Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zalany iPhone - jakie zwykle są szanse na uratowanie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Markuzz

Markuzz
  • 31 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 14:16

Witam,

Jakie zwykle są szanse na uratowanie po zalaniu iPhone?

Albo chociaż na uszkodzenie płyty głównej przy zalaniu, czy często występuje jej uszkodzenie?

Orientuje się ktoś?

#2 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 11 lipca 2017 - 14:31

Liczy się czas, więc oddaj najszybciej do serwisu i zazwyczaj do uratowania.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#3 Markuzz

Markuzz
  • 31 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 15:29

Liczy się czas, więc oddaj najszybciej do serwisu i zazwyczaj do uratowania.

Oddałem właśnie dziś, ale próbowałem go po zalaniu dużo razy załączyć, w pewnej chwili nawet gdy był wyłączony był gorący jakby miał zaraz wybuchnąć ale potem przestał.

#4 Ania.S

Ania.S
  • 219 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 lipca 2017 - 16:16

Brawo, zrobiłeś jedną z najgłupszych rzeczy, zaraz obok ryżu i suszenia suszarką...

#5 mario1988

mario1988
  • 42 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 18:03

Wszystko zależy. Mój ip 5s wykąpał się razem ze mną w basenie (długa historia), a że wszystko działało się pod wpływem alkoholu to telefonem zajęły się żona i siostra na zasadzie włożenia do ryżu i wysuszenia w ręczniku i o dziwo minął już ponad rok i telefon działa. Także to jest loteria.

#6 Markuzz

Markuzz
  • 31 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 21:12

Brawo, zrobiłeś jedną z najgłupszych rzeczy, zaraz obok ryżu i suszenia suszarką...

Najgłupszą rzecz.. ? chyba każdy próbował włączyć telefon po takiej akcji żeby zobaczyć czy działa..

#7 MC_

MC_
  • 6 987 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 21:14

Kazdy, kto nie ma pojecia o skutkach zalania.
  • Ania.S, Kuba2000 i Sound John lubią to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#8 Markuzz

Markuzz
  • 31 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 21:19

Kazdy, kto nie ma pojecia o skutkach zalania.

No prawda, ale jednak nawet ten który ma pojęcie będzie próbował by sprawdzić czy jest co ratować

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 23:28

No prawda, ale jednak nawet ten który ma pojęcie będzie próbował by sprawdzić czy jest co ratować

Tan kto ma pojęcie, nie pomyśli o tym, żeby włączyć urządzenie po zalaniu. Po włączeniu przeważnie już nie ma co ratować...

• Ania.S lubi to
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#10 wagabunda

wagabunda
  • 28 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 23:55

Każdy kto ma pojęcie, będzie się starał jak najszybciej odłączyć baterię od zalanego urządzenia. Niestety w iphonach to nie takie proste :(, więc NIE włączamy mając nadzieję że to wystarczy. I pędem do serwisu.
  • Ania.S i Kuba2000 lubią to

#11 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 12 lipca 2017 - 00:14

Tak jak nie próbuje się stawiać do pozycji pionowej człowieka po wypadku, nie sprawdza się szczelności instalacji gazowej za pomocą otwartego ognia - tak nie włącza się (i nie ładuje) telefonów po zalaniu. 

• Ania.S i Sound John lubią to

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#12 Sound John

Sound John
  • 89 postów

Napisano 12 lipca 2017 - 01:00

Selekcja naturalna.
Wonsz żeczny, jest niebezpieczny.

#13 Ania.S

Ania.S
  • 219 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 lipca 2017 - 07:18

Wszystko zależy. Mój ip 5s wykąpał się razem ze mną w basenie (długa historia), a że wszystko działało się pod wpływem alkoholu to telefonem zajęły się żona i siostra na zasadzie włożenia do ryżu i wysuszenia w ręczniku i o dziwo minął już ponad rok i telefon działa. Także to jest loteria.

Rozumiem, że ryż i ręcznik w magiczny sposób wydobyły z telefonu całą wodę i zapobiegły korozji płyty głównej i reszty elementów. Czary.... Na co komu chemia i fizyka, na co profesjonalne serwisy telefonów, jak mamy ryż i ręczniki  ;)

#14 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 12 lipca 2017 - 07:57

Mój 5S się zamoczył przez 2-3 sekundy, usunąłem wodę z zewnątrz, wewnątrz większość też i działa już długo. Kwestia szczęścia, wiem że powinno oddać się do serwisu, ale w przypadku ponad 2 letniego telefonu trochę zmęczonego życiem nie widziałem sensu.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#15 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 12 lipca 2017 - 08:57

Rozumiem, że ryż i ręcznik w magiczny sposób wydobyły z telefonu całą wodę i zapobiegły korozji płyty głównej i reszty elementów. Czary.... Na co komu chemia i fizyka, na co profesjonalne serwisy telefonów, jak mamy ryż i ręczniki  ;)

Chyba nie doczytałaś bardzo istotnej informacji: "wszystko działało się pod wpływem alkoholu". Powszechnie wiadomo, że w stanie wskazującym nie działają standardowe prawa fizyki i obrażenia są mniejsze  ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych