Na zagranicznych forach jest pełno wpisów na ten temat, wiele osób zaznaczało, że zgłaszało ten błąd do Apple, jednak jak widać bezskutecznie. Trwa on od iOS9. Żaden z czytanych przeze mnie wątków nie zakończył się znalezieniem rozwiązania. Mam cichą nadzieję, że może komuś u nas udało się coś zaradzić...?
Błąd polega na tym, że nie da się wysyłać wiadomości z systemowej aplikacji. Wyskakuje komunikat:
Kopia została umieszczona w skrzynce Wychodzące. Błąd połączenia z serwerem poczty wychodzącej [tu nazwa serwera, u mnie to stmp.gmail.com]. Dodatkowe serwery poczty wychodzącej można skonfigurować na ekranie Ustawienia > Poczta, Kontakty, Kalendarz.
Na początku zdarzał się sporadycznie i po kilkunastu sekundach ustępował, potem po kilku minutach. Mam 3 skrzynki, więc nie mogąc wysłać z jednej, wysyłałem z drugiej. Zawsze któraś działała. Obecnie żadna z 3 nie działa, nie jestem w stanie wysłać z systemowej poczty maila. Hard reset nie pomaga. Konfiguracja poczty na nowo jest daremna - pomagała na dzień-dwa. Używałem systemowej poczty, bo można customizować wibracje i dźwięk. Wygląda na to, że tym razem muszę się rozstać z nią na stałe. Chyba że macie rozwiązanie?