Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 7 Plus - 'Duch' na wyświetlaczu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 TurboAndrzej

TurboAndrzej
  • 6 postów

Napisano 01 sierpnia 2017 - 23:13

Witajcie,

Dzisiaj rano po rutynowym mail checku, zauważyłem w dolnym rogu małą jasną plamkę, którą widać z każdej strony, świeci jaśniej od reszty ekranu. Telefon kupiłem w październiku u operatora na abonament, także gwarancję mam do października tego roku(Apple). Teraz nachodzi pytanie, czy powinienem telefon oddać do jakiegoś autoryzowanego serwisu, który uznaje gwarancję Apple czy po prostu oddać telefon w punkcie operatora, oraz czy w ogóle taki mankament podlega naprawie, czy serwis odrzuci mój wniosek, spotkał się ktoś z was z tą usterką na 7P? Na wcześniejszym 5s też mi się pojawiły, no i żółte przebarwienia, ale przymknąłem na to oko, telefon miał już parę ładnych lat na karku, lecz 7P nawet nie ma roku, a już takie defekty mają miejsce.

Pozdrawiam.

Andrzej

#2 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 02 sierpnia 2017 - 12:23

to w końcu efekt duch czy bad pixel? piszesz o jednym w temacie a potem drugie. Ślij na gwarancje tylko powymyślaj jeszcze coś, np charczące głośniki czy inne pierdoły no i oczywiście Cortland

a to przykład efektu ducha https://www.youtube....h?v=SrF9sMJ__Zk

Użytkownik Bolsu07 edytował ten post 02 sierpnia 2017 - 12:29

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#3 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 02 sierpnia 2017 - 12:30

... tylko powymyślaj jeszcze coś, np charczące głośniki czy inne pierdoły no i oczywiście Cortland

Powymyślaj coś?

Czy masz serwisantów za skończonych idiotów którzy nie potrafią sprzętu zdiagnozować?

Chodzi o to, żeby im wydłużyć pracę czy o to by "na wszelki wypadek" zgłosić cokolwiek bo a nuż widelec się trafi?

Sprzęt i tak i tak jest diagnozowany całościowo. Jeśli wyjdzie coś jeszcze to też będzie naprawione.

Witajcie,

Dzisiaj rano po rutynowym mail checku, zauważyłem w dolnym rogu małą jasną plamkę, którą widać z każdej strony, świeci jaśniej od reszty ekranu. Telefon kupiłem w październiku u operatora na abonament, także gwarancję mam do października tego roku(Apple). Teraz nachodzi pytanie, czy powinienem telefon oddać do jakiegoś autoryzowanego serwisu, który uznaje gwarancję Apple czy po prostu oddać telefon w punkcie operatora, oraz czy w ogóle taki mankament podlega naprawie, czy serwis odrzuci mój wniosek, spotkał się ktoś z was z tą usterką na 7P? Na wcześniejszym 5s też mi się pojawiły, no i żółte przebarwienia, ale przymknąłem na to oko, telefon miał już parę ładnych lat na karku, lecz 7P nawet nie ma roku, a już takie defekty mają miejsce.

Pozdrawiam.

Andrzej

Duch to jest jak po zmianie widoku na ekranie nadal widać stary widok. W Twoim przypadku byłby to widoczny "prześwitujący" interfejs programu mail nawet na głównym ekranie.

Z tego co piszesz to wygląda na zażółcenie niewielkiego obszaru, nierówne podświetlenie, ewentualnie jakiś bad pixel. 

Jeśli telefon nie jest uszkodzony mechanicznie w żadnym miejscu i nie był zalany to serwis to naprawi. Szybciej będzie w autoryzowanym serwisie Apple niż u operatora moim zdaniem. Przykładowo z największych w Polsce Cortland lub iSpot.

Użytkownik imrik edytował ten post 02 sierpnia 2017 - 12:31

#4 TurboAndrzej

TurboAndrzej
  • 6 postów

Napisano 02 sierpnia 2017 - 15:15

Powymyślaj coś?

Czy masz serwisantów za skończonych idiotów którzy nie potrafią sprzętu zdiagnozować?

Chodzi o to, żeby im wydłużyć pracę czy o to by "na wszelki wypadek" zgłosić cokolwiek bo a nuż widelec się trafi?

Sprzęt i tak i tak jest diagnozowany całościowo. Jeśli wyjdzie coś jeszcze to też będzie naprawione.

Duch to jest jak po zmianie widoku na ekranie nadal widać stary widok. W Twoim przypadku byłby to widoczny "prześwitujący" interfejs programu mail nawet na głównym ekranie.

Z tego co piszesz to wygląda na zażółcenie niewielkiego obszaru, nierówne podświetlenie, ewentualnie jakiś bad pixel. 

Jeśli telefon nie jest uszkodzony mechanicznie w żadnym miejscu i nie był zalany to serwis to naprawi. Szybciej będzie w autoryzowanym serwisie Apple niż u operatora moim zdaniem. Przykładowo z największych w Polsce Cortland lub iSpot.

Przepraszam, że wprowadziłem was w błąd, macie racje to nie duch pomyliło mi się defekt poniżej na zdjęciu.

blob:http://imgur.com/dd9eb19e-d2e0-4245-a448-1293c641bb5a

Telefon nigdy nie miał styczności z wodą, nigdy nie upadł, ciągle noszony w etui zawsze w kieszeni sam telefon.
To jedyna usterka która powstała wczoraj, nie mam nic więcej uszkodzonego.

Czyli mogę ominąć operatora i iść do Cortlanud lub iSpota o realizację naprawy gwarancyjnej?

#5 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 02 sierpnia 2017 - 15:17

Link nie działa.

#6 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 02 sierpnia 2017 - 15:29

Czyli mogę ominąć operatora i iść do Cortlanud lub iSpota o realizację naprawy gwarancyjnej?

Nie do Cortlandu, albo do iSpota tylko do Cortlandu ;)

#7 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 02 sierpnia 2017 - 15:53

Obiektywnie serwis iDream ma chyba najlepsze opinie w kraju na chwilę obecną i w odróżnieniu od serwisów iSpot i Cortland nie mieli nigdy (5 czy 8 lat jak dobrze pamiętam) problemów z utrzymaniem statusu premium więc chyba robią dobrą robotę ogólnie?

Konsensus na forum jest, że jeśli serwis to Cortland.

Ja nie mam uprzedzeń bo i jedni i drudzy dla mnie zawsze dobrą robotę robili, a jak zdażyło się coś spartolić to dało się dogadać i z jednymi i z drugimi. Jedni i drudzy są autoryzowani i procedury mają te same, i tu i tu pracują ludzie. Na forum od czasu do czasu są narzekania na jednych jak i drugich, więcej ludzi psy wiesza na iSpot, ale to też 4x większa (pod względem ilości punktów) sieć co też nie jest bez znaczenia.

#8 TurboAndrzej

TurboAndrzej
  • 6 postów

Napisano 02 sierpnia 2017 - 16:23

Podaję link ponowie.
http://i.imgur.com/F8WEg9b.png

Najbliżej mam Cortland, a parę kilometrów dalej iSpota, więc chyba zaniosę go do Cortlandu.

#9 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 03 sierpnia 2017 - 15:51

Ja z własnego doświadczenia polecam Cortland.

#10 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 03 sierpnia 2017 - 20:22

Ekran do wymiany. Ja polecam Cortland. Zależy też jakieo miasta jesteś. 

#11 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 04 sierpnia 2017 - 07:33

Powymyślaj coś?

nie? nie wiem jak to tam działa, ja żem prosty kowalski, ale za czasów świetności 5s pamiętam wysłałem na naprawę gwarancyjną wspomniany telefon. Wymieniłem w zgłoszeniu wyłącznie kurz pod ekranem i zgłoszenie zostało odrzucone. W nast tyg wysłałem ten sam telefon tylko w zgłoszeniu zaznaczyłem m.in. charczące głośniki, krótki czas pracy na baterii, zasikany ekran, kurz pod ekranem. Za 2 dni informacja od serwisu oczywiście pozytywna :) w zasadzie każdy sprzęt apple idzie na gwarancje (i nie, nie hejtuje) i zwykle więcej zaznaczam nieprawidłowości i od tamtej pory wszystkie zgłoszenia są rozpatrywane pozytywnie. Nie zależy mi na cały czas na "nowym" sprzęcie tylko sprawnym :)

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#12 TurboAndrzej

TurboAndrzej
  • 6 postów

Napisano 04 września 2017 - 17:07

Witajcie,

Sytuacja wygląda następująco, dopiero w zeszły czwartek oddałem telefon do serwisu ( wybrałem iMad). Na tą chwilę telefon czeka na diagnozę.

Ogólnie mój iP był wyprodukowany w czasie - WEEK 39 (26.09 - 02.10) a ja go kupiłem 26.10.16 więc może u kogoś w tym przedziale datowym też się trafi taka plamka jasna.

#13 enter6

enter6
  • 57 postów
  • SkądPolska

Napisano 04 września 2017 - 23:58

Z kolei mój iPhone 7 zakupiony od razu po premierze (czyli podobny czas) miał pod ekranem ciemną plamkę - prawdopodobnie kurz. Wymieniony na nowy przez Autoryzowany Serwis, nie pytano, gdzie go kupiłem (Apple.com). Jeśli posiadałbym go od operatora telefonii komórkowej, na pewno nie oddałbym go tam z powrotem - trwałoby to wieki. Autoryzowany Serwis powinien w tydzień zamknąć sprawę.

#14 TurboAndrzej

TurboAndrzej
  • 6 postów

Napisano 05 września 2017 - 00:25

Z kolei mój iPhone 7 zakupiony od razu po premierze (czyli podobny czas) miał pod ekranem ciemną plamkę - prawdopodobnie kurz. Wymieniony na nowy przez Autoryzowany Serwis, nie pytano, gdzie go kupiłem (Apple.com). Jeśli posiadałbym go od operatora telefonii komórkowej, na pewno nie oddałbym go tam z powrotem - trwałoby to wieki. Autoryzowany Serwis powinien w tydzień zamknąć sprawę.

Ja właśnie kiedyś oddałem iPhone 3G do operatora - Regenersis - dostałem z powrotem(po 3tyg), w stanie takim samym jak poprzednio, jeszcze skasowali mnie za transport (30km) 80zł x 2 Niby uznali, że telefon był zalany, ale ja przed wysłaniem telefonu zrobiłem dokładne zdjęcia gdzie było widać, że czujniki 'wody' w porcie słuchawkowym mają barwę białą, a od nich jak dostałem zdjęcia to była barwa czerwona, dlatego już nigdy więcej nie oddam telefonu do naprawy u operatora.

#15 enter6

enter6
  • 57 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 września 2017 - 00:11

...dlatego już nigdy więcej nie oddam telefonu do naprawy u operatora.

...jeśli nadal pozostaniesz przy iPhonie, bo jego użytkownicy mogą sobie wybierać pośród wielu dostępnych punktów serwisowych (w Polsce), w przeciwieństwie do operatorów, którzy mają z góry ustalone punkty serwisowe (np. dawniej dla iPhona "osławione" Regenersis - nie wiem, jak dziś). Możesz także udać się do Drezna czy Berlina, jeśli to możliwe - i załatwić sprawę nawet w godzinę.

Napisz nam, jak sprawa się zakończyła. Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych