Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13 2010 - update softu, a bateria

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Leonardyn

Leonardyn
  • 23 postów

Napisano 08 sierpnia 2017 - 10:21

Hejka,

Na wstępie dodam, że narazie jestem kompletnie zielony w środowisku mac os (co najwyżej rok temu na studiach musiałem się wymęczyć na linuxie). Dziś odebrałem mojego pierwszego MacBooka Air 2010, który ma mi służyć jako lapek mobilny + trochę do deweloperki. Czytałem, że ten model może uciągnąć nawet 5-8h na baterii, niestety z tego co widzę bateria wystarczy mi na co najwyżej 3-4h. I tutaj zmierzam do pytania - aktualizacja, a praca na baterii. W tej chwili mam zainstalowany Yosemite 10.10.5, który ponoć słynie mocnego drainowania baterii. Na początku przed zakupem zakładałem downgrade do Marvericka, ale teraz jak patrzę na programy w sklepie - wszystko co mi potrzebne, domaga się aktualizacji do Sierry. Czy jest sens aktualizować? Czy tylko jeszcze narażę lapka na kolejne spadki wydajności i skrócenie pracy na baterii. I skąd pobierać programy dla starszych wersji OS?

Pozdrawiam i z góry dzięki za wsparcie :) 

#2 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 08 sierpnia 2017 - 10:27

Bo to model używany, sprawdź sobie żywotność baterii aplikacją cocountbaterry. Tak warto zaktualizować do Sierry, każda nowsza wersja pozytywnie wpływa na pracę na baterii, to fakt - z yosemite bywało różnie, osobiście nie doświadczyłem problemów. Możesz rzecz jasna wymienić baterię na nową, ale to koszt 1000 złotych albo 300 za podróbkę, której nie polecam, lepiej mieć wyżyłowaną baterię aniżeli nową podróbkę, która może rozwalić komputer. :P

Użytkownik tka11 edytował ten post 08 sierpnia 2017 - 10:28

#3 Leonardyn

Leonardyn
  • 23 postów

Napisano 08 sierpnia 2017 - 10:42

Zapomniałem dodać - bateria ma 259 cykli

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 sierpnia 2017 - 10:53

Może mieć nawet trzy i być zepsuta. Jaką ma pojemność napisz. Oryginalna bateria w serwisie kosztowała około 600 złotych, tyle, że ten komputer już nie jest przez Apple wspierany. 3-4 godziny pracy to raczej normalne jak na jego możliwości, cudów się nie spodziewaj.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 Leonardyn

Leonardyn
  • 23 postów

Napisano 08 sierpnia 2017 - 12:09

file:///Users/macbook/Desktop/Zrzut%20ekranu%202017-08-08%20o%2012.58.48.png

wYaKuTg.png

#6 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 08 sierpnia 2017 - 12:53

Coś mi się tu nie zgadza.

Bateria o pojemności nominalnej 106% w 7 letnim komputerze? Data produkcji baterii to 2015, a same laptopy przestały być produkowane w połowie 2011 (co o niczym nie świadczy jeszcze bo baterie jeszcze chyba 4 czy 5 lat Apple dostarczało w serwisach).

Pojemność fabryczna 7200 mAh, pojemność nominalna 7117 mAh a wskazuje 106%? Na moje to bardziej 98% powinno wychodzić.

Poza tym, czy bateria w roczniku 2010 nie powinna mieć 50 Wh, co przy napięciu 8,2V daje właśnie około 6100 mAh? Pojemniejsze baterie były w późniejszych modelach.

Wygląda jakby była wymieniana na nową, pytanie czy na oryginalną. Moim zdaniem nie i pewnie przez marnej jakości zamiennik widzisz takie a nie inne czasy pracy na baterii. Miałem kiedyś ten model i pamiętam, że cholernie długo trzymał na baterii. Kolejny tak długo (a nawet dłużej bym powiedział) trzymający MBA to był rocznik 2014 chyba.

#7 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 sierpnia 2017 - 13:05

Albo ten program pokazuje głupoty albo ta bateria to jakiś zamiennik niskiej jakości.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#8 Leonardyn

Leonardyn
  • 23 postów

Napisano 08 sierpnia 2017 - 13:51

Wygląda na to, że jest wszystko ok. Utrzymała mi nieco ponad 4h, przy czym non-stop był męczony pobieraniem danych + jakiś youtube w tle - ten wynik robi wrażenie.
Dodatkowo, zobaczymy jak się będzie mieć sprawa na Sierrze. Naczytałem się na forach, że wydajność na baterii drastycznie spada po update do Yosemite (właśnie do 3-4h, czyli to co u mnie - choć i tak jestem zadowolony) i że warto zrobić downgrade - z tym, że to był post sprzed 3ch lat. Zobaczymy jak będzie na najnowszym sofcie i czy Mac OS mnie polubi ;d 

A countbatterry, cóż, powinien wskazywać 101% jeśli już...

#9 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 08 sierpnia 2017 - 15:06

Wygląda na to, że jest wszystko ok. Utrzymała mi nieco ponad 4h, przy czym non-stop był męczony pobieraniem danych + jakiś youtube w tle - ten wynik robi wrażenie.
Dodatkowo, zobaczymy jak się będzie mieć sprawa na Sierrze. Naczytałem się na forach, że wydajność na baterii drastycznie spada po update do Yosemite (właśnie do 3-4h, czyli to co u mnie - choć i tak jestem zadowolony) i że warto zrobić downgrade - z tym, że to był post sprzed 3ch lat. Zobaczymy jak będzie na najnowszym sofcie i czy Mac OS mnie polubi ;d 

A countbatterry, cóż, powinien wskazywać 101% jeśli już...

No i wszystko jasne. ;) Youtube wystarczy aby skrócić czas pracy na baterii, nie mniej jednak jest to podróbka i może negatywnie wpłynąć na życie komputera, w MBA 13' z 2014 roku mam nabite 900 cykli i bateria ma ponad 85% pojemności. Lepiej posiadać oryginalną wyżyłowaną aniżeli bombę zegarową.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych