sie troszke do tematu bo mialem identyczny problem jakis czas temu:P tez pisalem posta:)
Dorwałem u siebie w Cortlandzie 8’ 64gb po wielu poszukiwaniach i jestem mega zadowolony:) wiadomo ze przesiadka z 5s to cholerna roznica.
Wszystko chodzi jak ta lala i tak jak chłopaki wyzej pisali za niewielka ,dokładką’ mam o rok świeższego iphone:)
Jak na razie wszystko jest super, jedynym problem dla mnie ktory troszke mnie denerwuje to dobór szkła i case..
Wszedzie piszą że case z 7 pasuje na 8 bez problemu, no bo tak powinno byc skoro wymiary te same, ale zauwazylem ze jak sie ma case z wycietym koleczkiem na jabłko to wtedy jest nie rowno troszke:(
Druga kwestia to dobór szkła po etui, jako ze pracuje na budowie potrzebowalbym ,armor case” a jak sie okazuje wtedy trzeba zrezygnowac ze szkła ,pełnego’ bo to koliduje, trzeba to takie ,przymałe’ jakby ehs..
no ale to tak w ramach ciekawostki na przyszlosc :P pozdrawiam!

#14 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 18 October 2017 - 20:13

Moje pierwsze wrażenia z 8 są takie, że bateria taka sama lub gorsza niż w 7 a zdjęcia z tej ósemki też jakieś dziwne. Za dużo czasu nie miałem żeby się im przyjrzeć ale już dwa razy mi zwariował AF nie mogąc złapać ostrości z bliskiej odległości co na obu siódemkach nie zdarzyło mi się ani razu.

iPhone 11

#15 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 18 October 2017 - 20:45

@first55

Wymiary nie są takie same, są zbliżone różnią się bardzo niewiele, ale różnią. Do tego jak zauważyłeś japko jest w innej pozycji w 7 i 8 więc każde etui z 7 z wycięciem będzie wyglądało tragicznie. Jak chcesz szkło na cały ekran to musi być jakieś etui nie zachodzące na ekran. Bo każde inne będzie podnosić szkło.

iPhone 15 Pro

#16 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 18 October 2017 - 20:51

Dodam, że etui które u mnie pasują na takie szkło to te od Apple, skórzane i silikon. Miałem kilka Spigenów i żaden nie podważał oraz markę Defender która nie koliduje z takim szkłem.

iPhone 11

#17 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 18 October 2017 - 21:25

Dokładnie, te od Apple pasują idealnie. Inne trzeba przymierzać.

iPhone 15 Pro

#18 Rijndael

Rijndael
  • 110 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 October 2017 - 18:18

Jeśli są w tej samej cenie, to zawsze lepiej wziąć nowszy model. 64 GB spokojnie wystarczą, gdyby miały nie wystarczyć, to byś o tym wiedział. :) W dzisiejszych czasach korzysta się głównie z iCloud, streamingu, a nie chomikuje bibliotekę multimedialną na telefonie. :)

Pytanie tylko, czy nie bardziej opłaca się poczekać do przyszłego roku i kupić już telefon nowej generacji (a nie iPhona 6sss, znanego także jako iPhone 8). Twój 5s przez ten rok jakoś znacząco nie stanieje. Warte rozważenia jest też kupno 7 w wersji 32 GB. Będziesz miał 3x tyle pamięci co teraz (tak, 3x, weź pod uwagę ile zajmuje system), a taki telefon da się już  tej chwili kupić w bardzo sensownej cenie, dużo bardziej adekwatnej w stosunku do jakości niż ma to miejsce w przypadku 8.

Xs gold + Pro 10,5 grey + TV4

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users