Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[1.1.2/1.1.3 OTB] Jailbreak & Unlock bez downgrade (Ziphone) [Mac/Windows]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
769 odpowiedzi w tym temacie

#26 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 22:26

Szkoda, że nie ma wersji pod maka. Jeszcze :)

#27 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 11 lutego 2008 - 22:38

Jest wersja pod Maka, ale podobno ma problemy ;).

#28 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 22:40

OK drugi telefon tez przyjal te metode jaibreake bez zaklocen. Wyglada na to ze mamy kolejna mala rewolucje w odblokowywaniu.. 113 prosto z pudelka w folii - czas pelnego unlocka razem z funkcja telefonu - okolo 13 minut. Jaibreake automatycznie schodzi z firmware do 040213G. Software 113 zostaje.

#29 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lutego 2008 - 23:03

Witam Was wszystkich. Dzięki uprzemości CODE dołączałem do społeczności klubowiczów iPhone. Ale to tematu.
Powyższą metodę testuję gdzieś od 21.15 więc bez mała będą już jakieś 2 godziny. Przeprowadzilem ją na 1.1.2 z bl4.6 prosto z pudełeczka i wszystko trwało naprawde ze 2.3min. W ostateczności dostałem to samo tylko aktywowane , zdzejbrejkowane, i odblokowane:p Na początku jedyne co mnie zaniepokoilo to jakieś śmieci w instaleze poinstalowane:
summerBoard 3.1-1
Erica's iPhone utilis 0.11
Erica's iPhone utilis 0.06
Erica's utilities 0.55
Screenshot 1.2.1
Systeminfo 1.0b
Ulctl 0.35
Ale po konsultacji z LoBo wywaliłem wszystko oprócz pierwszego i ostatniego z listy. Nic niepokojącego nie zauważyłem i zdaje mi się ze jest to najlepsza metoda jaka dotąd została wypuszczona :P A jaka jest Wasza opinia o ZiPhonie??

#30 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 11 lutego 2008 - 23:08

Zmodyfikowałem pierwszy post, myśle że temat nadaje się do przeniesienia do działu tutoriale ;).

#31 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 23:30

Powyższą metodę testuję gdzieś od 21.15 więc bez mała będą już jakieś 2 godziny. Przeprowadzilem ją na 1.1.2 z bl4.6 prosto z pudełeczka i wszystko trwało naprawde ze 2.3min

To ze to trwa 3 minuty to nic. Niesamowite jest to,ze wystarczy 13 minut, by odblokowac funkcje telefonu. Potwierdzam -sprawdzone na dwoch iPhone 1.1.3 OOTB

#32 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lutego 2008 - 23:32

Zmodyfikowałem pierwszy post, myśle że temat nadaje się do przeniesienia do działu tutoriale ;).

Oj ... już widzę masę postow i krzyków .. typu co mam wpisać?? -a -j czy -u i gdzie ja mam to wpsiać ?? W iPhonie?? itd itp ...

#33 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 12 lutego 2008 - 00:17

Pioo: Widać nie przypatrywałeś się instrukcji. Uprościłem działanie programu - nic nie trzeba wpisywać, wystarczy kliknąć w plik wykonywalny i postępować zgodnie z instrukcjami. Prościej się nie da :). Dla ciekawych, aspekt techniczny, czyli jak i dlaczego to działa: Jak wszyscy wiemy iTunes nie ma problemu z zapisywaniem plików na naszego iPhone'a. Dzieje się tak podczas wysyłania na niego update'ów oprogramowania tudzież restore. Hakerzy już dawno myśleli o wykorzystaniu tej pierwszej operacji do swoich własnych, khm, niecnych celów. Program korzysta ze standardowej biblioteki iTunes - MobileDevice.framework, aby móc się łączyć z iPhone'em po kablu. Ponieważ komendy dostępne do wysyłania są już znane, za ich pomocą wysyła się tzw. Ramdisk (obraz dysku) w którym to znajdują się niezbędne programy do jailbreak'u. Ponieważ iTunes działa z uprawnieniami root'a na całym systemie plików dalej procedura jest już banalna - tu podmienić, tam spatch'ować. Wrzucany jest także program GeoUnlock, a następnie uruchamiany (jeśli wykorzystujemy opcję -u) i dzięki temu mamy sprawny, odblokowany iPhone bez simlock'a. Prawda, że genialne ?

#34 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 lutego 2008 - 01:43

Cudo... kilkadziesiat sekund i "boom" telefon gotowy (BL 3.9). Po uruchomieniu mialem jednak problem z programem mail ... rozwiazanie: wystarczy utworzyc folder mail w /private/var/root/Library Nie jest on uzywany ale bez niego mail nie chcial sie uruchamiac.

#35 boniek

boniek
  • 10 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 04:27

działają najnowsze salonowe wczoraj kupione 5 sztuk w NEW YORK dzisiaj działają z software 1.1.3 bez problemów bez kart . POTWIERDZAM

#36 kaniapl

kaniapl
  • 12 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 05:51

Czyli wystarczy odpalic ten programik zgodnie z instrukcja na nowym IP prosto z pudelka (mam 2 IP 16GB kupione w sobote w Chicago) i wszystko bedzie dzialalo lacznie z funkcja telefonu, czy trzeba jeszcze cos robic zeby wszystko dzialalo ok? I mozna nastepnie zapuscic PL menu wedlug tutoriala z tego forum? Z gory dzieki za odpowiedz.

#37 Rocik

Rocik
  • 213 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2008 - 08:06

Czyli wystarczy odpalic ten programik zgodnie z instrukcja na nowym IP prosto z pudelka (mam 2 IP 16GB kupione w sobote w Chicago) i wszystko bedzie dzialalo lacznie z funkcja telefonu, czy trzeba jeszcze cos robic zeby wszystko dzialalo ok? I mozna nastepnie zapuscic PL menu wedlug tutoriala z tego forum?
Z gory dzieki za odpowiedz.

Przeczytaj jeszcze raz co tu napisano ? i odpowiedz sobie sam ? ale jesli juz to zrobiles i dalej nie wiesz to odpowiem ci "TAK"

#38 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 12 lutego 2008 - 08:38

Prawdopodobnie trzeba będzie doinstalować potem na iPhone'ach program iWorld, żeby móc dzwonić. Ale to już prościzna :).

rozwiazanie: wystarczy utworzyc folder mail w /private/var/root/Library
Nie jest on uzywany ale bez niego mail nie chcial sie uruchamiac.

Folder ten jest używany, jest w nim cała Twoja poczta i jej ustawienia.
Może ktoś to jeszcze potwierdzić? Jeśli rzeczywiście tak jest to zrobimy jakiegoś fix'a.

Edit: Z tego co wyczytałem najbezpieczniej jest przed całą procedurą zrobić normalny upgrade do 1.1.3 (bez wybierania pliku), jeśli mamy starszy soft.

#39 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 08:52

mogę potwierdzić:

1.1.1 BL 3.9: -a działa; -j nie działa
1.1.2 BL 3.9: -a nie działa; -j nie działa
1.1.3 BL 3.9: -a nie działa; -j nie działa

jak ktoś się nie zgadza to pisać :)

#40 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 08:57

W BT 4.6 113 OOTB nie zauwazylem problemow -Mail sie wlacza i jest gotow do konfiguracji, iWorld jak wiadomo, w tej wersji nie jest wymagany.

#41 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 12 lutego 2008 - 08:59

LoBo: A razem "-j -a" próbowałeś ? Spróbuj też zrobić normalny restore (bez podawania pliku) do 1.1.3 i wtedy zobacz czy działa.

PS. Pobierz teraz paczkę z pierwszego postu i spróbój ponownie (po prostu uruchom START.bat). Zibree podobno coś naprawił w związku z 3.9.

#42 piotrmar

piotrmar
  • 69 postów
  • SkądZamość

Napisano 12 lutego 2008 - 09:25

Witam, takie pytanko, mam IP 1.1.2 działającego po geo, chciałbym teraz zapodać 1.1.3. Jak powinienem teraz to zrobić w związku z pokazaniem się ZIP-metody. Czy mogę zaktualizować telefonik na 1.1.3 prosto z iTunes czy jak najlepiej to przeprowadzić. Poproszę o pomoc.

#43 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 12 lutego 2008 - 09:30

@piotrmar: Update przez iTunes do 1.1.3, dalej wg instrukcji z pierwszego postu. Nie powinieneś niczego stracić w wyniku tego procesu.

#44 piotrmar

piotrmar
  • 69 postów
  • SkądZamość

Napisano 12 lutego 2008 - 09:33

a jak jest z awaryjnością i stabilnością działania ? czy poprawiło się coś od czasu nate i dev. jak zachowuje się system i wszystkie aplikacje, dalej potrzebne są fixy do sms, dzwonków identyfikacji wifi itp ??

#45 Radom

Radom
  • 54 postów
  • SkądSzczecin/Dublin

Napisano 12 lutego 2008 - 09:36

@piotrmar: Update przez iTunes do 1.1.3, dalej wg instrukcji z pierwszego postu. Nie powinieneś niczego stracić w wyniku tego procesu.

M4v3R to mam rozumiec ze teraz firmware 1.1.3 jest zjailbrekowany w inny sposob niz soft update dostepny w instalerze?

Drugie pytanie: teraz mam odblokowanego 1.1.2 i jesli chcialbym wejsc wyzej to robie update poprzez iTunes do 1.1.3 i nastepnie ziphone?

#46 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 12 lutego 2008 - 09:36

@piotr: Poczytaj ten temat. Ludzie którym się udało piszą, że nie potrzeba żadnych fix'ów. Jedna osoba (mając 3.9) spotkała się z problemem z aplikacją Mail, ale nie wiemy czy to tylko odosobniony przypadek. @Radom: Tak, przed chwilą odpowiedziałem już na oba Twoje pytania. Ta metoda to 'prawdziwy' jailbreak.

#47 piotrmar

piotrmar
  • 69 postów
  • SkądZamość

Napisano 12 lutego 2008 - 09:43

dzięki wielkie, to dziś biorę się do update i zobaczymy jakie będą wyniki!!! :)

#48 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 09:43

problem z identyfikacja numerow nie wystepuje?

#49 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 12 lutego 2008 - 09:47

Jeśli chodzi o identyfikację to standardowa procedura obowiązuje nadal.

#50 Atime

Atime
  • 20 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 09:51

A co z iPodami? Na Touche to też działa? Czy tylko iPhone?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych