Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook padł - nie bootuje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 frank

frank
  • 2 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 23:03

Witam! Jestem użytkownikiem Maka od października poprzedniego roku. Wszystko było pięknie, aż do dziś. Podczas normalnego surfowania nagle powiesiła mi się Safari obciążając system na tyle, że nie mogłem nawet uruchomić okienka Force Quit. Postanowiłem więc wyłączyć system "na chama" przyciskiem Power. I to był ostatni raz, kiedy widziałem na oczy swojego Tigera. Komputer włącza się, wydaje normalny dźwięk, pokazuje szary ekran i tyle. Nie ma jabłka, nie ma nic. Na moje nieszczęście przez tydzień jestem poza domem, gdzie została płytka z systemem. Próbowałem więc różnych kombinacji przy botowaniu (Single User Mode, Verbose Mode, czyszczenie PRAM) i nic. Resetowałem zarządzanie energią - klapa. Odpalenie Ubuntu Live CD - napęd pracuje, ale szary ekran nie zmienia się. Ogólnie skończyły mi się pomysły. Na pewno po powrocie spróbuję jeszcze płytę systemową, ale wolałbym znaleźć jakieś szybsze rozwiązanie. Ostatecznie zostaje serwis, ale wolałbym najpierw skopiować swoje dane zanim oddam macbooka w łapy SADu. Na pokładzie był Tiger oraz Boot Camp + WindowsXP. Wątpię jednak, żeby wystąpił tu głośny konflikt update'a 10.4.11 z BootCampem, bo mam go już zainstalowanego od sporego czasu. I co zastanawiające, to ostatnimi czasy Safari parę wieszała mi już system, tylko w mniej drastyczny sposób. Z góry dzięki za pomoc

#2 sadownik

sadownik
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2008 - 23:16

A czy próbowałeś twardy reset. Wyjęcie akumulatora na pare minut i włożenie go z powrotem?

#3 frank

frank
  • 2 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 00:16

Nie pomogło :-( Ponadto odpaliłem z płyty eEFIt - nie pokazuje nic poza logo. Wygląda na to, że mój macbook jest poważnie rozwalony... Chyba że ktoś z was ma jeszcze jakiś pomysł.

#4 mlanuszka

mlanuszka
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 12 lutego 2008 - 00:24

macbook rozwalony - raczej nie, u mnie swego czasu było podobnie, a przyczyną było padnięcie dysku. spróbuj jeszcze (jak będziesz mieć możliwość, czyli drugiego maca pod ręką) odpalić macbooka w target mode: łączysz dwa maci kablem firewire, macbooka masz wyłączonego, a następnie włączasz go z przyciśniętym klawiszem T. na tym drugim macu powinieneś zobaczyć swojego macbooka jako dysk i jako dysk możesz go próbować naprawiać z perspektywy "zdrowego" systemu tego drugiego maca. trzymam kciuki pozdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych