Lokalizacja w innym mieście niż przebywam
Napisano 12 sierpnia 2017 - 08:53
Zauważyłem ze przy logowaniu się do iCloud (weryfikacja dwuetapowa) wysłała mi kod do wpisania wraz z informacja ze przebywam w Katowicach a jestem jakieś 300 km dalej. Dzisiaj to samo przy zakupie na Allegro tj proponowana lokalizacja paczkomatu wskazuje katowice. Google maps dobrze pokazuje lokalizacje. Tylko Apple przy swoich usługach i wspomniane Allegro lokalizują wszystkie moje sprzęty gdzieś w Katowicach. Lokalizacja jest podawana blednie na iPad, iPhone i Mac przy próbie logowania się z tych urządzeń na zarządzanie Apple id.
Internet mam z upc o ile to jest istotne, na tej sieci takie cuda się dzieją.
Czy ktoś wie o co chodzi?
Napisano 12 sierpnia 2017 - 09:48
Napisano 12 sierpnia 2017 - 12:11
Napisano 17 sierpnia 2017 - 10:04
A nie przenieśliście czasem access pointa wi-fi z poprzedniego miejsca zamieszkania?
Napisano 17 sierpnia 2017 - 21:49
Identyczny problem. Nie wiem, na jakiej podstawie proces dwustopniowej weryfikacji określa moje położenie, bo nie widzę ikony lokalizowania mnie podczas generowania tego kodu. Możliwe, że po adresie IP, a że Apple o Polsce wie tyle co nic (Apple Maps, Siri, itd.), więc pojawiają się takie kwiatki. Może powinniśmy zgłaszać to do Apple, żeby się tym zajęli?
Napisano 18 sierpnia 2017 - 07:44
Mi pokazuje Warszawę chociaż mieszkam 150km od niej.
Napisano 18 sierpnia 2017 - 08:31
To i tak dobrze ci pokazujeMi pokazuje Warszawę chociaż mieszkam 150km od niej.

Napisano 18 sierpnia 2017 - 08:33
Szwagierka przy wchodzeniu w aplikację muzyka ma potwierdzić jakieś urządzenie znajdujące się pod Warszawą (jest w Słupsku). Oczywiście dwustopniowa weryfikacja aktywna.
Błąd dosyć wkurzający.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 18 sierpnia 2017 - 09:52
Pomoc Apple instrukcja mówi:
https://support.appl.../pl-pl/HT204915
"Gdy zalogujesz się na nowym urządzeniu, na pozostałych zaufanych urządzeniach otrzymasz powiadomienie zawierające mapę wskazującą przybliżoną lokalizację nowego urządzenia. Jest to przybliżona lokalizacja oparta na adresie IP używanym obecnie przez urządzenie, a nie dokładna lokalizacja urządzenia. Pokazana lokalizacja może odpowiadać sieci, z którą jest połączone urządzenie, a nie jego fizycznej lokalizacji."
To nigdy dobrze nie pokazywało i dobrze pokazywać NIE BĘDZIE! Widocznie tak ma być
Może powinniśmy zgłaszać to do Apple, żeby się tym zajęli?
enter6 - tak, to napisz też do Facebooka i do Google
Tam też nie pokazuje tak jak powinno idealnie!
Użytkownik Ramcel76 edytował ten post 18 sierpnia 2017 - 09:52
Napisano 21 sierpnia 2017 - 12:33
To nigdy dobrze nie pokazywało i dobrze pokazywać NIE BĘDZIE! Widocznie tak ma być
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych, nigdy nie można powiedzieć, że "widocznie tak ma być". Im większy nacisk na poprawę tego elementu logowania, tym większa szansa, że w przyszłości będzie działać to lepiej.
enter6 - tak, to napisz też do Facebooka i do Google
![]()
Tam też nie pokazuje tak jak powinno idealnie!
Przeciwnie, na Facebooku w ustawieniach można podejrzeć ostatnie logowania i nigdy nie mam wątpliwości, czy dokonałem ich ja, podobnie w przypadku Google, gdzie pokazywany jest adres IP i można ustalić, czy to było moje logowanie. Z kolei Apple informuje jedynie o próbie logowania oraz lokalizacji, która jest wzięta z nieba, bo Facebook i Google jakoś potrafią mnie sensownie zlokalizować (podając nawet mniejsze miasto), a Apple nie.
Napisano 21 sierpnia 2017 - 15:16
@up
Żeby było jasne. Mieszkam w FZ!
Facebook:
IP - zgodne (potrafi)
Typ urządzenia - zgodne (potrafi)
Piszę teraz z kompa.
Bieżąca sesja:
Typ urządzenia: Firefox w: Windows 10 - TU SIĘ ZGADZAM. potrafi wykryć urządzenie!
Ostatni dostęp:
- nieznany
- Warsaw, Poland (Około) - BRAWO! Tylko że ja nigdy tam jeszcze nie byłem!!
- Poznań, Poland (Około) - BRAWO! Byłem przejazdem z kilka razy.
- Kleka, Poland (Około) - SUPER! Tylko gdzie to?!!
- Kórnik, gmina Poland (Około) - JESZCZE LEPIEJ !!
- Berlin, Germany (Około) - TU TRAFIŁ! Jestem tam dość często
Pytanie nie do Ciebie a do Marka Z. Gdzie jest moje miasto Zielona G. ??? A Ty dalej chcesz się ze mną kłócić że FB potrafi lokalizować sensownie (podając nawet mniejsze miasto) ??? Mam Ci to udowodnić podając screeny ? Co do Google się nie wypowiem bo baardzo rzadko korzystam (tylko poczta)
Napisano 21 sierpnia 2017 - 15:31
To jest dziwne na moje to coś z nadajnikami jest nie maja identyfikatora w danym mieście czy jak to nazwać ,podam przykład mieszkałem w Kórniku koło Poznania i tam pokazywało poprawnie jadąc do Poznania pokazywało źle będąc w Inowrocławiu pokazywało idealnie. Dzisiaj logowałem się jestem w Bydgoszczy pokazuje Toruń sieć Play
- Kórnik, gmina Poland (Około) - JESZCZE LEPIEJ
!!
Użytkownik robroyy edytował ten post 21 sierpnia 2017 - 15:33
<p>Komputer MacBook Pro 13 2.4 i5 2.4 GHz iPhone Xr,iPhone Xs
Napisano 21 sierpnia 2017 - 16:04
- robroyy lubi to
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 21 sierpnia 2017 - 17:37
@Ramcel76, używam Facebooka i widzę moje logowania w zakładce, przecież nie wymyślałbym czegoś na siłę. Na bazie Twoich lokalizacji nie sposób niczego stwierdzić, bo podają tam jeszcze urządzenie i datę, a także adres IP i dopiero cały zestaw informacji pozwala stwierdzić, czy wystąpiły nieuprawnione logowania na konto, jeśli ktoś ma takie podejrzenia. Też widzę, że mam lokalizację Wrocław i nigdy tam nie byłem, ale jednocześnie widzę adres IP Orange Centertel i urządzenie iPhone, więc mogę ocenić, że to moje logowanie przez sieć mobilną.
Natomiast, wracając do głównego tematu, Apple podaje informacje, które nie pozwalają określić na 100%, czy faktycznie to moje logowanie czy ktoś nieuprawniony próbuje się na moje konto dostać. Rozumiem, że bazując jedynie na adresie IP nie da się jednoznacznie określić położenia urządzenia, ale są sposoby, które mogą chociaż trochę sytuację ulepszyć, tak jak np. robi to Facebook, podając całą listę logowań.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych