Stąd piszę, że niezbadane są wyroki Apple. Pamiętam różne dziwne decyzje Apple w kwestiach serwisu. Za równo na korzyść klienta jak i na niekorzyść.
Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że nie jest tak różowo więc byłbym daleki od stosowania określeń typu "Apple tak robi", prędzej "zdarza się, że podejmą wyjątek".
Ani razu przez 15 lat używania produktów Apple osobiście i we wszystkich firmach w jakich pracowałem, w tym w sklepie APR z serwisem AASP nie udało się uzyskać bezpłatnej naprawy przy zbitym ekranie czy innym wgnieceniu. Nie uwierzę, że jest to normą i nigdy nikomu nie powiem by tego oczekiwał po serwisie i będę to głośno powtarzać na forum za każdym razem gdy zobaczę takie sformułowanie bo generuje to wygórowane oczekiwania w czytelnikach i smaruje się później ludzi którzy nie są niczemu winni tylko dlatego, że ktoś upuścił telefon i wydaje mu się że producent powinien go za darmo wymienić na nowy i przeczytał na forum że Apple tak robi.
Sprawa jest prosta - zbite coś = trzeba płacić za naprawę.
Jeśli kiedykolwiek, komukolwiek zdarzyło się inaczej to jest to tylko i wyłącznie wyjątek. Chcesz uzyskać wyjątek? Zadzwoń do Apple.
A telefonu z podrobionym ekranem, który byłby całkowicie za darmo wymieniony nie widziałem na własne oczy i nigdy nie widziałem udokumentowanego przypadku.
Jeśli się coś zmieniło w tej kwestii to chwała Apple za zmianę podejścia bo serce się człowiekowi krajało niejeden raz gdy przyjmowało się telefon z zepsutym mikrofonem i trzeba było później powiedzieć klientowi "sorry ale gdybyś nie wymieniał ekranu u Pana Zbyszka po taniości to teraz zabuliłbyś 700 zł za ekran i miałbyś cały telefon nowy, a tak to nie możemy nic dla Ciebie zrobić bo ekran nieoryginalny, więc telefon niekompletny więc się nie da".
Natomiast wierzyć mi się nie chce, że ktoś upuszzca telefon, rozbija ekran, wymienia u Czesiawiesia jakiegoś za 5zł na nowy, nie działa mu aparat i idzie do Apple po nowy telefon za darmo.
Apple nie da się tak zfrajerować. Kiedyś "za karę" odbijali w ogóle petenta i temat był prosty, od jakiegoś czasu dają łaskawie możliwość obsługi ale na bank nie za darmo i nie jest to tanie.
Edited by imrik, 31 May 2017 - 16:39.