Mówiąc w skrócie - popełniłam największy błąd swojego życia i ściągnęłam Sierrę. Jedyne o czym teraz marzę do powrót do Mavericksa, niestety nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Zanim się dowiem, proszę o pomoc z Open Office. Niestety program po zainstalowaniu nowego systemu nie chce się włączyć. Jedyne co działa to Pages ale nie jestem w stanie otworzyć tam plików doc ani odt a takich mam u siebie większość. Próbowałam Word ale też nie odpala. Wszystko się zacina i tyle z tego wychodzi. Jestem w wielkiej kropce, macie jakieś rady?

Open Office nie działa
Posted 08 April 2017 - 00:02
Posted 08 April 2017 - 02:44
LibreOffice działa i też jest za darmo (tak, otwiera wszystko).
AppStore: https://itunes.apple...3693?l=pl&mt=12
Bezpośrednie pobieranie (troszkę nowsza wersja): https://www.libreoff...ion=5.3&lang=pl
Open Office już chyba nawet nie jest rozwijany, albo prawie wcale.
Nie czytam prywatnych wiadomości.
Posted 08 April 2017 - 07:36
Libre Office jest sporo szybszy i nowocześniejszy. Bardziej aktualny.
Ze strony producenta jest zawsze bardziej aktualny.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Posted 08 April 2017 - 09:15
Próbowałam ale ta aplikacja również nie chce u mnie odpalić. Skacze, skacze i tyle...
Posted 08 April 2017 - 23:20
Próbowałam ale ta aplikacja również nie chce u mnie odpalić. Skacze, skacze i tyle...
Poczytaj najpierw o podstawach obsługi nowego systemu. Sierra przy standardowych ustawieniach dopuszcza uruchamianie tylko programów z AppStore i od zidentyfikowanych autorów. Poczytaj o Gatekeeper i o tym jak uruchamiać takie programy, albo jak ustawić sobie na stałe, aby ta funkcja działała jak w poprzednich systemach.
Poza tym od jakiegoś czasu na Makach działa też coś takiego jak System Integrity Protection (SIP) - o tym też wypadałoby poczytać, bo pewne funkcje mogą nie być już dostępne w prosty sposób. Chociaż to dla zwykłego użytkownika nie powinno mieć aż takiego znaczenia.
Od Mavericksa trochę się zmieniło.
Edited by ciotka_paszczaka, 08 April 2017 - 23:22.
Nie czytam prywatnych wiadomości.
Posted 09 April 2017 - 01:45
Zamiast rezygnować ze Sierry, podziel dysk twardy na partycje i zainstaluj na osobnej partycji starszy system, który będzie obsługiwać programy, które lubisz. Ten sposób u mnie sprawdza się bardzo dobrze.
Posted 09 April 2017 - 10:38
Sierra przy standardowych ustawieniach dopuszcza uruchamianie tylko programów z AppStore i od zidentyfikowanych autorów.
Tak, wiem, zmieniłam te ustawienia i nic z tego. Open Office zawieszał się, gdy tylko się otworzył zarówno nowa jak i stara wersja. Libre Office momentalnie miało "brak odpowiedzi" i musiałam wymuszać zamknięcie. I tak non stop.
Ostatecznie wróciłam wczoraj do Mavericksa i wszystko chodzi pięknie i bez problemu, temat jest więc do zamknięcia a ja mam nauczkę, by nie ściągać niczego nowego
Posted 09 April 2017 - 13:37
Sierra przy standardowych ustawieniach dopuszcza uruchamianie tylko programów z AppStore i od zidentyfikowanych autorów.
Tak, wiem, zmieniłam te ustawienia i nic z tego. Open Office zawieszał się, gdy tylko się otworzył zarówno nowa jak i stara wersja. Libre Office momentalnie miało "brak odpowiedzi" i musiałam wymuszać zamknięcie. I tak non stop.
Ostatecznie wróciłam wczoraj do Mavericksa i wszystko chodzi pięknie i bez problemu, temat jest więc do zamknięcia a ja mam nauczkę, by nie ściągać niczego nowego
![]()
Ja też od wielu lat siedzę na Maverick i raczej, jak mnie nie zmusi do tego oprogramowanie, to nie wejdę wyżej. Nowe systemy szkodzą na oczy. Wszystko jest przejaskrawione, ale mgiełki po prostu wkurzają na maksa.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Posted 09 April 2017 - 20:11
Posted 12 April 2017 - 20:43
(Apache) OpenOffice nie jest już niemalże rozwijany, a najłagodniejszym określeniem byłoby „ślamazarnie”. Znakomita większość z pracujących nad nim niegdyś deweloperów przeniosła swoje umiejętności do LibreOffice właśnie, a ten, czy to w wersji „Still”, czy „Fresh”, działa z Sierrą przy domyślnych ustawieniach Gatekeepera i jest aktualizowany na bieżąco.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users