Biegły w systemach plików, partycjach itp. nie jestem ale niestety spróbowałem sformatować dysk ssd w macbooku air 2015 i coś poszło nie tak. W narzędziach systemowych komputer dysk widzi ale wszystkie ikony narzędziowe (oprócz info) są nieaktywne. Przy próbie instalowania systemu ( z internetu) wszystko idzie ok do momentu wskazania dysku instalacji. Dysk systemowy niestety na szaro i pojawia się info, że dysk jest zablokowany. Po telefonie do serwisu (mieszkam niestety w małej miejscowości i muszę radzić sobie sam ) doradzono mi wyciągnięcie dysku i sformatowanie go w innym komputerze... Niestety nie mam dostępu do kabelka, którym mógłbym to zrobić. I wreszcie moje pytanie: Czy da się obejść jakoś wyciąganie tego dysku i go sformatować?
Żle sformatowany dysk
Napisano 22 maja 2017 - 15:17
Napisano 24 maja 2017 - 12:48
A czy przy MacOS internet recovery (wygooglaj sobie) próbowałeś odpalać narzędzie dyskowe?
Kolejna sprawa - czy próbowałeś przeformatowywać cały dysk czy tylko jeden wolumen? W Narzędziu dyskowym po lewej wolument znajduje się niejako "pod dyskiem". Tam ma znaczenie w co klikniesz jeśli chodzi o opcje.
Napisano 24 maja 2017 - 14:53
Recovera przez internet próbowałem ale dochodzę do miejsca gdzie mam wskazać dysk instalacji i mam komunikat, że dysk zablokowany. W narzędziach dyskowych zarówno przy dysku jak i wolumenie wszystkie opcje na szaro.... Myślę, że problemem jest, że nie mogę sformatować dysku, z którego wystartowałem. Spróję jeszcze zrobić dysk startowy usb, może to coś zmieni... Pozdrawiam
Napisano 24 maja 2017 - 14:58
Przy internet Recovery oprócz rozpoczęcia instalacji możesz uruchomić narzędzia dyskowe. Spróbuj.
Z dysku usb też możesz spróbować.
Użytkownik imrik edytował ten post 24 maja 2017 - 15:35
Napisano 24 maja 2017 - 17:20
Komputer masz jeszcze na gwarancji ?
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 24 maja 2017 - 18:22
Opcje w narzędziach dyskowych recovera też były nieaktywne ale pen zadziałał Po starcie z pena wymazałem dysk i bezproblemowo poszło. Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych