Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gadu (Kadu? Javu?) pod Cocoa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#26 KAM_

KAM_
  • 73 postów
  • Skąduć!

Napisano 17 marca 2006 - 20:49

Chętnie dorzuciłbym parę złotówek do bounty.

#27 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 18 marca 2006 - 08:34

JavuJavu dla OSX, z natywnym zachowaniem sie aplikacji.

http://javuosx.u2.pl

#28 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 18 marca 2006 - 08:49

pobrany, testuję... 8)

#29 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 18 marca 2006 - 12:07

Więc tak, ogólne wrażenia jak najbardziej pozytywne. Łączy się z GG bez problemu, pokazuje statusy i opisy, czyli jest tak jak być powinno. Z rzeczy których mi natomiast brakuje to możliwość aktywnych dwóch profili jednocześnie, tak jak to jest np. w Adium, gdzie zarówno ja, jak i żona jesteśmy zalogowani równocześnie i każde pisze ze swego numeru. W JavuOSX przy próbie przełączenia na inny profil, wcześniejszy się rozłącza. Druga natomiast sprawa to aby po naciśnięciu "czerwonej kuleczki" program chował się do Docka. Jak na razie to są te dwie funkcje które chciałbym aby się pojawiły w JavuOSX.

#30 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 18 marca 2006 - 12:54

Nieźle to wygląda. Tylko jak ustawić opisy pod kontaktami na liście? No i faktycznie zamykanie się programu zamiast chowania do Dock`a jest irytujące.

#31 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 18 marca 2006 - 13:02

Pytanie do autorów: czy nie macie nic przeciwko temu abym sobie wstawił emoty z GG? Bo tak się składa że mam takowe i z tego co sprawdziłem to działają :)

#32 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 18 marca 2006 - 13:35

Aby miec jednoczesnie dwa aktywne profile wystarczy... uruchomic dwukrotnie apliakcje. Bedzie dzialac. A gdybys byl tak mily i podrzucil emotki na adres orzels(at)mail.com to bede wdzieczen, sam sie chetnie pobawie ;) Aplikacja zwinieta do Docka zamienia sie w ikone stanu (Dostepny, Niewidoczny, Niedostepny itd), wyswietla sie informacja o nadchodzacej PIERWSZEJ rozmowie z uzytkownikiem, natomiast - uwaga - nie ma jeszcze powiadomienia o nadchodzacej NASTEPNEJ wiadomosci w rozmowie. Trza po prostu uwazac na okienko, nie wyskoczy ono na wierzch... Jeszcze... ;)

#33 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 18 marca 2006 - 13:51

Emoty wysłane, czyli nie muszę się już bawić? W następnej wersji będą dołączone? Uruchomić aplikację dwa razy? Jakoś mi nie wychodzi. Jak zwinę JavuOSX do Docka to przy ponownej próbie uruchomienia spowrotem pojawia się okono przed chwilą zwinięte.

#34 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 18 marca 2006 - 14:33

Piekne dzieki za emotki :) Agrrr... Racja, ja operowalem w ten sposob na czystej Javie, w momencie ubrania w skorke OSX, rzeczywiscie aplikacja nie pozwala sie uruchomic dwukrotnie... Ok, to juz jest jakis temat. A emotki.. Hmm.. Nie jestem pewien jak z ich pochodzeniem... Ale dzialaja.. ;)

#35 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 18 marca 2006 - 18:03

Hmm, jak zaaplikowałem JavuOSX wszystkie emoty z GG (około 190 sztuk), to podczas podglądu w pełnym oknie wszystkich naraz, usłyszałem jak wentylator w Mini zaczął pracę. Jak wyłączylem podgląd to jeszcze przez chwilę Mini z lekka mulił.

#36 Miłaszewski

Miłaszewski
  • 7 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 kwietnia 2006 - 09:11

Witam was serdecznie .Ostatnio napisałem do zespołu GaduGadu zaproponowałem im stworzenie takiego komunikatora pod nasz ukochany system Mac OS X i otrzymałem dość pozytywną wiadomość (jak dla mnie).tu jest wiadomość może oni coś zrobią z tym brakiem komunikatora:

Witam,
dziękujemy sugestia została przekazana do działu rozwoju gadu-gadu.
Pozdrawiam

Łukasz Zaleśny
Support 24h Gadu-Gadu
e-mail: tech@gadu-gadu.pl
[url]http://www.myapple.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif[/url]

GaduGadu wysyla zawsze takiego maila

[ Dodano: 2006-04-13, 10:36 ]
Jak rozwija sie temat Cocoa Gadu Gadu?

[ Dodano: 2006-04-13, 10:57 ]
Na forum [url]www.kadu.net[/url] jest dyskusja o tym, ze Kadu potrzebuje osoby ktora zintegrowalaby lepiej program z systemem OSX. Moze temat Gadu nalezaloby pociagnac w te strone? Zasadniczym problemem Kadu jest brak integracji z Dockiem i fakt zamykania aplikacji czerwonym przyciskiem zamiast jej ukrycia.

#37 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 18 kwietnia 2006 - 16:06

Jesli maja dzialajacy protokul i komunikacje z serwerem w tym programie to moge podjac sie jego lepszej integracji z systemem.

#38 Miłaszewski

Miłaszewski
  • 7 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 kwietnia 2006 - 12:26

Po kilku eksperymentach dochodze do wnioskow, ze najlepszy i najbardziej funkcjonalny jest Adium, ale na razie przez transport Jabbera. Jesli tylko Gadu bedzie w pelni zintegrowane z Adium, to bedzie mega wypas :)

#39 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 26 kwietnia 2006 - 03:24

Moja zabawa w Gadu (ktore dla wlasnej przyjemnosci nazwalem sobie Kakadu :D ) chwilowo sie zatrzymala ze wzgledu na czas i terminy goniace mnie w robocie. Ale prace trwaja.. Chyba ze Devilia mnie pogoni i wykona cud-robote z Kadu...

#40 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 26 kwietnia 2006 - 19:56

Przejrzalem temat z Kadu, oni nic nie zrobili w kierunku dostosowania go do OS X. To co jest w tej chwili dostepne to tylko build i to nie wiadomo nawet czy robiony na macu ;) Autorzy Kadu wykonali dobra robote (chociaz to wzgledne) nie uzalezniajac swojego programu od systemu operacyjnego - wszystko opiera sie o libgadu bedace czescia komunikatora EKG i QT - api do programowania przenosnych aplikacji okienkowych... Tak naprawde kadu to tylko graficzny front-end dla libgadu (EKG) napisany pod QT. To co nalezaloby zrobic, zeby stworzyc porzadne macowe Kadu to zupelnie nowe Kadu napisane pod Cocoa a nie QT, a jedyne co by zostalo to libgadu pochodzace z EKG a nie Kadu... Temat nie taki prosty. O ile stworzenie frontendu w Cocoa nie byloby dla mnie problemem to przerobienie libgadu ze statycznej biblioteki C do frameworka Object-C mnie przerasta... Byloby milo gdyby znalazl sie ktos kto moglbby mi pomoc, albo komu ja moglbym pomoc w stworzeniu natywnego Kadu na OS X. Chociaz to pewnie juz nie byloby Kadu, bo z linuxowym Kadu nie mialoby nic wspolnego (oprocz nazwy)...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych