Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 5 votes

iPhone X – opinie i wrażenia.

• This topic is locked This topic is locked
2901 replies to this topic

#1151 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 January 2018 - 09:26

A tymczasem Google... Jak widać każdy iPhone mógłby mieć tryb portretowy, nie tylko X czy 8 Plus.
Ten tryb oświetlenia to jedno wielkie nic moim zdaniem. Realnie jest z nim więcej problemów niż korzyści.

#1152 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 January 2018 - 09:55

No nie wiem mi bardzo przypadł do gustu i wg mnie zdjęcia wychodzą ok.

iPhone 12 mini 

#1153 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 09 January 2018 - 09:56

U was też przy spadku baterii do 1%  telefon klatkuje ?

Generalnie miałem w zwyczaju raz na 2-3 tygodnie rozładowywać telefon do zera teraz po tej aferze z baterią nie wiem czy dobrze robie czy go podłączać za każdym razem przy 10%

co o tym myślicie?, a i tak BTW wkurza mnie to że niektóre aplikacje nadal nie są dostosowane do ekranu iPhone x np. mBanku

Edited by _Artek_, 09 January 2018 - 10:00.

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#1154 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 January 2018 - 10:01

No nie wiem mi bardzo przypadł do gustu i wg mnie zdjęcia wychodzą ok.

Póki co lepsze efekty można uzyskać robiąc w RAW i poddać szybkiej edycji w PS na telefonie.
Ogólnie opcja fajna tylko nie wiem po co dodali ją jak jest jeszcze tak bardzo niedopracowana. Nie wiem czy Apple zbiera jakieś dane na temat zdjęć itp aby później wykorzystać to.

#1155 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 09 January 2018 - 10:28

Uzywam X od listopada. Generalnie bardzo fajny telefon, obsluga gestami nie sprawia problemow, faceid dziala calkiem sprawnie choc zdarzaja mu sie zaciecia. Jednak telefon ma tez kilka minusow: czesto robia mi sie screeny choc tego nie chcialem, iOS sie zacina (oby poprawili to w nastepnych aktualizacjach).

#1156 lousylucky

lousylucky
  • 289 posts
  • SkądGrenoble, FR

Posted 09 January 2018 - 12:17

Tak, faktycznie jeśli chodzi o screeny to też czasem robię je przypadkowo i jest to niesamowicie frustrujące. Często próbuje podgłośnić telefon podczas oglądania insta story lub snapa i robię niechcący screena. A ktoś dostaje o tym powiadomienia...

Sony Ericsson Arc S -> Iphone 4 -> Xperia Z2 -> Xperia Z5 -> Iphone 6s -> Iphone X -> Iphone Xs -> Iphone 12 Pro Max

#1157 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 January 2018 - 21:14

To, jakie Apple przepuszcza ekrany OLED, to jakaś masakra. Znajomy pokazywał mi swojego iP X kupionego jakiś tydzień temu. Wokół całego ekrany leci róż, najbardziej widoczny przy górnym wcięciu, a po odchyleniu o minimalny kąt cały ekran wpada w róż, a krawędzie z różu przechodzą w niebieski. Mówi, że planuje odsyłać na gwarancję, bo się na niego patrzeć nie da. Nawet mój pierwszy egzemplarz był nieco lepszy (drugi wymieniony w AOS jest już idealny, zero różu, przechodzi od razu w niebieski, ale pod dużym kątem). Ogólnie przestrzegam przed zakupem iP X (jeśli oczywiście ktoś zwraca na to uwagę;)) w miejscu, gdzie nie będzie można w razie czego oddać czy wymienić telefonu. Teraz dopiero rozumiem post @effe jeszcze z dni premiery iP X, kiedy pisał, że praktycznie wszystkie telefony, którego dostali do sklepu miały masakryczne ekrany i niektórzy rezygnowali z zakupu.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#1158 inuictus

inuictus
  • 1023 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 January 2018 - 21:15

Na jakim tle to najlepiej sprawdzić?

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#1159 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 09 January 2018 - 21:29

FID nie działa. Podnoszę przesuwam brak rekacji prosi o kod. Zdarza się to coraz częściej.

Czyżby to wada ? Ktoś ma podobnie ?

#1160 piotko

piotko
  • 19 posts

Posted 09 January 2018 - 21:44

FID nie działa. Podnoszę przesuwam brak rekacji prosi o kod. Zdarza się to coraz częściej.

Czyżby to wada ? Ktoś ma podobnie ?

Ja miałem podobnie, opisywałem problem tutaj na forum. Załapałem się jeszcze na przedłużoną świąteczna wymianę i telefon odesłałem. Tylko teraz mam inny problem, przesyłka do mnie z iPhonem X wysłana firmą DHL i niestety zaginęła, tzn. już zapewniają mnie, że się znalazła ale jej nisdostarczają. Nawet chciałem podjechać bezpośrednio na terminal gdzie niby jest paczka ale Pan na infolini mi odradził. Dzisiaj dostałem z DHL-u nowy nr do monitorowania już tutaj w Polsce bo mojej miejscowości nie obsługuje kurier miedzy narodowy tylko krajowy i ten nr nie jest nawet zarejestrowany w systemie. Podpowiedzcie proszę gdzie interweniować, jakieś skargi i interwencje do DHL czy do Apple?

Pozdrawiam

#1161 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 09 January 2018 - 21:59

Przy baterii poniżej 10% bardzo przycina animacja panelu sterowania zauważyłem. Oczywiście tryb oszczędzenia energii wyłączony.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#1162 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 January 2018 - 22:10

Na jakim tle to najlepiej sprawdzić?

Na białym tylko - ja zauważyłem od razu, jak tylko iPhone rozpoczyna konfigurację. Poza białym tłem tego nie widać praktycznie, ale problemem jest to, że ja większość czasu spędzam w Safari, a strony w większości są jednak białe. Też cały interface iOS opiera się na bieli. Wygląda to tak:

http://​i.redd.it/9m8zd4xpik101.jpg

Edited by Emej, 09 January 2018 - 22:11.

#1163 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 09 January 2018 - 22:21

To, jakie Apple przepuszcza ekrany OLED, to jakaś masakra. Znajomy pokazywał mi swojego iP X kupionego jakiś tydzień temu. Wokół całego ekrany leci róż, najbardziej widoczny przy górnym wcięciu, a po odchyleniu o minimalny kąt cały ekran wpada w róż, a krawędzie z różu przechodzą w niebieski. Mówi, że planuje odsyłać na gwarancję, bo się na niego patrzeć nie da. Nawet mój pierwszy egzemplarz był nieco lepszy (drugi wymieniony w AOS jest już idealny, zero różu, przechodzi od razu w niebieski, ale pod dużym kątem). Ogólnie przestrzegam przed zakupem iP X (jeśli oczywiście ktoś zwraca na to uwagę;)) w miejscu, gdzie nie będzie można w razie czego oddać czy wymienić telefonu. Teraz dopiero rozumiem post @effe jeszcze z dni premiery iP X, kiedy pisał, że praktycznie wszystkie telefony, którego dostali do sklepu miały masakryczne ekrany i niektórzy rezygnowali z zakupu.

Wg. Mnie siejesz panikę. Pewnie zdarzają się „gorsze” ekrany ale uwierz mi mieści się to w normach OLED. Oczywiście lepiej jest mieć ekran bez różu taki jak np. mój. Ale po to mamy gwarancje żeby z niej korzystać. I nie ma to znaczenia gdzie się kupi. Idziesz do serwisu No. Cortland i załatwisz sprawę. Ewentualnie jak kupujesz w AOS czy przez inny sklep internetowy oddajesz. Myślicie ze każdy z 500000 dziennie wyprodukowanych iPhone X przechodzi przez kontrole jakości? Pewnie tylko wyrywkowo to robią na każdej partii.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#1164 inuictus

inuictus
  • 1023 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 January 2018 - 22:29

Na białym tylko - ja zauważyłem od razu, jak tylko iPhone rozpoczyna konfigurację. Poza białym tłem tego nie widać praktycznie, ale problemem jest to, że ja większość czasu spędzam w Safari, a strony w większości są jednak białe. Też cały interface iOS opiera się na bieli. Wygląda to tak:

http://​i.redd.it/9m8zd4xpik101.jpg

To u mnie tak źle to nie wygląda, jest raczej normalnie. Na jakim podświetleniu robiłeś zdjęcie? Postaram się zrobić u siebie i wrzucić dla porównania.

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#1165 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 January 2018 - 22:35

To nie moje zdjęcie, jest od kogoś z reddita, ale tak to właśnie wyglądało u znajomego. Na każdym podświetleniu jest to widoczne, ale tylko na białym tle. Jeżeli mało się używa aplikacji z białym tłem, nie ma w ogóle problemu.

Wg. Mnie siejesz panikę. Pewnie zdarzają się „gorsze” ekrany ale uwierz mi mieści się to w normach OLED. Oczywiście lepiej jest mieć ekran bez różu taki jak np. mój. Ale po to mamy gwarancje żeby z niej korzystać. I nie ma to znaczenia gdzie się kupi. Idziesz do serwisu No. Cortland i załatwisz sprawę. Ewentualnie jak kupujesz w AOS czy przez inny sklep internetowy oddajesz. Myślicie ze każdy z 500000 dziennie wyprodukowanych iPhone X przechodzi przez kontrole jakości? Pewnie tylko wyrywkowo to robią na każdej partii.

Problem z gwarancją jest taki, że po pierwsze Apple samo na swoich stronach umieszcza informacje o wadach OLED, więc potencjalnie mogą ją odrzucić, bo brak jest pewnie konkretnych wytycznych w tej kwestii (no chyba że mamy blisko Apple Store,to tam od ręki wymienią). Po drugie, przyjęcie na gwarancję, jej rozpatrzenie i naprawa/wymiana to tydzień czy dwa bez telefonu bezpośrednio po kupnie. Paniki nie sieję, a jedynie zwracam uwagę, że jeżeli komuś przeszkadzają takie rzeczy, niech kupuje w miejscach, gdzie może łatwo zwrócić lub wymienić w razie czego. Sam z takiej możliwości skorzystałem w AOS i drugi iP X był już idealny (ale za taką cenę każdy taki powinien być). 

Edited by Emej, 09 January 2018 - 22:35.

#1166 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 10 January 2018 - 08:25

Przy baterii poniżej 10% bardzo przycina animacja panelu sterowania zauważyłem. Oczywiście tryb oszczędzenia energii wyłączony.

i jak go ładujesz czekasz czasem aż się rozładuje czy podłączasz wcześniej?

#1167 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 10 January 2018 - 08:30

Ładuje wtedy kiedy mam dostęp do ładowarki najczęściej powyżej 10%. Raz go rozladowalem do 0.

Edited by madhunt3r, 10 January 2018 - 08:30.

#1168 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 January 2018 - 09:25

Niestety chyba czeka mnie wycieczka do serwisu... FID dziś reaguje już jeszcze inaczej. Kręci się to magiczne cudo w połowie przerywa i wyskakuje klawiatura żeby podać kod.

Reset nie pomógł.

#1169 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 January 2018 - 11:19

Krótkie pytanko czy X można ładować np szybka ładowarka od S8? Standard podobny czy trzeba mieć oryginalny.
I jaki ewentualnie kabel da radę? Zeykly co jest w zestawie?

iPhone 12 mini 

#1170 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 10 January 2018 - 11:25

Widzę że moderatorzy znów będą mieli co robić ;) Chciałbym coś zaproponować. Stwórzmy temat (zresztą w tym samym dziale) pod tytułem np. "O wszystkim i o niczym - iPhone X" i tam będziemy mogli porozmawiać o wszystkim o czym chcemy plus zadawać pytania nie narażając się na bany i ostrzeżenia. Zresztą w sumie się nie dziwię że dostajemy ostrzeżenia. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#1171 Regiss

Regiss
  • 2946 posts
  • SkądRadom

Posted 10 January 2018 - 12:27

Krótkie pytanko czy X można ładować np szybka ładowarka od S8? Standard podobny czy trzeba mieć oryginalny.
I jaki ewentualnie kabel da radę? Zeykly co jest w zestawie?

Ładować zawsze można, tylko nie osiągniesz takiej prędkości jak przy ładowarce usb-c od macbooka czy podobnej innych firm ze standardem Power Delivery. Kabel może być zwykły.

iPhone 15 Pro

#1172 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 11 January 2018 - 08:34

Wczoraj zauważyłem że mimo wyłączonych sygnałów haptycznych wibracja włącza się podczas zamykania centrum sterowania gestem w górę raczej jest to bug w systemie niż w hardwaru też tak macie? 

#1173 rafal886

rafal886
  • 1315 posts

Posted 11 January 2018 - 14:34

Po 2 tygodniach noszeniu w pokrowcu firmy Patchworks jedna strona ramki ma kilka mikro rysek (kolor silver), bardzo mi to nie przeszkadza, ale jeśli komuś zależy na braku rys na ramce , to etui z mikrofibrą albo można spróbować bez etui- chociaż też pewnie się rysy pojawią. Tyle dobrze, że można za jakiś czas polerkę zrobić jak pojawi się więcej rysek, w przypadku koloru SG już by to było niemożliwe. 

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#1174 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 January 2018 - 20:35

Powiem wam, że jeśli chodzi o pobór energii to jest świetnie zoptymalizowany i zrobiony!

Aktualnie 18%

W użyciu: 6 godzin 31 minut

W gotowości: 12 godzin 35 minut.

#1175 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 11 January 2018 - 20:51

U mnie podobnie użycie waha się od 5-7h.

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users