Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Bardzo wolne działanie iPhone6

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 guli83

guli83
  • 4 posts

Posted 04 October 2017 - 16:07

Witam.

Mam problem ze swoim iPhone 6 64GB.

Telefon baaardzo wolno działa, zrobiłem przywracanie systemu + nowy iOS11 na kompie przez iTunes.

Ustawiłem jako nowy iPhone, potem się zalogowałem.
Wszelkie programy ściągałem przez AppStore.
Chodzi mega wolno, porównywałem z identycznym iPhone 6 kupionym ok. miesiąca temu - mój działa dwa razy wolniej, czy to poruszanie się po menu, wejście w wiadomości, telefon, aparat... wszystko ogólnie.

Nie wiem jak mogę temu zaradzić, poprawić jego wydajność.

Czy są jakieś programy diagnostyczne sprzęt?

Błagam, pomóżcie, z góry dzięki

:-)

#2 najman

najman
  • 953 posts

Posted 05 October 2017 - 16:51

Zainstaluj aplikacje Antutu, sprawdz wydajnosc swojego i porownaj z innymi.

iPhone 12 PRO, iPad mini 4, Apple Watch 3, MBP 2015

#3 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 05 October 2017 - 18:00

https://mojmac.pl/2017/10/05/ios-11-spowolnil-iphone-to-moze-oznaczac-problem-z-jego-bateria/
Fallout ...war, war never changes...

#4 guli83

guli83
  • 4 posts

Posted 06 October 2017 - 10:23

Wyniki Antutu...
Trochę słabo chyba, nie?
Myślicie że wymiana baterii pomoże?
Jeszcze jeden screen...

Attached Files

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5067 posts
Posted 06 October 2017 - 13:42

Za problem na pewno w sporej części odpowiada upgrade do IOS11. Obstawiam, że ten, z którym się porównywałeś był jeszcze na 10.3.3. Niestety już tego nie cofniesz.

#6 mr12olx01

mr12olx01
  • 32 posts

Posted 06 October 2017 - 13:56

Za problem na pewno w sporej części odpowiada upgrade do IOS11. Obstawiam, że ten, z którym się porównywałeś był jeszcze na 10.3.3. Niestety już tego nie cofniesz.

cofniesz na spokojnie - tutaj masz instrukcję http://thinkapple.pl/2017/06/13/jak-wrocic-z-ios-11-do-ios-10/ - na swoim iP 6+ nie tak dawno robiłem kolejny downgrade.

Nie wiem tylko co ze sprawą gwarancji bo Apple przestało "podpisywać" poprzednie wersje softu, ja swój mam prawie 3 lata także mnie to nie dotyczy.

iOS 11 to pierwszy soft od Apple, który jest tak fatalnie zoptymalizowany, sporadyczne przycinki i spadki wydajności zdarzają się nawet na na 7-ce.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5067 posts
Posted 06 October 2017 - 13:58

Kolego,

skoro podajesz link do artykułu, warto go samemu przeczytać. Przynajmniej pierwsze zdanie.

Edited by Mikołaj Maciejko, 06 October 2017 - 13:58.

#8 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 06 October 2017 - 13:58

Nie pisz głupot. Nie wróci do 10.3.3, bo nie jest on podpisywany.

Co do przycinek i iP7, to proponuję wszystkim narzekającym poszukać jak chodził na pierwszym iOS 10. To dopiero był dramat.

Edited by MC_, 06 October 2017 - 13:58.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#9 mr12olx01

mr12olx01
  • 32 posts

Posted 06 October 2017 - 14:01

Kolego,

skoro podajesz link do artykułu, warto go samemu przeczytać. Przynajmniej pierwsze zdanie.

Nie pisz głupot. Nie wróci do 10.3.3, bo nie jest on podpisywany.

Co do przycinek i iP7, to proponuję wszystkim narzekającym poszukać jak chodził na pierwszym iOS 10. To dopiero był dramat.

zwracam honor Panowie, artykuł miałem zapisany w zakładkach i faktycznie nie przeczytałem.

moim zdaniem to po prostu wada softu bo sam miałem problemy z iOS 11.

#10 guli83

guli83
  • 4 posts

Posted 06 October 2017 - 15:19

Dzięki za odpowiedzi.
Wcześniejszy 10.3.3 działał równie mozolnie jak ta 11ka.
Wymieniać baterie czy spróbować jeszcze czegoś innego?

#11 mr12olx01

mr12olx01
  • 32 posts

Posted 06 October 2017 - 23:45

Dzięki za odpowiedzi.
Wcześniejszy 10.3.3 działał równie mozolnie jak ta 11ka.
Wymieniać baterie czy spróbować jeszcze czegoś innego?

polecam oddać telefon do autoryzowanego serwisu

#12 guli83

guli83
  • 4 posts

Posted 24 October 2017 - 07:55

Wielkie podziękowanie dla DanielF.
Problemem okazała się faktycznie bateria.
Wymieniłem sam, kupiona na Alledrogo, w opisie jako ze sprzętów powystawowych, Grade A.
Telefon dostał drugie życie, śmiga aż miło, żadnego przycinania czy zamulenia.
W Antutu wynik zbliżony do iP6 (we wcześniejszych testach wyniki grubo poniżej iP5S).
Problem rozwiązany.
Dzięki

Attached Files

#13 NeeRek

NeeRek
  • 250 posts

Posted 24 October 2017 - 14:12

Wyślesz na pw skąd baterie wziąłeś?

#14 Ciap

Ciap
  • 11 posts

Posted 08 April 2018 - 21:51

Odgrzeję temat, bo mam dokładnie ten sam problem, z tym że po wymianie baterii w serwisie dwa miesiące temu jedyne co się naprawiło to po prostu dłuższy czas na jednym cyklu i brak nagłego wyłączenia się urządzenia na zimnie. Natomiast ogólna wydajność IP6 z dnia na dzień tylko się pogarsza - wyniki Antutu z połowy lutego to >55390, z dzisiaj >44930. Powoli urządzenie staje się dyskomfortowe w obsłudze przy podstawowych operacjach. Mogę zapomnieć o szybkim uruchomieniu się jakiejkolwiek systemowej aplikacji, na wszystko muszę czekać przynajmniej 3-4 sekundy - to strasznie irytujące!
Odświeżanie w tle mam włączone tylko dla 4 aplikacji - trzy komunikatory i kalendarz; usługi lokalizacji są w trybie "gdy używam" tylko przy 4 aplikacjach, których istotą jest gps tj. mapy, jakdojade, pogoda i uber. Nie mam tu żadnych gier ani zbędnych aplikacji, ograniczam się zawsze do minimum. Od razu po wymianie baterii system został wgrany od zera przez iTunes - bez znacznej poprawy.

Teraz wisi mi aktualizacja do iOS 11.3 i boję się zaryzykować kolejnym updatem by nie pogorszyć sprawy.

Co jeszcze mogę zrobić by tchnąć życie w tego IP6? Nie za bardzo uśmiecha mi się przymus zainwestowania w nowe jabłko, a powrotu do Androida sobie już nie wyobrażam.

#15 yelram

yelram
  • 108 posts

Posted 14 April 2018 - 19:45

Przypadkiem iOS 11.3 ma tego nie naprawić? Jak to faktycznie wygląda z tym spowalnianiem iPhone przez apple? Przecież jak bateria ma powiedzmy 80% swojej pojemności to powinna trzymać z godzinę krócej ale nie powinno wpływać to na funkcjonowanie oraz szybkość samego urządzenia. Gdy bateria ma mniej niż 80% łapie się na tańszą wymianę tak? Zastanawia mnie też fakt tych restartów, że niby bateria jest słaba, że ma mniejszą pojemność ale przecież napięcie i parametry są te same, ogniwo tylko zmniejszyło swoją pojemność w wyniku degradacji jednak znowu nie powinno to wpływać na działanie urządzenia tylko na czas pracy... I z tego co zrozumiałem apple gwarantuje to w iOS 11.3 tak?? Używał ktoś z Was bety i jak to wygląda?

#16 Ciap

Ciap
  • 11 posts

Posted 16 April 2018 - 09:23

Zaryzykowałam i zaktualizowałam IP6 do iOS 11.3 - wyniki wg. rankingu Antutu są teraz zbliżone a miejscami nawet i wyższe w porównaniu do średniej tego modelu. Potwierdzam, że update naprawił problem z wydajnością. A co do wpływu zużytej baterii na działanie urządzenia to mniemam, że odpowiedzialna była za to jakaś specjalnie dopisana na tę okoliczność sekcja w kodzie poprzedniego softu.

#17 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 22 April 2018 - 23:34

Przypadkiem iOS 11.3 ma tego nie naprawić? Jak to faktycznie wygląda z tym spowalnianiem iPhone przez apple? Przecież jak bateria ma powiedzmy 80% swojej pojemności to powinna trzymać z godzinę krócej ale nie powinno wpływać to na funkcjonowanie oraz szybkość samego urządzenia. 

Jak pojemność baterii spada do 80% pojemności znamionowej to znaczy, że jest już całkowicie zużyta i dalsza eksploatacja poza tym, że staje się bardzo uciążliwa to ładowanie zużytej baterii może być niebezpieczne zarówno dla sprzętu jak i dla Użytkownika.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users