Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyczyszczenie obudowy po zdjęciu case

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 15 kwietnia 2017 - 07:50

Przez dłuższy czas mój tata używał na czarnym iPhone 6s case z wyciętym kółkiem na logo. Wnętrze case zrobione było z jakiejś czarnej gumy. Po zdjęciu okazało się, że zostało odbite kółko w około logo. Lekko widoczne, ale jednak. Może ktoś zna jakiś środek, którym można byłoby spróbować wyczyścić obudowę, żeby to nie było widoczne? Narazie nie mam zdjęć bo iPhone poszedł na gwarancję (z innego powodu oczywiście), jak wróci to mogę jakieś dodać.

#2 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 15 kwietnia 2017 - 22:02

Jak wróci to już może nie będzie czego czyścić bo być może dostaniesz odnowiony inny model (tzw refuba) i będzie po problemie. O ile tego będzie wymagać naprawa. A co do czyszczenia to wątpię żeby to było stałe zabrudzenie, które jakość specjalnie zadziałało na aluminium. Normalna szmatka delikatna, mydło w płynie i powinno zejść.
Iphone 7 Black | Apple Watch Space Grey | Macbook Air 13 | iPad Air

#3 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 16 kwietnia 2017 - 06:26

Zostanie wymieniony przedni panel, więc trzeba spróbować. Wcześniej próbowałem czyścić to specjalną szmatka nasączanom jakimś środkiem, do czyszczenia elektroniki, ale nie schodziło.

#4 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 16 kwietnia 2017 - 07:49

wydaje mi się, że to nie brud a delikatnie przytarta powierzchnia na rantach od dociskania (efekt jakby zmatowienia), wiec tego sie nie doczyści jedynie polerka, ale nie wiem jak zareaguje obudowa. Próbowałbym czymś co polerowania lakieru np paste K2 Tempo, ale BARDZO delikatnie. I nie używać takich tandetnych pokrowców i zasłonić całość. Osobiście używam benks lollipop i telefon po prawie dwóch latach (6s) wygląda jak wyjęty z pudełka :)

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#5 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 16 kwietnia 2017 - 18:09

Nie no z pastą polerską, to chyba za mocne będzie.

#6 Mikołaj Różycki

Mikołaj Różycki
  • 110 postów

Napisano 16 kwietnia 2017 - 18:57

Żadnych past polerskich, chłopie co Ty za rady ludziom dajesz. Jak masz tam gadać to nic nie gadaj! Telefon sobie zniszczy człowiek... Pasta polerska Ci to nabłyszczy, a to jest szczotkowane aluminium. To już nie zejdzie, bo jest porysowane, więc musisz do tego przywyknąć niestety.

#7 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 16 kwietnia 2017 - 20:13

No właśnie, to nie jest porysowane, tylko zabrudzone, tylko tak bardzo mocno, jakby jakiś barwnik z gumy sie wchłonął w aluminium. Koło wtorku, środy powinien wrócić, to wrzucę zdjecia. Z pastą polerską wiem jak to się skończy, nie zamierzam próbować. Może jakiś alkohol o wysokim stężeniu, albo coś podobnego. Myślałem, że może trafi się ktoś kto miał podobny problem, albo wie jak do tego podejść. Myśle, że zdjecia tu dużo pomogą, więc wrzucę jak tylko będę mógł.

#8 skolodziejczyk

skolodziejczyk
  • 108 postów

Napisano 18 kwietnia 2017 - 21:52

Polecam środek kuchten. Dostaniesz go w lidlu lub biedronce. Nie odbarwia a wszystkie zabrudzenia schodzą aż miło. Kawałek bawełnianej szmatki, jeden psik kuchtenem na szmatke by była wilgotna i kolistymi ruchami czyscisz :)

#9 iSEe

iSEe
  • 249 postów
Napisano 19 kwietnia 2017 - 07:53

IMO przyczyną jest po prostu długotrwałe działanie światła na odsłonięty fragment powierzchni z logo. Stąd widoczna różnica po zdjęciu etui. Możesz próbować czyścić ale nie sądzę aby to coś dało.

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#10 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 20 kwietnia 2017 - 13:45

01.jpg?dl=1

Tak to wygląda, chyba faktycznie nie da rady już tego zmyć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych