Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Photos nie aktualizuje biblioteki zdjęć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 02 sierpnia 2017 - 13:14

Mam problem z biblioteką zdjęć w Photos. Kiedy wchodzę w "Osoby" cały czas widzę komunikat, że trwa skanowanie. Cały czas z tą samą liczbą zdjęć, w ogóle nie chce ruszyć. Zamknąłem program zdjęcia i zostawiłem włączony komputer na cały dzień, ale nic nie ruszyło, cały czas jest ta sama liczba zdjęć do skanowania. W monitorze aktywności po zamknięciu zdjęć nie widzę żadnego procesu który może być związany z tym procesem. Próbowałem resetować komputer, naprawiać bibliotekę, ale nic nie pomogło. Co mogę zrobić, żeby dokończyć ten proces?

Załączony plik  Zrzut ekranu 2017-08-02 o 14.07.28.jpg   43,62 KB   0 Ilość pobrań

#2 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 02 sierpnia 2017 - 14:47

Spróbuj zrestartować komputer, aplikacja Zdjęcia potrafi przeprowadzać skan nawet z będąc wyłączoną więc musi działać jakiś proces w tle za to odpowiedzialny.

Spróbuj ewentualnie uruchomić program Zdjęcia z wduszonymi klawiszami alt i cmd i naprawić bibliotekę.

#3 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 02 sierpnia 2017 - 18:55

Próbowałem obydwu tych rzeczy i nie pomogły. Spróbowałem jeszcze raz i bez zmian.

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 02 sierpnia 2017 - 22:33

@OneGhost dlaczego w dziale „Grafika”? Przenoszę.
Dopisz też, proszę, jakiej konfiguracji iCloud do zdjęć używasz: sam strumień, cała biblioteka, nic? Może się przydać.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#5 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 03 sierpnia 2017 - 07:47

A próbowałeś pozamykać procesy które mają w nazwie "photo" bądź "zdjęcia" z poziomu monitora aktywności? W teorii restart komputera też powinien je restartować ale może spróbuj w ten sposób.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#6 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 03 sierpnia 2017 - 08:45

Korzystasz z Biblioteki Zdjęć iCloud? W jakiej formie przechowujesz zdjęcia na komputerze? 

https://www.jeffgeer...n-photos-people

#7 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 03 sierpnia 2017 - 21:31

Używam biblioteki zdjęć lokalnie, z iCloud używam tylko udostępniania albumów. Biblioteka jest zapisana na drugim wewnętrznym dysku (WD Red). Zrobiłem dzisiaj format tego komputera i dalej jest to samo :/.

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 04 sierpnia 2017 - 08:57

Bo to nie jest problem komputera a biblioteki ze Zdjęciami.

Masz tam dużo filmów? Zdjęcia są w formacie JPG czy to są jakieś PICT czy RAWy etc?

Ja bym zrobił tak:

- Upewniamy się, że mamy aktualną kopię zapasową danych.

- Wchodzimy w Finderze w folder Zdjęcia, klikamy prawym myszy na Bibliotece Zdjęć i wybieramy "pokaż zawartość pakietu".

- Kopiujemy katalog masters gdzieś: tam są wszystkie zdjęcia.

- Kasujemy Bibliotekę Zdjęć

- Otwieramy program Zdjęcia

- Importujemy Zdjęcia z wcześniej skopiowanego folderu Masters.

Mamy nową i świeżą bibliotekę Zdjęć, bez żadnych albumów, zmian i innych takich.

Opcja nieco "atomowa" ale alternatywą jest załączenie biblioteki zdjęć iCloud, odczekanie aż się wszystko wgra, a następnie skasowanie tej biblioteki Zdjęć z komputera i pobranie jej z iCloud. Wymaga sporo zaufania do oprogramowania i serwerów Apple, a o to nie śmiem prosić gdy masz kłopot właśnie z softem Apple.

Użytkownik imrik edytował ten post 04 sierpnia 2017 - 08:59

#9 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 04 sierpnia 2017 - 09:12

Nie no generowanie biblioteki całej od nowa raczej nie wchodzi w grę, mam tam ponad 20,000 zdjęć (jpg) i ok 700 filmów. Mam bardzo dobrze przypisane już twarze i nie chciałbym przechodzić tego od nowa. Do tego wszystko ładnie pogrupowane w albumy. Może poczekam na jakiś update, albo zadzwonię do Apple. Jak mam od nowa to wszystko sortować to masakra.

#10 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 04 sierpnia 2017 - 09:34

Czy jak aplikacja zdjęcia nie jest uruchomiona, działa Ci w ogóle wówczas proces o nazwie photoanalysisd odpowiedzialny za wszelakie skanowania? Sprawdź w Monitorze aktywności.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.

#11 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 04 sierpnia 2017 - 09:44

Czy jak aplikacja zdjęcia nie jest uruchomiona, działa Ci w ogóle wówczas proces o nazwie photoanalysisd odpowiedzialny za wszelakie skanowania? Sprawdź w Monitorze aktywności.

