Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro, przeraźliwy brum z głośników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lutego 2008 - 22:47

Wiem, ze temat byl poruszany, ale mam straszny problem, otoz kupilem macbooka pro, i po podlaczeniu w glosnikach zaczyna dziac sie masakra, brum, jakby helikopter odlatywal, jak poloze rece na kompie jest lepiej, ale dalej brumi. niech mi ktos pomoze, prosze, bo nie da sie nic sluchac

#2 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lutego 2008 - 22:54

podłączasz do gniazdka z uziemieniem? Bo skoro jak dotkniesz to jest lepiej to problem powinien zniknąć po podłączeniu do gniazdka "z bolcem"

#3 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 11 lutego 2008 - 23:12

Dokladnie, musi cos siac na masie... Czy tak sie dzieje podczas zasilania z baterii przy odlaczonym zasilaczu takze?

#4 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lutego 2008 - 23:22

tylko na zasilaczu, na baterii jest ok. ale wlasnie gniazdo mam z bolcem, mieszkam w nowym budownictwie, i wszedzie jest uziemienie w gniazdkach, problem jest taki ze przeciez z magsafe`a z maca ida tylko 2 bolce, a nie trzy, to jak jak ma to uziemic?

#5 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lutego 2008 - 23:25

we wtyczce magsafe jest 5 bolców :)

a do zasilacza do MB i MBP są 2 różne końcówki, jedna na kablu [ona ma uziemienie] i jedna bez kabla zakładana bezpośrednio na zasilacz bez uziemienia. Musisz użyć tej z kablem.

musisz używać tej po prawej stronie:
Dołączona grafika

#6 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lutego 2008 - 23:40

niestety kabel mam ametykanski, i nalozona koncowke polska na 2 bolce. ale i tak probowalem stykac ten 3 bolec z uziemieniem, nic to nie daje...

#7 zu_user

zu_user
  • 7 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 23:42

Hmm... Używam "europejskiej" końcówki z zestawu Travel Adapter (wypisz-wymaluj jak ta po lewej) - mam zakupić nową z bolcem?? Szumu w głośnikach nie słyszę, żadnych różnic na baterii / na zasilaczu też, ale może nie jestem audiofilem... A czy rodzaj końcówki zasilacza może mieć jakiś wpływ na wiatraki i natężenie szumu pracującego MBP?

#8 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lutego 2008 - 23:44

niestety kabel mam ametykanski, i nalozona koncowke polska na 2 bolce. ale i tak probowalem stykac ten 3 bolec z uziemieniem, nic to nie daje...

to nic nie da, nie jesteś pierwszym z takim problemem Tak na prawdę najprościej będzie kupić europejską wersję zasilacza albo może zepsuty zasilacz jak trafisz byle kabel był dobry.

zu_user:

niektórym buczy w głośnikach, innych kopie prądem obudowa :) jak nie masz żadnych efektów ubocznych to po co wydawać kasę :) chociaż z drugiej strony dla mnie komputer podłącza się tylko pod gniazdo z uziemieniem i to najlepiej przez listwę z zebezpieczeniem przed przepięciami a najlepiej przez UPS

#9 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 11 lutego 2008 - 23:49

drucik - jeden koniec do obudowy, drugi do kaloryfera :)

#10 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lutego 2008 - 23:54

i tak oto upada mit o mobilności MBP:lol: :lol:

#11 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lutego 2008 - 23:56

ale nie jestem do konca pewien czy to kwestia uziemienia, zwieralem juz ten "3 amerykanski bolec" z bolcem w gniazdku, i zero efektu. myslicie ze z kaloryferem pomoze? najlepsze jest to ze jako poloze obie rece na laptopie, to w ogole nie brumi, jak poloze jedna to brumi polowe. o co to tu chodzi?

#12 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lutego 2008 - 00:01

obudowa przewodzi prąd, dotykając jej uziemiasz ją. Skąd jesteś?? Jak z dużego miasta to może umówisz się z kimś z forum albo podejdź do iSpotu i niech podłącza do zasilacza europejskiego to sobie zobaczysz czy będzie buczało.

#13 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2008 - 00:07

kraków. zasilacz europejski wyglada identycznie, tylko kabel koncowy jest inny, naklada sie na niego tylko przejsciowke, zeby bolce byly dobre. tak jak pisalem, bolec "3"zwieralem juz do uziemieniem, i nic to nie daje. jutro sprobuje z kaloryferem, moze to pomoze

#14 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lutego 2008 - 00:09

kaloryfer to był żart iSpot Galeria Krakowska Apple Premium Reseller ul. Pawia 5 31-154 Kraków Podjedź do nich z komputerem i niech podłączą przez europejską końcówkę z dziurą na bolec.

#15 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2008 - 00:17

wiem, ze tam jest ispot, juz z tymi "misiami" mialem do czynienia, nie wiedzieli nawet jak zrobic zeby mac czytal NTFS, mysle ze mi nie pomoga, Opcja kaloryfer wlasnie przetestowana, nie dziala :(

---- Dodano 12-02-2008 o godzinie 02:19 ----
poza tym jak to jest? przeciez z mesafa sa 2 dziury w ktore wtyka kabel, i nagle na koncu kabla sa 3 koncowki, jak to jest? cos jest zwarte?

#16 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lutego 2008 - 00:20

żeby NTFS poprawnie działał to wogóle ciężko. Poproś kogoś z forum, żeby użyczył na chwilę zasilacza. Poza tym nie wierzę, że nie pozwolą w iSpocie z zasilacza skorzystać przez 10 sekund

#17 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2008 - 00:22

ale nie ma wersji zasilacza europejskiego, jest tylko koncowy kabel inny

---- Dodano 12-02-2008 o godzinie 02:23 ----
poza tym, to nie glosniki od laptopa brumia, tylko glosniki podlaczone do interface na firewire ktory jest na macu...

#18 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lutego 2008 - 00:26

no tak ale jest jeszcze taki okrągły talerzyk jakby - uziemienie:
Dołączona grafika

#19 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2008 - 00:34

no dokladnie, i do tego podlaczam oryginalny amerykanski kabel, ktory sie rozni tylko tym, ze zamiast dwoch grubych wtyczek i dziury, ma 2 cienkie wtyczki i 3 gruby bolec, w zwiazku z tym, ze na cienkie bolce naklada sie polska przejsciowke, gruby bolec zostaje w powietrzu. ale probowalem juz zewrzec ten bolec z moim uziemieniem, nic to nie daje ;(

#20 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lutego 2008 - 00:38

moim zdaniem takie zwieranie nie wiele daje. skoro przy pracy na baterii problem nie występuje a objawy sugerują jakieś zakłócenia elektromagnetyczne to na prawdę najbardziej prawdopodobnym winnym jest zasilacz a konkretnie brak tego śmiesznego uziemienia. Nic innego jak widzisz mi ani nikomu innemu nie przychodzi do głowy. Skombinuj sobie kabel od kogoś po prostu - na bank ktoś z forum pożyczy/udostępni do testu na chwilę :)

#21 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 12 lutego 2008 - 00:39

Bo te glosniki maja odrebne zasilanie, racja? Co sie dzieje po podlaczeniu glosnikow do innego komputera? Sprawa wyglada tak, ze aby te glosniki dzialaly musza miec wbudowany konwerter C/A (cyfrowo/analogowy) oraz wzmacniacz (preamp+koncowka mocy, najpewniej w klasie D). Cos zlego musi sie dziac na masie, a powody moga byc rozne. Przyczyna moze byc nawet sam zasilacz, moze jakies przebicie na mase?

#22 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lutego 2008 - 00:41

głośniki zapewne biorą prąd właśnie z FireWire

#23 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2008 - 00:42

grzybek mam plastikowy, to jak moze uziemiac?

---- Dodano 12-02-2008 o godzinie 02:43 ----
glosniki maja swoje zasilanie, to monitory studyjne

#24 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lutego 2008 - 00:44

no widzisz a ja mam metalowy a we wtyczce którą wpina się w zasilacz są styki :)

#25 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2008 - 00:45

no tak, we wtyczce sa styki to widze, ale grzybek jest plastikowy ;(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych