Jaki MacBook do projektowania w programach typu AUTOCAD.
Napisano 20 września 2017 - 23:10
Napisano 21 września 2017 - 11:25
Pierwsza sprawa że Autocad w wersji dla macOS nie ma zbyt dobrych opinii. A inna to fakt że różni się od wersji dla Windows co może komplikować życie osobie zaczynającej przygodę z takim oprogramowaniem.
Napisano 21 września 2017 - 13:00
Pierwsza sprawa że Autocad w wersji dla macOS nie ma zbyt dobrych opinii. A inna to fakt że różni się od wersji dla Windows co może komplikować życie osobie zaczynającej przygodę z takim oprogramowaniem.
Sa programy typu Parellels czy bootcamp. Czy wersja dla Windows bedzie dzialac bez wiekszych zarzutow?
Napisano 21 września 2017 - 13:07
Sa programy typu Parellels czy bootcamp. Czy wersja dla Windows bedzie dzialac bez wiekszych zarzutow?
Bootcamp to zupełnie normalny Windows, tyle że na sprzęcie od Apple więc to się w ogóle nie różni od każdego innego windowsowego lapka.
Parallels to też zupełnie normalny Windows, tyle że w postawiony na wirtualnej maszynie. Dla oprogramowania jest to zupełnie przezroczyste, więc też nie spodziewałbym się problemów. Może być nieco niższa wydajność ale bez przesady.
W obu przypadkach musisz pamiętać, że wymagana jest dodatkowa licencja na Windows a także wystarczająca przestrzeń dyskowa, żeby zmieściły się oba systemy wraz z oprogramowaniem. SSD 128GB może nie być najlepszym pomysłem.
Inną kwestią jest to, czy jest sens kupowania sprzętu Apple, jeśli będziemy na nim pracować głównie pod Windows. Dla mnie to niezrozumiałe, zwłaszcza, że za te pieniądze można kupić całkiem żwawego lapka od Microsoftu lub np. Della.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 21 września 2017 - 13:08
Napisano 21 września 2017 - 15:54
Parallels to też zupełnie normalny Windows, tyle że w postawiony na wirtualnej maszynie. Dla oprogramowania jest to zupełnie przezroczyste, więc też nie spodziewałbym się problemów. Może być nieco niższa wydajność ale bez przesady.
Tyle że w postawiony na wirtualnej maszynie, a może aż? Pracowałeś kiedyś na VM?
Wirtualna maszyna ma sterowniki do wirtualnego sprzętu którym jest np GPU, akceleracja 2D/3D to jest fikcja. Podstawowa wersja MBP 13' to 2.3GHz dual-core 7th-generation Intel Core i5 processor, 8GB Ram, oraz Intel Iris Plus Graphics 640 - myślisz że to wystarczy? (Dwa OSy jednocześnie, plus program który może fizycznie GPU potrzebować). Zaglądając na fora zagraniczne dowiadujemy się że minimum 6GB RAM dla wirtualnej maszyny więc podstawa z 8GB odpada. Inna sprawa czy ta zintegrowana grafika zapewni sprzętową akcelerację 2D / 3D, bo jeżeli wszystko będzie szło przez CPU to wydajność będzie bardzo kiepska.
Nie neguję bo sam korzystam i bardzo sobie chwalą rozwiązania VM, aczkolwiek dość często można się natknąć na aplikację której nie uruchomimy bądź nie będzie ona działała poprawnie.
Napisano 21 września 2017 - 16:16
Jestem studentem na politechnice i w tym semestrze rozpoczynają mi się zajęcia na których będzie projektowanie w AUTOCADzie czy w SOLIDWORKS. Rozważam kupno macbooka pro retina 13,3 bez touch baru. Czy to dobry wybór? Czy będzie się sprawnie na nim pracowało?
Daj sobie spokoj z MBP dla autocada, w tej cenie masz wypasionego Della XPS, na kórym jak będziesz chciał zainstalujesz osx.
Mac Mini Late 2012 i7/128SSD/1TB HDD/16GB-High Sierra, MacBook Pro 13" Mid 2009 C2D 2.26GHz/500GB HDD/8GB-El Capitan, iPhone 6 Plus-iOS 11
Napisano 21 września 2017 - 16:47
Tyle że w postawiony na wirtualnej maszynie, a może aż? Pracowałeś kiedyś na VM?
Codziennie pracuję wiele godzin na wirtualnej maszynie, która stoi gdzieś na drugim końcu Europy. Ale fakt, że nie w AutoCAD i fakt, że to nie VM postawiony na Maku tylko bardzo duża, korporacyjna infrastruktura maszyn wirtualnych, więc trudno porównywać.
Niemniej jednak łatwo można wygooglać, że ludzie miewają taką konfigurację z pozytywnymi rezultatami:
https://forums.autod...or/td-p/6596019
Ale, jak zapewne zauważyłeś, w ostatnim akapicie zakwestionowałem sens zakupu Maka do takiego zastosowania.
Napisano 21 września 2017 - 20:44
Codziennie pracuję wiele godzin na wirtualnej maszynie, która stoi gdzieś na drugim końcu Europy. Ale fakt, że nie w AutoCAD i fakt, że to nie VM postawiony na Maku tylko bardzo duża, korporacyjna infrastruktura maszyn wirtualnych, więc trudno porównywać.
No właśnie to są wieloprocesorowe maszyny itd ... , poza tym rozwiązania wirtualizacji w programach Pro działają troszkę inaczej niż rozwiązania konsumenckie za grosze.
Niemniej jednak łatwo można wygooglować, że ludzie miewają taką konfigurację z pozytywnymi rezultatami:
Czytałem, i o problemach także
Ja na przestrzeni paru lat używałem wszystkich 3 programów do wirtualizacji, obecnie używam darmowego VirtualBox. Moje odczucia są takie że jeżeli chcemy coś szybko zrobić czego na macOS z jakiegoś powodu się nie da - to ok. Jeżeli chcemy już coś więcej bywa z tym różnie, ja jakieś 3 miesiące temu chciałem douczyć się excela. Pobrałem Windows z strony Ms tak samo Office (wersje 30dni) wszystko działało pięknie, ale jak otworzyłem większą bazę danych w excelu - mulenie niemiłosierne. Ciężko powiedzieć w czym był problem bo utylizacja sprzętu na poziomie kilku procent zarówno w Win jak i macOS - ale pracować się nie dało.
Ale, jak zapewne zauważyłeś, w ostatnim akapicie zakwestionowałem sens zakupu Maka do takiego zastosowania.
Sens całego przedsięwzięcia zostawiam autorowi tematu, jego pieniążki w przyszłości jego sprzęt także i jego sprawa. To co napisałeś z mojego punktu widzenia ma sens i się z tobą zgadzam, ale są ludzie którzy wolą zapłacić Apple za obsługę i mieć święty spokój z systemem, sterownikami itd ...
Zaletą Maka dla sporej liczby osób jest fakt iż macOS i Windows mogą być jednocześnie na tym samym sprzęcie i to ludzi kusi. W całej reszcie przypadków posiadanie dwóch systemów jednocześnie odeszło do lamusa - ostatni raz takiego rozwiązania korzystałem w czasach kiedy się jednocześnie instalowało XP i 98/Me.
Użytkownik seb235 edytował ten post 21 września 2017 - 20:47
Napisano 21 września 2017 - 21:20
Ja na przestrzeni paru lat używałem wszystkich 3 programów do wirtualizacji, obecnie używam darmowego VirtualBox.
Ja dla odmiany używałem przez pewien czas VirtualBox ale trafiła się jakaś niezła promocja i się przesiadłem na Parallels. Wydajnościowo to jest jednak przepaść. Na zwykłych programach biurowych można normalnie pracować. Na VB nawet przeglądanie internetu to była mordęga.
Napisano 24 września 2017 - 10:11
Jestem studentem na politechnice i w tym semestrze rozpoczynają mi się zajęcia na których będzie projektowanie w AUTOCADzie czy w SOLIDWORKS. Rozważam kupno macbooka pro retina 13,3 bez touch baru. Czy to dobry wybór? Czy będzie się sprawnie na nim pracowało?
Oczywiście zrobisz, co zechcesz. Wiele razy tutaj, mimo że wszyscy "siedzimy" na makach odradzaliśmy "młodzieży" stosowanie maków do programów typu CAD. Ale oni i tak sami chcieli się o tym przekonać, że to nie ma sensu. Bo mak taki ładny, że długo na baterii trzyma. Ale ty przecież musisz zainstalować na nim Windows. A firmy piszące programy typu Cad dziwnym trafem nie potrafią sobie poradzić z OSX, bo do tej pory nie ma polecanej, wydajnej wersji pod maki.
A czego potrzebują programy typu CAD?
Przede wszystkim środowiska Windows. Po drugie, "lubią" karty graficzne NVidia, które dają im dodatkowego "kopa". Akceleracja oparta na CUDA, pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Powiedział bym, że obecnie większość obliczeń przejmują karty graficzne, które już dawno stały się kilkukrotnie wydajniejsze od procesorów.
A jak się to ma do makówek?
Model który wybrałeś ma tylko zintegrowaną grafikę Intela, która wydajnością "nie grzeszy". Ponadto instalacja Windows, to dodatkowe koszty, nie licząc totalnie porąbanego sposobu instalacji przez niemniej porąbane narzędzie zwane BOOTCAMP. Po za tym od wielu lat, Apple stosuje do wydajniejszych maszyn grafiki AMD.
Jakkolwiek byś do tego nie potrzedł, zawsze będziesz mieć d..e z tyłu.
Tyle w temacie.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych