Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dream Machines czy Macbook Pro Retina?

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 29 July 2017 - 14:39

Witam. Zastanawiam się nad tymi dwoma laptopami.

Główne zastosowania do internet, photoshop, lightroom, podstawowe gry, oglądanie filmów, podpięcie sprzętu do TV 4k 55".

https://dreammachine...ls/G1070-15PL22

VS

http://www.cortland....nowy-model.html

Tak czy siak na Macbooku będę musiał mieć zainstalowanego Windowsa przez BootCamp, chcąc nie chcąc. Ten pierwszy za to pozwoli mi nawet na gaming (!!), a Iris Plus 640 to wiadomo, że o wiele słabiej. 

#2 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 29 July 2017 - 17:00

Do gier to tylko MacBook Pro 15, do lekkich gier HD 640 lub HD 650 jest aż nadto, ale do większych tytułów potrzeba dedykowanej grafiki.

Taki MacBook Pro 15 z Radeonem >550 do gier to dobre rozwiązanie.

W tym przypadku wybierz Dream Machines, bo w grach 1070 zmiata nawet HD 650.

#3 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 posts

Posted 29 July 2017 - 17:55

jak nie potrzebujesz MacOS to bierz PC, jak potrzebujesz MacOS to wyboru nie masz :-)

#4 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 29 July 2017 - 19:54

Znaczy się tak - komputer ma być GŁÓWNYM komputerem. To do niego będę podpinać większe monitory, tudzież TV, na nim będą różne projekty, tudzież te podstawowe gry. Plus jest taki, że na tym DreamMachines zagram nawet w WIedźmina na ultra czy tam na wysokich, przy okazji specyfikacja zjada tą Applowską. Natomiast już rozmiarowo, wagowo, estetycznie czy też systemowo nie wiem jak to wygląda. Czy ktoś miał z tym do czynienia?

#5 krissolek

krissolek
  • 431 posts
  • SkądLubań/Wrocław

Posted 29 July 2017 - 20:52

Znaczy się tak - komputer ma być GŁÓWNYM komputerem. To do niego będę podpinać większe monitory, tudzież TV, na nim będą różne projekty, tudzież te podstawowe gry. Plus jest taki, że na tym DreamMachines zagram nawet w WIedźmina na ultra czy tam na wysokich, przy okazji specyfikacja zjada tą Applowską. Natomiast już rozmiarowo, wagowo, estetycznie czy też systemowo nie wiem jak to wygląda. Czy ktoś miał z tym do czynienia?

Kuzyn ma takiego:

https://dreammachine...ls/X1080-17PL20

Jest z niego bardzo zadowolony, lecz używa komputera głównie do grania. Waga 5 kg czyni z niego sprzęt równie przenośny co baniak wody. Przy wysokich obrotach wentylatorów brzmi jakby ktoś w pokoju odkurzał. Estetycznie - na pewno wygląda bardziej nowocześnie niż Macbook ze swym minimalistycznym designem. Osobiście mi się podobają oba. 

Na Macu najbardziej wymagającą grę jaką udało mi się uruchomić był Shogun 2, więc bez szału. Mobilność jednak miażdży DM. Dodatkowo jeżeli masz iPada, iPhone'a bardzo docenisz sposób w jakim komunikują się te urządzenia - mega wygodna rzecz.

• rockstar8323 likes this

 iPhone X  iPad Pro 12,9  Pencil  Macbook Pro 13" Retina  Watch Steel

#6 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 29 July 2017 - 21:12

Kuzyn ma takiego:

https://dreammachine...ls/X1080-17PL20

Jest z niego bardzo zadowolony, lecz używa komputera głównie do grania. Waga 5 kg czyni z niego sprzęt równie przenośny co baniak wody. Przy wysokich obrotach wentylatorów brzmi jakby ktoś w pokoju odkurzał. Estetycznie - na pewno wygląda bardziej nowocześnie niż Macbook ze swym minimalistycznym designem. Osobiście mi się podobają oba. 

Na Macu najbardziej wymagającą grę jaką udało mi się uruchomić był Shogun 2, więc bez szału. Mobilność jednak miażdży DM. Dodatkowo jeżeli masz iPada, iPhone'a bardzo docenisz sposób w jakim komunikują się te urządzenia - mega wygodna rzecz.

Nie, no to ten to mega komp, ale ten co ja pokazywałem to waży 2kg :) 

Ogólnie tez czytałem, że taki Macbook Pro Retina 13 2017 dławi się po podpięciu do monitora 4k i zalóżmy puszczeniu filmu, a tutaj jednak grafika ze stacjonarki 

#7 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 posts

Posted 29 July 2017 - 22:26

Znaczy się tak - komputer ma być GŁÓWNYM komputerem. 

do tego 13" się nie nadaje, czyli macbook odpada,

Wyświetlacz o przekątnej 15.6" FHD (1920x1080), przy Retinie blado to wygląda

prędkość czytania (do 530mb/s) oraz zapisu danych (do 430mb/s) czyli dysk pewnie SATA, w porównaniu z PCI-E z macbooka to prehistoria

ale to w sumie nie zmienia sytuacji, bierz PC

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6923 posts
Posted 29 July 2017 - 23:03

do tego 13" się nie nadaje, czyli macbook odpada,

Wyświetlacz o przekątnej 15.6" FHD (1920x1080), przy Retinie blado to wygląda

prędkość czytania (do 530mb/s) oraz zapisu danych (do 430mb/s) czyli dysk pewnie SATA, w porównaniu z PCI-E z macbooka to prehistoria

ale to w sumie nie zmienia sytuacji, bierz PC

Ale Retina (nawet w 13”) ma więcej niż Full HD.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#9 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 posts

Posted 29 July 2017 - 23:34

Ale Retina (nawet w 13”) ma więcej niż Full HD.

kolega zrozumiał to co napisałem?

#10 C2O5

C2O5
  • 200 posts

Posted 29 July 2017 - 23:50

Ja sam na co dzień kupiłem 13" i nawet nie chce mi się jej podpinać do monitora 24" w domu. Zależy co kto lubi i czego potrzebuje.

Jeśli potrzebujesz karty graficznej albo będziesz siedział tylko na Windowsie żeby grać to nie bardzo masz wybór. Np. ja bym nie zniósł tego touch pada który nie jest na środku i podejrzewam że jest gorszy niż ten macbook'a, do tego ekran o wyższej rozdzielczości, klawiatura która dla mnie jest świetna  ;)

Poza tym jeśli chcesz zawsze jest ten monitor 27" od LG 5K... i kosztuje niewiele mniej od macbooka :P

Edited by C2O5, 29 July 2017 - 23:51.

#11 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 30 July 2017 - 10:06

Niestety na razie nie dysponuję budżetem PC + Laptop, a zakup jest już jako tako potrzebny. Stąd potrzebuje lepszego lapka. Natomiast te gry to cały czas dodatek w DreamMachines, kolejny plus, natomiast nie główne założenie. I tak czy siak będzie do tego PS4 + telewizor 4K 55". 

Teraz główne pytanie czy najnowszy MBPr 13" 2017 dysponuje taką mocą, aby:

1) nie zadławił się przy zgraniu 30gb zdjęć z wakacji, w tym filmiki etc. przeróbce w Lightroom i wysłaniu na dysk zewnętrzny, lub do chmury

2) miał na tyle mocy, żeby (jakkolwiek) to brzmi mogło być otwartych kilka okienek w Safari, w tle jakaś muza bądź coś takiego i załóżmy bez lagów można było przełączać się do Worda

3) podłączyć się do TV 4K, obejrzeć film, załóżmy już zagrać w tą mega podstawową grę, nie w 4K, ale na telewizorze 4K

Nie renderuję profesjonalnych filmów, nie gram w tytuły AAA na Ultra detalach, natomiast też nie chciałbym się zawieść, że mój komp ma problem z odpaleniem jakiegoś średnio zaawansowanego projektu.

#12 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 posts

Posted 30 July 2017 - 10:51

Niestety na razie nie dysponuję budżetem PC + Laptop, a zakup jest już jako tako potrzebny. Stąd potrzebuje lepszego lapka. Natomiast te gry to cały czas dodatek w DreamMachines, kolejny plus, natomiast nie główne założenie. I tak czy siak będzie do tego PS4 + telewizor 4K 55". 

1) nie zadławił się przy zgraniu 30gb zdjęć z wakacji, w tym filmiki etc. przeróbce w Lightroom i wysłaniu na dysk zewnętrzny, lub do chmury

2) miał na tyle mocy, żeby (jakkolwiek) to brzmi mogło być otwartych kilka okienek w Safari, w tle jakaś muza bądź coś takiego i załóżmy bez lagów można było przełączać się do Worda

3) podłączyć się do TV 4K, obejrzeć film, załóżmy już zagrać w tą mega podstawową grę, nie w 4K, ale na telewizorze 4K

Nie renderuję profesjonalnych filmów, nie gram w tytuły AAA na Ultra detalach, natomiast też nie chciałbym się zawieść, że mój komp ma problem z odpaleniem jakiegoś średnio zaawansowanego projektu.

ad1

poradzi sobie bez problemu

ad2

bez problemu to ogarnie

ad3

nie, nie myśl, że pograsz na macbooku 13" jakąkolwiek grę odpalisz i po 2 minutach masz obroty wiatraków na maksa, to naprawdę przeszkadza, 

i najważniejsze: zintegrowana Iris Plus 640 kontra GTX 1070 ? ta druga jest kilkukrotnie szybsza, tutaj nie ma czego porównywać

z twoich postów wynika, że chciałbyś macbooka o konfiguracji tego PC, tak się nie da, czysto technicznie to te komputery dzieli przepaść wydajnościowa,

macbook ma MacOS i Windows a PC tylko Windows, chyba jedyna poważna przewaga mb

Edited by cobytuwpisać, 30 July 2017 - 10:51.

#13 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 30 July 2017 - 15:35

Nie zamierzam grać na Macbooku, chodzi mi o to, żeby odpalił na Bootcampie takie gry jak: Gothic 2,3, SAMP, Minecraft. Wiadomo, że tytuły takie jak Battlefield, GTA, Skyrim zostawimy konsoli, bo wiadomo, że od tego jest. Jednak chodzi mi o to, żeby te minimum z minimum wyciągnął, bo to sprzęt bagatela za 6 tysięcy. 

Powiem tak, jako tako do Windowsa awersji nie mam, natomiast mam ogromną ochotę poznać system Mac OS X, z drugiej strony tak czy siak na tym Macu znajdzie się ten nieszczęsny Windows, raz, że do programów których nie ma na OS X, dwa, że te podstawowe gierki. Tutaj mam dylemat, bo sprzęt który kosztuje tyle samo, a nawet i mniej ma i zarówno i7 i GTX 1060 i SSD 512gb, no można powiedzieć, że jest to stacjonarka w formie laptopa, ale mam ogromne obawy, po prostu nie czuje tej pewności co przy Apple. Pamiętam swój zakup iPhone, po przesiadce z Samsunga, podszedłem do tego typowo na chillu, na zasadzie " co ma być to będzie", okazało się, że po 3 dniach zakochałem się na tyle w tym telefonie, że każdego nowego iPhone łykam w dniu premiery, po prostu kocham prostotę, funkcjonalność i szybkość działania..

Znowu nie ukrywam, że do tej pory byłem typowym graczem PCtowym, natomiast cały czas kasa szła i szła na tego PC, a tu dysk padł po 2 latach, a tu grafika za stara i przydałoby się coś nowszego, rozumiecie.. nie miałem konsoli, to i zarówno PC służył do pracy jak i do czynności typowo prywatnych. Jednakże hmm, sam nie wiem. Fajnie by było podpinać lapka pod TV i wyświetlać różnego rodzaju rzeczy, z drugiej ten DreamMachine bądź Hyperbook są w zasadzie jak mocne PCty, z tym, że przenośne...

Aj aj aj.. 

#14 C2O5

C2O5
  • 200 posts

Posted 30 July 2017 - 16:03

Ta 13 będzie dobra do wszystkiego tylko nie do grania...

30GB zdjęć z wakacji ma ją zawiesić? Ja na swojej zmontowałem kilka prostych filmików (1920x1080) w Final Cut'cie i bez problemu sobie daje z tym radę. Niestety nie gram na niej ani nie instalowałem Windowsa bo nie potrzebowałem. aaa Lightroom nie działa idealnie płynnie ale to problem Adobe które go nie optymalizuje, na Windowsie może być podobnie. Poza tym Capture one działa chyba nawet lepiej ale mega przyzwyczaiłem się do LR.

Jeśli masz iPhone to synchronizacja z nim jest lepsza niż na Windowsie. Tylko... jeśli chcesz grać kup tego kompa z Windowsem, w Mac'u chodzi troszeczkę o coś innego niż najwyższą specyfikację i granie. Nie dla wszystkich jest dobry.

#15 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 30 July 2017 - 16:13

Rozglądałem się jeszcze nad 15", ale raz, że już o wiele droższe, a dwa, że nie czuje potrzeby, te dwa cale nie zrobią ogromnej różnicy, a wagowo, rozmiarowo już tak. 

Martwią mnie tylko 2x USB-C w tym najnowszym Macbooku, rozumiem, że na start potrzebne 4,5 przejściówek? 

#16 C2O5

C2O5
  • 200 posts

Posted 30 July 2017 - 19:20

Zależy co robisz przejściówki mogą być potrzebne ale aż 5?  :o

Ja wymieniłem dwa kabelki i przejściówkę podpinam tylko do hdmi albo kiedy ktoś chce podpiąć swój dysk który jest na stare usb.

#17 Kamil Kamiq

Kamil Kamiq
  • 25 posts

Posted 30 July 2017 - 19:32

Hej to może teraz ja się wypowiem, mam mbp 2017 bez tb i5 8gb ram 256 ssd i to taka kanapowa zabawka  którą używam codziennie jakieś filmy z wakacji zdjęcia do domowego archiwum 0 problemu sama przyjemność mimo ze to podstawowy mac,  dobry znajomy ma  Msi GT73vr 7rf titan pro https://www.komputro...l?fromVariant=1 i to jest dopiero porażka  w moim przekonaniu coś jak te Twoje dream machine, fakt specyfikacja  wszystko jest cudo do puki nie trzeba tego przenieść pomimo że ten laptop miał tylko podróżować  po domu stoi od miesiąca w jednym, 10 min z nim na kolanach i rundka w bfa  zapewne zimą będzie służyło jako ogrzewanie pokojowe u niego w domu, kup se fajne pro 13 czy tam 15  i konsole jeśli lubisz grać ( u mnie diablo 3 śmiga miło na  macu ;) ) bo te całe dreammashine  to  porażka jeśli chodzi o mobilność i ogólnie nie rozumiem takich konstrukcji w wydaniu laptopowym do domu no chyba że masz bardzo sprecyzowane wymagania i dokładnie wiesz i poco kupujesz taki sprzęt,  dla porównaniu 2 fotki https://ibb.co/cOHnjk https://ibb.co/eTHnjk

Edited by Kamil Kamiq , 30 July 2017 - 19:51.

A minori ad maius  :) 

#18 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 30 July 2017 - 21:35

Jakaś masakra, to w ogóle nie jest do przenoszenia. Ten to już byczek bo 4kg, ten który mnie interesuje to 2kg, ale domyślam się, że gabarytowo nie będzie mniejszy, a dodatkowo odczucia plastiku wykonania będą gorsze... Dzięki za tą fote.  Fakt, że komp na zdjęciu ma GTX 1080 i jest to taki mini monster, ale hmm, sam wygląd, wykonanie, sam widzisz jak to wygląda, nie za specjalnie, Macbook go gniecie. Gdyby miał jeszcze tą wydajność....

Co z wydajności jak to taki laptop, że nie laptop?..... 

#19 C2O5

C2O5
  • 200 posts

Posted 31 July 2017 - 00:06

Jakaś masakra, to w ogóle nie jest do przenoszenia. Ten to już byczek bo 4kg, ten który mnie interesuje to 2kg, ale domyślam się, że gabarytowo nie będzie mniejszy, a dodatkowo odczucia plastiku wykonania będą gorsze... Dzięki za tą fote.  Fakt, że komp na zdjęciu ma GTX 1080 i jest to taki mini monster, ale hmm, sam wygląd, wykonanie, sam widzisz jak to wygląda, nie za specjalnie, Macbook go gniecie. Gdyby miał jeszcze tą wydajność....

Co z wydajności jak to taki laptop, że nie laptop?..... 

Ten który wybrałeś waży chyba 2.6kg. Przynajmniej tutaj jest tak napisane: https://www.morele.n...15pl22-1134914/

Prawie 2x więcej niż MacBook 13 i sporo więcej niż 15.

Wybrałeś 2 różne komputery. Zastanów się które zalety są dla Ciebie ważniejsze i wybierz. A jeśli nie wierz rzuć monetą ;)

#20 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 31 July 2017 - 21:38

A wy panowie, co byście wybrali? Zwracam się do całej społeczności :D 

#21 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 posts

Posted 01 August 2017 - 09:43

ja bym wybrał maka ale tylko dlatego, że mam wszystko powiązane z MacOS (iPhone, iPad Pro, AppleWatch, kupę zewnętrznych dysków z danymi w formacie Mac)

w każdym innym przypadku brałbym tego PC

#22 douglas

douglas
  • 613 posts

Posted 01 August 2017 - 13:10

MBP 15"  ;) Ale ja na laptopie nie będę grał więc takie coś jak DM nie jest mi potrzebne.

#23 C2O5

C2O5
  • 200 posts

Posted 01 August 2017 - 13:42

A ja nadal wybrałbym Pro 13 z tymi "okropnymi" thunderbolt'ami 3 tylko z wziąłbym większy dysk, ale też nie gram ;)

#24 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5091 posts
Posted 01 August 2017 - 18:13

Olej granie i weź Maka. Do wszystkich innych, wymienionych zastosowań nada się idealnie. Do Minecrafta nie będziesz potrzebował Windowsa. Chodzi natywnie na MacOS. Nawet zupełnie przyzwoicie ale to wyjątkowo prosta gierka.

#25 rockstar8323

rockstar8323
  • 96 posts

Posted 01 August 2017 - 21:35

Problemem 15" jest to, że jest cholernie droga. A mnie zwyczajnie na nią nie stać, znowuż 13" idealnie kosztuje 6,5k :) Wybór pada więc na tego kompa, myślałem, czy by nie wziąć TouchBar, ale nie potrzebne mi to do szczęścia. Dzięki wielkie :)O

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users