Czy mogę złapać wirusa jeżeli wejdę na stronę z tym komunikatem?
IMG_0022.PNG 82,14 KB
0 Ilość pobrań

Czy mogę złapać wirusa?
Napisano 26 czerwca 2017 - 15:43
Napisano 26 czerwca 2017 - 15:50
Nie ma wirusów na iPhone. Jeśli masz oryginalne oprogramowanie bez jailbreaka to nic Ci nie grozi.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 26 czerwca 2017 - 15:56
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Napisano 26 czerwca 2017 - 18:16
wirusow nie ma ale jesli bedziesz nieuwazny to mozesz zlapac pop up ktory zapisze sie w cookies z info np ze iphone zablokowany etc z numerem telefonu do odblokowania, wiec jesli sie to przydarzy skasuj tylko historie i cookies w ustawieniach safari
Napisano 26 czerwca 2017 - 22:26
Nie ma wirusów na iPhone. Jeśli masz oryginalne oprogramowanie bez jailbreaka to nic Ci nie grozi.
No trochę kolega popłynął. Fakt, że iOS jest bardzo bezpiecznym systemem, ale to nie znaczy, że brak jailbreaka robi z niego twierdzę :-)
Jest wiele przypadków (udokumentowanych i PoC), w których błędy w kodzie pozwalały na dokonanie pewnych zmian w systemie czy przepełnienie buffora poprzez użycie exploita.
Znalezienie luki typu 0-day w połączeniu np. z drive-by download może pozwolić na użycie exploita na telefonie w czasie surfowania nawet po znanych stronach.
Wiem, że pewnie napiszesz coś w stylu, że szansa jest mała i w ogóle. Tak, zgadzam się - szansa jest mała, natomiast chodzi mi o Twoje stwierdzenie, że oryginalne oprogramowanie = jestem bezpieczny. Nie ma i nie będzie systemów w pełni bezpiecznych. Nawet Open BSD przez lata uchodzący za wzór miał wpadkę z lukami kilka lat temu :-)
- leyt lubi to
Napisano 27 czerwca 2017 - 09:27
Biorąc pod uwagę prawdopodobieństwo takiego ataku można w uproszczeniu przyjąć, że bez jailbreaka iPhone jest całkowicie bezpieczny. Czy ktoś słyszał o jakimkolwiek przypadku włamania do iPhona, np. wśród znajomych?
Napisano 27 czerwca 2017 - 09:55
Jutro może zostać odkryta luka typu 0 day, na która będą podatni miliony użytkowników. Przykładowo luka StageFright pozwalała zaatakować prawie miliard (950 mln dokładnie) Androidów. Nawet nowe systemy były podatne. Co ciekawe, nie musiałeś nic robić - zero klikania, podawania danych czy instalowania. Wystarczyło, że ktoś wyślę Ci zmodyfikowanego MMS-a i tyle. Reszta działa się z automatu. Jaką masz pewność, że kiedyś ktoś nie znajdzie podobnej luki na iOS? Myślisz, że nikt nie ma chrapki na urządzenia mobilne zwykłych użytkowników? :-) To poczytaj o powstających botnetach wykorzystujących urządzenia mobilne i IoT :-) Można nawet nie wiedzieć, że smartfon pomaga w rozsyłaniu spamu. Dzisiejsze infekcje to już cześć wielkiego biznesu i nikomu nie zależy na szybkim byciu wykrytym...
Także tak. iOS jest bezpieczny, ale nie jest idealny. Liczba wykrytych dziur na iOS jest większa, niż na Androida.
Napisano 27 czerwca 2017 - 11:51
Ale oczywiście masz rację, ja z tym nie dyskutuję. Napisałem tylko, ze prawdopodobieństwo jest bliskie zeru.
A tak na marginesie to mógłbyś opisać ten znany Ci przypadek włamania na iPhona, tak aby zaspokoić moją i innych ciekawość.
