Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6S, czysty iOS11, problem iTunes i synch

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 perzyk

perzyk
  • 302 postów
  • SkądWawa

Napisano 05 października 2017 - 10:54

Witam,

Wczoraj wgrałem na czysto iOS11 i mam 2 problemy. 

Telefon zrobiłem jako nowy, potem zalogowałem się do iCloud, AppStore itd

1. Nie mogę w iTunes zrobić backup, ktoś wie dlaczego? 

22228575_1643780275640472_23228973478460

2. Jak synchronizować iPhone z MacMini a dokładnie iMessage i Safari? Gdy piszę z komputera w iMessage to ludzie dostają wiadomość jako "Możliwe: Maciej Perzyna" i nie pojawiają mi się te wiadomości w iPhone. Tak samo Safari. Wcześniej miałem tak, że zakładki, historia były takie same jak na Macu i telefonie, a teraz jakoś nie mogę tego ogarnąć :o 

Taak, szukałem pomocy w google, ale widocznie jestem cienki w internetach i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania

#2 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 05 października 2017 - 11:04

Ad. 2 

zobacz czy masz zaznaczone wszystkie wymagane opcje w telefonie w ustawieniach icloud oraz włączony iCloud Drive. Tak samo w preferencjach systemu w macOS w ustawieniach icloud.

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#3 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 października 2017 - 12:32

1. Nie mogę w iTunes zrobić backup, ktoś wie dlaczego? 

22228575_1643780275640472_23228973478460

A coś w podglądzie statusu? Jakiś pasek postępu? To ten niby ekran u góry po środku okna iTunes.

Strzelam, że na iPhone wybrałeś opcję by nie ufać temu komputerowi. Spróbuj wyzerować ustawienia prywatności na telefonie. Ustawienia -> Ogólne -> wyzeruj -> Dane lokalizacji/prywatności

2. Jak synchronizować iPhone z MacMini a dokładnie iMessage i Safari? Gdy piszę z komputera w iMessage to ludzie dostają wiadomość jako "Możliwe: Maciej Perzyna" i nie pojawiają mi się te wiadomości w iPhone. Tak samo Safari. Wcześniej miałem tak, że zakładki, historia były takie same jak na Macu i telefonie, a teraz jakoś nie mogę tego ogarnąć :o

Safari ustawia się w ustawieniach iCloud. Musi być załączone na obu urządzeniach.

MacOS:

Preferencje Systemowe -> iCloud -> Safari

iOS:

Ustawienia -> Twoja nazwa iCloud -> iCloud -> Safari

Tutaj na forum ludzie zgłaszali jakieś kłopoty z tym synchronizowaniem ostatnio. Głownie w kontekście iOS 10/11 + macOS Sierra/High Sierra. Wygląda na to że ten mechanizm dobrze działa jeśli jest para iOS 10 + macOS Sierra lub iOS 11 + macOS High Sierra.

iMessage ustawia się w wiadomościach:

MacOS:

Wiadomości -> Preferencje -> Konta -> iMessage (zaloguj się tym samym Apple ID, przypilnuj by Mac wysyłał wiadomości z tego samego "adresu" co iPhone, domyślnie na iPhone jest to numer telefonu).

iOS:

Ustawienia -> Wiadomości -> iMessage + Wysyłka/Odbiór.

Możesz też załączyć przekazywanie. Na tej liście zobaczysz wszystkie komputery na których jesteś zalogowany do iMessage i możesz włączyć przekazywanie SMS z iPhone na komputer i z komputera na iPhone.

Jeśli masz poustawiane i nie bangla to klasyczne:

- wyłącz włącz urządzenia

- wyloguj się i zaloguj ponownie do iCloud na swoich urządzeniach

+ kombinacja powyższych

Użytkownik imrik edytował ten post 05 października 2017 - 12:37

• perzyk lubi to

#4 perzyk

perzyk
  • 302 postów
  • SkądWawa

Napisano 07 października 2017 - 09:36

Dzięki imrik, punkt 2 ogarnięty, wszystko działa.

Nadal mam problem z punktem 1. Zrobiłem jak napisałeś i nadal przycisk "Utwórz backup teraz" w iTunes jest nieaktywny. Tel jest zaufany, podpinam do kompa i nadal nic. 

#5 RomaszT

RomaszT
  • 91 postów

Napisano 08 października 2017 - 14:37

Tak jak pisał imrik - zobacz czy na górze iTunes nie idzie niebieski pasek postępu (synchronizacja, np. "Krok 1 z 3"). Jeśli tak, to daj mu skończyć (może taki proces potrwać nawet kilkanaście minut) i wtedy powinny się te przyciski aktywować.

#6 kubalon1

kubalon1
  • 641 postów

Napisano 10 października 2017 - 12:55

W iTunes gdy zaznaczę płytę i rozwijam jej zawartość, rozwija się skokowo. Każda podpowiedz mile widziana.

#7 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 października 2017 - 13:17

To ja Ci dam podpowiedź - załóż swój wątek...

#8 kubalon1

kubalon1
  • 641 postów

Napisano 10 października 2017 - 13:46

Dziękuję

#9 perzyk

perzyk
  • 302 postów
  • SkądWawa

Napisano 11 października 2017 - 21:06

Tak jak pisał imrik - zobacz czy na górze iTunes nie idzie niebieski pasek postępu (synchronizacja, np. "Krok 1 z 3"). Jeśli tak, to daj mu skończyć (może taki proces potrwać nawet kilkanaście minut) i wtedy powinny się te przyciski aktywować.

no właśnie synchronizacja się robi, mogę normalnie wgrywać muzykę itd. ale nadal do dzisiaj nie mam aktywnego przycisku aby zrobić backup...dziwne

#10 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 12 października 2017 - 09:21

Stare jak świat, ale próbowałeś? https://hoschie.org/...ble-greyed-out/

• MasterM lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych