Cześć,
Powoli przymierzam się do zmiany środowiska z Android/Windows na Apple.
Chce kupić sobie iPhone 7 w wersji 128gb. Tylko, że nie wiem czy się zdecydować na wersje 7 czy na 7 Plus. Głównie chodzi mi o komfort korzystania z telefony (przeglądanie internetu, Facebook, Instagram, YouTube oraz pisania na klawiaturze) a także komfort trzymania sprzętu w ręku oraz w spodniach.
Czy ktoś z was przesiadał się z 7 na 7+ i może co nieco napisać o swoich spostrzeżeniach?
Według was lepiej kupić nowy telefon czy może zainteresować się kupieniem używanego w fajnym stanie ( czyt. noszony cały czas w case) a może celować w wersję refurbished?
Co myślicie?
Zadałeś dość proste pytanie, ale nie spodziewaj się jednoznacznej odpowiedzi. W sumie mogłeś przypuszczać, że ilu userów, tyle odpowiedzi otrzymasz.
Najprościej będzie jeśli zbierzesz wszelkie za i przeciw jeśli chodzi o dopasowanie odpowiedniego iPhona do Twoich potrzeb. Wszystko to, co przeczytasz od innych osób (w tym ode mnie) będzie jedynie subiektywną oceną, wystawioną ze względu na własne preferencje.
Nie mniej jednak, jeśli mogę przedstawić Ci mój punkt widzenia, jako użytkownik, który oba modele zna z praktyki a nie tylko wyważał je w dłoni będąc w markecie. iPhona 7 uzytkowalem od dnia premiery do grudnia. Iphona 7 Plus użytkuje właśnie od grudnia do teraz. Oto moje osobiste spostrzeżenia:
iPhone 7:
- bardzo wygodne trzymanie, kompaktowy rozmiar, niemal wszystko zrobisz jedna reka (mam dłonie raczej sredniej wielkosci ale palce nie za długie)
- wlozysz praktycznie do kazdej kieszeni, jest lżejszy.
- ma mniejszy wyswietlacz i nie jest on full HD. Dla mnie, ślepca, wielkość ekranu od pewnego czasu (czyt. pogorszenia wzroku) ma znaczenie.
- ma pojedynczy aparat. Nie czarujmy się ale aparat w iPhonie 7 Plus robi robotę
Zoom optyczny oraz tryb portretowy nie są dostępne w małym iPhonie. A szkoda. Bo to naprawde przydatne funkcjonalnosci.
- ma mniejszą baterię z racji gabarytów. A to jest, przynajmniej w moim przypadku, odczuwalna rzecz. Czas pracy na baterii jest krótszy.
iPhone 7 Plus:
- Mniej wygodny, ale można się przyzwyczaić. Jedną ręką obsługuje się znacznie trudniej. Ale nie jest to niemożliwe. Podwojne tapnięcie powoduje zjechanie kontentu do połowy ekranu
- Cięższy i zdecydowanie większy. Jak nosisz obcisłe ubrania i płytkie kieszenie - będzie wystawał. Choć w przypadku wielu osób jest to efekt pożądany 
- Duży ekran, lepsza konsumpcja treści typu strony www, yputube itd
- Dwa aparaty dają naprawdę ogromne możliwości. Tryb portretowy działa naprawdę genialnie. Rozmycie tła jest naturalne. Nie widać ingerencji softu czy jakiegoś sztucznego podbicia.
- Przy normalnym użytkowaniu wytrzymuje ok 2 dni na jednym ladowaniu.
Decyzję musisz podjąć sam - biorąc pod uwagę to, co jest dla CIEBIE najważniejsze.