Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Adium X: Export listy kontaktow do pliku/serwera..

• Zamknięty Temat jest zamknięty
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Morou

Morou
  • 84 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lutego 2008 - 14:52

Witam Podobno Adium przy wychodzeniu z niego exportuje liste kontaktow na serwer... z tym ze jak odpalilem gg na windows to jakos ta lista nie byla zaktualizowana po wybraniu opcji importuj z serwera:/ czemu? poza tym: biore w adium export listy kontaktow do pliku i co? ...i nic. Zadnej ramki gdzie trzeba podac sciezke do pliku, pod jaka nazwa zapisac plik z kontaktami. Wogole ta opcja dziala? A jak tak to gdzie to zapisuje? I czy odzielnie zapisuje listy kontaktow majac na adium dwa konta gg?? Czy moze robi to odzielnie dla danego konta? Pozdrawiam

#2 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 14 lutego 2008 - 01:32

Nic sie nie zmienia bo mozliwe ze Adium zapisuje w innym foramcie niz gg win albo jako oddzielny plik automatycznie to robi wiec nic Ci sie nie pokaze musisz dla kazdego konta oddzielnie Pomohlem kliknij na ludzik

#3 Morou

Morou
  • 84 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2008 - 09:56

czyli za kazdym razem wychodzac z adium on automatycznie xportuje liste kontaktow na serwer gg?

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 lutego 2008 - 10:02

nawet nie tyle wychodząc co chyba nawet po każdej zmianie a zapisywanie do pliku raczej nie działa ;)

#5 Morou

Morou
  • 84 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2008 - 10:37

tez mi sie wydaje ze zapisywanie do pliku nie dziala...i wkurza mnie ze nie mozna szukac ludzi po numeeze gg:(

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 lutego 2008 - 10:46

zawsze możesz dodać te nr do listy i dać get info/informacje i będziesz mieć info o tym nr

#7 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 12:53

U mnie Adium zachowuje się dziwnie - kasuję jeden kontakt a on cały czas po ponownym uruchomieniu przywraca mi go. Staje się to trochę irytujące :/

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 lutego 2008 - 13:04

ja nie mogłem skasować jednego kontaktu (nie musiałem wyłączać i tak nie znikał z listy) więc przełączyłem na normalny widok okna i wtedy kontakt już zniknął i już nie wrócił

#9 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów
  • SkądMszana Dolna, Poland

Napisano 15 lutego 2008 - 11:11

Ja mialem i mam wiele kontaktów które teoretycznie się usuwają a praktycznie wychodzi tak, że przy next logowaniu, pojawiają się znowu.. Adium, owszem exportuje listę.. Niestety w moim przypadku jest to tak że kiedy odpalę GG na windzie, wyeksportowane kontakty mam bez nazw!! Sam nr.. Od 4 miesięcy przesiadłem się na iChat z transportem i jestem zadowolony. Pełna integracja z systemem. Wszystkie kontakty mam w książce adresowej, nie muszę mieć kilku list. Tylko książka, która synchronizuję co jakiś czas z moim mac@com..

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 lutego 2008 - 11:50

bo adium tak eksportuje - same nr to program 'maskuje' nr gg jakimiś 'aliasami', a nie zapisuje tego w liście kontaktów dlatego nr gg są głupie ;]

#11 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 12:03

Dlatego też uznałem że nie ma sensu.. Adium jest dobre jako pierwszy komunikator po przesiadce z win na mac os.. Bardziej zbliżone do orginalnego klienta GG. Jedna jak widać ma sporo błędów. Transport przez Jabbera i sam iChat nie są idealne a sam iChat na bank nie jest stworzony dla GG, ale największą jego zaletą (jak dla mnie) jest wspomniana wyżej integracja..

#12 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 15 lutego 2008 - 17:37

a co do tego czy eksport do pliku dziala czy nie dziala to odpowiadam DZIALA sprawzilem wyeksportowalem pozniej wszystkie kontakty skasowalem po czym wczytalem z pliku i wszystkie sie pojawily :wink:

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 lutego 2008 - 11:23

Mamut - a gdzie ten plik?

#14 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 11:29

Się zgodzę że, do pliku działa.. Ale spróbuj zrobić z tego pliku export do jabbera..

#15 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 17 lutego 2008 - 03:11

a tu pojawia się problem gdyż ten plik jest w lokalizacji bliżej mi nie znanej aczkolwiek eksport i import z pliku działa :wink:

#16 keramzyt

keramzyt
  • 78 postów

Napisano 17 czerwca 2008 - 16:45

no właśnie, zlokalizował już ktoś może gdzie ten plik z kontaktami jest zapisywany?

#17 Rilla

Rilla
  • 134 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2008 - 13:29

Chętnie bym się dowiedziała cośniecoś od tych, którym udało się zlokalizować ten plik :P Będę wymieniać dysk, a starego robić format, a jakoś nie wyobrażam sobie pytania potem kilkudziesięciu osób z "zaimportowanej listy", czyli samych numerków - kim oni są :/ Może ktoś wpadł na jakiś pomysł?? :)

#18 Morou

Morou
  • 84 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2012 - 13:57

W pidginie nie ma z tym problemu.. może z macportow sobie zainstalować? używał ktoś pidgina na Lion? bardzo tragicznie to wygląda w kwestii samej szaty graficznej? może jakieś screeny? Ogólnie używam pidgina na linuxie i tam jest ok... niby pidgin i adium to to samo, ale poza tym że adium ładniej wygląda to pidgin zdecydowanie lepiej się zachowuje.

#19 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 10 stycznia 2012 - 14:14

Wątek sprzed 4 lat, zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych