Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

Apple TV 4K - pytania

• Please log in to reply
618 replies to this topic

#251 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4898 posts
Posted 22 August 2018 - 14:47

Natomiast rozwiązania  o których piszą koledzy wymagają uprawnień deweloperskich dużej dozy cierpliwości a ich legalność i niezawodność jest mocno dyskusyjna......  

"Uprawnienia deweloperskie" to kwestia prostej konfiguracji, nie wymaga żadnego płatnego konta deweloperskiego i jest to w pełni legalne. Każdy, kto chce choćby amatorsko pobawić się w programowanie, przechodzi ten proces. Tu oczywiście programowanie nie jest potrzebne, bo źródło Kodi jest dostępne. Wątpliwości nt. legalności może natomiast budzić kwestia masowego i komercyjnego udostępniania tej aplikacji. To, jak sądzę odbywa się poprzez dodawanie użytkowników, jako niby-testerów aplikacji.

Natomiast pełna zgoda, że wymaga to cierpliwości i maka z zainstalowanym Xcode na czas instalacji. Wydaje mi się, że nie po to ludzie wybierają sprzęt Apple aby bawić się w takie kombinacje.

Edited by Mikołaj Maciejko, 22 August 2018 - 14:48.

#252 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 posts

Posted 23 August 2018 - 18:46

dziękuje wszystkim za odpowiedzi... jak wnioskuję to bez kombinowania niewiele wyjdzie z Playera+. Szkoda, nie wiem bowiem czy podjęłabym się tematu instalowania Xcode, więc trochę nie fajnie bo się napaliłam... W sumie to juz wobec tego nie wiem do czego to TV służy. iTunesa czy HBOgo bowiem to mogę też na MB 12 wyświetlić i podłączyć do większego wyświetlacza... 

Pewnie były juz takie rozterki, ale w sumie czy faktycznie opłaca się AppleTv ? czy ona coś zmienia... sorry za pytania, ale uwielbiam sprzęt apple i im więcej go mam tym bardziej mnie cieszy... na TV mi zależy bo lubię videostreaming, a tradycyjna TV mnie nie interesuje, tylko kasę ściąga. Mogę prosić o opinię... w czym AppleTV mi dogodzi...?

Edited by a.s, 23 August 2018 - 18:47.

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#253 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4898 posts
Posted 23 August 2018 - 20:18

Jasne, ze możesz podłączyć komputer do Tv ale z kanapy pewnie nie dosiegniesz a aTV wygodnie obsługuje się pilotem. Ja dodatkowo puszczam z niego muzykę na kolumny z Apple Music. Tez się da z komputera ale to upierdliwe. ATV to wygoda ale niekoniecznie jakieś nowe funkcje, których nie mamy w innych sprzętach. Ja tak naprawdę używam tylko do iTunes, Netflix, YouTube i muzyki. Inne rzeczy bardzo sporadycznie albo wcale.
  • a.s-6704ce448e likes this

#254 angelares

angelares
  • 912 posts
  • Skądona taka blada?

Posted 23 August 2018 - 20:42

W Twoim przypadku do niczego. 

#255 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 24 August 2018 - 06:41

dziękuje wszystkim za odpowiedzi... jak wnioskuję to bez kombinowania niewiele wyjdzie z Playera+. Szkoda, nie wiem bowiem czy podjęłabym się tematu instalowania Xcode, więc trochę nie fajnie bo się napaliłam... W sumie to juz wobec tego nie wiem do czego to TV służy. iTunesa czy HBOgo bowiem to mogę też na MB 12 wyświetlić i podłączyć do większego wyświetlacza... 

Pewnie były juz takie rozterki, ale w sumie czy faktycznie opłaca się AppleTv ? czy ona coś zmienia... sorry za pytania, ale uwielbiam sprzęt apple i im więcej go mam tym bardziej mnie cieszy... na TV mi zależy bo lubię videostreaming, a tradycyjna TV mnie nie interesuje, tylko kasę ściąga. Mogę prosić o opinię... w czym AppleTV mi dogodzi...?

Koleżanko chyba dodam Cie do znajomych za tego suchara :D 
Kupowanie sprzętu Apple nigdy nie było opłacalne 
iPhone x-xsiaomi
apple watch- xsiaomi mi band 
Apple TV-xsiami mi box 4k
Wszystkie te zabawki spełniają tą samą funkcje 
Dlaczego wybieramy Apple?- ze względu na ekosystem którego jesteśmy "szczęśliwymi niewolnikami" :D 

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#256 notedeagle

notedeagle
  • 599 posts

Posted 24 August 2018 - 07:22

No z tym Apple Watch - Mi Band to trochę pojechałeś po bandzie...

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#257 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2018 - 07:31

Mam trochę rzeczy od Xiaomi, niestety stabilnością one nie grzeszą. Nadrabiają to oczywiście ceną.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#258 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 posts

Posted 24 August 2018 - 09:58

nie, no porównywanie sprzętu Apple do Xiaomi to z lekka przesada, ale faktem jest, że to co się kocha w Apple to ekosystem i komfort... :)

chodzi mi właśnie o to by nie musieć za każdym razem włączać MB jak chce film na HBOgo oglądać. No i słyszałam że można też zdalnie zdjęcia wyświetlać z IP i MB. Szkoda tylko, że dodatkowo nie ma miejsca na ich przechowywanie na TV... a swoją drogę w jednym ze sklepów widziałam, ze jest do dokupienia pilot "Remote" - czy to oznacza, ze w zestawie nie ma żadnego, czy może ten ma jakąś dodatkową funkcjonalność. Na zdjęciu oba wyglądają w sumie tak samo...

i mam jeszcze jedno pytanie - czy na ATV4 działa tam jakaś przeglądarka np. Safari, bo z tego co widzę to ma ona możliwość podłączenia klawiatury i myszy bezprzewodowej...

Edited by a.s, 24 August 2018 - 10:06.

#259 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 24 August 2018 - 10:16

nie, no porównywanie sprzętu Apple do Xiaomi to z lekka przesada, ale faktem jest, że to co się kocha w Apple to ekosystem i komfort... :)

chodzi mi właśnie o to by nie musieć za każdym razem włączać MB jak chce film na HBOgo oglądać. No i słyszałam że można też zdalnie zdjęcia wyświetlać z IP i MB. Szkoda tylko, że dodatkowo nie ma miejsca na ich przechowywanie na TV... a swoją drogę w jednym ze sklepów widziałam, ze jest do dokupienia pilot "Remote" - czy to oznacza, ze w zestawie nie ma żadnego, czy może ten ma jakąś dodatkową funkcjonalność. Na zdjęciu oba wyglądają w sumie tak samo...

i mam jeszcze jedno pytanie - czy na ATV4 działa tam jakaś przeglądarka np. Safari, bo z tego co widzę to ma ona możliwość podłączenia klawiatury i myszy bezprzewodowej...

Natywnie nie ma przeglądarki w ATV. Jedyna opcja to AirPlay. Chyba że da się to jakość obejść ale nie słyszałem. 

• wloczykij2 likes this

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#260 angelares

angelares
  • 912 posts
  • Skądona taka blada?

Posted 24 August 2018 - 10:50

Czego nie ma aTV:

- przeglądarki (jedyna opcja to sideload - upierdliwe) - więc nici z cda i innych

- wyjścia optycznego (są spittery hdmi do wyprowadzenia dźwięku na wzmacniacz i obrazu na telewizor)

- natywnego KODI z pluginami 

Więc nici z piractwa jako takiego - jednakże zawsze możesz zassać film ze swich wypraw na ryby na dysk maka i go udostępnić VLC na aTV. Poza tym Plex, Infuse itp. 

Co ma:

- HBO bez dekodera, Netfix, Amazon Prime, Showmax i Filmbox - możesz nie wychodzić z łóżka oglądając. Byleby sąsiedzi czasem doglądali kwiaty i czy żyjesz. 

- Apple Music, Tidal, Podcasty, Underdome itp które moga sobie lecieć gdy ty oglądasz youtuba z kompem na kolanach 

- gry z kontrolerem - to nie xbox ale spoko daje radę (wiem nie grasz)

- Homekit - taka centralka 

- jak pisałaś zdjęcia przez icloud 

- jak pisał kolega włóczykij możesz nawet marnotrawić czas na polską telewizję po krótkich bojach

Jeśli jesteś

- audiofilem - nie kupuj, 

- chcesz tanio i dobrze - nie kupuj

- nie masz dobrego nagłośnienia (choćby solo 9c) - nie kupuj

- nie wiesz po co Ci to - nie kupuj

- jeśli masz powyższe w poważaniu i zbędny cash - kupuj. 

- jak chcesz to wszystko z pudełka (oprócz zdjęć chyba) - kup chromecast 

Jednakże trzeba też pamiętać, że w miarę nowe filmy są do wypożyczenia za 14 pln (ITunes) - nie wiem na co przeliczasz ale dla mnie to przyjemność oglądania filmów kinowych w domu, bez gawiedzi, telefonów, popcornu, hałasu. W czasie seansu mogę iść spokojnie do wc, sklepu po piwo,  na fajkę i wciąż mam co najmniej 15 pln w kieszeni.  

#261 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 posts

Posted 24 August 2018 - 10:57

Czego nie ma aTV:

- przeglądarki (jedyna opcja to sideload - upierdliwe) - więc nici z cda i innych

- wyjścia optycznego (są spittery hdmi do wyprowadzenia dźwięku na wzmacniacz i obrazu na telewizor)

- natywnego KODI z pluginami 

Więc nici z piractwa jako takiego - jednakże zawsze możesz zassać film ze swich wypraw na ryby na dysk maka i go udostępnić VLC na aTV. Poza tym Plex, Infuse itp. 

Co ma:

- HBO bez dekodera, Netfix, Amazon Prime, Showmax i Filmbox - możesz nie wychodzić z łóżka oglądając. Byleby sąsiedzi czasem doglądali kwiaty i czy żyjesz. 

- Apple Music, Tidal, Podcasty, Underdome itp które moga sobie lecieć gdy ty oglądasz youtuba z kompem na kolanach 

- gry z kontrolerem - to nie xbox ale spoko daje radę (wiem nie grasz)

- Homekit - taka centralka 

- jak pisałaś zdjęcia przez icloud 

- jak pisał kolega włóczykij możesz nawet marnotrawić czas na polską telewizję po krótkich bojach

Jeśli jesteś

- audiofilem - nie kupuj, 

- chcesz tanio i dobrze - nie kupuj

- nie masz dobrego nagłośnienia (choćby solo 9c) - nie kupuj

- nie wiesz po co Ci to - nie kupuj

- jeśli masz powyższe w poważaniu i zbędny cash - kupuj. 

- jak chcesz to wszystko z pudełka (oprócz zdjęć chyba) - kup chromecast 

Jednakże trzeba też pamiętać, że w miarę nowe filmy są do wypożyczenia za 14 pln (ITunes) - nie wiem na co przeliczasz ale dla mnie to przyjemność oglądania filmów kinowych w domu, bez gawiedzi, telefonów, popcornu, hałasu. W czasie seansu mogę iść spokojnie do wc, sklepu po piwo,  na fajkę i wciąż mam co najmniej 15 pln w kieszeni.  

CZYLI WYGLĄDA NA TO, ŻE KUPUJĘ  :D do tego przeczytałam na stronie Cortlandu, że ma możliwość przechowywania własnej biblioteki zdjęć, muzy i filmów... jeśli t prawda to juz bez dwóch zdań ATV jest moja  :)  

Edited by a.s, 24 August 2018 - 11:00.

#262 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4898 posts
Posted 24 August 2018 - 11:01

1. Tak, można wyświetlać zdalnie z iPhone i Maka. Działa to dobrze. Dźwięk także jest przekierowywany.

2. Pilot jest w zestawie. Są też sprzedawane oddzielnie, jakby Ci się zepsuł, zgubił. Ponadto można sterować za pomocą iPhone'a.

3. Nie ma żadnej przeglądarki. Możesz wyświetlić korzystając z #1.

#263 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 posts

Posted 24 August 2018 - 11:15

1. Tak, można wyświetlać zdalnie z iPhone i Maka. Działa to dobrze. Dźwięk także jest przekierowywany.

2. Pilot jest w zestawie. Są też sprzedawane oddzielnie, jakby Ci się zepsuł, zgubił. Ponadto można sterować za pomocą iPhone'a.

3. Nie ma żadnej przeglądarki. Możesz wyświetlić korzystając z #1.

co to jest #1 ?

#264 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4898 posts
Posted 24 August 2018 - 11:17

co to jest #1 ?

Punkt pierwszy mojej odpowiedzi.

#265 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 posts

Posted 24 August 2018 - 11:18

Punkt pierwszy mojej odpowiedzi.

:lol: dzięki :)

#266 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 posts

Posted 24 August 2018 - 12:26

Natywnie nie ma przeglądarki w ATV. Jedyna opcja to AirPlay. Chyba że da się to jakość obejść ale nie słyszałem.

No właśnie ja np. mam safari z tej samej stronki co opłacam kodi, które kosztuje całe 2,5$/mc. Tyle, ze wygodniej rzucić przez airplay jak już się to chce.

Iphone 4S, 6, SE, Ipad air 2,a teraz 2 XS, macbook pro 2016, macbook 12'' i  atv 4

#267 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 24 August 2018 - 13:56

CZYLI WYGLĄDA NA TO, ŻE KUPUJĘ  :D do tego przeczytałam na stronie Cortlandu, że ma możliwość przechowywania własnej biblioteki zdjęć, muzy i filmów... jeśli t prawda to juz bez dwóch zdań ATV jest moja  :)  

Jeżeli nie masz tv 4k to Apple TV 4 wydaje się być lepszym wyborem.... no chyba że cena nie ma znaczenia:D 

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#268 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 24 August 2018 - 14:37

No właśnie ja np. mam safari z tej samej stronki co opłacam kodi, które kosztuje całe 2,5$/mc. Tyle, ze wygodniej rzucić przez airplay jak już się to chce.

W sumie się wygłupiłem bo w Kodi to wszystko (no prawie ;) ) da się zrobić. No nie mniej trzeba się trochę namęczyć i dopłacić. Nie sądzę też żeby było to jakieś super wygodne.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#269 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 posts

Posted 24 August 2018 - 15:18

No racja, na kodi da się sporo. Ja tego używam do usług, które nie maja oficjalnych apek. Choć częściej włączam hbogo czy netflixa.

Niemniej chodziło mi o samo safari powyżej, przy użyciu tej stronki ściąga się ją. Jednak przeglądarka jakos potrzebna nie jest na tym. Sam używałem przez ostatni rok z 5 razy jak nie mniej.

Iphone 4S, 6, SE, Ipad air 2,a teraz 2 XS, macbook pro 2016, macbook 12'' i  atv 4

#270 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2018 - 17:13

Ja uzywam namiętnie Plexa do dzielenia multimediów, zdjęć, muzyki, itp. Plex działa na różnych urządzeniach. Mam go na smart tv, na xboxie, fergusonie atv, macu, PC, iPadach, iPhonach oraz udostępniam zdalnie przez net.

Jak by nie patrzeć na aple tv działa najbardziej bezlroblemowo. Podpiąłem go do kina domowego i tv 4k. Nastepny OS ma obsługiwać Dolby Atmos także dla mnie cacy wszystko. Zastanawial się nad zamaną fergusona na kolejne Apple tv

#271 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2018 - 18:51

Na czym masz postawiony serwer Plexa?

#272 cooper69

cooper69
  • 1034 posts
  • SkądGdańsk

Posted 24 August 2018 - 19:28

Ja mam Plexa na Mini Model 2011 z i5 2.5GHz, 6GB RAM i grafiką 6630

Sprawuje się doskonale.

Pozdrawiam z 3City

#273 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2018 - 20:54

Kurdę, też nad tym myślę;D Nawet dodałem kilka aukcji już na Allegro do obserwowanych. A jak z poziomem głośności, słychać go czy jest generalnie bezgłośny? Masz tam SSD czy HDD?

#274 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2018 - 21:49

Na czym masz postawiony serwer Plexa?

HP Proliant z Ubuntu

Edited by Dusiek, 24 August 2018 - 21:50.

• Emej likes this

#275 cooper69

cooper69
  • 1034 posts
  • SkądGdańsk

Posted 24 August 2018 - 22:09

Kurdę, też nad tym myślę;D Nawet dodałem kilka aukcji już na Allegro do obserwowanych. A jak z poziomem głośności, słychać go czy jest generalnie bezgłośny? Masz tam SSD czy HDD?

Mini i głośny? Chyba żartujesz :)

Robi za podstawkę pod switch i telefon stacjonarny.

Dwa zwykłe HDD (SSD do takich rzeczy zbędny).

Jak ktoś by potrzebował zestawu na drugi HDD do Mini to mam :)

Pozdrawiam z 3City

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users