Proces jest cały czas uruchomiony. Z tym, że zaraz po zamknięciu Zdjęć przez chwilę używa ok 50% CPU, a po kilkunastu sekundach spada do 0% i tam zostaje. Podobnie photolibraryd

#12 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 04 sierpnia 2017 - 10:23

Ja myślę, że coś się zwaliło z bazą twarzy / imion. Na chwilę obecną nie znam sprytnego sposobu na usunięcie tylko bazy twarzy bez naruszania innych rzeczy.

Jeśli zależy Ci na zachowaniu tej pracy jaką już włożyłeś w bibliotekę zdjęć to masz tylko dwa wyjścia - wypróbować bibliotekę zdjęć iCloud bo aktualnie przechowuje ona wszystko poza twarzami właśnie (i myślę że nie jest to bez związku i powodu) albo po prostu zgłosić do Apple i czekać na fix. 

#13 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 04 sierpnia 2017 - 10:53

@imrik

przechowuje ona wszystko poza twarzami właśnie (i myślę że nie jest to bez związku i powodu)

Tak było. Twarze tylko lokalnie, co argumentowali „your privacy always comes first”. Coś się chyba jednak zmieniło z prawnymi zapisami prywatności, bo w H. Sierra i iOS 11, zgodnie z zapowiedzią https://www.apple.co...ierra-preview/: „Easily find your favorite subjects in the People album with larger image thumbnails and more accurate groupings. And when you use iCloud Photo Library, your album stays up to date on all your devices.” [wyróżnienie moje], czyli dane w jakiś sposób już lecą na serwery.

@OneGhost

Przetestuj, tak dla spokojności sumienia, czy nie da się progresu odblokować.

Program Zdjęcia powinien być zakończony, a kopia zapasowa bezpieczna, jak zawsze.

Trzykrotnie kliknij poniższą linię, by ją całą podświetlić:

~/Library/Containers/com.apple.photoanalysisd/Data/Library/Caches

Następnie prawoklik > Usługi > Pokaż w Finderze. Całą zawartość katalogu Caches przenieś do kosza. Nie opróżniaj go. Zrestartuj maszynę, uruchom Zdjęcia, a następnie je zakończ. Sprawdź, czy proces photoanalysisd zaczął znowu działać i czy następuje jakikolwiek postęp w skanowaniu. Wedle przypuszczeń, powinien zacząć je od nowa. Pakiet Biblioteka Zdjęcia.photoslibrary pozostaje w tym wypadku nienaruszony.

Jeżeli nie wystąpi żadna zmiana, zawartość kosza odłóż w poprzednie miejsce, nawet nadpisując zawarte tam pliki, i poszukaj innego rozwiązania. Jeżeli natomiast skanowanie ruszy na nowo i zakończy się sukcesem, rzeczy w koszu już się do niczego nie przydadzą. Można go opróżnić.

#14 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 04 sierpnia 2017 - 12:11

W High Sierra synchronizacja twarzy między urządzeniami będzie, nawet było to wprost na konferencji mówione, ale to pieśń przyszłości w tym momencie.

Zasłanianie się prywatnością to może być tylko zasłona dymna i może być tak, że potrzebowali 2 lat na dopracowanie mechanizmu bo został też niedawno wzbogacony o rozpoznawanie obiektów w ogóle (możliwość szukania zdjęć zadając rzeczy typu wino, morze, fale, kwiaty, etc).

Struktura bazy danych różni się między Photos 1.x a 2 z najnowszego systemu. 

#15 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 04 sierpnia 2017 - 16:11

@imrik

Tak było. Twarze tylko lokalnie, co argumentowali „your privacy always comes first”. Coś się chyba jednak zmieniło z prawnymi zapisami prywatności, bo w H. Sierra i iOS 11, zgodnie z zapowiedzią https://www.apple.co...ierra-preview/: „Easily find your favorite subjects in the People album with larger image thumbnails and more accurate groupings. And when you use iCloud Photo Library, your album stays up to date on all your devices.” [wyróżnienie moje], czyli dane w jakiś sposób już lecą na serwery.

@OneGhost

Przetestuj, tak dla spokojności sumienia, czy nie da się progresu odblokować.

Program Zdjęcia powinien być zakończony, a kopia zapasowa bezpieczna, jak zawsze.

Trzykrotnie kliknij poniższą linię, by ją całą podświetlić:

~/Library/Containers/com.apple.photoanalysisd/Data/Library/Caches

Następnie prawoklik > Usługi > Pokaż w Finderze. Całą zawartość katalogu Caches przenieś do kosza. Nie opróżniaj go. Zrestartuj maszynę, uruchom Zdjęcia, a następnie je zakończ. Sprawdź, czy proces photoanalysisd zaczął znowu działać i czy następuje jakikolwiek postęp w skanowaniu. Wedle przypuszczeń, powinien zacząć je od nowa. Pakiet Biblioteka Zdjęcia.photoslibrary pozostaje w tym wypadku nienaruszony.

Jeżeli nie wystąpi żadna zmiana, zawartość kosza odłóż w poprzednie miejsce, nawet nadpisując zawarte tam pliki, i poszukaj innego rozwiązania. Jeżeli natomiast skanowanie ruszy na nowo i zakończy się sukcesem, rzeczy w koszu już się do niczego nie przydadzą. Można go opróżnić.

Dzięki za sugestię, ale niestety nie pomogło. Po formacie też zresztą tego katalogu nie było, ale sprawdziłem na wszelki wypadek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych