Na początek powiem, że ja odradzam takie kombinowanie że kupię tanio iMac, oddam komuś do rozbudowy. Szkoda tych dziesięciu tysięcy złotych. Ja bym wolał zagryźć zęby i kupić od Apple albo w iSpot czy Cortland na kredyt 0%.
Jeszcze za wcześnie by jednoznacznie tutaj stwierdzać czy można czy nie samodzielnie wymieniać dysk. Za nowy sprzęt i myślę że nie należy póki co patrzeć na ofertę firm trzecich jeśli chodzi o zestawy dysków pod iMac bo to dopiero się będzie klarować w najbliższych tygodniach.
No i kwestia co rozumiemy pod pojęciem samodzielnie.
Jeśli że własnoręcznie to na bank gwarancji nie będzie o ile w ogóle dasz radę to zrobić. Poniżej przykład dla iMac 21 4k najnowszego. Na rozbiórki 27 5k najnowszego jeszcze czekamy.
https://www.ifixit.c... Teardown/92170
Jeśli że poprzez serwis to patrząc na to jak to jest wykonane w najnowszej wersji 4k, wygląda to całkiem obiecująco. Czekamy na szczegóły ale zapowiada się, że serwis da sobie z tym radę. Jeśli chodzi o autoryzowane serwisy był tutaj na forum dość długi i gorący wątek. Generalnie serwis autoryzowany Apple niechętnie się podejmuje takich rzeczy bo Apple wolałoby żeby klient kupił po prostu od razu z SSD, ale mają narzędzie i umiejętności by to zrobić i nierzadko się podejmują. Nieautoryzowany serwis też da radę ale z wyegzekwowaniem gwarancji potem może być słabo.
Użytkownik imrik edytował ten post 09 czerwca 2017 - 16:03