Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak "nauczyć" iOS nowej baterii ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marchelius

Marchelius
  • 87 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 12:37

Witajcie.

Mam drobny problem z moim 4S. Niedawno wymieniłem baterię (w serwisie ZbitaSzybka.pl) i telefon generalnie chodzi OK, ale iOS jakby "pamięta" ustawienia starej baterii. Wygląda to tak, że wskaźnik ze 100% schodzi normalnie do około 30% a później spada do około 4% i dość szybko do 1%. Tyle, że na tym  1% telefon działa jeszcze bardzo długo - ostatnio około 4 godzin muzyki non stop lub np. 2 godziny Youtube na włączonym non-stop ekranie.

Stara bateria miała ponad 900 cykli, około 60% pojemności nominalnej i faktycznie, przy około 30% telefon potrafił się już wyłączyć.

Nowa bateryjka ma 99,8% pojemności i w BatteryLife licznik cykli wystartował od zera.

Czy jest jakiś sposób, aby iOS zaczął pokazywać normalnie stan baterii ??

Czy czeka mnie DFU i odtwarzanie wszystkiego od początku ???

Z góry dzięki za pomoc 

iPhone3G --> iPhone4S --> iPhone5C --> iPhone5S --> iPhone6 --> iPhone7 --> iPhoneXR

#2 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 26 sierpnia 2017 - 12:51

Witajcie.

Mam drobny problem z moim 4S. Niedawno wymieniłem baterię (w serwisie ZbitaSzybka.pl) i telefon generalnie chodzi OK, ale iOS jakby "pamięta" ustawienia starej baterii. Wygląda to tak, że wskaźnik ze 100% schodzi normalnie do około 30% a później spada do około 4% i dość szybko do 1%. Tyle, że na tym  1% telefon działa jeszcze bardzo długo - ostatnio około 4 godzin muzyki non stop lub np. 2 godziny Youtube na włączonym non-stop ekranie.

Stara bateria miała ponad 900 cykli, około 60% pojemności nominalnej i faktycznie, przy około 30% telefon potrafił się już wyłączyć.

Nowa bateryjka ma 99,8% pojemności i w BatteryLife licznik cykli wystartował od zera.

Czy jest jakiś sposób, aby iOS zaczął pokazywać normalnie stan baterii ??

Czy czeka mnie DFU i odtwarzanie wszystkiego od początku ???

Z góry dzięki za pomoc 

Jedynym sposobem jest rozłądowanie telefonu do zera, aż do jego samoistnego wyłączenia. 

http://www.blog.cort...hone-i-macbooka

#3 Marchelius

Marchelius
  • 87 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 13:41

Dzięki za odpowiedź. Już 1 pełny cykl zrobiłem w ten sposób i efekt raczej mizerny. Po zejściu do 1% tel wytrzymał 1 godz 45 min na YouTube i dopiero się wyłączył. Najlepsze jest to, że batterylife pokazywało ujemne wartości naładowania :) było około -15%

Użytkownik Marchelius edytował ten post 26 sierpnia 2017 - 13:41

iPhone3G --> iPhone4S --> iPhone5C --> iPhone5S --> iPhone6 --> iPhone7 --> iPhoneXR

#4 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 26 sierpnia 2017 - 14:28

To może kiepska bateria?

#5 Marchelius

Marchelius
  • 87 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 14:38

Właśnie obawiając się kiepskich zamienników nie bawiłem się w wymianę, tylko oddałem telefon do serwisu ZbitaSzybka, który ma bardzo dobre opinie. Bateria trzyma bardzo dobrze, w ciągu 1 dnia nie udało mi się jej wyładować :) , zauważalnie lepiej niż stara. Problem jest tylko z kalibracją wskaźnika naładowania w iOS, który moim zdaniem cały czas pamięta parametry starej baterii. Cała "nadwyżka" pojemności jest pokazywana jako wartości ujemne (tzn. ujemne tylko w BatteryLife, wskaźnik na pasku cały czas pokazuje 1%).

Robię już 2 cykl rozładowania do wyłączenia telefonu i naładowania do 100%. Do trzech razy sztuka - jeśli to nie pomoże spróbuję DFU i odtworzyć wszystko od nowa, chociaż chciałbym tego uniknąć - brak chęci i czasu.

#6 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 26 sierpnia 2017 - 14:53

Tylko autoryzowany serwis ma oryginalne baterie czy wymienisz ja w zbitaszybka połamany kabel czy inny serwis to tak będzie to lepsza lub gorsza podróbka / zamiennik i żadne czary nie pomogą.nie działa jak powinna to oddaj z reklamacja
Fallout ...war, war never changes...

#7 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 15:29

Na przykładzie smartfona, dobrego, ale z Androidem. Tam wymiana jest prosta: kupujesz baterię, otwierasz klapkę, wymieniasz.

Bateria zachowywała się podobnie, do około 30% normalnie, potem gwałtowny zjazd.

Ładowanie, rozładowywanie, czekanie na cud. Reinstalacja systemu, pełny reset.

Pójście po rozum do głowy i kupienie jeszcze raz, i to drożej, bo w autoryzowanym serwisie.

CUD ! :) Po włożeniu bateria zachowuje się normalnie. W bonusie telefon na nowej naprawdę oryginalnej baterii pracuje widocznie dłużej.

Drugi przykład, bateria laptopa HP Pro, firmowy, seria Pro..

Po wymianie baterii na zamiennik nigdy nie dał 5 godzin pracy. Po pół roku ledwie 2 godziny na baterii.

Jednak oryginalna bateria z podatkiem i przesyłką kosztować miała ponad 100 funtów. Zamiennik 100 zł. A wtedy nie było brexitu i funt stał wysoko.

#8 Marchelius

Marchelius
  • 87 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 15:47

...  Bateria zachowywała się podobnie, do około 30% normalnie, potem gwałtowny zjazd. Ładowanie, rozładowywanie, czekanie na cud. Reinstalacja systemu, pełny reset.

Problem polega na tym, że po pierwszym pełnym cyklu nie ma tego "zjazdu" - telefon normalnie zszedł ze 100% do 1%, tylko na tym 1% trzyma jeszcze bardzo długo. Tak jak napisałem wcześniej, telefon nadal zachowuje się jakby miał starą baterię, o 30% mniejszej pojemności i nie potrafi dobrze dopasować wskazań.

Te "dodatkowe" 30% nominalnej przecież pojemności program Battery Life odczytuje jako w pewnym sensie dodatkowe, tzn odlicza mAh od 1430 w dół i schodzi do wartości ujemnych.

Nie wiem czy winić za to tylko baterię, to wygląda mi raczej na błąd kalibracji wskaźnika w iOS. W Androidzie po wymianie baterii robiło się "reset battery stats" i problem znikał ...

#9 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 26 sierpnia 2017 - 16:00

Problem polega na tym, że po pierwszym pełnym cyklu nie ma tego "zjazdu" - telefon normalnie zszedł ze 100% do 1%, tylko na tym 1% trzyma jeszcze bardzo długo. Tak jak napisałem wcześniej, telefon nadal zachowuje się jakby miał starą baterię, o 30% mniejszej pojemności i nie potrafi dobrze dopasować wskazań.

Te "dodatkowe" 30% nominalnej przecież pojemności program Battery Life odczytuje jako w pewnym sensie dodatkowe, tzn odlicza mAh od 1430 w dół i schodzi do wartości ujemnych.

Nie wiem czy winić za to tylko baterię, to wygląda mi raczej na błąd kalibracji wskaźnika w iOS. W Androidzie po wymianie baterii robiło się "reset battery stats" i problem znikał ...

to wgraj system na nowo

#10 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 16:20

Na pewno masz oryginał?

Bo jak bateria kosztowała tyle co normalnie oryginalna to lepiej było wymieniać ją w autoryzowanym serwisie. Jak była dużo tańsza to "nie ma darmowych obiadów".

#11 Marchelius

Marchelius
  • 87 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 17:39

Na pewno masz oryginał?

Bo jak bateria kosztowała tyle co normalnie oryginalna to lepiej było wymieniać ją w autoryzowanym serwisie. Jak była dużo tańsza to "nie ma darmowych obiadów".

Heh, na pewno mam zamiennik. Zapłaciłem 80 PLN za bateryjkę z wymianą.

Oryginalna bateria i wymiana w autoryzowanym serwisie ?? Fajnie, tylko koszt 390 PLN przy iP4S o wartości rynkowej około 250 PLN = interes życia :)

#12 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 26 sierpnia 2017 - 17:52

Heh, na pewno mam zamiennik. Zapłaciłem 80 PLN za bateryjkę z wymianą.

Oryginalna bateria i wymiana w autoryzowanym serwisie ?? Fajnie, tylko koszt 390 PLN przy iP4S o wartości rynkowej około 250 PLN = interes życia :)

Ostatnio był gościu co ratował swoją 4 , nakupił części za 200 zł i dalej mu coś nie działa :D To był interes życia :) 80 zł to mało  coś.. Ja wymieniałem w serwisie polecanym przez myapple we Wrocławiu w 5s i tam cena była 150 zł, ale działa :)

#13 Marchelius

Marchelius
  • 87 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 17:58

Ostatnio był gościu co ratował swoją 4 , nakupił części za 200 zł i dalej mu coś nie działa :D To był interes życia :) 80 zł to mało  coś.. Ja wymieniałem w serwisie polecanym przez myapple we Wrocławiu w 5s i tam cena była 150 zł, ale działa :)

Generalnie, nie narzekam, telefon działa OK, a co do wskaźnika, to spróbuję zrobić 3 pełne cykle ładowania / rozładowania a jak to nie pomoże to DFU i skonfiguruję wszystko od nowa (bez przywracania z kopii). Jeśli i to nie pomoże, to zostaje tylko bateria. Na szczęście ZbitaSzybka daje gwarancję na swoje usługi

ps. wymiana baterii w 5S kosztuje tam 120 PLN

Użytkownik Marchelius edytował ten post 26 sierpnia 2017 - 18:08

#14 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 19:28

Nie ma czego uczyc - wsadzili ci kiepska baterie albo telefon jest uszkodzony. Reklamuj usluge.

#15 crab

crab
  • 262 postów

Napisano 26 sierpnia 2017 - 20:07

Wymiana baterii w 4S jest tak banalna, że sprowadza się do odkręcenia 2 śrubek, zdjęcia klapki z tyłu i odkręceniu 2 kolejnych śrubek trzymających taśmę baterii. To tyle.

Mam starego 4S-a, którego trzymam na wypadek awarii obecnego telefonu i konieczności oddania na gwarancję, tak żeby nie zostać całkowicie bez telefonu. Na kilka dni styknie. W każdym razie, ostatnio wymieniałem w nim baterię, bo stara trzymała bardzo krótko. Kupiłem za 40 zł oryginalną GreenCell, z ich oficjalnego sklepu (oczywiście oryginał Green Cell, a nie oryginał Apple, bo takich nigdzie nie kupisz). Czas wymiany 10 minut. Wszystko działa jak trzeba.

Na Twoim miejscu reklamowałby, zamiast czekać na cuda. Ja nie musiałem niczego kalibrować i odtwarzać. Nowa bateria i system sam to ogarnął. 

#16 Marchelius

Marchelius
  • 87 postów

Napisano 27 sierpnia 2017 - 16:54

Aktualizacja danych :)

Wczoraj zrobiłem DFU, odtworzyłem system ręcznie, zrobiłem 1 pełen cykl ładowania / rozładowania i jest OK.

Bateryjka schodzi elegancko aż do końca, nie ma żadnych skoków wskaźnika. Więc jednak gdzieś wcześniej w systemie pozostały informacje o baterii.

Po formacie działa jak należy. Temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych