Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iphone 7 plus - brak zasięgu za granicą

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 zaypod

zaypod
  • 2 postów

Napisano 02 czerwca 2017 - 19:58

Witam mam następujacy problem:

Mój iphone "nie łapie" zasięgu za granicą. W Polsce wszystko działało normalnie lecz po wyjeździe z kraju pojawił się komunikat "brak sieci". Nie pomagają żadne podstawowe rozwiązania jak, przywracanie ustawień fabrycznych, resetowanie ustawień sieciowych, ręczny wybór operatora itd. Kontakt z serwisem apple tez nie pomógł, powiedzieli ze to wina operatora (plus gsm), jednak karta sim na innych telefonach działa bez problemowo wiec operator mówi ze wina nie jest po ich stronie. Ktoś, coś potrafi poradzić ?

Kraj w którym aktualnie się znajduję to Norwegia i norweskie karty sim także "nie łapią" zasięgu na tym telefonie. 

Z góry dzięki

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 czerwca 2017 - 07:01

To nie wina karty, tylko telefonu. Nie wiem z jakiego źródła go masz, ale telefon jest zablokowany po IMEI u któregoś z europejskich operatorów a akurat kraje skandynawskie są wzorcowym przykładem jak taka blokada powinna działać. Gdyby nasi operatorzy współpracowali z innymi to w Polsce też byś nie poużywał tego telefonu.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 zaypod

zaypod
  • 2 postów

Napisano 08 czerwca 2017 - 18:28

Czyli, że telefon kradziony? 

Źródło allegro. Istnieje jakieś rozwiązanie? Czy tylko kupno nowego telefonu?

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 08 czerwca 2017 - 20:28

Czyli, że telefon kradziony? 

Źródło allegro. Istnieje jakieś rozwiązanie? Czy tylko kupno nowego telefonu?

Jak znam życie zgłoszony do ubezpieczyciela w UK utrata telefonu, celem wyłudzenia odszkodowania lub nowego urządzenia a później taka sztuka ląduje na allegro. Nic z tym nie zrobisz.

#5 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 08 czerwca 2017 - 20:56

@up

A co ma UK wspólnego z Norwegią? Telefon nie będzie działał w kraju w którym został on zgłoszony jako zaginiony/skradziony. Tutaj na to wyglada że była to Norwegia. Kraje EU nie dzielą się numerami IMEI z czarnej listy i jeszcze przez bardzo długo czas nie będą bo są to dość wysokie koszty utrzymania. I jak dla mnie jeśli tel działa w pl to nie ma czym się przejmować bo jak często ktoś wyjeżdża zagranice. Kolego @zaypod podaj mi na PW IMEI tego ipka to postaram się ustalić w jakim kraju dokładnie był zablokowany.

Użytkownik iLuk45z edytował ten post 08 czerwca 2017 - 20:58

iPhone 3G 16GB-> iPhone 3GS 16GB -> iPhone 4 16GB Black -> iPhone 4S 16GB Black -> iPhone 5 16GB Black -> iPhone 6S 16GB Black -> iPhone SE 64GB Black -> iPhone 7 Plus 128GB (PRODUCT) Red -> iPhone 8 Plus 64GB Rose Gold -> iPhone XR 128GB Black -> iPhone 12 mini 128GB Blue -> iPhone 13 128GB Midnight -> iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -> iPhone 15 Pro Max 25GB White Titanium

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 09 czerwca 2017 - 07:55

@up

A co ma UK wspólnego z Norwegią? Telefon nie będzie działał w kraju w którym został on zgłoszony jako zaginiony/skradziony. Tutaj na to wyglada że była to Norwegia. Kraje EU nie dzielą się numerami IMEI z czarnej listy i jeszcze przez bardzo długo czas nie będą bo są to dość wysokie koszty utrzymania. I jak dla mnie jeśli tel działa w pl to nie ma czym się przejmować bo jak często ktoś wyjeżdża zagranice. Kolego @zaypod podaj mi na PW IMEI tego ipka to postaram się ustalić w jakim kraju dokładnie był zablokowany.

Oczywiście, że się dzielą. Nie wszystkie, ale część się dzieli. Przeszukaj forum. Jest sporo tematów ludzi kupujących telefony pochodzące z UK, które działały w polsce a odmawiały działania w Szwecji na przykład...

#7 michal92

michal92
  • 1 postów

Napisano 20 grudnia 2017 - 12:59

Cześć. Mam podobny problem. Kupiłem telefon w Holandii (tam też mieszkam). Niestety przy wyjeździe za granicę (np. Hiszpania, Polska) - nie mam zasięgu. Pojawia się Brak sieci i tyle. Sprawdzałem IMEI, telefon nie został zgłoszony jako skradziony lub coś w tym stylu. W Holandii wszystko działa jak należy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych