Wszystkie nr tel w Kontaktach zapisują się automatycznie w ciągu: xxx xxx xxx. (chodzi o spację pomiędzy kolejnymi trzema cyframi). Ostatnio podczas zapisywania nowego nr telefonu (tylko tego jednego) mój iPhone 4s nie rozdziela jw. tylko zapisuje w sposób ciągły, bez rozdzielania. Nie ma to wpływu na funkcjonalność, bo bez problemu tę osobę wybieram w Kontaktach i mogę się dodzwonić. Czasem jednak, nie zawsze, gdy ta osoba do mnie dzwoni, nie wyświetla się opis zapisany a Kontaktach tylko właśnie ten nr telefonu jako nieznany. Bywa to dosyć kłopotliwe bo nie zawsze mogę szybko zidentyfikować kto do mnie dzwoni i bywa, że nie odbieram. Czy jest jakiś sposób aby to zmienić. Dodam, że ten nr. zaczyna się 57x xxx xxx. Sprawdziłem: 57 to nr kierunkowy do Białej Podlaskiej, może to wprowadza jakiś zamęt? I jeszcze jedno, w iCloud ten kontakt widnieje prawidłowo tzn. zapisany jest w ciągu: xxx xxx xxx. Hydrozagadka?

wyświetlanie i zapisywanie nr tel. w Kontaktach
Napisano 21 czerwca 2017 - 08:38
Napisano 21 czerwca 2017 - 13:21
Napisano 21 czerwca 2017 - 13:25
W przypadku numerów stacjonarnych zapis powinien się zrobic xx xxx xx xx w przypadku komorek xxx xxx xxx więc albo iPhone nie rozpoznaje numeru albo masz pisany za długi bądź za krótki numer. Możesz spróbować dodać przed nim +48.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Napisano 21 czerwca 2017 - 14:13
Dzięki za zainteresowanie. Najprawdopodobniej, nie wiedzieć czemu, algorytm nie rozpoznaje tego numeru.
Sprawdziłem raz jeszcze Kontakty i nie dubluje się. Próbowałem już różnie wpisywać: imię-nazwisko, odwrotnie, pseudonim i nic, dalej tak samo. Też przyszło mi do głowy dodać prefix +48. Po prefixie robi się spacja (jak powinno) i dalej numer zapisuje się "cięgiem" 9 cyfr. Numer jest jak najbardziej sześciocyfrowy i jak pisałem połączenie jest nawiązywane. Cóż ... kolega będzie zmuszony do zmiany swojego nr telefonu, innego rozwiązania nie znajduję .
Sprostowanie: numer jest do sieci komórkowej dziewięciocyfrowy a nie sześcio.....y. Pomyłka.
Napisano 21 czerwca 2017 - 19:43
Dzięki za zainteresowanie. Najprawdopodobniej, nie wiedzieć czemu, algorytm nie rozpoznaje tego numeru.
Sprawdziłem raz jeszcze Kontakty i nie dubluje się. Próbowałem już różnie wpisywać: imię-nazwisko, odwrotnie, pseudonim i nic, dalej tak samo. Też przyszło mi do głowy dodać prefix +48. Po prefixie robi się spacja (jak powinno) i dalej numer zapisuje się "cięgiem" 9 cyfr. Numer jest jak najbardziej sześciocyfrowy i jak pisałem połączenie jest nawiązywane. Cóż ... kolega będzie zmuszony do zmiany swojego nr telefonu, innego rozwiązania nie znajduję.
Sprostowanie: numer jest do sieci komórkowej dziewięciocyfrowy a nie sześcio.....y. Pomyłka.
Stacjonarne tez sa dziewięciocyfrowe

Napisano 21 czerwca 2017 - 22:58
A nie możesz tego numeru ręcznie rozdzielić?
Jak pomogłem, kliknij w Lubię to!
Napisano 22 czerwca 2017 - 08:43
do OleYek: tak zgadza się, nr. stacjonarne u nas są dziewięciocyfrowe, jednak "z automatu" zapisują się w sposób który podałeś w swoim poprzednim wpisie. Ten jednak na pewno jest komórkowy, stąd właśnie wziął się mój kłopot. Dodam, że w trakcie wpisywania, do szóstej cyfry jest OK, tzn. jest rozdzielenie, a po wpisaniu siódmego i kolejnych znaków całość automatycznie się "skleja". Dla próby na siódmym miejscu wpisywałem wszystkie cyfry od 0 do 9 i niestety bez oczekiwanej reakcji.
do Damien Karras: chyba nie wiem jak to zrobić. Przy wpisywaniu nr telefonu nie pojawia się przycisk SPACJA. Chyba, że można inaczej ręcznie rozdzielić.
pozdr. Krzysztof
Napisano 22 czerwca 2017 - 09:01
Napisano 22 czerwca 2017 - 12:15
Damien Karras: chyba nie wiem jak to zrobić. Przy wpisywaniu nr telefonu nie pojawia się przycisk SPACJA. Chyba, że można inaczej ręcznie rozdzielić.
pozdr. Krzysztof
Edytuj kontakt
Jak pomogłem, kliknij w Lubię to!
Napisano 22 czerwca 2017 - 13:05
W trybie edycji "Kontaktów" nie ma przycisku "spacja". Próbowałem zapisać ten numer w notatniku, tam można dodać przerwy i jest OK. Następnie Kopiuj, Wklej i po zatwierdzeniu "Gotowe" samoczynnie wraca do widoku bez przerw. Ale dzięki za podpowiedzi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych