Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Air + HDMI + ekran HP 22 er - problem z ostrością czcionek

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 Kuba Fajfrowski

Kuba Fajfrowski
  • 6 posts

Posted 01 October 2017 - 09:01

Dzień dobry,

prosiłbym bardzo o pomoc. Ze względu, że w biurze pracuje po 18h przed komputerem postanowiłem dopkupić sobie do mojego macbooka AIR, klawiaturę, mysz i monitor. Padło na Hp 22 er - jest zgrabny, ładny i w dobrej cenie (monitor ma wejścia VHG, HDMI). Jako system podłączenia chciałem użyć HDMI (akurat mam thunder bolt na HDMI. Po podłączeniu obraz się skaluje dobrze i dopasowywuję do ekranu, jednak teksty power poincie, na tronach są takie delikatnie rozmazane, nie ostre co jest bardzo męczące i nie da się na tym pracować. Z ciekawostek duże zdjęcia są ostre, tylko trochę inaczej wyglądają kolory 

Prosiłbym o poradę co mogę zrobić w obecnej sytuacji ? Czy może jak się wepnę VGA to będzie lepiej ? (tak powiedział człowiek w sklepie Cortland - nie do końca ufam tej teorii) A może nie wiem czegoś o ustawieniach? 

Z góry dzięki za odpowiedz.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5071 posts
Posted 01 October 2017 - 12:11

Używasz w natywnej rozdzielczości tego monitora?

#3 Kuba Fajfrowski

Kuba Fajfrowski
  • 6 posts

Posted 01 October 2017 - 15:53

Mam ustawioną natywną rozdzielczość monitora

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5071 posts
Posted 01 October 2017 - 15:58

Sprawdziłbym go z innym komputerem. To nie jest monitor z najwyższej polki, wiec być może nie jest idealnie ostry.

#5 Kuba Fajfrowski

Kuba Fajfrowski
  • 6 posts

Posted 01 October 2017 - 16:04

A może jakieś inne rozwiązanie? Wiem, że to nie jest monitor górnych lotów, ale chyba bez przesady, że to aż tak źle wyglada.

#6 kalvin

kalvin
  • 789 posts
  • SkądDE

Posted 01 October 2017 - 16:06

Zagęszczenie pixeli tego monitora jest na poziome 103 ppi. Nie wyciśniesz z niego nic więcej. Podłączenie poprzez HDMI to jedyne rozwiązanie a nie poprzez VGA ! 

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5071 posts
Posted 01 October 2017 - 16:11

A może jakieś inne rozwiązanie? Wiem, że to nie jest monitor górnych lotów, ale chyba bez przesady, że to aż tak źle wyglada.

Żeby rozmawiać o rozwiązaniu, to trzeba ustalić przyczynę. Masz 3 elementy:

1. Monitor - aby sprawdzić, podłącz do innego komputera

2. Kabel - wymienić na inny, sprawdzony HDMI. VGA na pewno nie poprawi sprawy

3. Komputer - podłączyć do innego monitora

Mówisz, że jest "delikatnie rozmazany". To dosyć miękkie pojęcie, trudno na podstawie takiego opisu stwierdzić, czy to jest normalne czy nie. Ale jak wykonasz powyższe testy, będziesz miał obraz sytuacji. Bez tego trochę nie ma o czym gadać.

Edited by Mikołaj Maciejko, 01 October 2017 - 16:12.

#8 Kuba Fajfrowski

Kuba Fajfrowski
  • 6 posts

Posted 01 October 2017 - 16:20

Podłączyłem komputer lenovo do tego monitora i jest ok

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5071 posts
Posted 01 October 2017 - 16:28

Podłączyłem komputer lenovo do tego monitora i jest ok

Tym samym kablem?

Sprawdź częstotliwość odświeżania na obu komputerach.

#10 Kuba Fajfrowski

Kuba Fajfrowski
  • 6 posts

Posted 01 October 2017 - 16:32

60 hz

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5071 posts
Posted 01 October 2017 - 16:48

Nie odpowiedziałeś, ale obstawiam, że jednak to Lenovo zostało podłączone innym kablem. Być może tu jest przyczyna, choć nie dałbym sobie niczego za to uciąć, bo to jednak transmisja cyfrowa. Dziwne. Może ktoś inny coś jeszcze doradzi, ale w ustawieniach MacOS nic raczej nie ma na takie objawy.

#12 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 October 2017 - 20:01

Generalnie to podłączanie przez HDMI (VGA to już pomijam bo to muzeum) to słaby pomysł z racji, że jest to standard telewizyjny/multimedialny obarczony chociażby DRM i posiadający większą tolerancję dla urządzeń docelowych (TV). Monitor podłącza się po wejściu cyfrowym czyli minimum DVI, a najlepiej Display Port.

Ja HDMI traktuję jako zawodnika rezerwowego do monitora ale na pewno o niebo lepsze niż VGA do projektora.

Pozdrawiam z 3City

#13 Kuba Fajfrowski

Kuba Fajfrowski
  • 6 posts

Posted 02 October 2017 - 11:37

Panowie,

może jakaś propozycja zgrabnego monitora 22 cale do 1000 PLN, który będzie spełniał wspomniane powyżej parametry techniczne? 

#14 kalvin

kalvin
  • 789 posts
  • SkądDE

Posted 02 October 2017 - 11:44

Monitory Full HD nie nadają się dla Ciebie. Poszukaj coś z 2k plus do tego z wyjściem DisplayPort. Przykładowo Dell  Dell P2416D. Rodzielczość 2k, 24 " + 60 Hz oraz DisplayPort. Ceno coś około 1180 zł. Na pewno będzie lepszy od FHD ! 

Link do monitora:

https://www.morele.n...-p2416d-758803/

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users