Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 5 głosy

iPhone X – opinie i wrażenia.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2901 odpowiedzi w tym temacie

#2151 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 czerwca 2018 - 21:29

Sam fakt, że jest odnawiany. To jak płacić 300 tysięcy za nowy samochód w którym po dwóch tygodniach psuje się dajmy na to silnik. Oddajesz do serwisu i uśmiechnięty Pan mechanik oznajmia, że przygotowany już jest drugi samochód z 50k przebiegu, ale sprawdzony technicznie i odnowiony wizualnie. Chyba średni deal.

Zgoda ale to działa bardziej na psychikę aniżeli ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Elektronika to loteria. Nówka może paść Tobie na cokolwiek kilka dni po gwarancji a refurb śmigać kilka lat - i odwrotnie. Nie ma się co spinać. Też miałem takie podejście, nawet każdą mikroryską się przejmowałem ale na szczęście mi przeszło :)

• krzysztofsds, wopo i lousylucky lubią to

#2152 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 01 czerwca 2018 - 23:05

Zgoda ale to działa bardziej na psychikę aniżeli ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Elektronika to loteria. Nówka może paść Tobie na cokolwiek kilka dni po gwarancji a refurb śmigać kilka lat - i odwrotnie. Nie ma się co spinać. Też miałem takie podejście, nawet każdą mikroryską się przejmowałem ale na szczęście mi przeszło :)

Jasne, zgadzam się, że jest to w pewnym(!) stopniu loteria. Nieraz już mi się zdarzyło, gdy sprzęt padał dosłownie miesiąc po gwarancji. Może i jest to teoria spiskowa z "planowym postarzaniem produktów" jednak osobiście w to wierzę. Brzmię trochę jak typowy Janusz z mottem "płacę, więc wymagam, bo mnie się należy" jednak patrząc zdroworozsądkowo (jak dla mnie), w przypadku gdy urządzenie ulega uszkodzeniu w ciągu pierwszego miesiąca powinna być możliwość 100% zwrotu poniesionych kosztów związanych z zakupem telefonu. 

 iPhone X  iPad Pro 12,9  Pencil  Macbook Pro 13" Retina  Watch Steel

#2153 MC_

MC_
  • 6 916 postów

Napisano 02 czerwca 2018 - 07:21

Nie ma to jak podejscie innych producentow. Wgralismy nowy soft i teraz powinno dzialac.
  • Bigkaban i Zireael lubią to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#2154 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 02 czerwca 2018 - 13:11

Jasne, zgadzam się, że jest to w pewnym(!) stopniu loteria. Nieraz już mi się zdarzyło, gdy sprzęt padał dosłownie miesiąc po gwarancji. Może i jest to teoria spiskowa z "planowym postarzaniem produktów" jednak osobiście w to wierzę. Brzmię trochę jak typowy Janusz z mottem "płacę, więc wymagam, bo mnie się należy" jednak patrząc zdroworozsądkowo (jak dla mnie), w przypadku gdy urządzenie ulega uszkodzeniu w ciągu pierwszego miesiąca powinna być możliwość 100% zwrotu poniesionych kosztów związanych z zakupem telefonu. 

Ja w takie teorie też wierzę. Miałam kiedyś laptopa, który zepsuł się idealnie w ostatni dzień gwarancji, i to jeszcze wieczorem (była sobota, więc nic nie można było zrobić). Padła grafika - zimne luty. Po prowizorycznej naprawie poprzez podgrzanie nad kuchenką turystyczną podziałał jeszcze półtora roku :D.

@up, serwis Samsunga tak bardzo :D. Miałam okazję się o tym przekonać na własnej skórze...

Użytkownik Zireael edytował ten post 02 czerwca 2018 - 13:12

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#2155 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 08 czerwca 2018 - 20:03

Telefon wrócił z centrum serwisowego. Wymieniony został ekran, a nie całe urządzenie, co dla mnie jest plusem  :D

#2156 gpociej

gpociej
  • 193 postów

Napisano 08 czerwca 2018 - 20:25

Możesz się podzielić informacją gdzie był kupiony, gdzie oddany do naprawy oraz ile czekałeś?

#2157 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 08 czerwca 2018 - 21:36

Oddany był w poprzedni piątek do Cortlandu we Wroclavii. W poniedziałek dostałem powiadomienie o wysłaniu telefonu do centrum serwisowego. Dziś jest do odbioru. Gdzie kupowane - szczerze nie wiem, bo nie mój sprzęt. Wiem, że na Allegro, a po zajrzeniu do pudełka widziałem, że dystrybucja UK.

#2158 awakeman

awakeman
  • 501 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 09:00

Witam, zastanawiam sie nad zmiana mojego iPhona 8 Plus na X, lecz caly czas sie waham, czy oby na pewno bedzie to dobry ruch. Mam tylko dwa pytania, glownie do osob ktore przesiadly sie z 8 Plus na X. I tak, jak wyglada porownanie dlugosci pracy baterii oraz czy ten ekran w X rzeczywiscie jest wiekszy, jesli chodzi o ogladanie materialow video, np. na youtube? Wiem, ze X scina boki i wtedy juz jakis procent ekranu nie jest w uzyciu. Do tego ekran w X jest wezszy. Te dwa fakty caly czas mnie zastanawiaja i czy rzeczywiscie ogladajac filmy na X ten ekran jest caly czas wiekszy od 8 Plus? Wiem, ze mozna zrobic na X fit to size i wtedy ogladac filmy na pelnym ekranie, ale nie jest to dla mnie rozwiazanie, bo w takim przypadku ucina czesc oryginalego obrazu i ten jest zaklamany.

Moglby sie ktos wypowiedziec na ten temat? Z gory dziekuje. 

#2159 Hohe

Hohe
  • 324 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 09:07

Moim zdaniem, pod obydwoma względami, X wypada gorzej. Nie zamieniłbym, tym bardziej o tej porze roku. Lepiej poczekać, co tam nowego pokażą po wakacjach.
Po za tym, choć wiem że zabrzmi to jak herezja, 8plus mojej żony robi lepsze zdjęcia i lepiej gra, mam na myśli dźwięk.

#2160 awakeman

awakeman
  • 501 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 09:12

Wlasnie przez to nie mam pewnosci, czy bedzie to dobry wybor. Dlugosc pracy baterii w moim 8 Plus jest najlepsza ze wszystkich iPhonow, ktore mialem. Bez problemu wykrecam 10 godzin w uzyciu i ponad 40 w gotowosci.

Co do ekranu, to to, ze w Plusie jest szerszy jest dla mnie... plusem ;) Ogladalem troche porownan na yt i podczas wyswietlania materialow video, te wydaja sie mniejsze na X.

Dzieki za odpowiedz.

#2161 soczekpl

soczekpl
  • 3 277 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 czerwca 2018 - 10:03

W tej chwili zakup X jest faktycznie bez sensu, bo za mniej więcej 3 miesiące pokażą nowe modele. Natomiast pozbyłbym się 8 w miarę szybko, bo wszystko wskazuje na to, że Apple odejdzie od tej archaicznej konstrukcji i może być ciężko sprzedać telefon po wakacjach. A co do samych telefonów to oczywiście bez porównania na korzyść X.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#2162 awakeman

awakeman
  • 501 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 10:08

Nie wiem w takim razie co masz na mysli. Nie kupowac X, bo wychodzi nowy niebawem, ale sprzedac 8 Plus, bo pozniej bedzie ciezko sie go pozbyc. Rozumiem, ze mam chodzic z tabletem? ;)

#2163 soczekpl

soczekpl
  • 3 277 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 czerwca 2018 - 10:13

Nie wiem w takim razie co masz na mysli. Nie kupowac X, bo wychodzi nowy niebawem, ale sprzedac 8 Plus, bo pozniej bedzie ciezko sie go pozbyc. Rozumiem, ze mam chodzic z tabletem? ;)

No fakt, trochę uprościłem. Sprzedaj pod koniec sierpnia i załatw sobie jakiś zastępczy :P Zwłaszcza że te nowe X podobno mają być trochę tańsze.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#2164 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 09 czerwca 2018 - 10:15

.

Użytkownik Regiss edytował ten post 09 czerwca 2018 - 10:15

iPhone 15 Pro

#2165 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 czerwca 2018 - 10:37

Witam, zastanawiam sie nad zmiana mojego iPhona 8 Plus na X, lecz caly czas sie waham, czy oby na pewno bedzie to dobry ruch. Mam tylko dwa pytania, glownie do osob ktore przesiadly sie z 8 Plus na X. I tak, jak wyglada porownanie dlugosci pracy baterii oraz czy ten ekran w X rzeczywiscie jest wiekszy, jesli chodzi o ogladanie materialow video, np. na youtube? Wiem, ze X scina boki i wtedy juz jakis procent ekranu nie jest w uzyciu. Do tego ekran w X jest wezszy. Te dwa fakty caly czas mnie zastanawiaja i czy rzeczywiscie ogladajac filmy na X ten ekran jest caly czas wiekszy od 8 Plus? Wiem, ze mozna zrobic na X fit to size i wtedy ogladac filmy na pelnym ekranie, ale nie jest to dla mnie rozwiazanie, bo w takim przypadku ucina czesc oryginalego obrazu i ten jest zaklamany.
Moglby sie ktos wypowiedziec na ten temat? Z gory dziekuje.

W obu tych przypadkach lepiej wypada iPhone 8 Plus (mam oba telefony w domu). Jego podstawowa wada to ogromne rozmiary, ale jeśli ci to nie przeszkadza, zostałbym już przy nim i zobaczył, co pokażą we wrześniu.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#2166 awakeman

awakeman
  • 501 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 12:01

Dzieki wielkie. Zupelnie nie przeszkadzaja mi jego gabaryty.

#2167 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 12:39

Awakeman, większość jeszcze filmów jest w innym formacie nie dostosowana do 18:9, ale na yt jak znajdę i odtworzę taki to ładnie wypelnia ekran X, zreszta chyba coraz więcej jest w tym formacie. Bateria w Plus jest lepsza. Jak zmieniałem z Plus na X też miałem na początku takie właśnie wrażenie, jednak szybko się przyzwyczaiłem do wygodnej nowej bryły, fajnej obsługi gestami, face id i już bym nie wrócił do Plus. W Twoim przypadku bym poczekał na nowe modele.

#2168 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 827 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 13:11

W jednym X ma przewagę, prestiż. Właśnie wróciłem z imprezy, gdzie chyba większość ludzi miała Xy. Wstyd było wyjąc 8plus do zdjęcia. Oczywiście żartuję, ale jest w tym trochę prawdy. W mojej firmie jest taki klimat, że lepiej się nie przechwalać i tu 8, w futerale praktycznie nieróżniąca się od starszych ma zalety. Ale jeśli komuś zależy na prestiżu, to istnieje tylko jeden telefon- X.

#2169 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 09 czerwca 2018 - 13:35

Prestiż. Ja pier.... telefon z którym biega byle dzieciak w NY tu jest wyznacznikiem prestiżu.
  • Sebosz i Krzyssp2 lubią to

iPhone 15 Pro

#2170 awakeman

awakeman
  • 501 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 15:06

Awakeman, większość jeszcze filmów jest w innym formacie nie dostosowana do 18:9, ale na yt jak znajdę i odtworzę taki to ładnie wypelnia ekran X, zreszta chyba coraz więcej jest w tym formacie. Bateria w Plus jest lepsza. Jak zmieniałem z Plus na X też miałem na początku takie właśnie wrażenie, jednak szybko się przyzwyczaiłem do wygodnej nowej bryły, fajnej obsługi gestami, face id i już bym nie wrócił do Plus. W Twoim przypadku bym poczekał na nowe modele.

Wypełniać, wypełnia cały ekran, ale przycina obraz z każdej strony, a to jest dla mnie słabe rozwiązanie.

Tutaj widać najlepiej, to co mam na myśli. Jak dla mnie jest robienie ludzi w konia. Niby większy ekran, ale tak naprawdę, tylko pod aplikacje. Oglądanie materiałów video wygląda już zupełnie inaczej.

https://m.fotosik.pl...20407b5c67a4a4c

https://m.fotosik.pl...c69e0a4b513f79c

Użytkownik awakeman edytował ten post 09 czerwca 2018 - 15:07

#2171 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 15:42

Awakeman chyba mnie nie rozumiesz, jak masz film np na yt w 18,5-9 format nic nie przycina, a sam wypełnia pełny ekran.

#2172 awakeman

awakeman
  • 501 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 16:09

Ok, ale ile jest takich filmów? Jakiś mały procent.
Poszperałem trochę w sieci i w tym formacie nie obejrzymy filmów na Netflixie, Iplii, czy HBO Go. Na Youtube też mało kto takie kręci. Na dzień dzisiejszy lipa, jak dla mnie.
  • krissolek lubi to

#2173 busaba

busaba
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 czerwca 2018 - 17:14

@awakeman

Gwoli ścisłości na Netfilx są filmy w tym formacie, fakt że mało ale są. Ipla i HBO Go nie wiem, nie używam. Z czasem to się zacznie coraz szybciej rozkręcać tak jak było z 4;3 na 16;9. 

MacBook Pro (Retina, 13, Early 2015) / iPhone 13 mini / Apple Watch Series 4 / AirPods Pro

#2174 Hohe

Hohe
  • 324 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 20:17

Dodam jeszcze, że korzystanie z Apple Pay w 8/8 plus, jest dużo wygodniejsze niż w X. W ósemkach po prostu przystawiam tel do terminala z palcem na TID a w X trzeba wcisnąć dwa razy boczny przycisk, zeskanować twarz i dopiero przyłożyć to terminala.

#2175 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 09 czerwca 2018 - 20:23

W 8 tez 2x przycisk home na to samo wychodzi skanuje w sekundę twarz i zapłacone.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych