Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 2017

• Please log in to reply
187 replies to this topic

#101 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 13 August 2017 - 23:36

Ale wy – tak mądrzy – co tu, na tym forum, robicie? Chociaż w sumie wiem – opluć (sarkazmem?) oponenta – to najczystsza przyjemność…

Tak jak już wszedłeś na ten temat to może i ja się wypowiem. Forum odwiedzam z 2 powodów

- raz lubię pomagać chociaż dzisiaj nie jest to aż tak proste jak było kilka lat do tyłu. Dzisiaj wszystko jest zautomatyzowane i ludzie mają problem z byle pierdołą, dogadanie się z taką osobą graniczy z cudem a szansa na pomoc w rozwiązaniu danego problemu praktycznie zerowa. 

- dwa zwyczajnie bawią mnie opinie osób które ganią i zachwalają jednocześnie nabyty sprzęt, ja nie wiem z czego to wynika? Może te osoby chcą utwierdzić się w przekonaniu iż dobrego wyboru dokonały? 

Ja mam prosty system ocen, i nie ma czegoś takiego że jak mam 8 wad a 10 zalet to stwierdzę że dokonałem super zakupu - bo przecież zalet jest więcej. 

Tylko po co niektóre z was kupili ten przestarzały (ani trochę nie emejzing) sprzęt za ciężką kasę?

Ale jak ma tego dokonać osoba która nie wie za co odpowiada CPU, GPU, RAM, SSD? Już nawet nie wspominam o dokładniejszych parametrach. Niestety internet zamiast ułatwić dostęp do informacji wywołał efekt odwrotny - informacji jest cała masa ale nikt z nich nie korzysta. I co chwile te same pytania na forum. Kiedyś za takie coś dostawało się bana, dzisiaj fora to tolerują. 

#102 elias

elias
  • 20 posts
  • Skądkrk

Posted 14 August 2017 - 15:54

Gdyby ktos w przyszłości się zastanawiał;

wstawiłem 32GB w 2 kościach od HyperX, fabryczne 8GB wyciągnałem, wszystko działa bez zarzutu, geekbench pokazał dobry wynik :)

pozdrawiam

zrzut-ekranu-2017-08-14-o-16_5991badb49c

Edited by elias, 14 August 2017 - 15:59.

#103 Mirek 59

Mirek 59
  • 410 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 August 2017 - 16:58

Po analizie zawartości portwela zdecydowałem się na MNED2ZE

Ufam że do mojehgo Late 2011 będzie do Foto SUPER :)

#104 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 15 August 2017 - 00:07

Po analizie zawartości portwela zdecydowałem się na MNED2ZE

Ufam że do mojehgo Late 2011 będzie do Foto SUPER :)

Byle nie Fusion Drive, bedziesz przeklinal ;)

instagram - czacha

#105 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 August 2017 - 09:56

Do swojego iMac'a wrzuciłem 2 kosci najzwyklejszych Crucial'i DDR4 2400MHz, CL17 po 130zl za 4GB i dzialaja bez zarzutu w sasiedztwie oryginalnych pamieci od Apple. 

Edited by Homer, 20 August 2017 - 10:01.

#106 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 posts
  • SkądMariew, PL

Posted 20 August 2017 - 23:37

Cortland obieca w najbliższy wtorek dostarczyć iMaca. 4,5 tygodnia czekania…

#107 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 August 2017 - 12:30

Taka historia.. w sobotę moj iMac (2017 27'' i7 1TB SSD R580) zaczal wyswietlac kropki. Kropki zielone, kropki czerwone i kropki niebieskie. Pewnie nie wiedzial ktory kolor lubie najbardziej wiec zaoferowal mi trzy do wyboru. Wygladalo mi to na awarie grafiki. Kropki na ekranie pojawialy sie w koncowej fazie ladowania paska systemowego i pozniej juz w samym systemie.

Poczynilem nastepujace kroki, po kazdym byl reset systemu:

1. odpiete wszystkie wtyczki USB/audio

2. NVRAM reset
3. SMC reset
4. sprawdzenie dysku w DiskUtlity
6. podmianka pamieci na fabryczna
7. NVRAM reset
8. SMC reset
9. przywrocenie ustawien fabrycznych
10. format dysku
11. zainstalowanie nowej Sierry

12. zainstalowanie bety High Sierry

13. format dysku

14. zainstalowanie Sierry

Dzialania nic nie daly. W niedziele komputer wciaz wyswietlal kropki na ekranie, na filmach z YT bylo widac "sniezenie".

Az po poludniu w niedziele nagle wszystko ustalo po ponownym wybudzeniu komputera z uspienia. Jeszcze raz przeinstalowalem system - kropek brak. Dzis tez ich nie ma.

Zadzownilem dzis z rana do Apple, przedstawilem sytuacje ze moj Mac dziwnie sie zachowuje, a oni zaproponowali naprawde lub wymiane na nowy. Skorzystalem z drugiej opcji i jeszcze w tym tygodniu wysla mi nowego iMaca, jak tylko kurier potwierdzi ze odebral mojego.

Wydaje mi sie, ze kolorowe kropki mialem juz kiedys na starym iMacu po odpaleniu Louchnpada i tak jak magicznie sie pojawily tak samo magicznie zniknely. Tym razem wole skorzystac z opcji wymiany komputera - lepsze to niz pozniejsza naprawa.

Attached Files

instagram - czacha

#108 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 August 2017 - 12:43

No to się zacznie teraz batalia :)

#109 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 August 2017 - 12:55

No to się zacznie teraz batalia :)

Zdaje sobie sprawe, ze moj post moze byc pozywka dla forumowy trolli .. pozyjemy zobaczymy  :D

instagram - czacha

#110 Mirek 59

Mirek 59
  • 410 posts
  • SkądGdańsk

Posted 21 August 2017 - 13:09

Trzymam kciuki aby wszystko skończyło się OK
  • czacha likes this

#111 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 posts
  • SkądMariew, PL

Posted 21 August 2017 - 21:07

Taka historia.. w sobotę moj iMac (2017 27'' i7 1TB SSD R580) zaczal wyswietlac kropki.

To raczej odpowiedź dla czego RAM trzeba stawić taki jaki zaleca Apple. Te kropki – to może być objaw przegrzewania się grafiki oraz płyty głównej i proca. Czyli proc działa na szybszych obrotach i przegrzewa się. Spróbuj przywrócić fabryczną pamięć i zobacz. U mnie takie kropki się pojawiają się jak szwankuję Macs Fan, bo zamieniłem fabryczny HDD na SSD bez czujnika, i wszystkimi wiatrakami rządzi Macs Fan.

Ale, oczywiście, może to być i inna usterka. Ja jednak stawiam na przegrzewanie się kompa.

Edited by DiMoonn, 21 August 2017 - 21:09.

#112 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 August 2017 - 22:44

To raczej odpowiedź dla czego RAM trzeba stawić taki jaki zaleca Apple. Te kropki – to może być objaw przegrzewania się grafiki oraz płyty głównej i proca. Czyli proc działa na szybszych obrotach i przegrzewa się. Spróbuj przywrócić fabryczną pamięć i zobacz. 

Szczerze? Nie sądzę aby ta teoria była słuszna gdyż zmieniły się tylko timingi pamięci, a to nie może mieć żadnego wpływu na resztę komponentów w komputerze. Coś mi się wydaje że pomyliłeś timingi z taktowaniem pamięci, którego u Apple i tak nie ustawisz - także problem z głowy.

#113 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 posts
  • SkądMariew, PL

Posted 21 August 2017 - 22:57

Moim zdaniem, pamięć grzeję się bardziej niż zwykła (ta chyba ma radiatory i czy pamięć z nimi można zamontować?), proc też pracuję intensywnej, więc musi się też grzać.

No i sprawdzenie pracy z fabryczną RAM nie kosztuję nic.

#114 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 August 2017 - 23:01

Pamiec nie ma tu nic do rzeczy - spowrotem zaladowalem Kingstona i kropek wciaz brak, za to byly na oryginalnych 8GB od Apple.. Twoja teoria sie nie sprawdza.

instagram - czacha

#115 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 posts
  • SkądMariew, PL

Posted 22 August 2017 - 00:00

No i dobrze, będziesz nowszy komputer! :)

#116 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 August 2017 - 14:59

Godzinę temu kurier zabrał iMaca i właśnie przyszedł mail, że paczka z nowym zostanie doręczona jutro  :D

instagram - czacha

#117 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 posts
  • SkądMariew, PL

Posted 22 August 2017 - 17:24

No i widzisz, będziesz miał kompa o jeden dzień młodszego od mojego. :) Mój przyjechał dziś, właśnie skończyłem przenosić soft i dane, teraz wstępnie skalibruję. Kiedyś obowiązywała zasada, że kalibruję się po ok. dwóch tygodniach użytkowania. Teraz nie wiem, ale mam ajwana pro, to skalibruję. Na razie wrażenia pozytywne, jedynie brak mi IR odbiornika, pilot nie działa z Audirvaną, a ja się przyzwyczaiłem. Znalazłem na ebay usb IR-odbiornik. No i do klawiatury trzeba się przyzwyczaić. Mam 40GB RAMu, fabryczny działa z dokupionym. Jak będzie chwila – zrobię pomiary wydajności.

Edited by DiMoonn, 22 August 2017 - 17:25.

#118 Mirek 59

Mirek 59
  • 410 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 August 2017 - 17:42

Kolejny Zadowolony :)

Edited by Mirek 59, 22 August 2017 - 17:43.

