Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Migniecie niebieskiej ekranu przy wybudzaniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 08 października 2017 - 19:27

Witam. Mój komputer to MacBook Pro 2015. Nie wiem czy to wina systemu ( macOS High Sierra) to przy wybudzaniu od czasu do czasu pojawi się niebieski ekran (bardzo szybkie migniecie) później wszystko jest Ok. Komputer chodzi dobrze. Pojawiło się to aktualizacji do High Sierra

#2 El Cheetos

El Cheetos
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 października 2017 - 12:53

Mam podobny objaw w MBP 2017 - raz na jakiś czas po podniesieniu pokrywy robi mi się niebieski a czasem kolorowy ekran.. 

Pojawiło się to wraz z aktualizacją do HS.

K: iMac 5k 2017/ MacBook Pro 13 2017 / MacMini i5, 8GB, 256 SSD + Dell U2515H / iPad Pro 10,5 2017

T: iPhone X 64 gb

#3 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 26 października 2017 - 07:54

Może to emejzing.. 

#4 Ania Jarzembowska

Ania Jarzembowska
  • 1 postów

Napisano 20 listopada 2017 - 20:40

Mój to wczesny 2015. Przy wybudzaniu czasami pojawiają się kolorowe plamy (coś jak obraz akwarelami), plus od niedawna zauważyłam (szczególnie przy netflixie, generalnie na video najlepiej widać, ale nie tylko), że zmienia się jasność ekranu, tj. delikatnie się obniża o kilka procent w ok. 0,5 min, po to, żeby za chwilę gwałtownie wrócić (np. przy zmianie kadru w filmie), do wartości wyjściowej. Strasznie to upierdliwe, zastanawiam się, czy ktoś z Was też czegoś takiego uświadczył i czy to wada softu czy coś z makiem i pędzić do serwisu? :(

#5 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 22 listopada 2017 - 11:16

Mój to wczesny 2015. Przy wybudzaniu czasami pojawiają się kolorowe plamy (coś jak obraz akwarelami), plus od niedawna zauważyłam (szczególnie przy netflixie, generalnie na video najlepiej widać, ale nie tylko), że zmienia się jasność ekranu, tj. delikatnie się obniża o kilka procent w ok. 0,5 min, po to, żeby za chwilę gwałtownie wrócić (np. przy zmianie kadru w filmie), do wartości wyjściowej. Strasznie to upierdliwe, zastanawiam się, czy ktoś z Was też czegoś takiego uświadczył i czy to wada softu czy coś z makiem i pędzić do serwisu? :(

No ja mam też te akwarele :D Myśle, że to wina softu.. 

#6 mrrawhead12

mrrawhead12
  • 49 postów

Napisano 22 listopada 2017 - 16:46

Na infolinii Apple kazali zresetować NVRAM i myślałem, że problem zniknął (bo wcześniej pojawiał się za każdym razem), ale jest nadal tylko pojawia się tak ja u Ciebie - od czasu do czasu. Mała rzecz a wkurza niesamowicie.:/

#7 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 22 listopada 2017 - 17:01

Trochę to denerwuje. Jakoś nie chce mi się leciec do serwisu, żeby być tydzień bez komputera... Dodam Twoje foto, żeby było widać jak to wygląda.

42bf41b21ee626c3med.jpg

Użytkownik krzysztofsds edytował ten post 22 listopada 2017 - 17:02

#8 mrrawhead12

mrrawhead12
  • 49 postów

Napisano 22 listopada 2017 - 17:18

Spoko, ja bym oddał komputer do serwisu, bo mogę się bez niego nawet i 2 tygodnie obejść, tylko co z tego, że pójdę, jak podczas wizyty wszystko będzie działać ok, a po powrocie do domu artefakty wrócą. Już wolałem jak pojawiały się za każdym razem.

#9 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 22 listopada 2017 - 17:28

No ja na moim pracuje ;/ ale spróbuj oddać, może akurat coś się dzieje. 

#10 barty96

barty96
  • 104 postów

Napisano 22 listopada 2017 - 18:27

ktoś wspomniał o netflixie - to rozjasnianie i przyciemnianie jest związane z pojawianiem się napisów - tak jest przynajmniej u mnie. czy też zauważyacie spadek jakiści video na netflixie/youtube na ciemnym tle? barwy nie przechodzą płynnie, tylko tworzą plamy. zauwazyłem że jakość polepsza się właśnie w momencie pojawienia się napisów - wtedy tworzy się ładny gradient, obraz jest ostry - bez plam, gdy napisy znikają problem plam wraca.

#11 mariuszrk

mariuszrk
  • 152 postów

Napisano 22 listopada 2017 - 20:46

Również - od czasu do czasu - widzę owe „akwarele” (Macbook Pro 13 2015). To „zasługa” High Sierry, wizyta w serwisie nic nie da. Pamiętam, że przy poprzedniej wersji macOS również były pewne problemy graficzne. Kiedy w końcu, po któreś tam aktualizacji, zniknęły - ukazał się nowy system i zabawa zaczęła się od nowa...

#12 8788

8788
  • 75 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 listopada 2017 - 14:44

Odnośnie tego problemu mam pytanie, czy u kogoś z Was pojawiają się problemy podczas logowania użytkownika, mianowicie, profil się ładuje i mniej więcej w połowie paska postępu robi się czarny ekran, pojawiają się akwarele i zostaje sam pasek ładowania profilu użytkownika na czarnym tle?

#13 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 23 listopada 2017 - 15:39

U mnie oprócz akwareli wszystko ok

#14 mrrawhead12

mrrawhead12
  • 49 postów

Napisano 26 listopada 2017 - 17:30

Dziwna sprawa. Jakimś cudem artefakty u mnie ustały i nie widuje ich od kilku dni. Nie wiem co zrobiłem, jedyne co to zmieniłem tapetę, ale wątpię by to miało związek.

#15 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 26 listopada 2017 - 23:25

U mnie też nie są zawsze :D

#16 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 listopada 2017 - 10:20

Mam to sam na Netflixie.. Masakra po prostu.

#17 mariuszrk

mariuszrk
  • 152 postów

Napisano 27 listopada 2017 - 16:40

Dla świętego spokoju zrobiłem wczoraj restart NVRAM i SMC - mrrawhead12 wspomniał, iż poradzili mu to na infolinii Apple... niestety, nic to nie dało. Raz artefakty się pojawiają, innym razem ich nie ma. Również zauważyłem, że zmiana tapety może pomóc, choć nie na zawsze;) Trzeba czekać na aktualizację.

#18 mrrawhead12

mrrawhead12
  • 49 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 23:25

Artefakty przy wybudzaniu nie pojawiają się już właściwie wcale (w tym tygodniu może raz czy dwa miała miejsce taka sytuacja), natomiast doszła nowa dolegliwość. Przy wyłączaniu maczka (robię to codziennie na noc) ekran robi się zielony i łapie zawiechę tak na 15-20 sekund... Ehhhh.

#19 mariuszrk

mariuszrk
  • 152 postów

Napisano 04 grudnia 2017 - 14:18

Artefakty przy wybudzaniu nie pojawiają się już właściwie wcale (w tym tygodniu może raz czy dwa miała miejsce taka sytuacja), natomiast doszła nowa dolegliwość. Przy wyłączaniu maczka (robię to codziennie na noc) ekran robi się zielony i łapie zawiechę tak na 15-20 sekund... Ehhhh.

No widzisz, a ja - zgodnie z tym co poradzili Tobie na infolinii Apple - zrobiłem reset NVRAM i SMC i nabawiłem się z kolei tego https://myapple.pl/f...waniu-nvramsmc/ Aha, ale artefakty również widzę coraz rzadziej...

WTF? Gdzie podziała się ta legendarna niezawodność macOS? Nie ukrywam, że poziom irytacji wzrasta u mnie wprost proporcjonalnie do każdej kolejnej wtopy:(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych