Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

rocznice w kontaktach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 fiko7

fiko7
  • 49 postów

Napisano 29 sierpnia 2017 - 14:32

Witam.

Postanowiłem zrobić porządek w kalendarzu z różnymi rocznicami i przypisać wszystko do kontaktów.

Gdy w kontakcie wpisuję datę urodzin, to automatycznie pojawia się w kalendarzu i ma ustawione przypomnienia.

Gdy w kontakcie ustawię sobie jakąś rocznicę, np imieniny to już one ne pojawiają się automatycznie w kalendarzu. Czy da się jakoś ustawić aby się pojawiały?

#2 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 29 sierpnia 2017 - 14:50

Wystarczy używać kontaktów i kalendarza Google. Działa bezproblemowo wszędzie.

#3 fiko7

fiko7
  • 49 postów

Napisano 29 sierpnia 2017 - 14:54

Wystarczy używać kontaktów i kalendarza Google. Działa bezproblemowo wszędzie.

Mając cały sprzęt od Apple wolę używać tego. Google ograniczam no minimum, za dużo reklam potem się pojawia.

#4 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 30 sierpnia 2017 - 08:28

Wbudowany kalendarz sam w sobie nie ma takiej funkcji. W krajach anglosaskich nie obchodzi się imienin. Jest to coś typowego dla krajów europy i krajów latynoskich. 

Jeśli chcesz ograniczyć produkty Google do minimum i nie pamiętać o synchronizacji kontaktów iCloud <-> google celem populowania kalendarza imienin google to może coś takiego Cię zadowoli? https://calendar.zoz...dar/ical-en.php

Kalendarz imienin w Polsce do pobrania i zaimportowania w kalendarz. Nie będzie niestety przypomnień.

#5 fiko7

fiko7
  • 49 postów

Napisano 30 sierpnia 2017 - 09:30

Imieniny pisałem jako przykład. Chodzi mi o jakąkolwiek rocznicę. Do kontaktu w telefonie mogę dodać urodziny i mogę dodać jakakolwiek rocznice. Jak wpisuje date urodzin to ona automatycznie wpada do kalendarza a jak wpisuje rocznicę to rocznica nie wpada automatycznie do kalendarza.

#6 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 01 września 2017 - 10:11

No to ja inaczej powiem - jedyną rocznicą jaka jest obsługiwana OOTB w kalendarzu na podstawie kontaktów to urodziny. Każda inna opcja to już musisz sobie radzić sam. Lepiej wpisuj te rocznice (imieniny, śluby, rocznice, miesięcznice, etc) w kalendarz zamiast w kontakty.

Użytkownik imrik edytował ten post 01 września 2017 - 10:12

#7 fiko7

fiko7
  • 49 postów

Napisano 01 września 2017 - 18:06

To chyba ktoś nie pomyślał. Po co mi te daty w kontaktach ustawiać jak żadnego przypomnienia o nich nie ma.

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 01 września 2017 - 19:40

Bo standard CardDAV to wspiera na przykład.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych