Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Stary Mac Pro lub nowy MacBook Pro / do After Effects /

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 surreal

surreal
  • 33 postów

Napisano 27 lipca 2017 - 08:47

Cześć,

Czy jest sens, w dzisiejszych czasach, ładować się w starego Mac Pro 5,1 z 2012 (6x33.3, 32 GB Ram, 256SSD, GTX680 2GB) do pracy w After Effects oraz Premiere? Przeczytałem że macOS High Sierra jeszcze go będzie wspierać. Zastanawiam się ile mi taki Mac Pro posłuży, zakładając że nie ulegnie awarii oraz czy nie lepszym wyborem będzie dołożyć do nowego MacBook Pro - czterordzeniowy i7 2.8, 16 GB Ram, 256SSD, Radeon Pro 555 z 2 GB (pomijając kwestie mobilne). Ten stary Mac Pro jest oczywiście opcją sporo tańszą. Z góry dzięki za pomoc.

#2 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 27 lipca 2017 - 14:46

A nie lepiej PC bo programy Adobe są kiepsko zoptymalizowane pod MacOS.
Fallout ...war, war never changes...

#3 surreal

surreal
  • 33 postów

Napisano 27 lipca 2017 - 15:10

Dzięki za odpowiedź. To zupełnie nie wchodzi w grę.

#4 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 28 lipca 2017 - 13:35

Cześć,

Czy jest sens, w dzisiejszych czasach, ładować się w starego Mac Pro 5,1 z 2012 (6x33.3, 32 GB Ram, 256SSD, GTX680 2GB) do pracy w After Effects oraz Premiere? Przeczytałem że macOS High Sierra jeszcze go będzie wspierać. Zastanawiam się ile mi taki Mac Pro posłuży, zakładając że nie ulegnie awarii oraz czy nie lepszym wyborem będzie dołożyć do nowego MacBook Pro - czterordzeniowy i7 2.8, 16 GB Ram, 256SSD, Radeon Pro 555 z 2 GB (pomijając kwestie mobilne). Ten stary Mac Pro jest oczywiście opcją sporo tańszą. Z góry dzięki za pomoc.

mbp w suchych testach wypadnie dużo lepiej niż ten Mac Pro, w rzeczywistości to właśnie Mac Pro zapewni bardziej komfortową pracę, awaryjność MP jest naprawdę niewielka, zupełne przeciwieństwo mbp, jeśli nie potrzebujesz przenośnego komputera to bierz MP, jeśli potrzebujesz to wyboru nie masz :-)

co do wsparcia MP to high sierra jeszcze działa ale co będzie za rok/dwa ? na pewno stare MP są już na wylocie jeśli chodzi i wsparcie

#5 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 28 lipca 2017 - 14:43

Mam wrażenie że one wgl nie są zoptymalizowne pod nic i jadą tylko na przyzwyczajeniu ludzi i w przypadku niektórych programów pewnym braku alternatywy. Nie wspominając o tym jak działa Lightroom nawet na dosyć mocnych PCetach i braku wsparcia dla touch bar który tam akurat mógłby się przydać.

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 31 lipca 2017 - 18:51

W starego Mac Pro 5,1 z 2012 (6x33.3, 32 GB Ram, 256SSD, GTX680 2GB) nie warto się pakować - nawet jeżeli kupisz wersję 2 x 6 Core. Jego wydajność zwyczajnie odstaje od dzisiejszego sprzętu to raz, a dwa jest to 5 letni sprzęt który ma nie małą cenę a gwarancji nie masz żadnych. 

Owszem tak jak napisał "cobytuwpisać" awaryjność tamtego sprzętu nie była duża, ale jak łatwo wydedukować i sprawdzić piszesz o komputerze z allegro za cenę ok 6800zł. Pomimo gwarancji 6 miesięcy ja bym był bardzo ostrożny z takim zakupem gdyż nie jest wiadome w jakim stanie jest ten sprzęt i co on robił wcześniejsze 5 lat, a jak podejrzewam może być mocno wyeksploatowany. 

Niestety sporo ludzi nie rozumie że 5 letni komputer używany w domu a 5 letni komputer który pracował w firmie np przy renderingu to tak na prawdę dwa inne sprzęty. 

#7 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 01 sierpnia 2017 - 09:40

W starego Mac Pro 5,1 z 2012 (6x33.3, 32 GB Ram, 256SSD, GTX680 2GB) nie warto się pakować - nawet jeżeli kupisz wersję 2 x 6 Core. Jego wydajność zwyczajnie odstaje od dzisiejszego sprzętu to raz, a dwa jest to 5 letni sprzęt który ma nie małą cenę a gwarancji nie masz żadnych. 

Owszem tak jak napisał "cobytuwpisać" awaryjność tamtego sprzętu nie była duża, ale jak łatwo wydedukować i sprawdzić piszesz o komputerze z allegro za cenę ok 6800zł. Pomimo gwarancji 6 miesięcy ja bym był bardzo ostrożny z takim zakupem gdyż nie jest wiadome w jakim stanie jest ten sprzęt i co on robił wcześniejsze 5 lat, a jak podejrzewam może być mocno wyeksploatowany. 

Niestety sporo ludzi nie rozumie że 5 letni komputer używany w domu a 5 letni komputer który pracował w firmie np przy renderingu to tak na prawdę dwa inne sprzęty. 

ale Mac Pro to właśnie komputer zbudowany z myślą o pracy 24/h dobę, ja bym się nie bał o jego awaryjność, nawet 6 miesięcy gwarancji to dobry czas na wyłapanie ukrytych usterek, jeśli nic

się nie wysypie to będzie dobrze,

inną sprawą jest cena za taki komputer, skąd 6800zł? gdzie to znalazłeś? pytam, bo uważam, że to strasznie dużo, za 12 rdzeni to jeszcze się można pokusić ale za 6 ?

za 6800 to wolałbym rocznego mbp 15 z apple care, 

#8 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 sierpnia 2017 - 15:40

Na allegro aukcje użytkownika INVENDE mają także swój sklep internetowy pod tą nazwą. 12 rdzeni to prawie tyle samo tysięcy złotych :)

#9 surreal

surreal
  • 33 postów

Napisano 04 października 2017 - 15:01

Dzięki za sugestie. Przesiadka na PC odpada, chociaż jest najrozsądniejsza. Zupełnie się przestawiłem na Mac'a (system) i nauczenie się pewnych zachowań, sporo mnie to kosztowało czasu ale nie żałuję. Żałuję jednak, że Adobe nie może dogadać się z Apple i praca na PC jest wydajniejsza, koszmar. Skoro sprzęt Apple nie ma wsparcia GPU to muszę kupić komputer z najwydajniejszym procesorem na jaki mnie stać, karta graficzna nie odgrywa istotnej roli w AE na MAC'u? Będę więc kupował najnowszego iMaca i7 z Radeon 560, chociaż ten Radeon w mojej pracy, na niewiele się zda. Popracie mnie please, jeśli się mylę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych