Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wifi Calling i VoLTE z Orange

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 lolo6310

lolo6310
  • 22 posts

Posted 03 August 2017 - 14:33

Witam , zamierzam kupić Iphone 7, obecnie jestem w Orange i korzystam z WIfi calling i VoLTE na samsung s7 EDGE. Moje pytanie brzmi : czy kupując telefon np. z sieci T-Mobile , czy z Mediamarkt będę miał te usługi? Czy musi być to koniecznie telefon z sieci Orange ? Czy ktoś korzysta z tych usług będąc w Orange a ma telefon np z Play? 

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 03 August 2017 - 14:36

W dystrybucji jest tylko jeden telefon, który jest dokładnie taki sam dla wszystkich. Możesz kupić nawet w Hiszpanii i będzie taki sam jak z Orange. To nie Android, który umie być inny dla każdego operatora. Apple nie pozwala na żadną ingerencję w swój system.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 tomazzz

tomazzz
  • 35 posts

Posted 03 August 2017 - 18:00

oczywiscie ze bedzie dzialal, wifi calling jest usluga operatora, skora masz ja wlaczona to bedzie dzialalo

#4 lolo6310

lolo6310
  • 22 posts

Posted 03 August 2017 - 18:13

To powiedz to konsultantom z Orange :-) oni twierdzą że nie będzie działać bo telefon nie pochodzi z dystrybucji od operatora. Tłumaczyłem że iPhone nie jest brandowany ale i tak nie dali się przekonać :-)

#5 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 03 August 2017 - 18:30

Bedzie dzialalo. Tyle. Nie sluchac debili.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#6 lolo6310

lolo6310
  • 22 posts

Posted 03 August 2017 - 18:32

Dzięki za info , biorę się za szukanie telefonu :-)

#7 iSEe

iSEe
  • 249 posts
Posted 03 August 2017 - 20:05

Potwierdzam. W iPhone 7 kupionym zagranicą wszystko działa bez problemu. Sieć Orange.

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#8 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 04 August 2017 - 08:54

To powiedz to konsultantom z Orange :-) oni twierdzą że nie będzie działać bo telefon nie pochodzi z dystrybucji od operatora. Tłumaczyłem że iPhone nie jest brandowany ale i tak nie dali się przekonać :-)

Jeszcze inaczej... :)

Ustawienia możesz mieć włączone, bo operator udostępnia usługę. Ale czy będzie ona (WiFi calling) dostępna za granicą to już zależy od operatora i odpowiedniego abonamentu.

#9 lolo6310

lolo6310
  • 22 posts

Posted 04 August 2017 - 10:05

Skoro operator w moim przypadku orange udostępnia taką usługę to moim zdaniem nie ma to znaczenia gdzie jestem wi-fi calling działa po wifi korzysta z internetu więc tak jakby pomija sieci komorkowa. Nawet na stronie nju mobile jest zapis że jak się jest za granicą i chcesz mieć pewność że będziesz dzwonił po wifi calling - włącz tryb samolotowy.

#10 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 04 August 2017 - 10:10

Jeżeli masz pre-paida w Orange to z WiFi Calling poza Polską nie skorzystasz. Mimo że usługa będzie aktywna na koncie abonenckim i w telefonie.

#11 lolo6310

lolo6310
  • 22 posts

Posted 04 August 2017 - 11:01

Ja mam abonament, ten zapis podałem tylko jako przykład ze strony nju , taki google podpowiedział :-)

#12 Orange Ekspert

Orange Ekspert
  • 12 posts

Posted 05 August 2017 - 23:15

Witam , zamierzam kupić Iphone 7, obecnie jestem w Orange i korzystam z WIfi calling i VoLTE na samsung s7 EDGE. Moje pytanie brzmi : czy kupując telefon np. z sieci T-Mobile , czy z Mediamarkt będę miał te usługi? Czy musi być to koniecznie telefon z sieci Orange ? Czy ktoś korzysta z tych usług będąc w Orange a ma telefon np z Play? 

Usługa oczywiście będzie działała na takim urządzeniu :)

#13 lolo6310

lolo6310
  • 22 posts

Posted 06 August 2017 - 05:40

Co innego mówili konsultanci na czacie na stronie Orange :-) szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia

Edited by lolo6310, 06 August 2017 - 05:41.

#14 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2064 posts
  • SkądRzym

Posted 06 August 2017 - 14:06

Będzie Ci wszystko działać. Apple nie pozwalana na brandowanie telefonów. Wkładasz kartę Orange dostajesz uaktualnienie ustawień operatora i działa. Czego jeszcze nie wiesz?

#15 lolo6310

lolo6310
  • 22 posts

Posted 06 August 2017 - 14:28

Wiem już wszystko tylko jak pytałem obsługę Orange to mówili że nie będzie działać , więc poszukuje kogoś kto ma telefon w Orange i mi potwierdzi że jest wszystko oki i tyle. Temat można zamknac.

#16 iSEe

iSEe
  • 249 posts
Posted 06 August 2017 - 19:12

Tu masz listę urządzeń. iPhony nie należą do urządzeń operatorskich.

http://www.orange.pl...73,article.html

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#17 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 06 August 2017 - 19:30

Off Topic

zapytam

Jak korzystać, wg Orange bez problemu, z WiFi Calling kolejno po ich przykładach na stronie

1. W nowoczesnym biurowcu. Sieci WiFi nie są publiczne, moja/mojego działu działa lokalnie, na innych piętrach, w bufecie jej nie ma.

2. W centrum handlowym. Połączenie z bezpłatnym WiFi wymaga otwarcia strony WWW i kliknięcia OK na stronie regulaminu.

3. W gęstym blokowisku. Publicznie dostępne hot-spoty daje użytkownikom UPC i Netia. Orange raczej nie.

4. W górskim schronisku. Inaczej... Światłowody ani DSLa nie pociągnięto w górskie przełęcze. Satelita drogi, W górach w schronisku internet jest albo LTE, wtedy i my mamy zasięg do rozmów albo nie ma (o Play nie mówię).

#18 lolo6310

lolo6310
  • 22 posts

Posted 06 August 2017 - 19:41

Ale jak nie masz sieci wifi a masz zasięg LTE to masz wtedy VoLTE to niby też poprawia jakość rozmow. Mi ogólnie chodzi o tą jakość rozmów bo za granicą mam roaming w Polsce mam darmowe minuty do UE więc luzik. Zmieniając telefon nie chciałem się cofać w techonologi jeśli chodzi o jakość rozmów.

#19 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 06 August 2017 - 22:01

Off Topic

zapytam

Jak korzystać, wg Orange bez problemu, z WiFi Calling kolejno po ich przykładach na stronie

1. W nowoczesnym biurowcu. Sieci WiFi nie są publiczne, moja/mojego działu działa lokalnie, na innych piętrach, w bufecie jej nie ma.

2. W centrum handlowym. Połączenie z bezpłatnym WiFi wymaga otwarcia strony WWW i kliknięcia OK na stronie regulaminu.

3. W gęstym blokowisku. Publicznie dostępne hot-spoty daje użytkownikom UPC i Netia. Orange raczej nie.

4. W górskim schronisku. Inaczej... Światłowody ani DSLa nie pociągnięto w górskie przełęcze. Satelita drogi, W górach w schronisku internet jest albo LTE, wtedy i my mamy zasięg do rozmów albo nie ma (o Play nie mówię).

1. Możesz korzystać z otwartych WiFi lub tych do których masz dostęp.
2. J.w.. Żeby otworzyć sesję musisz najpierw otworzyć www i kliknąć OK.
3. Orange też daje, np. : http://www.orange.pl...we_wifi.phtml 
4. Masz kartę np. z Orange, a w schronisku internet może być LTE od operatora z którym Orange nie ma roamingu (więc nie ma zasięgu). Może być też dostarczany w oparciu o kable lub naziemną radiolinię.

Edited by bee3, 06 August 2017 - 22:02.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users