Napisano 30 czerwca 2017 - 18:34
Biorąc pod uwagę prawdopodobieństwo takiego ataku można w uproszczeniu przyjąć, że bez jailbreaka iPhone jest całkowicie bezpieczny. Czy ktoś słyszał o jakimkolwiek przypadku włamania do iPhona, np. wśród znajomych?
Ja słyszałem! Mój znajomy złapał jakiegoś syfa po podłączeniu do publicznego wifi, objawiało się to tak że po kliknięciu w link (w Safari, Chrome, nawet fb) przekierowywało go na losowe strony, pełne reklam oczywiście.
Użytkownik Krzyssp2 edytował ten post 30 czerwca 2017 - 18:35
Napisano 01 lipca 2017 - 07:29
Napisano 01 lipca 2017 - 09:42
Gdyby tak było to bym tego nie nazywał wirusem, po rozłączeniu to zostało i przekierowywało, niezależnie czy był podpięty do sieci wifi czy przez sieć komórkową.
Napisano 01 lipca 2017 - 10:53
To złośliwe ciasteczko było (powiedzmy bo nie chcę zagmatwać za bardzo). Wystarczy wyzerować dane Safari na telefonie. Żaden wirus.
Użytkownik imrik edytował ten post 01 lipca 2017 - 10:54
Napisano 04 lipca 2017 - 08:37
Były resetowane dane Safari. Sam byłem zdziwiony jak to zobaczyłem
Napisano 04 lipca 2017 - 23:16
Gdyby tak było to bym tego nie nazywał wirusem, po rozłączeniu to zostało i przekierowywało, niezależnie czy był podpięty do sieci wifi czy przez sieć komórkową.
Mam to samo.
Nie wystarczy wykasowac ciasteczek z Safari, ja mam tak ciagle na stronie www.gazeta.pl, jak jestem w sieci wi-fi to jest ok a jak przelaczam sie na 4G to mnie przekierowuje do innych badziewskich stron. Juz sam nie wiem jak sobie z tym poradzic...
iPhone 14pro max, MacBook Pro 15 2016
Wojna to pokój.Wolność to niewola. Ignorancja to siła.
Napisano 05 lipca 2017 - 07:15
Może jakiś content blocker?Mam to samo.
Nie wystarczy wykasowac ciasteczek z Safari, ja mam tak ciagle na stronie www.gazeta.pl, jak jestem w sieci wi-fi to jest ok a jak przelaczam sie na 4G to mnie przekierowuje do innych badziewskich stron. Juz sam nie wiem jak sobie z tym poradzic...
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 05 lipca 2017 - 07:38
Mam to samo.
Jeśli zerowałeś Safari z iOS i nie pomaga i dzieje się to tylko na gazeta to znaczy że gazeta serwuje Ci taką spersonalizowaną reklamę. Portal nie ma wpływu na to co serwuje bo w tej kwestii polega na swoich agencjach i platformach reklamodawczych. One mogą to robić specjalnie (w co wątpię), nieświadomie (prędzej) lub dały sobie wstrzyknąć w treść reklamy coś czego tam być nie powinno.
Tak czy owak powinieneś zgłosić portalowi że takie coś Ci serwują. Niech przetrzepią swojego reklamodawcę.
Możesz wyczyścić historię przeglądania i pamięci podręczne Safari. (Ustawienia -> Safari + Ustawienia -> Safari -> Zaawansowane -> dane witryn)
Możesz ograniczyć ciasteczka akceptowane przez przeglądarkę tylko do tych z bieżącej domeny. (Ustawienia -> Safari -> Blokuj cookie)
Możesz wyzerować ID reklam (wykorzystywany przez mechanizmy trackingowe: Ustawienia -> Prywatność -> Reklamy)
Możesz wyłączyć javascript w przeglądarce. (Ustawienia -> Safari -> Zaawansowane)
Użytkownik imrik edytował ten post 05 lipca 2017 - 07:40
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych