1. Nie mogę w iTunes zrobić backup, ktoś wie dlaczego?

A coś w podglądzie statusu? Jakiś pasek postępu? To ten niby ekran u góry po środku okna iTunes.
Strzelam, że na iPhone wybrałeś opcję by nie ufać temu komputerowi. Spróbuj wyzerować ustawienia prywatności na telefonie. Ustawienia -> Ogólne -> wyzeruj -> Dane lokalizacji/prywatności
2. Jak synchronizować iPhone z MacMini a dokładnie iMessage i Safari? Gdy piszę z komputera w iMessage to ludzie dostają wiadomość jako "Możliwe: Maciej Perzyna" i nie pojawiają mi się te wiadomości w iPhone. Tak samo Safari. Wcześniej miałem tak, że zakładki, historia były takie same jak na Macu i telefonie, a teraz jakoś nie mogę tego ogarnąć 
Safari ustawia się w ustawieniach iCloud. Musi być załączone na obu urządzeniach.
MacOS:
Preferencje Systemowe -> iCloud -> Safari
iOS:
Ustawienia -> Twoja nazwa iCloud -> iCloud -> Safari
Tutaj na forum ludzie zgłaszali jakieś kłopoty z tym synchronizowaniem ostatnio. Głownie w kontekście iOS 10/11 + macOS Sierra/High Sierra. Wygląda na to że ten mechanizm dobrze działa jeśli jest para iOS 10 + macOS Sierra lub iOS 11 + macOS High Sierra.
iMessage ustawia się w wiadomościach:
MacOS:
Wiadomości -> Preferencje -> Konta -> iMessage (zaloguj się tym samym Apple ID, przypilnuj by Mac wysyłał wiadomości z tego samego "adresu" co iPhone, domyślnie na iPhone jest to numer telefonu).
iOS:
Ustawienia -> Wiadomości -> iMessage + Wysyłka/Odbiór.
Możesz też załączyć przekazywanie. Na tej liście zobaczysz wszystkie komputery na których jesteś zalogowany do iMessage i możesz włączyć przekazywanie SMS z iPhone na komputer i z komputera na iPhone.
Jeśli masz poustawiane i nie bangla to klasyczne:
- wyłącz włącz urządzenia
- wyloguj się i zaloguj ponownie do iCloud na swoich urządzeniach
+ kombinacja powyższych
Użytkownik imrik edytował ten post 05 października 2017 - 12:37