MAC dla fotografów Obrobka zdjec
Posted 12 February 2008 - 17:42
Posted 12 February 2008 - 17:50
Posted 12 February 2008 - 18:25
Posted 12 February 2008 - 18:51

Posted 12 February 2008 - 18:52
Posted 12 February 2008 - 23:57
Posted 13 February 2008 - 04:43
Posted 13 February 2008 - 07:36
i jak chccesz skonfigurowac macbooka pro ( screen ) zeby wyswietlal ci to co masz ustawione na glownym monitorze..
Jak sie podlaczy monitor do MacBooka to bez otwierania klapki wszystko sie ladnie wyswietla na podlaczonym sprzecie.
Posted 13 February 2008 - 11:25
i jak chccesz skonfigurowac macbooka pro ( screen ) zeby wyswietlal ci to co masz ustawione na glownym monitorze..
wcisnąć F7 wtedy wtedy i monitor wyświetlają to samo, naciskasz ponownie i wyświetla dwa osobne pulpity

Posted 13 February 2008 - 11:48
Posted 13 February 2008 - 11:55
Jak sie podlaczy monitor do MacBooka to bez otwierania klapki wszystko sie ladnie wyswietla na podlaczonym sprzecie.
chodzilo mi o to ze Pan obrabia zdjecia na monitorze dokupionym do mac book pro
pozniej chce te zdjecia pokazac kolegm ( komukolwiek ) zabera go ze soba...
no ale przeciez monitora tachac nie bedzie wiec berze samego mac booka
no i preciez nie bedzie mial dokladnie tego samego na monitorze duzym co na wyswietlaczu z lapa...
prawda ??
nie da sie skalibrowac tak samo laptopa i stacjonarnego monitora...
roznica bedzie widoczna
Posted 13 February 2008 - 12:55
Na jakim dokladnie Maku pracujesz ?Panowie, do czego ten macbook pro? Posiadam maca Coreduo 2ghz 4 gb ramu, pracuje na 16 mb rawach i nie ma ŻADNEGO problemu z prędkością, chodzi jak bajka... A jak koleżanka będzie pracowała na 4 mb jpg, to pewnie i 2 gb ramu jej starcza. Sam jakis czas temu stałem przed wyborem maca do zdjęć i z tego co wyczytałem, to Macbook Pro to wystawianie armaty na muchy... Ale to mój pierwszy mac, więc się nie znam a opisuję tylko moje doświadczenia
Myslalam o ewentualnym zakupie MB 062.
Rzeczywiscie nie pomyslalam o obróbce rawow.
Wtedy trzeba zwiekszyc pamiec do 4 gb ?
A jakiej myszy uzywasz?
Dziekuje Ju
Posted 13 February 2008 - 16:02

Posted 13 February 2008 - 16:26
Co do myszki zerknij tutaj:
SlimBlade Trackball Mouse
Kensington
Posted 13 February 2008 - 16:57
no i preciez nie bedzie mial dokladnie tego samego na monitorze duzym co na wyswietlaczu z lapa...
prawda ??
nie da sie skalibrowac tak samo laptopa i stacjonarnego monitora...
roznica bedzie widoczna
a myslisz, ze koledzy zobacza roznice ?
Posted 13 February 2008 - 17:17

Posted 13 February 2008 - 18:47
Co to znaczy dobry monitor Panowie ?Pro jest zbędny do obróbki zdjęć. Ze swojej strony polecam najtańszego macbooka na santa rosa i stary, dobry monitor CRT.
CRT ?
W laptopach jest chyba tylko mozliwosc wyboru mat/gloss...
Posted 13 February 2008 - 18:50

Posted 13 February 2008 - 18:53
Jesli dobrze zrozumialam proponujecie ewentualna mozliwosc podlaczenia dodatkowego monitora po laptop?Jak sie podlaczy monitor do MacBooka to bez otwierania klapki wszystko sie ladnie wyswietla na podlaczonym sprzecie.
Monitor Mac oczywiscie ?

Majac ,moze w przyszlosci, wiecej pieniedzy bede rozpatrywac taka mozliwosc.
Posted 13 February 2008 - 18:57
Posted 13 February 2008 - 19:01
Bardzo bardzo dziekuje Wieslawo. Wszystkim pozostalym informujacym tez !!!przy takich małych zdjęciach 4MB, różnicy jakiejś drastycznej na niekorzyść przy 2.2 GHz nie odczujesz
Neostradę jak przez WiFi można podłączyć dwojako, albo LiveBox, albo route WiFi z modemem ADSL, np. Linksys, różnica w zasadzie jest taka że router musisz sobie kupić a LiveBoxa dostaniesz w prezencie. Zasady pracy jest taka sama. Kabel, jak sama nazwa wskazuje to jest kabel i wifi z tego nie będzie
Livebox/router jest takim pudełeczkiem który bezprzewodopo za pomocą fal radiowych rozprowadza internet w okolicy (tu w zależności od modelu) kilu/kilkunastu/dziesięciu(?) metrów, wystarczy że masz komputer z airportem i masz internet bez ciągania kabelków. Działa to tak samo jak telefon bezprzewodowy tylko zamiast głosu masz internet
ot i tyle
Jeżeli chodzi o myszki, to o MightyMouse toczy się wojna, czy jest to najgorszy produkt apple czy też może użyszkodnicy jej potęgi nie potrafią okiełznać
Drogą kompromisu wybierz Logitecha G5
Apple ma w PL 2 autoryzowane serwisy, jeden to SAD drugi to Technobis(?) nie wiem, odpukać nie mam potrzeby zanosić swoich jabłek do serwisu, ale też naprawi katowicki KDS, i jeszcze kilka, jak się coś zepsuje będziemy radzić, ale mam nadzieję że nie będzie takiej potrzeby
Czy MacBook, to już zależy, jak już pisałem do zdjęć 4MB wystarczy w zupełności, problemem może być tylko wielkość matrycy, ja się przyzwyczaić zdążyłem do 20"+ i nawet 1440x960 na 15" mi za mało, nie wiem jakbym się czuł na 13"
ale kwestia indywidualna, najlepiej jest odwiedzić jakiś iSpot i organoleptycznie srawdzić czy 13" Ci wystarczy. Niewątpliwą zaletą takiego rozwiazania jest spora oszczędność a także jeszcze większa mobilność takiego rozwiazania od MacBook'a Pro, gdzie ekran najmniejszy to 15". Jeżeli podłączasz do zewnętrznego monitora to nie widzę problemu by nie zakupić MacBooka

Ja poprostu jestem zmuszona zajmowac sie zakupem sprzetu sama, ale zdobyta wiedza zawsze cieszy.
Czy jesli bede chciala obrabiac rawy to MB ze zwiekoszona pamiecia do 2gb starczy ?
---- Dodano 13-02-2008 o godzinie 19:10 ----
Jutro pojde sprawdzic jesli sie da roznice/odczucia w firmowym salonie.Plastikowy MacBook ma kiepską matrycę.
Co do myszki zerknij tutaj:
[url=http://pl.kensington.com/html/14220.html]SlimBlade Trackball Mouse[/url]
[url=http://pl.kensington.com/html/14417.html]Kensington[/url]
Rozumiem, ze Pan ma doświadczenie i proponuje zdecydowanie matryce MBP ?
Dziekuje za sugestie.
---- Dodano 13-02-2008 o godzinie 19:19 ----
Zdecydowanie przygotowanie do druku.Zazy jacy koledzy
. Sam obrabiam zdjecia (amatorsko), niejednokrotnie obrabialem cyfrowo analogowe fotografie (skan z negatywu/slajdu) jak i cyfrowe. Te analogowe, szczegolnie ze sredniego formatu czasem byly gigantyczne (odpowiednik ok 38 MP). 2 GB RAM w zupelnosci mi starczalo (Vista mulaca do tego
). Pytanie do autorki zapytania - jaki bedzie zakres obrobki? Posptroces polegajacy na przygotowaniu do druku, czy tez przygotowanie do prezentacji zdjec na www?
. 4 MB jpg nie beda olbrzymim obciazeniem i jak juz ktos pisal powyzej 2 GB RAM starcza w zupelnosci. Co do procesora, moim zdaniem nie warto wyrzucac 1000 wiecej, bo roznica w wydajnosci bedzie znikoma
. Za to zdecydowanie polecal bym zewnetrzny monitor do pracy ze zdjeciami. Chocby to mial byc jakis dobry stary CRT. Ja kupilem 21'' Dell na Sony Trinitron H1 za 220 zl
.
A w sprawie myszki... Najlepiej wziac najwygodniejsza, ot co. Jak ja kupuje myszke, czy klawiature, po prostu biore ja w dlon i "na sucho" sprawdzam jak "mi lezy". Jesli kupujesz przez sklepy internetowe, to i tak warto sie przejsc do jakiegos media, czy saturna i wziac do reki towar. Mozesz tez sie zastanowic nad tabletem, ale to juz kwestia Twoich potrzeb i wymagan ze strony charakteru postprocesu.
Stad moje watpliwosci.
Zalezy mi na swobodnej pracy bez zwlekania ze strony sprzetu.
Usłyszalam, w sklepie ze aby praca była bez stresowa karta graficzna musi miec osobna pamiec, tak jak to jest w MBPro.
W drugim uslyszalam, ze pamiec karty graficznej jet niezbedna do grania.
ech !
Gość_Adam@c_*
Posted 13 February 2008 - 19:52
Jest to ledwie odczuwalna różnica, tym bardziej, że bardzo rzadko kiedy procesor pracuje na maksymalnych obrotach. Zdecydowanie lepiej przeznaczyć 1000 zł na coś innego.1-jaka jest roznica miedzy procesorem 2,2 a 2,4 ghz.
roznica w cenie 1.000 zl to odczuwalnie przeznaczenie np. na zakup-Apperture.
Jeśli masz Neostradę już podłączoną, to powinnaś dokupić router. Jest to w uproszczeniu urządzenie rozgałęziające sieć i umożliwiające podpięcie większej ilości komputerów do Internetu. Dzięki routerowi podłączone do niego komputery mogą się widzieć wzajemnie i wymieniać dane, korzystać z jednej drukarki lub dysku. Jeśli zdecydujesz się*na jakiegoś Macbooka lub iMaca, będziesz mogła dzięki routerowi w ramach meszkania/biura czyli na niewielką odległość kilku-kilkunastu metrów mieć Internet.2- jak mam podlaczyc neostrade jako bezprzewodowy uzytkownik?
A musi być bezprzewodowa? Osobiście korzystam z Mighty Mouse, ale do prac graficznych i tak najlepszy jest tablet. Oczywiście dobrze jest wybrać lepszą firmę, np. Wacom, niestety porządne modele (Intuos) są drogie, ale modele Graphire są także bardzo dobre, a kosztują przeystępnie. Zdecydowanie polecam!3-Jaka bezprzewodowa mysz zakupic?
A planujesz awarie jak pewien minister?4-Gdzie ewentualnie naprawiac zapupionego laptopa?

Odpowiedz sobie na ważne pytania:5-A moze, jak bym chciala zaoszczedzic , kupic 13' MacBooka 062, Proc 2,2 ghz,Intel Graphics Media Accelerator x3199/, T-750 120gb i zwiekszyc pamiec z 1 do 2 gb ?
a) czy musi to być laptop? A może wystarczy iMac, do teczki go nie weźmiesz, ale z przeniesieniem do drugiego pokoju nie ma problemu. Jeśli byś miała klawiaturę i mysz bezprzewodową, a do tego Internet po wifi, to masz tylko... jeden kabel - sieciowy. Fajne, prawda?

O pamięć się nie martw. Do Twoich zdjęć nie potrzeba szaleć. 2GB w zupełności wystarczą.
Pozdrawiam
Posted 14 February 2008 - 14:34
Rozumiem, ze Pan ma doświadczenie i proponuje zdecydowanie matryce MBP ?
Nie tylko matrycę (15,4"z podświetleniem diodami LED), ale również aluminiową obudowę, podświetlenie klawiszy, FireWire 800, slot ExpressCard.
Z drugiej strony zamiast MacBooka Pro można mieć MacBooka + monitor Eizo 24" albo NEC 26".
P.S.
I prosiłbym bez "Pan" bo skoczę z rozpaczy do Wisły ;-)
Posted 14 February 2008 - 15:19

Posted 17 February 2008 - 01:25
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users