U Was też jest coś takiego? Chodzi mi o inne woluminy w kontenerze. Ten plik rośnie i maleje dynamicznie, tzn. chwilę temu miał nieco ponad 2 GB.
Użytkownik as007 edytował ten post 26 września 2017 - 11:40
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 26 września 2017 - 11:40
U Was też jest coś takiego? Chodzi mi o inne woluminy w kontenerze. Ten plik rośnie i maleje dynamicznie, tzn. chwilę temu miał nieco ponad 2 GB.
Użytkownik as007 edytował ten post 26 września 2017 - 11:40
Napisano 26 września 2017 - 11:51
Zrobiłem czysta instalacje ale pojawił się inny problem z plikami dmg. Przykładowo ściągam thunderbird.dmg, otwieram a system robi wirtualke o nazwie instalowanych wcześniej chrome albo utorrent w których nic nie ma i pojawia się jakiś błąd po otwarciu. Czy ktoś wie o co chodzi?
Miałem to samo. Wystarczył restart. W tej chwili wszystko działa.
Nie czytam prywatnych wiadomości.
Napisano 26 września 2017 - 11:57
Też mam coś takiego, natomiast nie zauważyłem, żeby ta wartość się zwiększała.
My apple.png 93,56 KB 1 Ilość pobrań
Napisano 26 września 2017 - 12:19
Stawiam na sleepimage i swapfile. Wielkość się mniej więcej zgadza.
Napisano 26 września 2017 - 12:22
Dzięki za informacje. Ciekawe, czy to się po jakimś czasie usunie, czy zostanie i będzie zajmować dysk.
Co do pliku swapfile0 to go usunąłem i póki co system działa poprawnie, nie zamula z powodu braku ramu.
@ciotka_paszczaka
U Ciebie też jest ta wartość: inne woluminy w kontenerze?
Użytkownik as007 edytował ten post 26 września 2017 - 12:24
Napisano 26 września 2017 - 12:33
Dzięki za informacje. Ciekawe, czy to się po jakimś czasie usunie, czy zostanie i będzie zajmować dysk.
@ciotka_paszczaka
U Ciebie też jest ta wartość: inne woluminy w kontenerze?
To zawsze było, tyle, że nie jakoś specjalnie wydzielone.
To są pliki które zawsze będą się tworzyć. Jeden odpowiada za usypianie kompa - taki tam zrzut pamięci, a drugi to plik podmiany. I tak się utworzy bo jest konieczny, nawet jeśli komp ma dużo ramu i go nie używa.
Napisano 26 września 2017 - 12:35
To zawsze było, tyle, że nie jakoś specjalnie wydzielone.
To są pliki które zawsze będą się tworzyć. Jeden odpowiada za usypianie kompa - taki tam zrzut pamięci, a drugi to plik podmiany. I tak się utworzy bo jest konieczny, nawet jeśli komp ma dużo ramu i go nie używa.
Czyli nie ma się czym martwić w takim razie. Dzięki za info
Ok, mam jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje już od kliku miesięcy, a po aktualizacji się nasiliło. Dlaczego w Monitorze aktywności w obszarze dysk mam bardzo wysokie wartości odczytu i zapisu danych? Przykładowo, po dwóch godzinach surfowania po internecie mam odczyt rzędu 20 GB a zapis 10 GB. W takim tempie to zaraz zajedzie mi się dysk SSD, bo on też ma określoną żywotność zapisu. Czym to może być związane?
Użytkownik as007 edytował ten post 26 września 2017 - 12:47
Napisano 26 września 2017 - 12:56
Też mam coś takiego, waży 3,9 GB
Komputer: MacBook Air z M2 / 8 CPU / 10 GPU / 16 Neural Engine / 16 GB Ram / Dysk SSD 256 GB / Kolor Północ / MacOS Sequoia 15 - Beta 2
Telefon: iPhone 15 Pro / 128 GB / Tytan Naturalny / iOS 18 - Beta 3
Napisano 26 września 2017 - 13:13
Mi się nie zaktualizowało na Air z poprzedniego roku. Błąd nic nie pomaga.
Jak pobrać High Sierra na Windowsie i zrobić bootowalny pendrive aby zainstalować na macu ? Mam dostęp tylko do Windowsa.
