Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[1.1.2/1.1.3 OTB] Jailbreak & Unlock bez downgrade (Ziphone) [Mac/Windows]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
769 odpowiedzi w tym temacie

#1 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 11 lutego 2008 - 19:01

Pojawiła się szybka i łatwa metoda na odblokowanie nowych iPhone'ów prosto z pudełka. Na tyle szybka, że wystarczy teraz parę minut, by tego dokonać. Nie trzeba nawet uruchamiać iTunes! (w większości przypadków).
Po odblokowaniu telefonu tą metodą nakładki typu X/Next-SIM nie będą już potrzebne.

Wszystkie operacje zamieszczone poniżej wykonujesz na własną odpowiedzialność!

Aktualna wersja ZiPhone w poniższej paczce: 2.0 (Modyfikowana przez M4v3R)
Uwaga: Większość problemów wynika z nie zastosowania się do poniższych wskazówek! Zaufaj nam, a naprawdę się na tym nie przejedziesz.
Notka: Aktualna wersja aplikacji ZiPhone to 2.4b. Jednak wersja w tym tutorialu pozostaje nie zmieniona, gdyż nowsza wersja nie wprowadza istotnych zmian.

Jakich iPhone'ów metoda się tyczy:
Autor zapewnia że program będzie działał na praktycznie każdym iPhonie. Przetestowano już z pozytywnym skutkiem:
- Soft 1.1.2 (Upgrade), Bootloader 3.9
- Soft 1.1.3 (Upgrade), Bootloader 3.9
- Soft 1.1.2 (OTB), Bootloader 4.6
- Soft 1.1.3 (OTB), Bootloader 4.6

Wielkość pamięci (8/16 GB) nie ma znaczenia.

Co będzie potrzebne:
- Archiwum Ziphone:
* Wersja dla Windows
* Wersja dla Mac OSX
- iPhone zgodny z informacjami powyżej

Przygotowanie (Windows/Mac):
Musisz posiadać oprogramowanie 1.1.2 lub 1.1.3 by metoda zadziałała niezawodnie. Jeśli chcesz mieć po tej operacji 1.1.3 (a w tej chwili masz starszą wersję), najprościej będzie na chwilę obecną wykonać po prostu "Restore" (bez trzymania Shifta) w iTunes, a następnie wykonanie poniższych instrukcji. Jeśli masz 1.1.2 i chcesz przy nim pozostać, to zwyczajnie zastosuj się do poniższych instrukcji nic wcześniej nie robiąc.

Instrukcja dla Windows:
1. Pobierz archiwum z Ziphone (link powyżej).
2. Rozpakuj pliki do nowego katalogu na pulpicie
3. Uruchom plik START.bat
4. Zostaniesz poproszony o podłączenie iPhone'a do komputera. Postępuj zgodnie z instrukcją na ekranie.
5. Procedura się rozpocznie i po paru minutach będziesz miał przed sobą odblokowany telefon!
6. Patrz niżej.

Instrukcja dla Mac:
1. Pobierz archiwum z Ziphone (link powyżej).
2. Dwukrotnie kliknij na nim by rozpakować program
3. Uruchom program ZiPhoneOSX.
4. Zaznacz dokładnie te opcje z panelu po lewej: Jailbreak, Activate, Unlock, Verbose boot
Jeśli nie chcesz odblokowywać telefonu, możesz pominąć 'Unlock', jednak reszta MUSI być zaznaczona!
5. Naciśnij "Start"
6. Procedura się rozpocznie i po paru chwilach będziesz miał przed sobą odblokowany telefon!

Co dalej?
Dobrym pomysłem jest zresetowanie ustawień sieciowych (menu Ustawienia -> Ogólne -> Reset), a także zrestartowanie telefonu. Naprawi to większość problemów na które możecie się natknąć.
Przede wszystkim najpierw zainstaluj z Installera paczki (kat. System): BSD Subsystem i OpenSSH.
Jeśli jesteś po tej procedurze na oprogramowaniu w wersji 1.1.2, zainstaluj koniecznie pakiet Summerboard z kategorii System, jak i również program iWorld z kategorii Tweaks 1.1.2. Po jego instalacji należy go uruchomić i wybrać kraj (Poland dla Polski).
Jeśli jesteś na oprogramowaniu w wersji 1.1.3 i jesteś w Polsce, zalecane jest zainstalowanie paczki Prezentacja numerów - 1.1.3 z kategorii Tweaks 1.1.3.
A dalej to już czego dusza zapragnie :).
  • SpyKids, krygu i ssonicss lubią to

#2 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 19:28

właśnie będę testował BL3.9 z softem 1.1.3 :) właśnie stało się coś dziwnego :), zrobiłem update do 1.1.3 z 1.1.2 i miałem zrobionego JB :), dziwne
  • SpyKids i ssonicss lubią to

#3 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 11 lutego 2008 - 19:43

właśnie będę testował BL3.9 z softem 1.1.3 :)

właśnie stało się coś dziwnego :), zrobiłem update do 1.1.3 z 1.1.2 i miałem zrobionego JB :), dziwne

Ale robiłeś coś tym programem?

#4 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 19:46

1. na czysty odblokowany i skonfigurowany 1.1.2 zrobiłem update iTunes do 1.1.3, restart telefonu po update i co, SB z ikonkami bez Installera oczywiście i info iz mogę je przesuwać, sieci brak, nie używalem niczego 2. testuje program, czyste 1.1.3 [restore z iTunes] tryb DFU ziphone -j -a, Working, wait, Done, restart telefonu i nadal zablokowany, kombinacja -j -a i odwrotnie, NIE DZIAŁA :( [BL3.9 i iTunes 7.5] 3. Kolejna dziwna sprawa, zrobiłem restore do 1.1.1 i co widze, mogę wejść do SB :), ktoś może mi to wyjaśnić ? czyste restore

#5 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 11 lutego 2008 - 19:58

Zablokowany - masz na myśli że nadal simlock czy nadal "Connect to iTunes" ?

#6 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 20:02

Zablokowany - masz na myśli że nadal simlock czy nadal "Connect to iTunes" ?

"Connect to iTunes" - ziphone chyba nic nie zrobiło :(, ale bardziej zastanawia mnie czemu mam odblokowanego iPhona gdy zrobie mu update czy restore

#7 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 11 lutego 2008 - 20:07

Bo już raz go aktywowałeś, na 1.1.1. Ale nie masz jailbreak'a a więc nie masz jak zainstalować tam czegokolwiek - więc na niewiele się to zda ;).

Co do programu, kolega pioo z forum zgodził się go przetestować i na 1.1.2 OTB operacja zakończyła się powodzeniem :). Ciekawe czemu u Ciebie nie poszło...

PS. Podobno ma być tryb Recovery, nie DFU. Trzeba go w ten tryb wprowadzić jak o to 'poprosi'.

#8 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 20:11

Bo już raz go aktywowałeś, na 1.1.1. Ale nie masz jailbreak'a a więc nie masz jak zainstalować tam czegokolwiek - więc na niewiele się to zda ;).

Co do programu, kolega pioo z forum zgodził się go przetestować i na 1.1.2 OTB operacja zakończyła się powodzeniem :). Ciekawe czemu u Ciebie nie poszło...

PS. Podobno ma być tryb Recovery, nie DFU.

ale mimo iż aktywowałem 1.1.1 to przy robienie restore tracisz wszytsko, czyli telefon powinien być zablokowany i powinno się wykonać metodę *#307# a nie tak że zrobisz restore i masz iPhona unlocked

tryb jest dobry, kabel iTunes i ikonka

włąsnie też mnei to dziwi, na hacku piszą że działa świetnie i teraz jeszcze pioo potwierdza, może na BL3.9 nie śmiga

#9 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 20:19

Czyżby userzy iP z BL4.6 wreszcie mieli "lepiej" ;) Co cóż, na razie i tak tego nie po testuje bo potrzebny mi tel a karta pocięta mocno (jak by co) ;)

#10 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 11 lutego 2008 - 20:23

M4v3R - to chyba nie jest ta "inna" metoda. Gdzieś czytałem (ale teraz nie mogę tego odnaleźć), że to jest jeszcze coś innego. Że Zibri nie miał dostępu do "finalnego" produktu DevTeamu. A swoją drogą..., ale to teraz proste. Odpalasz programik, pyk i wszystko zrobione... EDIT: sorry, ale "walnął" mi się też post o tej metodie w tutorialach...

#11 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 20:24

Czyżby userzy iP z BL4.6 wreszcie mieli "lepiej" ;) Co cóż, na razie i tak tego nie po testuje bo potrzebny mi tel a karta pocięta mocno (jak by co) ;)

teoretycznie tylko unlock na BL3.9 miał nie działać :(, może potrzebny mały fix do ziphone, mam nadzieje że ja robie coś źle ale raczej nie, a może zaraz ktoś potwierdzi moje zdanie .... no nic na dzisiaj kończe testy i przywracam iPhona

coraz więcej osób mających 1.1.2/3OTB potwierdza że to działa w 100%

#12 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 20:32

LoBo zafascynowało mnie jeszcze to jak Pisałeś, że po restore z itunes Iphone był o jailu? Jak to możliwe tam przecież pamięć się formatuje chyba?

#13 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 20:35

LoBo zafascynowało mnie jeszcze to jak Pisałeś, że po restore z itunes Iphone był o jailu? Jak to możliwe tam przecież pamięć się formatuje chyba?

też się zastanawiam jak to możliwe :/

aha dla tych co chcą testnąć

ziphone -a -j -u [1 aktywacja, 2 jailbreak i 3 unlock [tylko dla BL4.9]]

czy ktos może potwierdzić unlock ?

#14 Nick

Nick
  • 273 postów
  • SkądWadowice

Napisano 11 lutego 2008 - 20:36

Przecież program informuje nas o tym, że służy do odblokowania iPhone z 4.6. ;) Poza tym są inne polecenia z tego co pamiętam, więc nie ma prawa działać na 3.9

#15 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 20:39

chodzilo mi o potwierdzenie że komuś unlock na BL4.6 zadziałał, a że nie działa na 3.9 to wiem :P

na 1.1.2 BL3.9, ziphone -a -j tez nie działa :(

#16 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 11 lutego 2008 - 21:10

Lobo:

1. na czysty odblokowany i skonfigurowany 1.1.2 zrobiłem update iTunes do 1.1.3, restart telefonu po update i co, SB z ikonkami bez Installera oczywiście i info iz mogę je przesuwać, sieci brak, nie używalem niczego

Nie robiłeś przecież restore po drodze, po aktywacji :).

#17 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 21:15

Nie robiłeś przecież restore po drodze, po aktywacji :).

fakt, czy tylko pioo to przetestował z forumowiczów ?

#18 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 21:18

OK, zaraz sie tym zajme.

#19 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 21:54

czy recovery czy DFU nie ma znaczenia, na recovery wykonuje niepoprawną operację na DFU nie działa :/

#20 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 21:57

OK potwierdzam, DZIALA. Mam 113 OOTB BT 4.6 swiezo wyjety, cala operacja zajela mi okolo 5 minut. Mam 113 jailbroken, activated

#21 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 22:01

OK potwierdzam, DZIALA. Mam 113 OOTB BT 4.6 swiezo wyjety, cala operacja zajela mi okolo 5 minut. Mam 113 jailbroken, activated

Mac czy Winda ?

#22 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 22:14

Co w tej wersji jb u Was działa/nie działa? Warto się w to bawić?

#23 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 22:15

Winda. BTW wyglada na to,ze ten jailbreak robi downgrade firmware do 04.02.13G...

---- Dodano 11-02-2008 o godzinie 22:18 ----

Co w tej wersji jb u Was działa/nie działa? Warto się w to bawić?

Wszystko dziala, oprocz wiadomo, telefonu.

#24 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 22:19

to ja czekam aż ktoś potwierdzi że działa na BL3.9 bo mi za nic w świecie nie chce wyjść, sprawdzałem na 1.1.1/2/3 :/, recovery i DFU

#25 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 22:20

Dziala telefon po restarcie, po instalacji unlocka GEO. Sprawdzam dokladniej czy sa jakies bledy..

---- Dodano 11-02-2008 o godzinie 22:23 ----
Wyglada na to,ze wszyskto smiga -sprawdze jeszcze drugi telefon, dla pewnosci..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych