Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ponad połowa zdjęć zniknęła z telefonu

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Polina

Polina
  • 2 posts

Posted 05 July 2017 - 17:23

Hej! Wczoraj postanowiłam połączyć iCloud ze zdjęciami. Włączyłam Mój strumień zdjęć, po czym go wyłączyłam i włączyłam Bibliotekę zdjęć. W tym czasie miałam ok. 1300 zdjęć w galerii, które, według komunikatu, przesyłały się do iCloud. Po kilku godzinach zorientowałam się, że na telefonie zostało mi około 570 zdjęć - cała reszta zniknęła. Sprawdziłam ustawienia i Biblioteka zdjęć była wyłączona (prawdopodobnie zrobiłam to przypadkowo). Włączyłam ją ponownie, sprawdziłam znów galerię, icloud.com, pobrałam program iCloud na komputer i nic. Zaginionych zdjęć nigdzie nie ma, nawet w folderze Ostatnio usunięte. Wszędzie pokazują się tylko te, które zostały na telefonie. Niestety, przepadły same najważniejsze. :( Czy jest jakaś szansa na ich odzyskanie? I co ważniejsze, jakiś pomysł dlaczego zniknęły? Teraz za każdym razem, gdy wchodzę w galerię, obawiam się, że znowu coś się usunęło. Być może to moja wina - z iCloud dla zdjęć korzystałam pierwszy raz - więc za wszelkie wskazówki będę wdzięczna!

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 July 2017 - 19:02

A zdjęcia wszystkie zniknięte były robione tym urządzeniem, czy zsynchronizowane przez strumień zdjęć, który wyłączyłaś?

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 Polina

Polina
  • 2 posts

Posted 07 July 2017 - 11:15

A zdjęcia wszystkie zniknięte były robione tym urządzeniem, czy zsynchronizowane przez strumień zdjęć, który wyłączyłaś?

Wszystkie były zrobione tym urządzeniem, niezsynchronizowane przez strumień. Kopii zapasowej nie mam,  nauczka na przyszłość :/ Dziwi mnie tylko, że tak nagle same z siebie zniknęły.

#4 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 posts
  • SkądŁDZ/Swansea

Posted 07 July 2017 - 11:41

Gdy coś się włącza pierwszy raz i dotyczy synchronizacji to nie wyłącza jej się po paru minutach tylko czeka jak synchronizacja się zakończy. Kilka razy wyłączałem bibliotekę zdjęć i włączałem i nigdy mi zdjęcia nie zginęły ale nie robiłem tego gdy trwała synchronizacja. Do tego gdy włącza się bibliotekę zdjęć to jest włączona domyśla opcja optymalizacji pamięci iPhone, czyli zdjęcia są wysyłane z telefonu do chmury a w telefonie zostaną miniaturki. Ja gdy muszę wył bibliotekę i potem ponownie ją wł to od razu zmieniam na opcje ściągnij i zachowaj oryginały.

iPhone 3G 16GB-> iPhone 3GS 16GB -> iPhone 4 16GB Black -> iPhone 4S 16GB Black -> iPhone 5 16GB Black -> iPhone 6S 16GB Black -> iPhone SE 64GB Black -> iPhone 7 Plus 128GB (PRODUCT) Red -> iPhone 8 Plus 64GB Rose Gold -> iPhone XR 128GB Black -> iPhone 12 mini 128GB Blue -> iPhone 13 128GB Midnight -> iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -> iPhone 15 Pro Max 25GB White Titanium

#5 douglas

douglas
  • 613 posts

Posted 07 July 2017 - 12:04

Gdy coś się włącza pierwszy raz i dotyczy synchronizacji to nie wyłącza jej się po paru minutach tylko czeka jak synchronizacja się zakończy. Kilka razy wyłączałem bibliotekę zdjęć i włączałem i nigdy mi zdjęcia nie zginęły ale nie robiłem tego gdy trwała synchronizacja. Do tego gdy włącza się bibliotekę zdjęć to jest włączona domyśla opcja optymalizacji pamięci iPhone, czyli zdjęcia są wysyłane z telefonu do chmury a w telefonie zostaną miniaturki. Ja gdy muszę wył bibliotekę i potem ponownie ją wł to od razu zmieniam na opcje ściągnij i zachowaj oryginały.

Synchronizacja może być przerwana z różnych powodów i nie powinno to skutkować usunięciem zdjęć zarówno z tel jak i z iCloud, jeżeli coś takiego się stało to niezły babol.

Wszystkie były zrobione tym urządzeniem, niezsynchronizowane przez strumień. Kopii zapasowej nie mam,  nauczka na przyszłość :/ Dziwi mnie tylko, że tak nagle same z siebie zniknęły.

https://support.appl.../en-au/HT205912

https://discussions....222?language=en

A na przyszłość ustaw sobie jeszcze import zdjęć do jakiejś darmowej chmury (ja używam Onedrive).

#6 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 07 July 2017 - 13:18

iCloud do zdjęć to niezły babol. Wysyła niepotrzebne zdjęcia albo nie wysyła ich wcale. Potrafi jak widać nawet zdjęcia pogubić.

#7 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 08 July 2017 - 09:33

Nie wiem co macie do iClouda, faktem jest, że strumień zdjęć działał jak chciał, ale bibliotek działa mi bez problemu między urządzeniami i na razie nie miała żadnej zacinki, a bywało, że nieraz muziałem ją wyłączyć na telefonie.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#8 Gość_przelon_*

Gość_przelon_*

Posted 08 July 2017 - 09:41

Przy wyłączeniu biblioteki zdjęć pewnie zapytany zostałeś czy chcesz usunąć zdjęcia z biblioteki czy również z telefonu... na przyszłość trzeba czytać . Korzystam bardzo długo z tej funkcji i działa wszystko dobrze. Wszystko się synchronizuje co trzeba, nic nie znika no i w sumie tyle.

#9 tomazzz

tomazzz
  • 35 posts

Posted 09 July 2017 - 00:10

nie powinno zniknac, skontaktuj sie z infolinia apple, moga pomoc odzyskac to troche potrwa

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users