Napisano 26 września 2017 - 13:29
Nie robię nic na komputerze i kernel_task po 1h godzinie zapisał już prawie 20GB danych! Nie wiem co się dzieje.
Napisano 26 września 2017 - 13:58
Nie robię nic na komputerze i kernel_task po 1h godzinie zapisał już prawie 20GB danych! Nie wiem co się dzieje.
Może szyfrowanie masz włączone.
Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 26 września 2017 - 13:59
Napisano 26 września 2017 - 14:04
Czy szyfrowanie wpływa na wydajność komputera i żywotność dysku SSD? Będą wymierne korzyści z wyłączenia szyfrowania? Jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych to i tak ten laptop służy mi głównie jako terminal do łączenia się z chmurą, więc o to się nie martwię.
Użytkownik as007 edytował ten post 26 września 2017 - 14:14
Napisano 26 września 2017 - 14:09
Też macie problem z otwieraniem plików .dmg? Wyskakuje mi błąd 43 i nie mogę zainstalować żadnego programu
MacBook Air 11" 2014
iPhone 7
Napisano 26 września 2017 - 14:12
Może szyfrowanie masz włączone.
Czy szyfrowanie wpływa na wydajność komputera i żywotność dysku SSD? Będą wymierne korzyści z wyłączenia szyfrowania? Jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych to i tak ten laptop służy mi głównie jako terminal do łączenia się z chmurą, więc o to się nie martwię.
Użytkownik as007 edytował ten post 26 września 2017 - 14:14
Napisano 26 września 2017 - 14:37
Oczywiście. Szyfrowanie znacząco wpływa na szybkość pracy i żywotność SSD.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 26 września 2017 - 14:40
Też macie problem z otwieraniem plików .dmg? Wyskakuje mi błąd 43 i nie mogę zainstalować żadnego programu
Restartowałeś kompa?
No i dodaj możliwość instalacji spoza AppStore w terminalu.
sudo spctl --master-disable
Napisano 26 września 2017 - 15:30
u mnie kernel_task pokazuje taka sama wartosc jak u Ciebie w zapisie ale w odczycie troche ponad 400mb
Napisano 26 września 2017 - 16:32
ja na tegorocznym air nie mam żadnych problemów, jedynie nowy widget - odtwarzanie mógłby lepiej działać ze spotify, ale to chyba też apka musi być zaaktualizowana, sam system chodzi trochę sprawniej niż sierra
Napisano 26 września 2017 - 16:58
Może ma ktoś rade na ciągła weryfikacje plików .mkv przez system. Za każdym razem gdy uruchamiam jakiśfilm w formacie .mkv przez np VLC system weryfikuje plik mniej więcej 1 min.
Z gory dzięki z pomoc
Napisano 26 września 2017 - 17:08
Macbook Pro 2016 TB zrobiłem aktualizację, wszystko działa jak należy
MacBook Air 2020 iPhone 12 HomePod mini Apple TV 4k
Napisano 26 września 2017 - 17:21
Może ma ktoś rade na ciągła weryfikacje plików .mkv przez system. Za każdym razem gdy uruchamiam jakiśfilm w formacie .mkv przez np VLC system weryfikuje plik mniej więcej 1 min.
Z gory dzięki z pomoc
Sprawdź, czy macOS nie nadaje tym plikom (a jak znam życie to to robi) rozszerzonego atrybutu com.apple.quarantine (ls -@).
Jeśli tak, to wykonaj kolejne polecenie: xattr -d com.apple.quarantine [nazwa pliku]
Na całe foldery też chyba to działa - sprawdź w man xattr.
Napisano 26 września 2017 - 18:09
Też mam coś takiego, waży 3,9 GB
faktycznie, ja mam 3,2 Gb...
MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K
Napisano 26 września 2017 - 18:09
Czy u Was też "system" w informacji o dostępnej pamięci urósł do ponad 35GB?
Napisano 26 września 2017 - 18:35
Ja z kolei zauważyłem, że MacBook Pro się nie nagrzewa. Cały czas zimny także jest lepiej
Napisano 26 września 2017 - 18:42
Aktualizacja z Sierra do High Sierra poszła gładko. Zniknęło mi za to wifi 5 ghz. 2.4 jest normalnie dostępne, łączy się, nie widzi tylko drugiego pasma. Ktoś miał podobny problem kiedyś ?
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych