Witam, ot贸偶 od kilku tygodni jestem "szcz臋艣liwym" posiadaczem Macbooka pro 15, niestety mam pewien bardzo powa偶ny jak dla mnie problem, kt贸ry niemal偶e dyskwalifikuje ten komputer a mianowicie, jego matryca jest jak dla mnie bardzo ra偶膮ca. Nie jestem w stanie zbyt d艂ugo wysiedzie膰 przy tym komputerze a niestety, jest mi on niezb臋dny do codziennej pracy. Oczywi艣cie 艣ciemniam go sobie odpowiednio ale o dziwo nic to nie daje, pr贸bowa艂em te偶 z kalibracj膮 i zmian膮 profilu (obecny to SMPTE RP 431-2-2007 DCI (P3)) Mo偶e kto艣 co艣 wie na ten temat, ma podobne odczucia, lub s艂ysza艂 o takim problemie? We wcze艣niejszym modelu 2015 takich problem贸w nie mia艂em, obraz na ekranie by艂 do艣膰 przyjemny natomiast tutaj, po godzinie mam ca艂e czerwone i za艂zawione oczy! Mo偶e to jaki艣 nowy typ matrycy, czy co艣...? Pod艂膮czam sobie ten komputerek pod taki s艂aby monitor LG i o dziwo tu problem贸w nie ma, nic mi oczu nie wypala, tylko na d艂u偶sz膮 met臋, nie ma to najmniejszego sensu bo cz臋sto si臋 z tym komputerem przemieszczam a nie mog臋 ze sob膮 przecie偶 wozi膰 zewn臋trznego monitora. B臋d臋 wdzi臋czny za wszelkie rady i sugestie.

MacbookPro 15 2017 problem z matryc膮
Napisano 16 wrze艣nia 2017 - 19:30
Napisano 18 wrze艣nia 2017 - 08:57
Kwestia przyzwyczajenia. Ja mam tak 偶e zawsze po przesiadce na nowy ekran oczy mi si臋 m臋cz膮. Po jakim艣 czasie przechodzi.
Napisano 18 wrze艣nia 2017 - 13:17
A nie masz jakiej艣 wady wzroku?
W poni偶szym linku jest w膮tek o wp艂ywie lepszych matryc z szerszym gamutem na osoby z astygmatyzmem.
Wnioski w w膮tku s膮 og贸lne ale co艣 w tym jest.bo sam spotka艂em si臋 z 2 osobami, kt贸rych oczy reagowa艂y alergicznie na wybrane monitory i by艂y to te lepsze modele.
http://mva.pl/viewto...&start=0#p19327
....a nowy MacBook ma lepsz膮 matryc臋 z szerszym gamutem P3.
U偶ytkownik filip71 edytowa艂 ten post 18 wrze艣nia 2017 - 13:21
Napisano 18 wrze艣nia 2017 - 18:16
Dzi臋kuj臋 za odpowiedzi. Ostatni raz by艂em u okulisty jakie艣 2 lata temu, ale po za za膰m膮 wrodzon膮, wszystko by艂o ok. Ta za膰ma w niczym nigdy mi nie przeszkadza艂a, ale skocz臋 si臋 jeszcze przebada膰 i zobaczymy. Generalnie w modelu 2015 tego problemu nie mia艂em, na pocz膮tku owszem by艂o dziwnie ale po kilku dniach wszystko si臋 unormowa艂o. Nowy komputer mam od miesi膮ca i niestety nic si臋 nie poprawia w tej kwestii... Na pocz膮tku my艣la艂em, 偶e to ta nowa matryca, 偶e jest zbyt jasna, kolory bardzo ra偶膮ce, nawet po 艣ciemnieniu monitora wszystko by艂o takie "gryz膮ce" a ikony stawa艂y si臋 takie lekko rozlane... W poprzedniej matrycy kolory by艂y takie delikatniejsze, bardziej pastelowe, matowe i przyjemniejsze dla oka. By膰 mo偶e to rzeczywi艣cie tylko moje wra偶enia, podjad臋 w wolnej chwili do appstore i por贸wnam z innymi kompami... Zobaczymy co powie okulista.
Napisano 18 wrze艣nia 2017 - 22:37
Spr贸buj tez podregulowa膰 barw臋 matrycy. Dla oczu m臋cz膮ce jest g艂贸wnie niebieskie 艣wiat艂o. Generalnie wieczorami i w nocy jest to najbardziej uci膮偶liwe, dlatego mo偶esz spr贸bowa膰 ustawi膰 na cieplejsze wchodz膮c w ustawienia, monitory i wybra膰 Night Shift.
MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K
Napisano 25 listopada 2017 - 23:06
Ok, by艂em u okulisty i wszystko OK. Moja dziewczyna odczuwa dok艂adnie te same dolegliwo艣ci korzystaj膮c z mojego komputera. Po prostu nie idzie wysiedzie膰 przy tej 偶ar贸wie d艂u偶ej ni偶 godzin臋
Napisano 03 grudnia 2017 - 00:10
To mo偶e wada egzemplarza? Masz mo偶liwo艣膰 posiedzie膰 u jakiego艣 znajomego na takim kompie z godzin臋 dwie by por贸wna膰?
Ja za艣 mam inaczej odk膮d siedz臋 na retina 13' i w pracy podpinam si臋 dodatkowo dwoma dell'ami (24' i 22') to nie mog臋 patrze膰 na t膮 nieostro艣膰, kt贸ra do niedawna wydawa艂a mi si臋 偶ylet膮
Napisano 04 grudnia 2017 - 10:30
Ja mam tego MacBooka i jako艣 nie widz臋 r贸偶nicy a wzrok mam taki sobie, chocia偶 okular贸w nie nosz臋.
Napisano 04 grudnia 2017 - 14:36
U mnie MBP 2016 trzynastka, te same problemy.
Oczy bol膮, m臋cz膮 si臋, co prawda wada wzroku -1,5 na ka偶de oko, ale przesiadaj膮c si臋 z Lenovo Y510P z full hd i matow膮 matryc膮 nie spodziewa艂em si臋 tak du偶ego przem臋czenia wzroku, u偶ywam komputera 艣rednio 6-8 godzin dziennie.
Planuj臋 przeprowadzi膰 test kupuj膮c foli臋 matow膮 od 3mk, mo偶e to co艣 pomo偶e, jak ju偶 b臋d臋 po testach to dam zna膰 dla tych, kt贸rych oczy nie wytrzymuj膮 pracy na tej "偶ylecie".
Co do przyzwyczajenia, u偶ywam go prawie codziennie od miesi膮ca i nie widz臋, aby moje oko w jaki艣 spos贸b si臋 przyzwyczaja艂o, szczerze to coraz bardziej odczuwam zm臋czenie, przez pierwszy tydzie艅 by艂o OK.
MacBook Pro 13 Touch Bar 2016 i5 8GB 512 SSD
iPhone X 64GB Black
Napisano 05 grudnia 2017 - 09:46
Powodem b贸lu oczu mo偶e by膰 inna rozdzielczo艣膰. W nowym modelu skalowana rozdzielczo艣膰 jest wi臋ksza, przez co elementy na ekranie s膮 mniejsze. Spr贸buj przestawi膰 w ustawieniach rozdzielczo艣膰 na mniejsz膮.
Napisano 05 grudnia 2017 - 10:22
Prawdopodobnie problemy z oczami powoduj膮 oczojebne kolory macOS i zastosowane nienaturalne mgie艂ki. A wszystko zacz臋艂o si臋 od Yosemite.
Witam, ot贸偶 od kilku tygodni jestem "szcz臋艣liwym" posiadaczem Macbooka pro 15, niestety mam pewien bardzo powa偶ny jak dla mnie problem, kt贸ry niemal偶e dyskwalifikuje ten komputer a mianowicie, jego matryca jest jak dla mnie bardzo ra偶膮ca. Nie jestem w stanie zbyt d艂ugo wysiedzie膰 przy tym komputerze a niestety, jest mi on niezb臋dny do codziennej pracy. Oczywi艣cie 艣ciemniam go sobie odpowiednio ale o dziwo nic to nie daje, pr贸bowa艂em te偶 z kalibracj膮 i zmian膮 profilu (obecny to SMPTE RP 431-2-2007 DCI (P3)) Mo偶e kto艣 co艣 wie na ten temat, ma podobne odczucia, lub s艂ysza艂 o takim problemie? We wcze艣niejszym modelu 2015 takich problem贸w nie mia艂em, obraz na ekranie by艂 do艣膰 przyjemny natomiast tutaj, po godzinie mam ca艂e czerwone i za艂zawione oczy! Mo偶e to jaki艣 nowy typ matrycy, czy co艣...? Pod艂膮czam sobie ten komputerek pod taki s艂aby monitor LG i o dziwo tu problem贸w nie ma, nic mi oczu nie wypala, tylko na d艂u偶sz膮 met臋, nie ma to najmniejszego sensu bo cz臋sto si臋 z tym komputerem przemieszczam a nie mog臋 ze sob膮 przecie偶 wozi膰 zewn臋trznego monitora. B臋d臋 wdzi臋czny za wszelkie rady i sugestie.
Prawdopodobnie problemy z oczami powoduj膮 oczojebne kolory macOS i zastosowane nienaturalne mgie艂ki. A wszystko zacz臋艂o si臋 od Yosemite.
Prze艂膮cz na tryb czarno-bia艂y i opisz czy dalej nie mo偶na na to patrze膰 przez d艂u偶szy czas.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 05 grudnia 2017 - 23:46
Powodem b贸lu oczu mo偶e by膰 inna rozdzielczo艣膰. W nowym modelu skalowana rozdzielczo艣膰 jest wi臋ksza, przez co elementy na ekranie s膮 mniejsze. Spr贸buj przestawi膰 w ustawieniach rozdzielczo艣膰 na mniejsz膮.
Odpada, ju偶 j膮 zmieni艂em i nic to nie da艂o :/
Prze艂膮cz na tryb czarno-bia艂y i opisz czy dalej nie mo偶na na to patrze膰 przez d艂u偶szy czas.
Ju偶 przetestowane, jest jaka艣 poprawa, jednak na d艂u偶sza met臋 potrzebuj臋 kolor贸w do pracy. Dzi艣 dziewczyna 1,5 godziny pisa艂a opracowanie i nie by艂a w stanie go doko艅czy膰 w艂a艣nie z powodu b贸lu oczu, 艂zawienia itp. Ju偶 po 30 min ci臋偶ko jej by艂o utrzyma膰 wzrok na ekranie :/ Kurd臋, nie wiem co z tym dalej robi膰, bo to jednak bardzo drogi sprz臋t i wypada艂o by, 偶eby ta matryca jednak nie wypali艂a mi oczy :/ Przed TV mog臋 siedzie膰 ca艂y dzie艅 i nic si臋 nie dzieje, podobnie na Ipadzie.
U偶ytkownik mic112 edytowa艂 ten post 05 grudnia 2017 - 23:50
Napisano 06 grudnia 2017 - 08:44
Sprobuj delikatnie zmienic barwe kolorow za pomoca night shift i daj znac, czy wtedy oczy nie mecza Ci sie tak bardzo.
Napisano 08 stycznia 2018 - 23:17
http://megawattapps....-hurts-my-eyes/
https://www.makeuseo...e-ipad-or-imac/
Niestety ale troch臋 tego w internecie jest, szkoda bo to fajny sprz臋t ale je艣li mam od niego o艣lepn膮膰 to jednak podzi臋kuj臋...
https://www.makeuseo...a-display-work/
Napisano 09 stycznia 2018 - 07:33
MacBook Pro 13 Touch Bar 2016 i5 8GB 512 SSD
iPhone X 64GB Black
Napisano 11 stycznia 2018 - 21:38
Mnie niestety nie a dodatkowo moja dziewczyna, odczuwa dok艂adnie te same objawy co ja... Spr贸buje jeszcze zareklamowa膰, mo偶e to wina mojego ekranu, mo偶e co艣 tam za bardzo 艣wieci/razi? :/ Sam ju偶 nie wiem, na poprzednim modelu (2015) wszystko by艂o ok, kolory jakby przyjemniejsze dla oka, 艂agodniejsze.
Napisano 12 stycznia 2018 - 11:12
No to jeste艣cie wyj膮tkowi, czas na badania.
Mac Mini Late 2012 i7/128SSD/1TB HDD/16GB-High Sierra, MacBook Pro 13" Mid 2009 C2D 2.26GHz/500GB HDD/8GB-El Capitan, iPhone 6 Plus-iOS 11
Napisano 12 stycznia 2018 - 17:34
Ju偶 by艂em u okulisty i wszystko ok, mo偶e to rzeczywi艣cie wada mojego egzemplarza. Zreszt膮 problem wyst臋puje u wielu os贸b, linki powy偶ej.
Napisano 13 stycznia 2018 - 18:15
Badania wykazuj膮, 偶e ci, co im przeszkadza jaskrawo艣膰, b臋d膮 jeszcze mieli przez wiele lat zdrowy wzrok.
A ci, co swoje oczy ju偶 przyzwyczaili do tych jaskrawo艣ci, b臋d膮 mieli problemy.
- mic112 lubi to
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych