Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 2017

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
187 odpowiedzi w tym temacie

#76 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 10 sierpnia 2017 - 20:59

Licze ze Adobe w koncu naprawi LR i zaczna wykorzystywac moc procesora. iMac Pro jest zbyt drogi.

instagram - czacha

#77 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 10 sierpnia 2017 - 21:46

Licze ze Adobe w koncu naprawi LR i zaczna wykorzystywac moc procesora. iMac Pro jest zbyt drogi.

Tak, zgadzam się. Nawet nie rozpatrywałem zakup. Korzystam z Capture One, moim zdaniem, jest bardziej elastyczny, wygodny i wydajny. No ale ja rzadko obrabiam znaczące ilości foto. Z kolei nigdy nie miałem okazji poznać LR głęboko.

#78 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 10 sierpnia 2017 - 22:03

Przez krotki czas uzywalem C1, ale to nie moja bajka. Chyba wole LR pomimo tego ze jest zrypany pod wzgledem optymalizacji.

instagram - czacha

#79 elias

elias
  • 20 postów
  • Skądkrk

Napisano 11 sierpnia 2017 - 12:26

Cześć, właśnie dotarł do mnie 27

i pytanie moje odnośnie kupna i dokładania ramu

- crucial z allegro 2 osobne paczki po 16gb czy zestaw 2x16 w jednej paczce hyperx kingstona? czy w ogóle coś jeszcze innego?

- czy zostawić fabryczne 8gb (czyli docelowo 40gb) czy zostawić tylko dokupione kości (32gb)?

nie znalazłem konkretnej odpowiedzi a widzę, że jesteście po podobnym dylemacie. co wybraliście?

#80 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 sierpnia 2017 - 13:49

Kup dwie kosci ale w jednej paczce. Nie mieszaj ich z pamiecia ktora jest juz w iMacu, maja inne CL. Poza tym te ceny na allegro sa jakies dziwnie wysokie, zobacz sobie w X-komie Kingstona HyperX - tam wlasnie kupilem 32GB.

PS. Tez piisze z nowego iMaca ktory dotarl godzine temu ;) Wynik w Geekbenchu ponad 19700pkt.

instagram - czacha

#81 elias

elias
  • 20 postów
  • Skądkrk

Napisano 11 sierpnia 2017 - 14:02

Kup dwie kosci ale w jednej paczce. Nie mieszaj ich z pamiecia ktora jest juz w iMacu, maja inne CL. Poza tym te ceny na allegro sa jakies dziwnie wysokie, zobacz sobie w X-komie Kingstona HyperX - tam wlasnie kupilem 32GB.

PS. Tez piisze z nowego iMaca ktory dotarl godzine temu ;) Wynik w Geekbenchu ponad 19700pkt.

a w przypadku docelowego rozszerzenia do 64GB, nie będzie problemu jeśli kupię kolejne 2x16 w jednej paczce tego samego producenta ale np za 3 miesiące (czyli z innej produkcji). podobno to wszystko wybredne i może się gryźć.

#82 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 11 sierpnia 2017 - 14:12

Ja preferuje kości z dokładnie takimi samymi parametrami CL jak te firmowe. Nawet jakieś tanie bieda GoodRAMy działają wiele lat bez zająknięcia najmniejszego.

Użytkownik imrik edytował ten post 11 sierpnia 2017 - 14:12

#83 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 sierpnia 2017 - 15:13

a w przypadku docelowego rozszerzenia do 64GB, nie będzie problemu jeśli kupię kolejne 2x16 w jednej paczce tego samego producenta ale np za 3 miesiące (czyli z innej produkcji). podobno to wszystko wybredne i może się gryźć.

Pamieci dzialaja jako dual channel, wiec najwieksze znaczenie ma sparowanie ich dwojkami, chociaz jesli wsadzisz do komputera jakies inne z innym CL to te szybsze zwolnia. Dlatego tez nie warto miec w kompie standardowych pamieci gdy kupujesz innej marki. Zasada tez jest taka, ze lepiej miec 2x16GB niz 4x8GB .. przynajmniej w teorii.

A co do pytania - tak, mozesz teraz kupic 2x16GB i potem dokupic kolejne 2x16GB tego samego producenta o takich samych oznaczeniach.

Ja preferuje kości z dokładnie takimi samymi parametrami CL jak te firmowe. Nawet jakieś tanie bieda GoodRAMy działają wiele lat bez zająknięcia najmniejszego.

Z ciekawosci, czy masz to czyms poparte czy to po prostu takie upodobanie? ;) 

Pytam, bo moj iMac z pamieciami Kingstona ma wynik o ponad 1000pkt wyzszy w Geekbenchu od takich samych iMacow z oryginalnym ramem.

instagram - czacha

#84 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 11 sierpnia 2017 - 15:21

Pamieci dzialaja jako dual channel, wiec najwieksze znaczenie ma sparowanie ich dwojkami, chociaz jesli wsadzisz do komputera jakies inne z innym CL to te szybsze zwolnia. Dlatego tez nie warto miec w kompie standardowych pamieci gdy kupujesz innej marki. Zasada tez jest taka, ze lepiej miec 2x16GB niz 4x8GB .. przynajmniej w teorii.

A co do pytania - tak, mozesz teraz kupic 2x16GB i potem dokupic kolejne 2x16GB tego samego producenta o takich samych oznaczeniach.

Z ciekawosci, czy masz to czyms poparte czy to po prostu takie upodobanie? ;)

Pytam, bo moj iMac z pamieciami Kingstona ma wynik o ponad 1000pkt wyzszy w Geekbenchu od takich samych iMacow z oryginalnym ramem.

Wychodzę z założenia, że jest jakiś powód dla którego Apple montuje pamięci o takich a nie innych parametrach. Jest to też nawyk z czasów PPC gdzie maki potrafiły być bardzo kapryśne. Kilkanaście lat własnego doświadczenia w sumie, nic naukowego ani popartego badaniami jeśli o to pytasz :).

Jeszcze się na tym nie przejechałem osobiście i klienci którzy ode mnie kupowali też nie wracali - z reguły padało na zwykły GOODRAM albo Kingston, byleby wszystkie parametry były kropka w kropkę jak tych pamięci co Apple wkłada, a parę złotych zostawało w kieszeni za każdym razem.

#85 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 sierpnia 2017 - 15:51

Wychodzę z założenia, że jest jakiś powód dla którego Apple montuje pamięci o takich a nie innych parametrach.

Tak, z oszczednosci  :D

• imrik i seb235-8731863dbe lubią to
instagram - czacha

#86 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 11 sierpnia 2017 - 19:27

Tak, z oszczednosci  :D

Może tak, może nie - ja na pewno oszczędzałem kupując normalne kości pilnując by były "identyko" jak oryginalne unikając tych niższych clock latency czy innych "woltaży" pracy i nigdy się nie przejechałem więc jestem w stanie sympatyzować z Apple ;)

Tak czy owak te komputery, bądź co bądź, są testowane właśnie na takich, a nie innych, kościach i na takich pracują stabilnie na testach, które na pewno się odbywają, zanim to wejdzie do produkcji.

Ufam, że firma mająca 30 lat doświadczenia w produkcji sprzętu wie co robi, a kości przeznaczone dla PC do gania pod overclocking to ekstrawagancja dla mnie. 

Już byłbym bardziej skłonny zapłacić dużo za OWC czy Corsair z certyfikacją, ale szkoda mi było kasy.

Bywało nie raz, że komputer nie rozpoznawał lub niepracował stabilnie na markowych i drogich kościach jeśli choć odrobinę odbiegały od fabrycznych. Fakt, że ostatnia taka akcja którą widziałem na własne oczy dotyczyła iMac 27 z SuperDrive więc jakieś 5 - 6 lat temu, ale ta strategia mnie nie zawiodła jeszcze, a korzystam z tych sprzętów ponad dekadę  :)

Nie twierdzę, że "lepsze są gorsze" - każdemu co jemu wygodne - ale "skoro nie widać różnicy, a działa, to po co przepłacać" do jakiś HyperTurboXXX?

Użytkownik imrik edytował ten post 11 sierpnia 2017 - 19:32

#87 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 sierpnia 2017 - 21:21

Rozumiem przyzwyczajenia i zabobony ;) Ale roznice w wydajnosci widac w bencharmku, o czym wspomnialem we wczesniejszym poscie. 

instagram - czacha

#88 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 11 sierpnia 2017 - 22:14

Wynik benchmark – to raczej abstrakcja, jakiś odnośnik. Nie przekłada się na realną wydajność 1:1. Kości RAM o różnych parametrach mogą współpracować, ale nie muszą. System zawsze działa z prędkością najwolniejszej kości. Co do szybszych CL – czy jesteś pewny że przyrost aż o 1000 pkt jest związany c tak małą różnicą? Według mojej (bardzo skromnej, przyznam) wiedzy wpływ CL nie może być tak wielki. Czy te kości HyperX to 2400?

Ja kupiłem jednak dokładnie takie kości jak sugeruje Apple do iMaca 27" mid 2017. Uważam że inżynierowie Apple znają się na rzeczy. Mam pewność że będzie działać tak jak maszynę zaprojektowano. Być może straciłem te dodatkowe 1000 pkt ale nie żałuje. Do tego czytam że ludzie czasem mają problemy z RAM, bo kompy nie odpalają, a kości na pewno nie wadliwe. Bo są różne serie maców, mają delikatne, ale jednak różnice w komponentach.

#89 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 sierpnia 2017 - 01:28

Tak, HyperX 2400. Siedze na forum mac-rumors .. nikt nie ma problemow ;) Rozumiem slepa wiare w specow od Apple, ale jej nie podzielam ;)

instagram - czacha

#90 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 sierpnia 2017 - 09:25

Wynik benchmark – to raczej abstrakcja, jakiś odnośnik. Nie przekłada się na realną wydajność 1:1. Kości RAM o różnych parametrach mogą współpracować, ale nie muszą. System zawsze działa z prędkością najwolniejszej kości. Co do szybszych CL – czy jesteś pewny że przyrost aż o 1000 pkt jest związany c tak małą różnicą? Według mojej (bardzo skromnej, przyznam) wiedzy wpływ CL nie może być tak wielki. Czy te kości HyperX to 2400?

Im niższa jest wartość CAS latency (przy danej częstotliwości taktowania), tym mniej czasu potrzeba na pobranie danych z pamięci – inaczej mówiąc: „im krótszy czas utajenia, tym lepiej”. Czas utajenia wpływa bowiem na szybkość wykonywania w pamięci operacji, takich jak pobranie kolejnej instrukcji do wykonania przez procesor (odczyt, zapis, porównanie, przesunięcie bitowe, itp). Im dłuższy czas oczekiwania, tym dłużej procesor musi czekać na reakcję ze strony pamięci. 

Ja kupiłem jednak dokładnie takie kości jak sugeruje Apple do iMaca 27" mid 2017. Uważam że inżynierowie Apple znają się na rzeczy. Mam pewność że będzie działać tak jak maszynę zaprojektowano. Być może straciłem te dodatkowe 1000 pkt ale nie żałuje. Do tego czytam że ludzie czasem mają problemy z RAM, bo kompy nie odpalają, a kości na pewno nie wadliwe. Bo są różne serie maców, mają delikatne, ale jednak różnice w komponentach.

Apple zaprojektowało - no ok, ale co? Kontroler pamięci RAM znajduje się w procesorze (Intela nie Apple) tak więc wpływ firmy Apple na to które pamięci będą gorsze a które lepsze jest zwyczajnie zerowy. Apple jedynie co projektuje to obudowę, układ chłodzenia (średnio udolnie), oraz płytę główną ale tylko na zasadzie jej kształtu i rozmieszczenia elementów. Jedyne na co apple może mieć jakiś realny wpływ to firmware komputera , jednakże biorąc pod uwagę iż nie ma żadnych informacji na jego temat ciężko ocenić czym ono jest i co się w nim znajduje. 

#91 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 sierpnia 2017 - 09:41

Im niższa jest wartość CAS latency (przy danej częstotliwości taktowania), tym mniej czasu potrzeba na pobranie danych z pamięci – inaczej mówiąc: „im krótszy czas utajenia, tym lepiej”. Czas utajenia wpływa bowiem na szybkość wykonywania w pamięci operacji, takich jak pobranie kolejnej instrukcji do wykonania przez procesor (odczyt, zapis, porównanie, przesunięcie bitowe, itp). Im dłuższy czas oczekiwania, tym dłużej procesor musi czekać na reakcję ze strony pamięci. 

Apple zaprojektowało - no ok, ale co? Kontroler pamięci RAM znajduje się w procesorze (Intela nie Apple) tak więc wpływ firmy Apple na to które pamięci będą gorsze a które lepsze jest zwyczajnie zerowy. Apple jedynie co projektuje to obudowę, układ chłodzenia (średnio udolnie), oraz płytę główną ale tylko na zasadzie jej kształtu i rozmieszczenia elementów. Jedyne na co apple może mieć jakiś realny wpływ to firmware komputera , jednakże biorąc pod uwagę iż nie ma żadnych informacji na jego temat ciężko ocenić czym ono jest i co się w nim znajduje. 

Projektują także EFI w którym to mogą dowolnie zablokować lepsze, nowocześniejsze elementy z czego b. często korzystają.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#92 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 sierpnia 2017 - 11:17

Ale jesli na pamieci z mniejszym CL osiaga sie lepsze wyniki w GeekBenchu to chyba akurat tego nie zablokowali? Nie znam sie na tym tak jak wy, ale na to przynajmniej wskazuje logika ;)

instagram - czacha

#93 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 sierpnia 2017 - 11:25

Ale jesli na pamieci z mniejszym CL osiaga sie lepsze wyniki w GeekBenchu to chyba akurat tego nie zablokowali? Nie znam sie na tym tak jak wy, ale na to przynajmniej wskazuje logika ;)

Każda kość pamięci ma układ który podajże nazywa się SPD w którym zapisane są wszystkie informacje dla komputera odnośnie konfiguracji timingów pamięci, tak więc obstawiam ze mniejsze CL musi dać efekt - co sam potwierdzasz.

#94 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 sierpnia 2017 - 12:14

Ogólnie to loteria.

Raz działają te lepsze, a raz nie. Po za tym p wielu latach producenci podwajają ilość pamięci w jednej kości, a Apple tego nie uwzględnia. Trzeba dawać stare. Piszę o makach z DDR2 i 3. DDR4 wprowadzili dopiero po 2 latach w swoich komputerach od daty pojawienia się.

Muzyka i Komputery

#95 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 13 sierpnia 2017 - 00:06

O, jak ja lubię to poklepywanie profi po plecach… Jasne, że ci tam, w Apple, słabiutko się znają na komputerach. Ciągle już jakieś zjedzone jabłka sprzedają :)

#96 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 sierpnia 2017 - 08:48

Przypomnialo mi sie Fargo .. ;) 

Załączone pliki

instagram - czacha

#97 John Sherridan

John Sherridan
  • 249 postów
Napisano 13 sierpnia 2017 - 10:02

O, jak ja lubię to poklepywanie profi po plecach… Jasne, że ci tam, w Apple, słabiutko się znają na komputerach. Ciągle już jakieś zjedzone jabłka sprzedają :)

Niestety Iro ma rację, np. w momencie premiery nMP jego podzespoły były na rynku PC co najmniej od 1.5 roku, ale u Apple było emejzing :)

Mac Mini Late 2012 i7/128SSD/1TB HDD/16GB-High Sierra, MacBook Pro 13" Mid 2009 C2D 2.26GHz/500GB HDD/8GB-El Capitan, iPhone 6 Plus-iOS 11

#98 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 sierpnia 2017 - 10:28

...w Apple, słabiutko się znają na komputerach. Ciągle już jakieś zjedzone jabłka sprzedają :)

Jabłka nadgryzione zębem czasu :P
Na biznesie znają się znakomicie. Bo przecież zapakować do "nowoczesnych" laptopów technologię odkupioną od tych, co jej już nie chcą, toż to przecież genialny pomysł. Taki wychowany przez Apple owieczek łyknie wszystko i za każdą cenę.

Muzyka i Komputery

#99 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 13 sierpnia 2017 - 16:18

Nie, no ja nie przeczę – jestem baranem. Kupuję sprzęt Apple'a i go lubię. Na trzyosobową firmę mam 6 maczków. Jestem przekonany że to jest najlepszy wybór dla mnie.

Ale wy – tak mądrzy – co tu, na tym forum, robicie? Chociaż w sumie wiem – opluć (sarkazmem?) oponenta – to najczystsza przyjemność…

Tylko po co niektóre z was kupili ten przestarzały (ani trochę nie emejzing) sprzęt za ciężką kasę?

Użytkownik DiMoonn edytował ten post 13 sierpnia 2017 - 16:19

• cooper69 i tumpio lubią to

#100 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 sierpnia 2017 - 19:59

Nie, no ja nie przeczę – jestem baranem. Kupuję sprzęt Apple'a i go lubię. Na trzyosobową firmę mam 6 maczków. Jestem przekonany że to jest najlepszy wybór dla mnie.

Ale wy – tak mądrzy – co tu, na tym forum, robicie? Chociaż w sumie wiem – opluć (sarkazmem?) oponenta – to najczystsza przyjemność…

Tylko po co niektóre z was kupili ten przestarzały (ani trochę nie emejzing) sprzęt za ciężką kasę?

Mam maki, ale nigdy bym nie zapłacił tyle, ile oni za niego chcą. Bardziej też cenię sobie system.
Po za tym nigdy nie powiem, że deszcz pada, jak by ktoś mnie zlewał gęstym moczem.

Użytkownik Iro edytował ten post 13 sierpnia 2017 - 20:00

Muzyka i Komputery

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych