Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kopia na iCloud zrobiona, ale wg. Itunesa nie była robiona nigdy

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 sou

sou
  • 7 posts

Posted 09 August 2017 - 10:55

Hej,

15.07 przesiadłem się z Iphone'a 4s na Iphone'a SE. Przyznam szczerze, że mam reakcje alergiczne na Itunesa więc przeniesienie na nowy tel robił mi kumpel. 

3.08 zrobiłem kopię na iClouda, screen:

ScreenHun_qhhxrxx.png

Dowiedziałem się, że mogę również sobie odtworzyć SMSy z poprzedniego telefonu. Skorzystałem z jakiegoś poradnika w necie, zrobiłem kopię poprzedniego telefonu uwzględniającą SMSy, ale wyłączającą takie dane jak np. zdjęcia. Wgrałem ją na swoje iphone'a SE (zajęło to kilka minut) i... no tak, zresetowało mi Iphone'a SE do ustawień z 15.07, czyli mam pełną kontynuację iPhone'a 4s. Trudno, szkoda zdjęć, które nacykałem w ciągu ostatnich 3 tygodni - domyślam się, że są nie do odratowania. 

Chciałbym jakoś dostać się do kopii iCloud, którą zrobiłem 3.08, ale nie mam pojęcia jak. Itunes mówi, że nigdy jej nie robiłem, a screeny wskazują na coś innego.

Czy macie jakieś pomysły? Bardzo zależy mi na tych danych (są mi potrzebne do pracy), tym bardziej, że te niespełna 1gb zdjeć gdzieś jest!

ScreenHun_qhhxrxr.png

ScreenHun_qhhxrxe.png

Czy macie jakieś pomysły jak dostać się do zdjęć, które zostały zachowane jako kopia 3.08? 

Pozdrawiam

#2 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 09 August 2017 - 11:09

Na przyszłość: właczamy automatyczny backup na Google Photos. Bez limitów, za darmo.

https://photos.google.com/

#3 Wania

Wania
  • 644 posts

Posted 09 August 2017 - 11:11

wyzeruj telefon i wtedy wybierz ta kopie jak bedziesz go uruchamial.

#4 sou

sou
  • 7 posts

Posted 09 August 2017 - 11:14

wyzeruj telefon i wtedy wybierz ta kopie jak bedziesz go uruchamial.

Czy będę miał do niego dostęp? Skoro teraz nie mogę się dostać do iClouda? 

Rozumiem, że "wskrzeszenie" kopii z 3.08 pozbawi mnie SMSów, które zgrałem sobie wczoraj? 

Nie ma żadnego sposobu żeby podejrzeć chociaż cokolwiek z 1gb zdjęć, które gdzieś tam są na tym iCloudzie? 

#5 Wania

Wania
  • 644 posts

Posted 09 August 2017 - 11:18

program Wondershare Dr. Fone dla iOS ma taka mozliwosc z tego co pamietam

#6 sou

sou
  • 7 posts

Posted 09 August 2017 - 11:35

program Wondershare Dr. Fone dla iOS ma taka mozliwosc z tego co pamietam

Czy to jest normalne, że na telefonie jak i w iCloudzie są informacje o jakiejś kopii zapasowej z 3.08, ale nigdzie nie mogę jej podejrzeć? Dziwi mnie, że iTunes w ogóle jej nie widzi, a jak zaloguję się na iclouda to też po zdjęciach ani śladu. Tzn., że mój telefon kłamie pokazując mi info jak z pierwszego screena? 

Widzę, że jako newbie mam ograniczoną ilość postów do napisania, więc zapytam tutaj:

-Co jakbym spróbował uruchomić zresetowanego przeze mnie iphone'a 4s i spróbował poszukać na nim kopii iCloud, którą zrobiłem z iPhone'a SE? Są jakieś szanse, że 4s ją znajdzie? 

W tym momencie nawet nie mam opcji przywrócenia iCloudowej kopii bo mam info, że istnieje, ale nie pokazuje nigdzie jak ją przywrócić.

Mimo wszystko bardzo dziękuję za chęć pomocy!

E: niestety Wondershare Dr Fone nie ma możliwości przywracania z iCloud, tylko bezpośrednio z telefonu. iCloud dalej zablokowany. 

#7 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 09 August 2017 - 12:43

Chyba trochę mylisz pojęcia. iTunes nie widzi kopii z iCloud bo to tak nie działa. W iTunes masz tylko kopie, które robiłeś na komputerze, normalnie przewodem, a nie masz dostępu do kopii robionych w chmurze. Przeczytaj dokładnie co jest tam napisane "Archiwizuj automatycznie" -  chodzi, o to, że możesz wybrać która kopia ma być robiona automatycznie, czy w iCloud czy w iTunes po podłączeniu telefonu.  

Teraz musiałbyś wyzerować telefon do ustawień fabrycznych i spróbować przywrócić z kopii iCloud raz jeszcze. Wtedy na 99% będziesz miał do wyboru kilka kopii, w tym tę ze zdjęciami z trzeciego sierpnia.

• imrik likes this

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#8 sou

sou
  • 7 posts

Posted 09 August 2017 - 13:12

Chyba trochę mylisz pojęcia. iTunes nie widzi kopii z iCloud bo to tak nie działa. W iTunes masz tylko kopie, które robiłeś na komputerze, normalnie przewodem, a nie masz dostępu do kopii robionych w chmurze. Przeczytaj dokładnie co jest tam napisane "Archiwizuj automatycznie" -  chodzi, o to, że możesz wybrać która kopia ma być robiona automatycznie, czy w iCloud czy w iTunes po podłączeniu telefonu.  

Teraz musiałbyś wyzerować telefon do ustawień fabrycznych i spróbować przywrócić z kopii iCloud raz jeszcze. Wtedy na 99% będziesz miał do wyboru kilka kopii, w tym tę ze zdjęciami z trzeciego sierpnia.

Dziękuję za sprostowanie, jak wspomniałem- w tym temacie jestem laikiem, choć w komputerach śmigam biegle od 20 lat to produkty Apple mnie czasem po prostu wyprowadzają z równowagi bo mam windowsowskie spaczenie. 

@Wania: bardzo Ci dziękuję za wspomnienie o dr. Fone - faktycznie jest opcja ściągania danych z chmury, co oznacza, że wcale nie będę musiał resetować telefonu. Kij w smsy, które naklepałem między 15.07, a 3.08 - najważniejsze, że będę miał dostęp do zdjęć. Prawdopodobnie potrwa to z 5 godzin, bo prędkość ściągania danych z chmury do zawrotnych nie należy, ale uda się po raz kolejny nie zerować telefonu. 

Tak więc mam ciągłość sms-ów, brak zdjęć z ostatniego tygodnia, ale za to bardzo ważne foty i screeny do 3.08. Wiszę Ci bardzo dobrego browarka - odezwij się, załatwimy ten temat :) 

Bardzo wam wszystkim dziękuję za pomoc! 

#9 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 09 August 2017 - 13:14

Gdybyś przywrócił kopie z 3 sierpnia to miałyś i smsy i zdjęcia.

#10 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 09 August 2017 - 14:00

Chyba trochę mylisz pojęcia. iTunes nie widzi kopii z iCloud bo to tak nie działa.

Ale po podłączeniu iPhone widzi, kiedy była wykonana ostatnia kopia do iCloud.

W każdym razie, mój widzi... ;) A iTunes @sou nie...

#11 sou

sou
  • 7 posts

Posted 09 August 2017 - 17:20

Gdybyś przywrócił kopie z 3 sierpnia to miałyś i smsy i zdjęcia.

Ale jak mam to zrobić, skoro nigdzie nie widzi kopii w iCloud? Gdzie mam wejść żeby ją przywrócić skoro iTunes jej nie widzi ? 

#12 Wania

Wania
  • 644 posts

Posted 09 August 2017 - 17:45

ustawienia - ogolne - wyzeruj - wymaz zawartosc i ustawienia

po tym kasuje Ci sie wszystko w ajfonie i jest jak nowo wyciagniety z pudelka. dopiero wtedy masz mozliwosc odtworzenia ajfona z archiwum icloud, itunes lub uruchomieniu jako nowy bez archiwum

#13 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 09 August 2017 - 20:45

Ale się upadłeś na ten iTunes. Wyłącz komputer i zapomnij o tym. Trzeba wyzerować telefon, a potem na etapie jego konfiguracji zalogować się do iCloud, wybrać odtworzenie danych z iCloud i pojawi się lista dostępnych kopii, powinna też być tam ta, której potrzebujesz, bo zawsze jest kilka ostatnich. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users