#119 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 August 2017 - 20:16

Myślę żeby dokupić zasilacz UPS, planowalem to od dlugiego czasu ale nigdy nie moglem sie przybrac, teraz jakby motywacja wieksza - ktos ma pomysl jakie parametry powinien spelnic taki UPS aby uciagnal iMaca i ze dwa dyski zewnetrzne WD? iMac pobiera maksymalnie okolo 260W .. czy to znaczy ze UPS dla samego komputera wystarczylby 300W czy moze musi byc ile razy wiekszy?
instagram - czacha

#120 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 22 August 2017 - 20:59

Dobierając moc UPSa zawsze powinieneś brać pod uwagę moc znamionową odbiorników (nie moc pobieraną w jakimś stanie ustalonym, która będzie zawsze niższa ale taką z tabliczek znamionowych). W nowych iMac-ach 27" to jest chyba 300W więc wypada postawić (dla samego iMac-a) zasilacz UPS minimum 500VA. Oczywiście mając trochę zapasu w mocy UPS-a wydłużasz czas podtrzymania w przypadku zaniku napięcia (a i możesz pomyśleć o podłączeniu dodatkowych urządzeń na stanowisku pracy).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#121 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 August 2017 - 21:06

Myślę o czymś takim, podobno działa z OSX bez zbędnych sterowników  - https://www.morele.n...epfclcd-406890/

Widziałem też taki na sklepie apple.pl .. czyli polecaja ;)

instagram - czacha

#122 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 22 August 2017 - 21:32

Myślę o czymś takim, podobno działa z OSX bez zbędnych sterowników  - https://www.morele.n...epfclcd-406890/

Widziałem też taki na sklepie apple.pl .. czyli polecaja ;)

Od dłuższego już czasu (parę lat) "UPS-owe" sterowniki do OSXa nie są potrzebne dla większości UPSów renomowanych marek.

Obecność UPSa w AOS jest dobrą rekomendacją, a w tym modelu będziesz miał spory zapas mocy.
Przed laty tak zasugerowaliśmy się kupując do firmy: http://www.apc.com/s...land/P-BE700-CP - bo też były w AOS, sprawdziły się i teraz "z przywyczajenia" do kolejnych stanowisk tez dajemy takie same modele - w zupełności wystarczają.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#123 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 August 2017 - 22:08

Z tego co zdazylem wyczytac sa dwie marki na rynku urzadzen konsumenckich - ta ktora Ty wkleiles i ta ktora ja wkleilem. Wiec zapewne oba wybory sa spoko ;)  Z tego co wyczytalem jeszcze,. to istotna jest "jakas sinusoida" ktora w tym drozszym modelu jest .. no taka jak byc powinna, a nie schodkowa. Nie wiem tylko jakie ma to dla mnie znacznie, ale chyba nie bede sie z tego doktoryzowal tylko po prostu kupie tego UPS'a i bede mial temat z glowy ;) 

instagram - czacha

#124 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 22 August 2017 - 22:28

Z tego co zdazylem wyczytac sa dwie marki na rynku urzadzen konsumenckich - ta ktora Ty wkleiles i ta ktora ja wkleilem. Wiec zapewne oba wybory sa spoko ;)  Z tego co wyczytalem jeszcze,. to istotna jest "jakas sinusoida" ktora w tym drozszym modelu jest .. no taka jak byc powinna, a nie schodkowa. Nie wiem tylko jakie ma to dla mnie znacznie, ale chyba nie bede sie z tego doktoryzowal tylko po prostu kupie tego UPS'a i bede mial temat z glowy ;)

Marek UPS-ów (również tych niezłych) jest znacznie więcej, ale rozsądnie jest używać sprawdzonych rozwiązań.

Dobra sinusoida schodkowa nie jest zła :). Jest różnica czy poziomów tych schodków jest np. 4, 8, czy 256. To co u jednego producenta nazywa się "aproksymacją schodkową" u drugiego potrafi być już "czystą", w przeciwieństwie do najtańszych (a mogących być groźnymi dla zasilaczy z aktywnym PFC) sposobów formowania przebiegu wyjściowego jedynie współczynnikiem wypełnienia. Dlatego,  tam gdzie chodzi o bezpieczeństwo: renoma producenta UPSa i rekomendacja producenta chronionego sprzętu moim zdaniem ma znaczenie.

• czacha likes this

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#125 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 posts
  • SkądMariew, PL

Posted 22 August 2017 - 23:48

Ja swojego czasu kupiłem używany APC Smart-UPS SUA1500. Na nim wiszą 2 maca, dużo peryferii, działa perfect, trzyma ze 45 minut. Niestety, na wsi (choć Warszawa jest obok) prąd jest bardzo zmienny. Raz jest, a raz – niema :) Więc okazji do sprawdzenia wytrzymałości baterii mam często.

Polecam ten, czy mniejszy model, 1000 czy nawet 750, najlepiej kupić bez baterii ( bo na alledrogo używki są przeważnie kompletowane akumulatorami marnej jakości), i dokupić baterie oraz zrobić konserwację w dobrej firmie. W Warszawie znam taką. W sumie cały zakup wyjdzie około 40% od ceny nowego. Znawcy twierdzą że te stare modele są lepsze niż nowe. Żadnego softu nie trzeba, podpinasz usb do upsa i masz wszystkie opcje potrzebne do ustawienia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users