Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Gadu (Kadu? Javu?) pod Cocoa

• Please log in to reply
39 replies to this topic

#1 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 09 March 2006 - 21:25

Zaczalem sie wlasnie po cichu zastanawiac, co by sie stalo kochanemu Kadu, czy tez mniej kochanemu Javu, gdyby je przemielic przez XCodowe wyzymaczki, i utoczyc dosc mocno makowa aplikacje, ktora zachowywala by sie w pelni jak maczkowa, majac swoja ikone w menubarze, zwijajac sie do niego, zachowujac przyzwyczajenia co do klawiszologii i rozmieszczenia przyciskow, wlasciwe makowym produktom...

Dołączona grafika[/URL]

Dołączona grafika[/URL]

Dołączona grafika[/URL]

Jak widac, mniej wiecej Gadulcowy wyglad interfejsu jest gotowy.
Trza by go bylo jedynie (?) wyposazyc w odpowiednie reakcje na dzialania uzytkownika.

Caly czas krece sie pomiedzy Kadu, ktore jest dosc specyficznie skonstruowane, ale najblizsze oryginalowi, a JavuJavu, ktore z racji prostoty budowy nadawaloby sie znakomicie do zaadaptowania. Chyba nawet za cene troche mniejszej funkcjonalnosci...

Hmm.. Jesli ktoryz z kolegow porwalby sie na takie dzialania, to moja kooperacja jest na tyle szeroka, na ile mi czas i umiejetnosci pozwalaja.
(bardziej interfejsowato-graficzne niz programistyczne)

Narzedzia typu XCode pozwalaja na laczenie wykonywalnej Javy z interfejsem Cocoa, co jest niezwykle interesujace.. Tak przeciez powstal NeoOffice...

To co? Robimy cos? ;)

#2 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 09 March 2006 - 21:32

Oooo... zatkało mnie normalnie :shock: Ja chce takie KADU !!! :twisted:

#3 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 09 March 2006 - 22:39

A ja zapytam się tak - to co mamy robić aby coś takiego dostać do testów i jak ci możemy pomóc ?!?

#4 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 09 March 2006 - 23:14

Popieram i zglaszam sie do testow :) Programistycznie nie pomoge ale jesli tylko moge program poobserwowac a takze wspomoc projektowanie funkcjonalnosci to sie zglaszam :) Koledzy programujacy! Do tablicy!

#5 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 09 March 2006 - 23:22

Ja się zgłaszam na alfa,beta i co-tam-trzeba-jeszcze testera :mrgreen:

#6 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 09 March 2006 - 23:37

Ja też z chęcią potestuję :)

#7 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 09 March 2006 - 23:46

Gotowy interfejs rozdam w przyszlym tygodniu (czas, czas, czas).

Jako wprawke podsuwam Szanownym Programerom aplikacje oraz zrodla projektu o nazwie
JavuJavu
z ktorego moznaby powyciagac fragmenty kodu potrzebne do dzialania z takim API.

I tu potrzebna jest najwieksza pomoc.
Mimo szczerych checi, programista ze mnie marny.

Do dyskusji jest jeszcze Kadu. Czy aby po prostu nie zabrac sie za jego dzialajace juz w OSX oprogramowanie, poprawiajac jedynie "bledy" oraz zmieniajac plastycznie wyglad aplikacji?
I to tez jest pytanie do programujacych, na ile latwo jest "wyluskac" elementy aktywne z OSXowej wersji Kadu?

Ode mnie bedzie dzialajacy interfejs (bez dzialania aplikacji!)
zrobiony w Cocoa, z oknami:
- Glownym
- Wiadomosci
- Transferu plikow
- Pobierania listy uzytkownikow
- Rejestrowania nowego uzytkownika
- Preferencji (zwanych ustawieniami w GG) - wlasnie koncze :)
- Wyszukiwania

Dokowanie do ewentualnego wyboru - albo z ikona w MenuBarze (na wzor dokowania chocby iChata czy Adium) oraz do Docka. Czyli koniec z denerwujacym zachowaniem Kadu, ktore po zamknieciu okna konczy prace...

Moze byc fajnie... ;)

#8 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 10 March 2006 - 00:26

orzels, Cocoa to takie magiczne slowo na mac'u dla developerów - myślę żo to dobry projekt aby się tego zacząć uczyć, bo Cocoa to przyszłość :D (mnie się marzy nauka... ale nie wiem czy się nadaje)

#9 PitMac

PitMac
  • 399 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 March 2006 - 01:07

Wtrace swoje trzy grosiki,ja tez chetnie potestuje bo nic innego wczym moglbym pomoc nie przychodzi mi do glowy!

#10 krzyspmac

krzyspmac
  • 152 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 March 2006 - 03:24

Hmmm powiem tak... mogę spróbować pomóc :D Tzn., mogę spróbować pomóc w programowaniu. Problem tylko taki nie zwiazany za bardzo z prorgamowaniem, że będzie to o tyle, o ile czas mi pozwoli, zakładając, że cokolwiek może z tego wyjść :D Bo Cocoa... trochę to znam, może czas ruszyć się i zacząc coś pożytecznego robic :) Jakby co proszę na e-mail albo na priv :)

#11 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 10 March 2006 - 09:40

Ja również bardzo chętnie potestuję takowy programik. Dobrze by było, żeby wreszcie coś z tego wyszło, bo już raz podobna inicjatywa upadła.

#12 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 10 March 2006 - 10:05

Jestem za. Wcześniej był już pomysł stworzenia GG, ale jakoś na chęciach się skończyło. Teraz mam Panterkę, zaraz zaciągnę odpowiedni Developer Tools i pokombinujemy. Jakbyś mógł podesłać to co już masz to wiedziałbym na czym stoimy.

#13 agrzesko

agrzesko
  • 381 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 10 March 2006 - 14:34

Taki interfejs to akurat najmniejszy problem zrobić w XCode. Ale pomysł ok, żeby zrobić coś w tym kierunku... programistą nie jestem:/ ale potestuje z chęcią.

#14 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 10 March 2006 - 14:36

jesli chodzi o testowanie oprogramowania, to ekhem... mam pewne doswiadczenie ]:-> moge tez?? moge?? :mrgreen:

#15 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 March 2006 - 23:14

A jak już tak potraficie 'czarować' to nie można jakoś wspomóc panów którzy bez sensu męczą się nad adium ? Tam tez są te CVS czy jak to tam, dla mnie czarna magia ;) Co do Cocoa Gadu-Gadu to dlaczego okno listy kontaktów ma 'nie aktywny' przycisk zamknięcia ?

#16 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 11 March 2006 - 12:23

Nie ma ktos moze kodu zrodlowego do Gadu-Gadu? ;))) Sluchajta, aby byc w pelni zgodnym z oryginalem.. Nie jestem pewien jak to jest od strony prawnej, by uzyc web.gadu-gadu.pl, czyli javowej wersji softu od wlasciciela tego calego GG. Przez Activity w Safari mozna co niego posciagac na dysk.... Nieaktywny przycisk zamkniecia, by sobie przypadkiem nie wylaczyc aplikacji podczas jej meczenia. W tej wersji ktora zalega na moim dysku, wszystkie przyciski maja juz wlasciwe funkcje. Lacznie z zachowaniem ikonki w MenuBarze... Bedzie sliczne ;) Cheers!

#17 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 11 March 2006 - 13:13

Nonono, Orzeł... :mrgreen:

#18 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 11 March 2006 - 14:06

Uderz w stol a Krzemien sie odezwie.
No co, musze cos robic by od tych seriali nie oszalec :P

Zauwazylem tez ze w GNU-Gadu jest i GG i Tlen...

[ Dodano: 2006-03-11, 20:37 ]
JavuJavu jako aplikacja natywna OSX.
Niestety, zzera potworne ilosci procesora, gdyz jest bezposrednim portem z Javy.
I za to jej (wciaz) nie lubimy.
Czyli prace trwaja... ;)

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#19 bogdanbudnik

bogdanbudnik
  • 128 posts
  • SkądOrzełek

Posted 12 March 2006 - 16:03

Witam was serdecznie .Ostatnio napisałem do zespołu GaduGadu zaproponowałem im stworzenie takiego komunikatora pod nasz ukochany system Mac OS X i otrzymałem dość pozytywną wiadomość (jak dla mnie).tu jest wiadomość może oni coś zrobią z tym brakiem komunikatora:

Witam,
dziękujemy sugestia została przekazana do działu rozwoju gadu-gadu.
Pozdrawiam

Łukasz Zaleśny
Support 24h Gadu-Gadu
e-mail: tech@gadu-gadu.pl

Może jeszcze wy z nimi pogadacie dacie im jakieś propozycje ten interfejs graficzny @orzelasa bardzo mi się spodobał może im coś podrzucicie wkońcu oni rozwijają orginalny programik GaduGadu pod Windows może stworzą coś dla macuserów http://www.myapple.p...con_biggrin.gif

#20 agrzesko

agrzesko
  • 381 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 12 March 2006 - 17:26

I tak coś czuje że zrobili by oni z tego jakiś najbrzydszy komunikator na OS X z wielkim banerem w polu rozmowy, i i tak każdy by kombinował jak tego nie używać ;)

#21 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 12 March 2006 - 18:00

Szczerze mówiąc to bym wolał aby powstał jakiś "forumowy" komunikator GG. Obawiam się że tak jak pisze agrzesko komunikator z teamu GG byłby taki jak na PC. Czyli masa zalewających nas reklam. Jeżeli tak by miało faktycznie być, to już wolę Adium ze wszystkimi jego niedoskonałościami.

#22 ryba

ryba
  • 75 posts
  • SkądKraków

Posted 14 March 2006 - 11:06

orzels - ja powiem tylko tyle -> czad :shock:

#23 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 14 March 2006 - 21:32

Obawiam się że tak jak pisze agrzesko komunikator z teamu GG byłby taki jak na PC. Czyli masa zalewających nas reklam.

Moje zdanie jest niestety takie same...

Kiedyś wysłałem do teamu GG zapytanie dlaczego nie zrobią płatnej wersji ale za to pozbawionej reklam.

Niestety nie dostałem żadnej odpowiedzi.. :roll:

#24 Monk

Monk
  • 354 posts
  • SkądWrocław / Gliwice / Przemyśl

Posted 16 March 2006 - 00:01

nie moge pomóc przy projekcie za bardzo bo nie mam maczka, ale uwazam że to dobra inicjatywa...
Do tych co mają zamiar uruchomić projekt to: http://dev.null.pl/e...s/protocol.html jest opis protokołu z fajnymi źródełkami, zabawa nie wygląda na zbyt skomplikowaną więc sadze że wam się uda

#25 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 16 March 2006 - 06:52

Witam,
dziękujemy sugestia została przekazana do działu rozwoju gadu-gadu.
Pozdrawiam

Łukasz Zaleśny
Support 24h Gadu-Gadu
e-mail: tech@gadu-gadu.pl

...się nie czepiam, ale wydaje mi się że to ich "generator" odpowiedzi na e-maile :wink:

A może małe BOUNTY , co wy na to ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users