Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

El Capitan - wymiana dysku na ssd

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 zebra

zebra
  • 6 posts

Posted 24 May 2017 - 16:18

Dzień dobry,

do tej pory jakoś radziłęm sobie z makiem, do dzisiaj. Dzisiaj postanowiłem wymienić w starym macbook white dysk twardy na ssd, ponieważ nowo zainstalowany El Capitan ledwie działał. Wcześniej robiłem to już z sukcesem na systemie 10.9. El Capitan mnie zaskoczył - zupełnie nie mogę dojść jak to zrobić... Czy możecie podesłać linka z łopatologiczną instrukcją takiej migracji ? Doszedłęm do okna: narzędzia dyskowe (po restarcie z wciśniętym altem)... Mam widoczny po lewej dysk startowy i nowo sformatowany ssd. I nie wiem, jak wykonać przeniesienie dysku startowego z macbooka na ssd, który jest zamontowany w stacji dokującej i podłączony poprzez port usb...

Dziękuję, pozdrawaim serdecznie, Mariusz.

#2 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 24 May 2017 - 18:03

Zacznijmy od tego czy masz pobrany z AppStore instalator systemu. Jeśli tak to uruchom komputer z tego starego dysku, tak jak masz go teraz w stacji dokującej pod USB. Czyli włączasz komputer trzymając alt, potem wybierasz system ze starego dysku USB. Kiedy system się uruchomi to włączasz instalator systemu, zwyczajnie klikasz dwa razy na jego ikonie, a podczas instalacji jako miejsce instalacji wybierasz nowy dysk SSD. Kiedy system się zainstaluje, uruchamiasz komputer już z tego nowego dysku SSD, czyli nie wciskasz alt. Przy pierwszym uruchomieniu nowego systemu z SSD będziesz miał pytanie o to czy chcesz przenosić jakieś dane, wtedy podłączasz stary dysk pod USB i wskazujesz go jako źródło danych, włączasz migrację i wszystkie dane zostaną przeniesione na nowy dysk SSD.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 zebra

zebra
  • 6 posts

Posted 25 May 2017 - 05:54

Zacznijmy od tego czy masz pobrany z AppStore instalator systemu. Jeśli tak to uruchom komputer z tego starego dysku, tak jak masz go teraz w stacji dokującej pod USB. Czyli włączasz komputer trzymając alt, potem wybierasz system ze starego dysku USB. Kiedy system się uruchomi to włączasz instalator systemu, zwyczajnie klikasz dwa razy na jego ikonie, a podczas instalacji jako miejsce instalacji wybierasz nowy dysk SSD. Kiedy system się zainstaluje, uruchamiasz komputer już z tego nowego dysku SSD, czyli nie wciskasz alt. Przy pierwszym uruchomieniu nowego systemu z SSD będziesz miał pytanie o to czy chcesz przenosić jakieś dane, wtedy podłączasz stary dysk pod USB i wskazujesz go jako źródło danych, włączasz migrację i wszystkie dane zostaną przeniesione na nowy dysk SSD.

Czyli wykonuje takie kroki:

1. Wkładam nowy, pusty dysk ssd do maka a stary wkładam do stacji dokujące USB i odpalam maka z tego dysku w stacji dokującej

2. Uruchamiam instalator systemu i instaluje system na nowym dysku ssd

3. Przenoszę dane używajac asystenta migracji

Tak tez sądzilem, ale chciałem zrobić to w trochę inny sposób, klonując cały system na dysk ssd, który jest w stacji dokującej i później wymieniając dyski.

Wiesz może, czy jest możliwa taka droga ?

Dziękuję za pomoc, serdecznie pozdrawiam, Mariusz. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users