Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone 7. Rozbity ekran ze szkłem hartowanym, a kwestia gwarancji. ?

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 jan_kowalski

jan_kowalski
  • 1 posts

Posted 31 May 2017 - 11:42

Dzień dobry, mam telefon Iphone 7 ze szkłem hartowanym i etui ochronnym, wszystko zakupione kilka miesięcy temu w Ispocie. Telefon pechowo upadł mi na płytkę chodnikową i nabył głownie widoczne pęknięcie na dużym odcinku ekranu (najlepsze jest to że jakby epicentrum uderzenia jest na dole telefonu tuż pod ekranem tam gdzie nie ma pokrycia ze szkła hartowanego (czy to wogóle tak powinno być) a rysa od tego poszła w górę szorując niejako ekran). Szkło hartowane pozostało nietknięte, pęknięcia są pod nim - nie jestem znawcą czy to już ekran czy jeszcze szybka. Pytanie moje jest czy takie coś kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej (chodzi o to, że w moim przekonaniu szkło hartowane nie spełniło swojej funkcji, bo chyba przed takimi właśnie rzeczami ma chronić ekran) czy reklamacja będzie odrzucona, ze względu na standardowe uszkodzenie mechaniczne. Proszę o odpowiedź, być może ktoś z Was miał już podobne doświadczenia. Jakie to mogą być koszty, jeśli nie będzie to objęte gwarancją? Pozdrawiam.

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 31 May 2017 - 21:06

Oczywiście, że gwarancja zostanie anulowana ze względu na upadek. Z jakiej racji Apple ma Ci uznać gwarancje na podstawie jaiejś szyby naklejonej na ekranie przez ciebie. Apple nie odpowiada za to czy etui czy coś innego spełnia swoje zadanie czy nie. Z tym raczej to do producenta szkła, choć i tak wyśmieje Cie na dzień dobry.

W serwisie Apple koszt około 750 zł.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 31 May 2017 - 22:10

Szkło nie chroni przed rozbiciem, raczej przed zarysowaniami. Jeśli producent szkła reklamował je jako stuprocentowe zabezpieczenie przed rozbiciem ekranu to możesz u niego reklamować ten przypadek. Producenta telefonu nie interesuje co było naklejone na ekranie, telefon upadł, ekran rozbity, to dlaczego mieliby Ci za darmo ten ekran wymienić, przecież to nie ich wina. 

Wymiana ekranu w serwisie autoryzowanym kosztuje 659 złotych.

• MasterM likes this

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 31 May 2017 - 23:49

Dobre szkło chroni (a przynajmniej powinno) również przed rozbiciem ekranu, rozpraszając odpowiednio siłę uderzenia w najgorszym przypadku tłukąc się samo - chroniąc ekran telefonu.

Problem w tym, że wiele dostępnych na rynku produktów oznaczonych jako "tempered glass" w zasadzie chroni tylko przed zarysowaniami przenosząc udary na powierzchnię ekranu.

Niezależnie od tego czy rozbicie ekranu nastąpiło wskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności (uderzenie w ekran poza obszarem chronionym przez szkło ochronne), czy z innego powodu - gwarancja Apple tego nie obejmuje i trzeba płacić za naprawę.

Jak napisali przedmówcy: wymiana ekranu w serwisie autoryzowanym to koszt ok. 650-750zł. (warto zapytać w kilku serwisach bo w różnych serwisach ceny mogą być i często są: różne), ale po takiej naprawie gwarancja na cały telefon jest kontynuowana

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users