Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone - fałszywe pudełko i akcesoria

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Agata Kowalska

Agata Kowalska
  • 3 postów

Napisano 17 maja 2017 - 19:16

Kupiłam używanego iPhone 6s. Według aukcji to telefon powystawowy. Jak otrzymałam go, okazało się, że ma nieoryginalną ładowarkę, słuchawki prawdopodobnie też, nie ma instrukcji obsługi, a pudełko wygląda na to, że jest od innego telefonu - z tyłu jest nieoryginalna naklejka z nr imei. Telefon wydaje się być oryginalny, ale zastanawia mnie fakt tych podrabianych dodatków, a zwłaszcza pudełka. Czy jest sens brnąć w to dalej czy może wykorzystać 14 dni i zwrócić telefon?

tu link do aukcji:

http://allegro.pl/show_item.php?item=6816131737&snapshot=MjAxNy0wNS0xM1QxNzoxMzoxMlo7YnV5ZXI7MTNlOTAwMDdjYmNjNDU5NjkwMDAyYzJjYWQwNzAxZTljMmE3MmI5NTJmZTk5MzI0OGVhNjJkY2NlMzk4YjVjZA==

• CzoCzo lubi to

#2 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 18 maja 2017 - 08:35

Oddać.

"Gwarancja serwisowa" oznacza, że iPhone NIE ma gwarancji (istnieje również ryzyko, że to co kupiłaś to tylko "przedmiot przypominający iPhone").

Gwarancji udziela producent (Apple), a nie serwis (nawet jeżeli autoryzowany to za ASA gwarantuje producent, a nie odwrotnie).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#3 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 maja 2017 - 09:01

Oczywiście, że odeślij. I następnym razem kup od jakiegoś normalnego, pewnego sprzedawcy.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 MiL

MiL
  • 1 488 postów
Napisano 18 maja 2017 - 09:27

W tym ogłoszeniu wszystko jest jasno napisane że tak jest.

#5 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 18 maja 2017 - 09:39

To nie jest żaden powystawowy iPhone - tylko odnowiony na najtańszych częściach złom. Na allegro jest więcej powystawowych telefonów niż wystaw na całym świecie. Ale jaka cena taki produkt.

#6 CzoCzo

CzoCzo
  • 99 postów
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Napisano 18 maja 2017 - 10:03

Jak chcesz mieć iPhona to musisz niestety za niego zapłacić. Nie istnieją "okazje".

Jak masz budżet tylko 1600 zł to kup wersje wcześniejsza ...

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 18 maja 2017 - 10:09

Jak masz budżet tylko 1600 zł to kup wersje wcześniejsza ...

Albo używany na gwarancji. 

#8 Agata Kowalska

Agata Kowalska
  • 3 postów

Napisano 18 maja 2017 - 11:07

Dziekuję za informacje,

a czy zwrot będzie możliwy jeśli zamawiałam za pobraniem? Nigdy się w to nie bawiłam

a i jeszcze jedno, jak dostałam telefon, nie wymagał wstępnej konfiguracji, a ja go sformatowałam. Czy mimo to będę mogła go zwrócić? Boję się, że sprzedawca mi odmówi i zostanę i bez telefonu i bez pieniędzy. 

#9 gr@nd

gr@nd
  • 257 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 18 maja 2017 - 11:34

W ciągu 14 dni musisz powiadomić sprzedawcę o chęci odstąpienia od umowy i odesłać telefon w stanie nie zmienionym. Sprzedawca ma obowiązek zwrócić Ci pieniądze w przeciągu 14 dni.

#10 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 18 maja 2017 - 11:40

Tylko nie odsylaj za pobraniem przypadkiem bo znam takich a potem sie dziwia ze sprzedawca nie odebral

#11 Agata Kowalska

Agata Kowalska
  • 3 postów

Napisano 18 maja 2017 - 12:09

No dobrze ale ja skonfigurowałam go do ustawień fabrycznych, przez co teraz żeby normalnie z niego korzystać trzeba włożyć sim zalogować się do iCloude, a jak dostałam telefon, to po włączeniu od razu można było z niego korzystać  - co wydało mi się dziwne, rozpakowałam jeszcze ładowarkę bo był rozładowany W każdym razie, czy mogę go zwrócić pomimo tego?

I jeszcze pytanie co do zwrotu: jeśli prześlę oświadczenie na maila, muszę czekać na odpowiedź sprzedającego, czy bez tego wysyłać przedmiot? Liczy się data wysłania czy dostarczenia?

a poza tematem zwrotu: jeśli zachowam telefon (wydaje mi się mniej ryzykowną opcją) z jakimi konsekwencjami muszę się liczyć? btw odnawiania - telefon miał porysowane kanty i cały bok, i zabrudzone wejście słuchawkowe i do ładowarki - czy mimo to mógł być odnawiany?

• gr@nd lubi to

#12 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 18 maja 2017 - 12:21

W ciągu 14 dni musisz powiadomić sprzedawcę o chęci odstąpienia od umowy i odesłać telefon w stanie nie zmienionym. Sprzedawca ma obowiązek zwrócić Ci pieniądze w przeciągu 14 dni.

O ile kupiony od firmy, nie osoby prywatnej... Ale w tym przypadku sam sprzedający w opisie zaznaczył że przysługuje ten termin na ew. zwrot.

#13 gr@nd

gr@nd
  • 257 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 18 maja 2017 - 13:17

No dobrze ale ja skonfigurowałam go do ustawień fabrycznych, przez co teraz żeby normalnie z niego korzystać trzeba włożyć sim zalogować się do iCloude, a jak dostałam telefon, to po włączeniu od razu można było z niego korzystać - co wydało mi się dziwne, rozpakowałam jeszcze ładowarkę bo był rozładowany W każdym razie, czy mogę go zwrócić pomimo tego?
I jeszcze pytanie co do zwrotu: jeśli prześlę oświadczenie na maila, muszę czekać na odpowiedź sprzedającego, czy bez tego wysyłać przedmiot? Liczy się data wysłania czy dostarczenia?

a poza tematem zwrotu: jeśli zachowam telefon (wydaje mi się mniej ryzykowną opcją) z jakimi konsekwencjami muszę się liczyć? btw odnawiania - telefon miał porysowane kanty i cały bok, i zabrudzone wejście słuchawkowe i do ładowarki - czy mimo to mógł być odnawiany?

14 dni masz na powiadomienie o chęci odstąpienia. Telefon był używany więc tym bardziej nie będzie problemów z jego zwrotem.
Poza tematem to nie masz pewności czy to nie składak z kilku, pomyśl co zrobisz w przyszłości jak chciałabyś go odsprzedać.

Użytkownik gr@nd edytował ten post 18 maja 2017 - 13:25

#14 iSEe

iSEe
  • 249 postów
Napisano 18 maja 2017 - 13:22

W aukcji napisane jest wyraźnie: "wszystkie akcesoria są nowe" - "nowy" wcale nie musi oznaczać "nowy - oryginalny".

Telefon "może posiadać drobne ślady". Dla jednego jedna ryska ledwo widoczna pod światło będzie drobnym śladem i tragedią, dla kogoś innego innego porysowane kanty i cały bok (jak w tym przypadku) nie będą stanowić problemu.

Nie ważne jakie są te ślady, dalej jest to sprzet, który można określić jednym słowem: Używany.

Tak czy siak używany telefon działa i można z niego korzystać. Sprzedający sprzedał to co opisał w aukcji.

Wg mnie ciężko będzie zwrócić ten sprzet, chyba nawet kupiony został poza serwisem aukcyjnym.

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#15 gr@nd

gr@nd
  • 257 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 18 maja 2017 - 13:29

W aukcji napisane jest wyraźnie: "wszystkie akcesoria są nowe" - "nowy" wcale nie musi oznaczać "nowy - oryginalny".
Telefon "może posiadać drobne ślady". Dla jednego jedna ryska ledwo widoczna pod światło będzie drobnym śladem i tragedią, dla kogoś innego innego porysowane kanty i cały bok (jak w tym przypadku) nie będą stanowić problemu.
Nie ważne jakie są te ślady, dalej jest to sprzet, który można określić jednym słowem: Używany.
Tak czy siak używany telefon działa i można z niego korzystać. Sprzedający sprzedał to co opisał w aukcji.
Wg mnie ciężko będzie zwrócić ten sprzet, chyba nawet kupiony został poza serwisem aukcyjnym.

W temacie aukcji jedt podany stan urządzenia jako "używany"

#16 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 18 maja 2017 - 14:29

Teraz krótko z regulaminu allegro, ludzie czytajcie co jest w aukcjach napisane. 

https://faq.allegro....gnowac-z-zakupu

Jeśli dokonałeś zakupu u osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej, przepisy nie dają Ci prawa do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Jeśli jednak sprzedający umieści w opisie oferty informację, że akceptuje zwrot towaru bez podania przyczyny, wówczas zyskujesz takie prawo. Sprzedający powinien jasno określić warunki odstąpienia (termin, sposób odesłania oraz koszty zwrotu).

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#17 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 18 maja 2017 - 14:35

To nie jest żaden powystawowy iPhone - tylko odnowiony na najtańszych częściach złom. Na allegro jest więcej powystawowych telefonów niż wystaw na całym świecie. Ale jaka cena taki produkt.

Na Allegro sprzedają iPhony powystawowe z wystaw w polskich salonów Apple Store.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych