Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iMac 2017, któty wybrać dla fotografa.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 09 czerwca 2017 - 15:05

Witam wszystkich :)

Nadszedł oczekiwany przeze mnie moment, są nowe iMaci.

Chcę wymienić swojego z 2009 roku i zastanawiam sie nam modelem. Pracuję głównie na Lightroomie, (rawy z Canona 5d mark III), oraz programie do projektowania albumów, coraz rzadziej włączam PS.

Prawdopodobnie zdecyduję się na 27 cali ale nie wiem czy dopłacać do i7 oraz czy kupić 32 czy może 64 gb ramu.

Pomożecie? 

#2 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 czerwca 2017 - 15:14

W 27 iMac Retina pamięć możesz sobie samodzielnie wymienić i dołożyć więc moim zdaniem nie ma co zamawiać u Apple większej ilości RAM. Jeśli poczujesz potrzebę to samodzielnie dokupisz i dołożysz. Jeśli umiesz wsadzić kabelek USB w port w komputerze to i z wymianą RAM sobie poradzisz. To łatwe.

Procesor i7 jest przydatny ale raczej nie niezbędny. Jak dużo RAW wywołujesz?

Jak wygląda temat z archiwizowaniem i katalogowaniem zdjęć? Podstawowe Fusion Drive są fajne do typowego użytkowania, ale Tobie przydałby się 2TB Fusion Drive bo jest szybszy, a jeśli już masz sporo dysków na archiwa to pomyśl nad dyskiem SSD zamiast standardowego.

#3 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 09 czerwca 2017 - 15:20

Imrik, dzięki za odpowiedź.

Applowska pamięć ram jest droga, sama sobie dokupie (wymieniałam też w moim starym macu).

Zależy jakie mam zlecenie, czasami jest to ok 200 a czasami ok 2000 rawów.

Myślałam o 256gb ssd a reszte wrzucać na dyski zewnętrzne.

#4 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 czerwca 2017 - 15:31

Czyli zdarza się ponad tysiąc RAWów.

To moim zdaniem procesor i7 warto rozważyć. Kwestia Twojego budżetu tak na prawdę bo w takich scenariuszach o jakich tu piszemy masz szansę faktycznie poczuć różnicę (nie jakąś bardzo dużą i powalającą na kolana, ale jednak).

Powiem tak - jeśli się zdecydujesz to na pewno nie będą to pieniądze źle wydane. Jeśli zrezygnujesz z i7 to wiele nie stracisz. Tak uwarzam.

Jakbym miał możliwość brania w kredyt 20x 0% to bym brał i7 bo to kwestia Twojego budżetu tak na prawdę a 70 złotych więcej na jednej racie nie odczujesz, a tyle na siebie sprzęt zarobi w te kilka lat. Przy płatności gotówką to jest prawie 15% wartości sprzętu. Stosunek wydajności do złotówki jest taki nie do końca korzystny.

Decyzję że SSD 256 + zewnętrzne dyski jak najbardziej popierwam w tym przypadku. To dobra decyzja.

#5 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 09 czerwca 2017 - 15:45

Też myślę, że warto dołożyć do i7, nie jest to jakiś wielki wydatek a jeśli tego nie zrobię to później bym tylko żałowała.

A czy sama mogę wymienić ssd czy stracę gwarancję? Crucial ma atrakcyjne ceny w porownaniu z tymi na stronie apple.

Wielkość ssd nie ma wpływu na prędkość pracy komputera czy sie mylę?

#6 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 czerwca 2017 - 16:01

Na początek powiem, że ja odradzam takie kombinowanie że kupię tanio iMac, oddam komuś do rozbudowy. Szkoda tych dziesięciu tysięcy złotych. Ja bym wolał zagryźć zęby i kupić od Apple albo w iSpot czy Cortland na kredyt 0%.

Jeszcze za wcześnie by jednoznacznie tutaj stwierdzać czy można czy nie samodzielnie wymieniać dysk. Za nowy sprzęt i myślę że nie należy póki co patrzeć na ofertę firm trzecich jeśli chodzi o zestawy dysków pod iMac bo to dopiero się będzie klarować w najbliższych tygodniach.

No i kwestia co rozumiemy pod pojęciem samodzielnie.

Jeśli że własnoręcznie to na bank gwarancji nie będzie o ile w ogóle dasz radę to zrobić. Poniżej przykład dla iMac 21 4k najnowszego. Na rozbiórki 27 5k najnowszego jeszcze czekamy.

https://www.ifixit.c... Teardown/92170

Jeśli że poprzez serwis to patrząc na to jak to jest wykonane w najnowszej wersji 4k, wygląda to całkiem obiecująco. Czekamy na szczegóły ale zapowiada się, że serwis da sobie z tym radę. Jeśli chodzi o autoryzowane serwisy był tutaj na forum dość długi i gorący wątek. Generalnie serwis autoryzowany Apple niechętnie się podejmuje takich rzeczy bo Apple wolałoby żeby klient kupił po prostu od razu z SSD, ale mają narzędzie i umiejętności by to zrobić i nierzadko się podejmują. Nieautoryzowany serwis też da radę ale z wyegzekwowaniem gwarancji potem może być słabo.

Użytkownik imrik edytował ten post 09 czerwca 2017 - 16:03

#7 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 09 czerwca 2017 - 17:25

Ok, to czy jeśli kupię 256gb ssd i bedę korzystać z EHD to czy spowolni to bardzo pracę?

Myślałam, żeby po każdym zleceniu obrobić zdjęcia i po skończonej pracy przerzucić pliki na EHD w cely archiwizacji.

#8 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 czerwca 2017 - 17:38

Witaj

Żona uprawia fotografię kulinarną. Nikon D600, Lightroom, PSE, RAW-y + obróbka.

Używa iMac Retina 5k 27" (koniec 2014) z i5 3.5GHz, 16GB RAM, SSD 128 + 1TB HDD (w tym modelu coś Fusion Drive nie sprawdził. na Mac Mini i7 2.3 GHz, 16GB RAM chodził bez problemów) i komputer wyrabia się z robotą :) 

Najnowszy model powinien sobie z tym samym poradzić z palcem w... 

Weź z SSD 256GB i podepnij zewnętrzny dysk(i) albo większy Fusion i rozbij go potem na 2 dyski (ssd + hdd).

Pozdrawiam z 3City

#9 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 09 czerwca 2017 - 21:00

Czyli jestem zdecydowana na 256gb ssd, 8 gb ram (więcej dokupie sobie sama), waham się jeszcze pomiędzy i5 a i7.

Jeśli ktoś ma coś do dorzucenia to śmiało:)

Dziękuję Wam za pomoc.

Pozdrawiam.

Edit: https://www.pugetsys...erformance-880/

Znalazłam takie oto testy, porównanie i7 vs i5 (inne niż te w najnowszych imacach) i szału nie ma. Nie jestem juz taka pewna czy warto dopłacać do i7.

Użytkownik KJoanna edytował ten post 09 czerwca 2017 - 21:32

#10 Krzyssp2

Krzyssp2
  • 128 postów

Napisano 09 czerwca 2017 - 23:32

Widać LR nie korzysta z wielu wątków, w takim razie bierz i5. Te 10 sekund na 100 zdjęć Cię nie zbawi ;) 

#11 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 czerwca 2017 - 23:32

Jak pisałem wcześniej. Stosunek ceny do wydajności która zyskasz jest raczej mało korzystny, ale jeśli masz budżet to zdecydowanie się na i7 nie jest całkowicie pozbawione sensu. I5 też jest też dobrym wyborem - w sensie to nie jest przepaść i nie wtopisz oszczędzając na procesorze. Jeśli masz inny pomysł na te 1440 zł to inwestuj w co innego. Różnice na i7 odczujesz raczej przy masowych rzeczach jak wywołanie tych tysiącu RAW czy nadając jakiś efekt na dużej ilości RAW etc. Przy bieżącej pracy różnicy Możesz nie poczuć.

#12 xantos

xantos
  • 11 postów

Napisano 10 czerwca 2017 - 00:40

Też się powoli przymierzam do zakupu tego modelu. Ma ktoś jakieś dane co to za procesor ? Ile rdzeni/wątków i pamięci podręcznej - i7?

#13 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 10 czerwca 2017 - 05:21

Skoro nie ma aż tak wielkiej różnicy w prędkości miedzy i5 a i7 to chyba lepiej kupić więcej ssd.

#14 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 10 czerwca 2017 - 16:33

Moim zdaniem, bardziej się opłaca 512GB SSD niż dopłacać do i7.

#15 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 czerwca 2017 - 20:20

Według mnie też

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#16 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 11 czerwca 2017 - 11:22

A mam jeszcze tylko pytanie o RAM. Jeśli kupie iMaca z 8gb (2x4gb) to czy w dwa pozostałe sloty mogę włożyć 2x16gb czy powinno byc po równo w każdym slocie?

#17 Krzyssp2

Krzyssp2
  • 128 postów

Napisano 11 czerwca 2017 - 13:24

Zazwyczaj nie ma to znaczenia. Pytanie tylko czy faktycznie potrzebujesz 40GB ramu? 

#18 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 11 czerwca 2017 - 13:57

A kiedy ma znaczenie?

Musze dolozyc cos do tych 8gb bo tyle to bedzie za malo.

#19 pdubiel19

pdubiel19
  • 10 postów

Napisano 13 czerwca 2017 - 16:15

Witam, bardzo się cieszę że powstał taki wątek ponieważ sam na co dzień zajmuje się fotografią i również przymierzam się do zakupu iMaca, zwłaszcze że jest nowy fajny wybór :)

Po głowie chodzi mi praktycznie taki sam zestaw, tylko mam pytanie skąd podana tutaj kwota różnicy (+1440zł) między i5 a i7 ponieważ na Cortland wynosi ona 960zł

Podaję bezpośredni link do niego:

http://www.cortland.pl/apple-imac-retina-5k-27-3.8ghz-i5-8gb-2tb-fusion-drive-radeon-pro-580-8gb.html

Nie mam jeszcze pojęcia co zrobić z dyskiem, zostawić 2TB Fusion Drive czy zamienić na ssd (niestety w tej konfiguracji na Cortland jest tylko możliwość zamiany na 512 ssd +960zł..)

#20 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 13 czerwca 2017 - 19:52

Hej pdubiel19.

Zamówiłam wczoraj maca z procesorem i5, 8gb ram (dokupię więcej gdy będzie dostępne) oraz 512 ssd. Jeśli chcesz to zdam Ci relację jak to wszystko działa gdy tylko go dostane czyli za tydzień.

#21 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 14 czerwca 2017 - 09:10

1440 - cena SRP Apple

#22 pdubiel19

pdubiel19
  • 10 postów

Napisano 14 czerwca 2017 - 19:34

Będę wdzięczny za taką recenzję ;)

Hej pdubiel19.

Zamówiłam wczoraj maca z procesorem i5, 8gb ram (dokupię więcej gdy będzie dostępne) oraz 512 ssd. Jeśli chcesz to zdam Ci relację jak to wszystko działa gdy tylko go dostane czyli za tydzień.

#23 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 16 czerwca 2017 - 23:40

Witam, bardzo się cieszę że powstał taki wątek ponieważ sam na co dzień zajmuje się fotografią i również przymierzam się do zakupu iMaca, zwłaszcze że jest nowy fajny wybór :)
Po głowie chodzi mi praktycznie taki sam zestaw, tylko mam pytanie skąd podana tutaj kwota różnicy (+1440zł) między i5 a i7 ponieważ na Cortland wynosi ona 960zł
Podaję bezpośredni link do niego:
http://www.cortland....ro-580-8gb.html

Nie mam jeszcze pojęcia co zrobić z dyskiem, zostawić 2TB Fusion Drive czy zamienić na ssd (niestety w tej konfiguracji na Cortland jest tylko możliwość zamiany na 512 ssd +960zł..)

SSD jest znacznie szybsze. Moim zdaniem warto dołożyć :)

#24 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 17 czerwca 2017 - 22:03

Nowy iMac juz jest, dzisiaj w nocy migracja danych ze starego, mam nadzieje, ze juz jutro bede miala okazje popracowac na nowym i dac znac co i jak.

A przy okazji chce sie Was spytac czy adapter, ktory musze kupic, zeby podlaczyc komputer do tv to  USB 3.1 Type C do HDMI?

#25 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 czerwca 2017 - 16:19

I jak Ci sie sprawuje iMac? Sam gryze sie z wyborem i5 vs i7. Tez czytalem te porownania i testy "wydajnosci" LR i roznica jest znikoma. 

instagram - czacha

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych